|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 11:17 pm
| Автор |
Съобщение |
|
max's
Ранг: Новодошъл
|
 |  |  |  | Гост написа: 18-ките са хубава тема,та като се заговорихме за тях,някой да си е updata-вал PicStart-а с по новата версия от (h**p://www.5v.ru) в изпълнение на 18F6720.За стара версия много се чудех дали да я правя,обаче...цената в Комета много ме амбицира, та реакцията ми беше 5мин. един завой и директно на К1 за А/D-те.Но програматора се оказа железен.И аз ползвам IC и JDM-то,по удобни са примено да пишеш директно на платката ама по някой път такива свинщини правят,че се налага (старта) да оправя бъркотията.Старата версия е за Mplab5.70,новата е за 6.40.Само дето Pic-а е TQFP корпус и се налага да се направи качествена платка.Ако някой има готови,нека се обади,че резил да отидеш в Микрона с тази платчица а някакви други неща нямам за поръчване скоро. .....забравих, има ли някое сигорно място за upload-ване,че и аз имам хубави неща или които иска да качи нещо,че строших нетта за ccs3.204,а то се оказа че го има на eldevice... |  |  |  |  |
|
| Чет Фев 17, 2005 1:33 pm |
|
 |
|
Predator_MF
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Окт 07, 2004 1:22 pm Мнения: 1949 Местоположение: София
|
За PicStart-a съм чувал, че е добър...ама снощи си написах един bootloader, 225 реда (C+ASM), поддържа писане, четене, триене и прочие...Вече не виждам смисъл от ICD2 и PicSTart...един обикновен JDM ми стига...
|
| Чет Фев 17, 2005 3:26 pm |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
A това може ли да се интегрира в някаква IDE ?
|
| Чет Фев 17, 2005 4:52 pm |
|
 |
|
Predator_MF
|
Ами както повечето IDE-та имат "program parameters"...т.е. след ехе-то се пишат няколко параметъра и готово...не съм го правил, това ще ми е задачка за довечера (поне за MPLAB и CCS)...не виждам начин да не стане. Даже с малко доработки може и дебъгер да се получи, че и накрая да го пусна free във форума 
|
| Чет Фев 17, 2005 4:56 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Така като се изкажеш и ме хвърляш в музиката. И как точно си трасираш програмата с боотлоадера?
Не че не може и без това, но всичко е въпрос на време и лекота. Баси един ICD2 излиза стотина лева. Слаба дневна надница е мин 20лв. За 5 дена го избиваш. После работи за тебе.
Незнам ама ако деня беше 36 часа сигурно щях да имам време и да спя.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Чет Фев 17, 2005 5:36 pm |
|
 |
|
Predator_MF
|
Че какъв е проблема след всяко испълнение на инструкция да пращам PCL-a...никакъв. Начини колкото искаш.
Идеята ми като го почнах е да стане просто BootLoader, а не ICD...
|
| Чет Фев 17, 2005 5:43 pm |
|
 |
|
max's
Ранг: Новодошъл
|
Цецо си прави неговите сметки.... давай,пиши кода докат идеята ти е в главата....що требе само други чужди изпълнения да ползваме.Драган (от Mikroelektronika.co.yu)преди време така почна....та стигна до Pascal и Basic-a с компилаторите. 
Последна промяна max's на Пет Фев 18, 2005 1:10 am, променена общо 1 път
|
| Чет Фев 17, 2005 8:03 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Бутлоадера си е съвсем смислено нещо, и от доста време се каня да си напиша един ама не остава кога. И за развой, а и после за качване на кода е удобно ... но идеята ми е да го направя малко по .. мм заитен
|
| Пет Фев 18, 2005 1:06 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Абе аз съм на различно мнение.
1. Дебъгера си е дебъгер. Ползва се за развой. Аз лично без него съм като сляп. Губя време. Добре че в последно време повечето фирми се усетиха че безумно скъпия развой убива пазара, та излязоха неща като ICD и JTAG.
2. Програматора си е програматор. Той не се ползва за развой а за пройзводство. Естествено става и за развой ако човек иска да си развива хобито или пък "страда" от наличие на свободно време. Или пък е мазохист. Абе все едно да правиш сапунка с четка за зъби. Абсолютно възможно е, доказано в личен опит. Ама не ме кефи.
3. Боотлоадера е много хубаво нещо. Ама не за развой, а за aftermarket подръжка. Мрежата дава възможности за хубав firmware update. Аз досега съм написал един пикльовски и то на С. Стана "само" 2К. Ама при 64К памет - майната му, важното е да върши работа.
Това си е лично мнение. По принцип човек може да научи много нови неща мъчейки се да напише сложна програма която да подкара после с прост програматор. Ако ще се учите - лошо нема. Ама да се гърчиш от любов към спорта - не го разбирам.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пет Фев 18, 2005 11:26 am |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Много точно казано  . Няма какво да допълна  .
|
| Пет Фев 18, 2005 1:02 pm |
|
 |
|
Predator_MF
|
Няма да споря, така си е...Просто дебъгер 1 път съм ползвал и особени да ми е помогнал - не е...В повечето случай, проблема ми е бил че вместо ';' съм написал ','...
|
| Съб Фев 19, 2005 1:31 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Абе дбъгера си е дебъгер, но решава определен тип грешки, рядко го ползвам това IDC, хубава работа върши, но ....... бутлоадера улеснява единствено записването, естесвено за дебъгванеот не помага, но общо взето при мен повечето проблеми са от грешки в сметки които дебъгера няма как да открие, мога да чета променливи .. н предпочитам да си вкарам дебъг функция която да ми извежда всичко което ме интересува RS във вид в който е достатъчно разбираемо. Разбира се има пък други проблеми които с дебъгер се откриват много лесно докато без е малко по трудно .... но не съм склонен да го ползвам постоянно, по скоро ме бави, само ако има наистина нужда.
|
| Съб Фев 19, 2005 2:02 pm |
|
|