| Автор |
Съобщение |
|
milenjs
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Сря Мар 08, 2006 2:12 pm Мнения: 2017 Местоположение: Котел
|
 Управление на нафтова печка за автомобил?
Колеги, това е управлението, на фирма Hebasto, изгоряло разбира се, и трудно за намиране. Направих с контролерче друго, работи си, но времената ги установихме опитно, засега работи стабилно. Искаше ми се да разбера фабричните времена на процесите които управлява контролера, но нищо не изкочи от нета, голямата интеграла най-вероятно е процесора който ги задава но в нета и дума за него. Ако някой има описание да помогне...
|
| Вто Яну 09, 2007 10:41 am |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8397 Местоположение: София
|
Хм, печка за парно ли?
|
| Вто Яну 09, 2007 12:53 pm |
|
 |
|
milenjs
|
Точно от печка за парно е, днеска изпробвах моето управление, пали стабилно, гаси се, при аварийни ситуации изключва горивото, ако не запали се пробва пак и.т.н. Интересуваше ме точното описание на циклите на продухване, подаване на гориво, запалване и гасене, но явно не може да се намери такава информация 
|
| Вто Яну 09, 2007 1:14 pm |
|
 |
|
JoroS
Ранг: Популярен
Регистриран на: Съб Юли 09, 2005 12:49 pm Мнения: 306 Местоположение: София
|
Нафтовите горелки имат две основни фази на палене:
Продухване с въздух, за де се разкарат изпаренията от натекла нафта и да се избегне възпламеняването на евентуално образувана взривна смес. Обикновено трае 20-60 секунди, в зависимост от горелката.
Подаване на гориво и запалващи импулси. Най дългото време което съм срещал е към 10 секунди при индустриални горелки. За автомобил не бих пробвал повече от 4-5 сек. Ако не запали, подаването на гориво се прекратява и се оставя на продухване.
|
| Вто Яну 09, 2007 3:18 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Голямата "интеграла" (мразя я тая дума  ) както виждаш е на Хела - т.е. нещо или специализирано или пък стандартно, но произвеждано за тях само - като гледам най-вероятно от ST Microelectronics - много е вероятно да е някой от техните контролери. Забрави да намериш какъвто и да е дейташит за някой автомобилен чип - няма по-строго пазени тайни  .
|
| Вто Яну 09, 2007 4:26 pm |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8397 Местоположение: София
|
И на двата ми нисана процесорите си носят оригиналната маркировка и производителя, и съм дръпнал даташитовете и на двата.  Това за криенето на компоненти е предимно европейска циганска история.
|
| Вто Яну 09, 2007 6:53 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
То и в на европейските на процесорите им стоят маркировките и обикновено са контролери на Сименс, ама покрай процесора има още 10-на чипа например дето всичко е замаскирано. На нисаните другите чипове освен процесорите ясни ли са - я постни една снимка от еку-то на новия нисан да видим, щото за стария си спомням, че беше с някакъв много архивен процесор.
|
| Вто Яну 09, 2007 7:02 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9123 Местоположение: Разград
|
Значи времето за продухване - колкото прецениш. Колкото повече толкова по-добре (принципно). Времето за искра няма значенеи. Има значение колко време чакаш след подаване на гориво до запалване на горивото - това време е най-добре опитно да се намери - засичаш за колко време пали и го оставяш със половин секунда повече. По принцип след като запали в програмата има и още нещо - ако угасне случайно веднага се подава искра, но не се спира горивото, ако не запали дава авария, ако запали - продължава нормална работа. Искрата можеш да я оставиш малко повече време за всеки случай. Виждал съм горелка която чака половин секунда за огън и дава авария ако няма.
|
| Сря Яну 10, 2007 4:22 pm |
|
 |
|
Lupus
Регистриран на: Сря Дек 01, 2004 12:44 am Мнения: 2811 Местоположение: София
|
@milenjs,
Фирмата е Webasto. Потърси под това име в Google, ще ти излязат 1000 резултата, но нищо полезно за целта.
Преди 7-8 години ми предлагаха да се заема с ремонта на тези платки, но се отказах именно поради липсата на схеми и инфо.
|
| Пет Яну 12, 2007 5:12 pm |
|
 |
|
milenjs
|
Благодаря на всички за отговорите и помощта. @Cekins, поне при тази печка не може да се се останови в такова малко време /0.5 - 1 с./ дали е запалила или не - има само един температурен датчик на нея който е доста инертен. Оставих я да изчаква от подаване на гориво до запалване 10с, ако не стане - повтаря процеса наново. Засега работи нормално.
Ето ми "произведението", само да не ми се смеете - аматьор съм, не си вадя хляба с това, правя го заради крастата... 
|
| Съб Яну 13, 2007 9:39 am |
|
 |
|
3aek
|
изглежда много добре!
оригиналния процесор предполагам е ST62 серията на ST
така или иначе това може да се направи със всеки процесор с няколко порта, играчката е в нагласянето на времената на включване изключване и щом печката работи значи си се справил добре
винаги съм си мислил че в автомобилите се ползва охлаждането на двигателя за да загрява купето
това трябва да е за рейс или бус с голям обем който охлаждането на двигателя няма да може да загрее?
|
| Съб Яну 13, 2007 11:47 am |
|
 |
|
Lupus
Регистриран на: Сря Дек 01, 2004 12:44 am Мнения: 2811 Местоположение: София
|
Така е. Автомобилите се отопляват за сметка на топлината на двигателя. Тези печки се ползват за автобуси, микробуси и ванове.
|
| Съб Яну 13, 2007 11:55 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30754 Местоположение: София
|
И някои автомобили, примерно ЗАЗ  ... ако го броите за автомобил. Също и някои камиони се отопляват с такива печки. Инче изглежда добре.
|
| Съб Яну 13, 2007 12:26 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9123 Местоположение: Разград
|
milenjs, това че е само с термосензор не е много добре, но явно производителя така е решил. Запознат съм що годе с горелки, тъй като поддържам известно количество промишлени. Нафтовите имат фотоклетка и следят за светлина  естествено. Газовите са с "плазма" (така му викат) - два електрода са навряни в пламъка и като запали протичат няколко микроампера при 220В. Тези кратките времена има за какво да са направени. Виждал съм как 4 мегаватова газова горелка запалва - горивната и камера е около 1000 куб.м. разтриса се всичко наоколо. Естествено газовите са доста по-опасни от нафтовите, но съм виждал и как нафтова (150 кВ) гърми в 1 куб.м. горивна камера - горелката изхвърча и изпопадаха стъклата на помещението - гръмна защото имаше малко наточена нафта в горивната камера а камерата беше гореща. Затова ми се струва, че 10 секунди е много време - доста нафта може да влезе вътре и ако горивната камера е гореща става страшно. Аз ти препоръчвам ако можеш да се застраховаш с фотоклетка.
|
| Съб Яну 13, 2007 1:47 pm |
|
 |
|
3aek
|
стига бе на ЗАЗ двигателя не загрява ли че горелка трябва 
|
| Съб Яну 13, 2007 4:34 pm |
|