Отговори на тема  [ 26 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
Активиране на лампа чрез звук (пляскане) 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Мда
Sonic написа:
е да , ама ако си си намазал ръцете с некъв крем примерно :wink:
или тъкмо си си ги измил/замърсил - пляскането ще има различен звук
и ще трябва да се ориентираш в тъмното :)

Абе я вземи си направи системата като при GSM-ите с звуково набиране , запомняш си например светни и само когато изречеш тази дума ще светне и обратно за угаси угасва , и няма да му мислиш как са ти омазани ръцете и дали ще пасне пляскането на звука :D

Нед Яну 07, 2007 7:20 pm
Профил
Ранг: Новодошъл

Мнение Re: Да бе :)
plameniv написа:
MGBY написа:
:D Ами той Syrius-B каза: " Микрофон, АЦП, и спектрален анализ "
все някак ще различиш видовете пляскания :D

Чак пък , като в лафа на курник перде или на свинче звънче и т.н.
За какво му е чак пък ацп и да е толкова сложно
1.Взимаш си един микрофон
2.След него правиш НЧ филтър с честотата около звука на плясване и с относително тясна лента най добре става с операционен усилвател , взимаш от някоя схема на еквалайзер реализиран с операционен.
3.Вкарва се отделения сиганал в другата половина на операционния усилвател направен в схема на компаратор.
4.От компаратора се подава на един тригер , когато плеснеш този звук минава през филтъра -> компаратора прави правоъгълен импулс и с него преобръща тригера.
5.След тригера слагаш един MOC3022 директно на извода и към + 5V през ограничително съпротивление и с него задеистваш лампата чрез триак да речем BT136 и готово :)

Всяко пляскане ще преобръща тригера, не е лошо след филтъра да се сложи един електролитен кондензатор за да се получи някакво закъснение за да не се преобръща тригера многократно от ехото .
П.С.
Дори вместо микрофон ми се върти в главата да си вземеш един пиезо кристал като тези на часовника за пиукането има ги в комет и са стотинки, тои ще ти играе роля и на микрофон и НЧ филтър понеже работи около 3-5KHz, a на операционния ще се ползва единия само и ще е усилвател поне 1000 , след това го подаваш на закъснението по аналогия в компаратора -> тригера и т.н. :lol: :D

По-сложно е от колкото си мислих тези чаркове -колко ще ми излезнат ,не съм по електрониката , запоявал съм само разни жакове и преходници ... :roll:

Вто Яну 09, 2007 7:59 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Чарковете не са скъпи.
Скъпо е знанието, нужно за използването им пълноценно.
Но подобни занимания са повод човек да добива нови знания - и затова не са загубено време.
Действай :-k :-k :-k =D> =D> #-o #-o

Сря Яну 10, 2007 2:22 am
Профил WWW

Мнение 
Syrius-B написа:
2.След него правиш НЧ филтър с честотата около звука на плясване и с относително тясна лента най добре става с операционен усилвател , взимаш от някоя схема на еквалайзер реализиран с операционен.
3.Вкарва се отделения сиганал в другата половина на операционния усилвател направен в схема на компаратор.

Ей тези 2 точки са ми непонятни ,как да го направя този НЧ филтър ,къде записвам пляскането ?
Операцонен усилвател? ...схема на еквалайзер .. май със схема ще ми е по-лесно да го схвана :)

Сря Яну 10, 2007 11:48 am
Профил

Мнение Eee
stargate написа:
Syrius-B написа:

Ей тези 2 точки са ми непонятни ,как да го направя този НЧ филтър ,къде записвам пляскането ?
Операцонен усилвател? ...схема на еквалайзер .. май със схема ще ми е по-лесно да го схвана :)

Ма си и нахален :twisted:
Освен схема ще искаш ли и да ти го зглоби някои , да го настрои и да го монтира у вас :P :twisted:

Сря Яну 10, 2007 1:39 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Не е чак толкова сложно, схемата е с два три транзистора и 20-тина дриги елементи тип R и С. Ама не ми остава време а и позабравям малко. Ще я постна утре ако не забравя.

Сря Яну 10, 2007 4:01 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Неомонтана имат такъв кит за сглобяване, но нещо не работи :evil:

Сря Яну 10, 2007 4:02 pm
Профил ICQ WWW
Аватар

Мнение 
Щото е правен по схемата за която аз говоря - тя е от млад конструктор отпреди 89-та или от радио и телевизия пак от тогава. В тогавашните схеми почти винаги са правили нарочни грешки за да може младежта да се учи и да мисли. След като не ти тръгне, почва питане кое, какво, що, анализира се схемата и се установява че някой транзистор са му обърнати емитер-колектор, някой диод обърнат наобратно. Всички грешки по схемите са от този тип. Даже попаднах на схема, която е написано че е объркана и в задачата се пита какво е объркано (точно имаше обърнат транзистор).

Сря Яну 10, 2007 4:08 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Може и да не работи заради различните типове пляскане отпреди и след 89-та година....примерно :D

Сря Яну 10, 2007 7:15 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Като ми остане свободно време ще се поразгледам по схемата, може и да излезе нещо :)

Сря Яну 10, 2007 7:31 pm
Профил ICQ WWW
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ

Мнение 
В руското списание "Радио" мисля че в няколко поредни броя от 1985 година бяха публикувани схемите на победителите от конкурс за разработка на подобни устройства за управление до 8 консуматора с пляскане. По една от схемите с малко модификации бях си правил превключване на програмите на телевизора. Работеше идеално, само че много боляха ръцете, та входния блок беше заменен с инфраред.
Сещам се за поне два метода за избор на консуматор(и).
Броевете могат да се намерят на фтп-сървара на списанието.

Съб Яну 13, 2007 6:50 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 26 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2