|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Авг 21, 2026 4:02 pm
| Автор |
Съобщение |
|
Cekins
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9123 Местоположение: Разград
|
Milenjs, то е нормално входното да е такова, просто най-вероятно 220->12(24,48) е реализирано импулсно и когато има недоразумение в мрежата преминава в режим стабилизатор първо сваля а после дига до 220В. Аз имам такъв УПС, който при най-малкия дефект в захранването и преминава в генераторен режим без да консумира от акумулаторите. Примерно имам тука една пещ дето я карам на половин мощност с диод, та като работи на диод се натоварва само единия полупериод и се изкривява формата на синусуидата - тогава упс-а ми включва на генератор. @Plameniv, идеята е добра но какво кпд има това чудо, а и ако го правя с траф ще имам само мощни транзистори на 12В (верно че трябва да са доста корави). На този принцип са реализирани тия автомобилните инвертори - кпд-то им е отчайващо. Чувал съм че с 1 акумулатор за кола изкарвали 30 мин с един телевизор закачен.
|
| Нед Яну 07, 2007 1:25 pm |
|
 |
|
plameniv
|
 E
Чак пък отчайващо , да не мислиш че тия UPS-и дето говориш за тях кпд-то им е повече от 0.6
По принцип тези инвертори на празен ход си консумират около 0.5-0.7 А иначе в нормално натоварено състояние си е колкото си пише, пък и трафа е импулсен и работи на 40KHz , не е като да сложиш онзи големия за 50HZ e тогава вече кпд-то е ужасно , а и доста излишни неща има ако се оптимизира може и по добро кпд да извади 
|
| Нед Яну 07, 2007 7:15 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30754 Местоположение: София
|
Зависи какво търсиш, гледах разни БГ инвертори, във връзка с проучване за един клиент, нищо читаво не видях, няма да споменавам фирми, освен това КПД беше отчайващо. Моя съвет вземи UPS който е със синусоидален изход, конкретно бих ти препоръчал от тук http://www.dts-ups.com Ablerex са по евтината алтернатива, не са и лоши, имат модели със синусоидален изход с които спокойно може да захранваш асинхронен двигател.
|
| Нед Яну 07, 2007 7:23 pm |
|
 |
|
ALF
Ранг: Минаващ
|
В фирмата която работя правиме UPS точно за помпи на котли, саита е www.intiel.com , ако имаш някакви вапроси ме питаи ще ти дам информация
|
| Пон Яну 08, 2007 4:50 pm |
|
 |
|
VSU
Ранг: Напреднал
Регистриран на: Нед Авг 14, 2005 1:08 pm Мнения: 433 Местоположение: Казанлък
|
Аз имам въпрос една схема на вашия инвертор си прося ако не е много нахално от моя страна де  ако може или тука или на venciuzunov@abv.bg
|
| Пон Яну 08, 2007 5:02 pm |
|
 |
|
milenjs
Регистриран на: Сря Мар 08, 2006 2:12 pm Мнения: 2017 Местоположение: Котел
|
Не знам дали се сваля до 12/24В, предполагам че с тези мощности става въпрос за стабилизатор.... имах запитване за клиент който му трябваше точно такова устройство, купили си баровците къщи на село, но напрежението там такова че уредите им не работят нормално...
|
| Пон Яну 08, 2007 6:42 pm |
|
 |
|
alba
|
Eто една много елементарна, но безотказна схема. В момента умувам за автоматизирането и:
1.преобразователя да се включва автоматично при отпадане на мрежововто напрежение.
2.в режим на зареждане (за един автомобилен 55-60 Аh) да осигурява 5.5 - 6 А и напрежението
на клемите на акумолатора да не превишава 14-14.3V.
http://www.picbasic.net.ru/shems/ibp.htm
|
| Съб Яну 13, 2007 7:22 pm |
|
 |
|
kasparov
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Сря Апр 05, 2006 9:52 pm Мнения: 877 Местоположение: Разград
|
То направо перпетуум мобиле, черпи 80 вата от акумулатора, а пък отдава 220 вата.
|
| Съб Яну 13, 2007 10:16 pm |
|
 |
|
VSU
Ранг: Напреднал
Регистриран на: Нед Авг 14, 2005 1:08 pm Мнения: 433 Местоположение: Казанлък
|
To си го има в схемата всичко това и за заряда от 6А и за 14В и за преобразователя да се включва автоматично при отпадане на мрежововто напрежение.
|
| Съб Яну 13, 2007 11:04 pm |
|
 |
|
alba
|
Идеята ми за "подобряване" на схемата е следната: Превключването от един режим на друг да е безконтактно, режима на зареждане на акумулатора да е гарантиран с точно определени параметри за дадения тип с изключване при достигане на пълно зареждане на акумулатора т.е. да работи в истински буферен режим.
Две години го ползвам за помпа на слънчев колектор, при мощност на помпата 40 W. Eстествено, че работи само през деня и то в "редките" случаи на спиране на тока( в интерес на истината през изминалата година се случи 2-3 пъти). За слънчевия колектор при летен слънчев ден, спирането на помпата е фатално понякога.
За конкретния случай не се интересувам от КПД-то. Помпата работи нормално и консумацията от 12 V е около 5А.
Не съм снемал осцилограма на изходното напрежение. Не знам формата (естествено са правоъгълни импулси - но какви?) и амплитудата.
Няма да е излишно да се направят по точни измервания, защото за стойноста на имерения ток имам съмнения.
|
| Нед Яну 14, 2007 11:03 am |
|
|