Отговори на тема  [ 41 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
Индикация за изгорял нагревател в реално време ??? 
Автор Съобщение
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение Индикация за изгорял нагревател в реално време ???
Става въпрос за следното
Има ли някой идея каква индикация да се направи, когато изгори един или повече от нагревателите. Най простия начин дето се сещам е да вържа 3 амперметъра на трите фази и като се измени показанието на някой от тях... Обаче ми излиза доста скъпо а и все трябва да се наблюдават. Влкючването е от контактор. При здрави нагреватели и с еднакви параметри, пада върху всеки е 220V, но като изгори някой, системата се разбалансира.

Прикачени файлове:
Коментар на файл: Схема
shema.JPG
shema.JPG [ 15.44 KiB | Прегледано 2690 пъти ]
Нед Яну 07, 2007 9:05 pm
Профил

Мнение 
Ами точно разбалансирането можеш да измериш, с волметър измераваш потенциала на звездния център, спрямо втори звезден център, получен с 3 еднакви съпротивления. Или направо спрямо нулата.

Нед Яну 07, 2007 9:13 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Контрол на тока с токови трансформатори. 1/3 дисбаланс си е сериозна разлика и лесно се лови.

Нед Яну 07, 2007 9:44 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Варианта на @kasparov е по-евтин и върши работа. Аз бих се спрял на него. Ако беше със занулен звезден център, тогава вече с токовите трансформатори...

Нед Яну 07, 2007 9:51 pm
Профил ICQ

Мнение 
Практическото решение са стрелкови амперметри. Ако регулатотрът е ПИД, те непрекъснато ще се клатят. Решението с токовите трансформатори е удачно , ако са част от по-скъпа система за регулиране.

Нед Яну 07, 2007 10:40 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Това с волтметъра на звездния център наистина е доста евтино решение, но при мен се явяват 2 недостатъка:
1. Съпротивлението на нагревателите не винаги е еднакво (още повече че са тръбни и се произвеждат в домашни условия от спирално навит кантал;
2. Като изгори някой от нагревателите, не може първоначално да се разбере дори от коя тройка е.

Токовите трансформатори са ми малко скъпичко решение.
Има един начин с амперклещи да се мерят захранващите проводници, но трябва да са разделени един от друг за трите фази а и трябва много често да се мери (не става :()

Не е ли възможно да се сложи някакъв ферит, на който да се направи една намотка от захранващ проводник и повечко за вторичната верига, дето ще се следи консумацията (абе направо си е токов трансформатор, но евтино изпълнение). Някъде едно време бях срещал подобна схема, първичната беше на захранването в къщата, на вторичната беше вързан директно един светодиод. Целата беше като излизаш от къщи да погледнеш ако свети светодиода, значи си забравил някой уред включен в къщата 8).
Проблема е някой с повече опит да каже това дали ще ми свърши работа. Примерно връзвам еди резистор, изправям напрежителния пад върху него и го следя с компаратор. (естествено с по широк хистерезис и ще се настройват праговете след всяка подмяна на изгорял нагревател)

P.S. Необходимо ми е евтино решение на проблема, защото става въпрос за 6 такива комплекта от показаната схема.

Пон Яну 08, 2007 11:09 am
Профил
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен
Аватар

Мнение 
Zeus написа:
...Примерно връзвам еди резистор, изправям напрежителния пад върху него....

разбира се че може,само че трябва да си оразмериш правилно токовия трансформатор (самоделния) и с някакво малко и точно съпротивление да си преобразуваш тока във вторичната намотка в подходящо напрежение, което можеш да си го правиш каквото си поискаш .....

Пон Яну 08, 2007 12:03 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
термодвойка на всеки от нагревателите? :roll:

Пон Яну 08, 2007 12:48 pm
Профил

Мнение Hm
Zeus написа:
Това с волтметъра на звездния център наистина е доста евтино решение, но при мен се явяват 2 недостатъка:
1. Съпротивлението на нагревателите не винаги е еднакво (още повече че са тръбни и се произвеждат в домашни условия от спирално навит кантал;
2. Като изгори някой от нагревателите, не може първоначално да се разбере дори от коя тройка е.

Токовите трансформатори са ми малко скъпичко решение.
Има един начин с амперклещи да се мерят захранващите проводници, но трябва да са разделени един от друг за трите фази а и трябва много често да се мери (не става :()

Не е ли възможно да се сложи някакъв ферит, на който да се направи една намотка от захранващ проводник и повечко за вторичната верига, дето ще се следи консумацията (абе направо си е токов трансформатор, но евтино изпълнение). Някъде едно време бях срещал подобна схема, първичната беше на захранването в къщата, на вторичната беше вързан директно един светодиод. Целата беше като излизаш от къщи да погледнеш ако свети светодиода, значи си забравил някой уред включен в къщата 8).
Проблема е някой с повече опит да каже това дали ще ми свърши работа. Примерно връзвам еди резистор, изправям напрежителния пад върху него и го следя с компаратор. (естествено с по широк хистерезис и ще се настройват праговете след всяка подмяна на изгорял нагревател)

P.S. Необходимо ми е евтино решение на проблема, защото става въпрос за 6 такива комплекта от показаната схема.

Не може ли да мериш пада на напрежение върху някакъв проводник с операционен усилвател които е галванично разделен и чрез оптрон да ти подава сигнал когато няма или има консумация , така ще е с малко повече части за сметка на токовия траф .

Замислял ли си се какъв ферит ще ти трябва за 50Hz, по скоро трябва да е някакъв трансформатор с ламели .

А не може ли например да вземеш няколко трафа от евтини индукционни поялници , на вторичната намоткя слагаш товара да мине през нея а на извода за 220 слагаш някакъв товар и грец след него просто с делител и едно свето диодче , ако има консумация светодиода ще свети :lol: :D

Пон Яну 08, 2007 12:59 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Относно термодвойка на всеки нагревател - адски скъпо и пак не върши работа, защото нагревателите са в нагревателна метална плоча и има равномерно разпределение на топлината навсякъде.
А колкото до идеята за траф от поялник: :) наистина доста хитро, обаче ако беше само за един нагревател. Иначе пак излиза доста скъпо (всички знаем как се движат цените на тези поялници ;))
А за меренето на пад върху проводник, струва ми се че ще трябва доста да усиля сигнала и си представям какви вариации ще има при изменение на околната температура.

Пон Яну 08, 2007 1:25 pm
Профил

Мнение Mne
Zeus написа:
Относно термодвойка на всеки нагревател - адски скъпо и пак не върши работа, защото нагревателите са в нагревателна метална плоча и има равномерно разпределение на топлината навсякъде.
А колкото до идеята за траф от поялник: :) наистина доста хитро, обаче ако беше само за един нагревател. Иначе пак излиза доста скъпо (всички знаем как се движат цените на тези поялници ;))
А за меренето на пад върху проводник, струва ми се че ще трябва доста да усиля сигнала и си представям какви вариации ще има при изменение на околната температура.

Ми може да си ги пренавиеш ти от стари звънчеви трансформатори или някакви адаптори , махаш вторичната намотка дори без да го разглабяш ,и слагаш 2-3 намотки дебела жица според тока който тече в реотана и малко запас слагаш да издържи тока и да не грее :)

Иначе по другата идея не мисля че кои знае какви проблеми би имал с токовата жица, как мислиш че работят електронните електромери , дори там жицата е една метална плочка дълга 2-3 см и широка 1 см, колко усилване има че да отчита и 5W консумация , няма от какво да се влияе 4квадрата жица дълга да речем 5см както при мултицетите . :idea:
Дори ще ти е по лесно така , 9 операционни усилвателя се събират в 5 бр. LM358 и един хартисва може и някакви два четворни да вземеш и един двоен, до тука макс 3-4лв и останалите части за още 5 и си готов , захранването също не ти е проблем един адаптор ще свърши работа , просто ще сложиш операционните да мерят там където се събират всички реотани и така ще си с едно захранване но трябва да се има предвид че не е галванично разделено , иначе по желание може да си вземеш още един адаптор и 9 оптрона и т.н.

Пон Яну 08, 2007 2:22 pm
Профил
Аватар

Мнение Re: Mne
plameniv написа:
Zeus написа:
... 4квадрата жица дълга да речем 5см както при мултицетите ...

При мултицетите е съпротивителен проводник и там пада си е сериозен, но те служат само за измерване. Ако сложа медна жица едва ли ще получа голаям пад (още повече на късо разстояние)

Пон Яну 08, 2007 2:53 pm
Профил

Zeus написа:
plameniv написа:
Zeus написа:
... 4квадрата жица дълга да речем 5см както при мултицетите ...

При мултицетите е съпротивителен проводник и там пада си е сериозен, но те служат само за измерване. Ако сложа медна жица едва ли ще получа голаям пад (още повече на късо разстояние)

Е добре де електронните електромери как мерят , там плочката е медна ето виж:
http://free.hit.bg/suxfan/elektromer/DMC_0404.JPG
http://free.hit.bg/suxfan/elektromer/DMC_0405.JPG
http://free.hit.bg/suxfan/elektromer/DMC_0406.JPG
http://free.hit.bg/suxfan/elektromer/DMC_0409.JPG

Пон Яну 08, 2007 3:17 pm
Профил
Аватар

plameniv написа:

Ами нямам представа. От тези снимки не се вижда нищо конкретно. Ако имаш схема, постни я и ще поразсъждаваме.

Пон Яну 08, 2007 3:47 pm
Профил

Zeus написа:
plameniv написа:

Ами нямам представа. От тези снимки не се вижда нищо конкретно. Ако имаш схема, постни я и ще поразсъждаваме.

Е идейно се вижда че е плочка и че влиза в някакъв чип с 8 крака , няма какво друго да е освен операционен усилвател :)

Пон Яну 08, 2007 3:53 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 41 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща