|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Авг 21, 2026 4:03 pm
Регулатор на температура с термодвойка
| Автор |
Съобщение |
|
Nikola Kirov
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
Формулирай си техническо задание и тогава може да се даде оферта.
Интересен момент е ще предоставиш ли оборудването да се работи с него на спокоиствие в лабораторни условия или ще трябва да се настройва на място при теб. От това също зависи цената.
Постни го тук може някой да е свободен и да може да реагира в по кратки срокове от мен пък и може да получиш и други оферти и да си избереш.
|
| Пет Яну 05, 2007 8:53 pm |
|
 |
|
ico
Ранг: Минаващ
|
Ееееее Каспаров ти ме разби - точно в десятката-ей това ми трябваше.
Евала, машала, аферим ти правим  - каквото и там да значи това
Само да видим доставката как ще стане, но ми се струва че няма да е чак такъв проблем
|
| Пет Яну 05, 2007 11:56 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9123 Местоположение: Разград
|
Не съм много сигурен, че ще ти свърши работа. На теб ти трябва да направиш крива във времето със зададени параметри и тази крива само за загряването е с 4 позиции. Обикновен терморегулатор не ти върши работа а точност на поддържане +/- 3 градуса е предостатъчна. Каспаров много ги обича на италиански и нещо не мога да разгадая всички параметри ама така като гледам това е еднопозиционен терморегулатор. Никола заданието е следното : уреда трябва да дига/сваля температурата до зададени точки за зададено врме (за всяка точка) евентуално и да задържа за известно време на дадена температура.
Нещо такова : синята крива е включваш и грееш а розовата е кривата която трябва да се получи за да не се напраска порцелана.
|
| Съб Яну 06, 2007 1:24 pm |
|
 |
|
Lupus
Регистриран на: Сря Дек 01, 2004 12:44 am Мнения: 2811 Местоположение: София
|
Сайта, който е посочил kasparov е румунски и е на търговска фирма.
Ето малко повече инфо на английски: http://www.process-controls.com/Hirotro ... tr620.html
След влизането ни в ЕС доставката от Румъния не би трябвало да е проблем.
|
| Съб Яну 06, 2007 2:32 pm |
|
 |
|
Cekins
|
Мда, този уред ще свърши идеална работа. Единственото което съм замислил в повече в моя проект е отложен старт в зададен час. Примерно да се включва на нощна енергия, ама тва е вече екстра. Иначе възстановяването на програмата от там докъдето е стигнала при спиране на тока е желателно като опция и е добро.
Е той румънския си прилича с италианския 
|
| Съб Яну 06, 2007 4:04 pm |
|
 |
|
alex11
|
http://www.comecogroup.com/
http://www.microsyst.net/
Тези фирми имат готови контролери
Цената варира от 350 – 400 лева
Трябва да решиш колко програми ти трябват. Примерно една за бисквит , една за глазурата , една за над глазурните цветове една за злато и каквито други решиш.
Всяка програма има определен брой точки обикновено до 16 . Всяка точка ти осигурява поддържането на определена температура за дадено време след това се преминава на следваща точка . По този начин се решава процеса на нагряване и охлаждане. Това е напълно достатъчно в керамиката . Не е нужно да се използват по сложни решения .
От личен опит една примерна програма за бисквит :
1 задръжка на 70 градуса – за да изсъхнат 1 час
2 задръжка на 200 градуса – за да се отстрани физическата вода 20 минути . Ако не се направи 1 се деформират или направо се разпадат детайлите .При 2 не се получават деформации , а само пукнатини
3 Ти споменаваш за проблеми на 350 , но на мен ми се струва , че не е отстранена физическата вода .
4 Ако пещта е много бързо нагрява , което е грешка още при проиктирането и задръжка и на 450 градуса за да се отстрани химически свързаната вода
5 При максимална температура ,която зависи от материала примерно 800 градуса – задръжка от 1 час ,за да се изравни температурата
6 При охлаждането е важна ре комбинацията на кварца около 500 градуса . Което обикновено не проблем , освен ако не охлаждаш с много отворена врата или пещта е лишена от изолация което жива лудост.
Това е много схематично оптималната програма зависи от пещта, вида на материала , дебелината на детайла .За да е по универсална нагряването и охлаждането трябва да стават бавно, което комбиниран проблем зависи от пещта и програмата
Другото важно нещо е термодвойката
1 тип К , хром никелова , хром алуминел – всеки си я нарича както иска , но за уреда е важно да е тип К. Ако ще я купуваш не ги слушай работи максимум до 1100 градуса и като мине или не мине 3 месеца и ще гръмне. Струва за 20 см от 20 – 80 лева ,качеството няма нищо общо с цената
2 тип S , платинена , платино – родиева - Най доброто за 20 см струва от 150 лева до не е изследвано , нормално 500 лева
Новата ми лудост е фотокерамиката – което връха в керамиката . Този проблем които имаш трябваще да го реша преди 6 месеца . Имам добри познания в областта на електрониката и аз се сблъсках с дилемата да направя термо реле или да си го купя . Ако ще го правиш се забъркваш в каша която не си струва . В разсъжденията си стигнах до разни лудости . В кръга на шегата една идея за средно компетентни- с PC е най – добре – може да се изгради и най сложния режим , компютъра когото реши включва реотаните , изходи има много , изпълнението е лесно . Проблема е на получава достоверни данни от сондата . Тук започва лудото или смешното вече не знам. Взима се един уред за с възможност да измерва температурата за 15 лева до 1350 градуса ,повечето работят с термодвойка тип К ( между другото мерят точно колкото моя контролер еспа ) . Слагаш една web камера пред дисплея . пишеш много софтуер . До тук вече е минала половин година , после оправяш бъговете ,но за това време вече си станал човекът терморегулатор и решаваш да махнеш всичките глупости и да го изпълниш с твой хардуер , вече е минала една година и накрая решаваш да си го купиш.
В интернет има за 200 евро хардуер и софтуер за получаване на данни от термодвойки , което е направо красиво решение.
|
| Пон Яну 08, 2007 3:03 pm |
|
 |
|
alex11
|
http://www.picotech.com/thermocouple.html
това е прекрасно , но цената не си заслужава за твоите нужди
|
| Пон Яну 08, 2007 3:22 pm |
|
 |
|
Cekins
|
Alex11, горе долу е така, за порцелана, само че не точно за истинския порцелан. Аз мога да ти направя демонстрация с истински порцелан как се вади нагрят до 500 градуса и се потапя във вода. Шанса да се пукне е около 1%. Това даже е било вид изпитване за качеството на продукцията. Не е същото обаче с "полу-порцелана" или "порцелит" - едно и също е. Това е порцелан със почти същия химичен състав но е изпечен до 800-900 градуса. Истинския порцелан става при около 1260. Тогава настъпват много сериозни промени в кристалната структура на материала - буквално става съвсем друг материал. Проблема е, че в България никъде не се произвежда такъв защото сам се досещаш че нагряване до 1260 е проблем. Истински порцелан ще ти го нагрея за 15 минути до 800 и ще ти го охладя за 5 минути да видим ще се спука ли. Това със водата важи само за суровото печене. Това което със сигурност зная е че полу-порцелана има пик в линейното си разширение при 350-400 градуса. Рекомбинация на 500 ако е истински порцелан няма. Един път стане ли повече връщане назад няма. Уточнявам че говоря за вече готов и глазиран порцелан - само за печене на копирки. Едно време докато завода в Разград работеше, си купувахме от там материал - пещта 3kW мъгел за 45 минути до 800, задръжка 30 мин., сетне отваряме врата и като падне на 200 градуса вадим. Сега сме клиенти на една каспичанска частна фабрика - естествено полупорцелн - 3 часа печене с всички задръжки където трябва.
Пещите в завода се управляваха от специализирани контролери - Siemens. Там обаче имат 50 термодвойки по цялата дължина на 100 метровия тунел. И понеже е тунел, се поддържаше температурна крива по цялата дължина а продукцията се движи на вагони с определена скорост. Ако се разровя мога и да намеря разпечатки на формата на кривата с която работеха.
А съм виждал и да се работи с уреди от преди христа. Със супер сложен механичен програматор, стрелкови уред, разпознава мястото на стрелката с оптрон ...
|
| Пон Яну 08, 2007 4:10 pm |
|
 |
|
alex11
|
Прав си зависи от зависи от материала. Аз написах една програма за даден материал . Тези фирми и още няколко имат контролери за пещи и просто исках да ти помогна като опиша начина им на работа . По прецизно регулиране вероятно няма да има ефект , защото проблема идва от принципа пещта – има значителни разлики в температурата даже изолацията , вратата и разпределението на реотаните да се перфектни . Разглеждал съм публикации на температурни снимки ( не знам дали се наричат така ) в интернет – на 1000 градуса в перфектна пещ има разлики от 30 градуса – до реотаните и центъра на пещта . Което от своя страна обезмасля прецизното регулиране . Ако такъв регулатор не се справи , вероятно проблема е в пещта . Примерен проблем които съм срещал – на пещите за керамика няма нагреватели на пода и когато тухлите са тежки тоест се нагряват бавно ето ти огромна разлика в температурата особено на ниски температури – пещта вдига 250 за 5 минути при сондата която е във въздуха , тежките тухли на пода да ги сложиш и в ада не се нагряват повече от 50 градуса за пет минути . Ако вратата не е плътна може да имаш пак огромни температурни разлики . Имал съм такава пещ не можеш да направиш нищо всичко се пука , ако си гении ще имаш голям брак . Направих си пещ с качествени лековестни тухли по всички канони като запазих регулатора , сега каквато и фантазия да проявя нищо не се пука , особено при копирки . Моето лично мнение , че когато има големи температурни разлики се налага да се използват много бавни програми , за да може до известна степен да се компенсира проблема , което е възможно със симулиране на намаляне на мощността на нагревателите , но за да няма прегряване в близост до тях периодите на включване и изключване трябва да са кратки , което от своя страна ще износва контакторите и нагревателите по бързо . Реалното намаляне на мощността с полупроводникови елементи е скъпо и зависи от мощността не знам дали е приложимо в твоя случай .
Моето изстрадано мнение , ако такъв регулатор не достатъчно прецизен за теб , по лесното и сигурно решени е подобряване на пещта . Пак се отплеснах ,но тези изводи ми струваха много пари и нерви . За да не превръщаме форума в керамически опиши проблема точно , не се знае може и аз да съм минал по този път и да мога да ти дам готова рецепта.
|
| Пон Яну 08, 2007 8:29 pm |
|
 |
|
svmarinov
Регистриран на: Пон Яну 08, 2007 7:30 pm Мнения: 3 Местоположение: Козлодуй
|
 Re: Регулатор на температура с термодвойка
Защо усложняваш нещата с ПИД регулатор. Ти не се стремиш да регулираш t дълго време.
На прива виста идеята ми е следната.
ПИК с АЦП за входа от термодвойката,
за изход ШИМ регулатор който помни промяната си за последния 1 градус
след 20 секунди променяш заданието със старата стойност и при достигане на новата помниш.
Ако се заглобиш кък сложен пид регулатор не вярвам да успееш.
а и според мен само ПИ регулатор ще свърши работа и то с елементарен закон за регулиране. На ниско ниво умножението и делението са гадна работа
Защо не използваш регулатор на COMECO като само променяш заданието от 4-20 mA
|
| Пон Яну 08, 2007 8:50 pm |
|
 |
|
alex11
|
Една евтина и лесна идея която не реализирах ,защото разбрах че проблема не е в това . Намираш един допотопен терморегулатор за пещ на които температурате се регулира с едно копче което променя съпротивленито . Сменяш го с нещо подходящо за да можеш да променяш температурата по цифров път . Не ти трябва да знаеш температурата, температурния режим е винаги под възможностите на пещта . По този начин избягваш сложните моменти – температурна компенсация , прецизни усилватели , ацп , прецизно захранване , температурно стабилни елементи , смущения , калибровка и още една страница за които не ми се пише , все пак трябва и да работи . Ако идеята ти хареса не ползвай контролери , защото ще има голям проблем с въвеждането на нови режими , от друга страна като се направи хардуера тоест компютъра да сменя съпротивлението , което е лесна задача или поне изпълнима за тези срокове . всеки програмист за няколко часа ще направи някакъв софтуер .
|
| Пон Яну 08, 2007 11:06 pm |
|
 |
|
alex11
|
Ако ти трябва да знаеш каква температурата също ще стане лесно . Най разпространените регулатори еспа имат два диода единия свети когато температурата под зададената , другия когато е над зададената , когото е точна не светят .Паралелния порт е идеален двата диода в него директно или през нещо за по сигурно , а за изход пак през порта с един цифров потенциометър
|
| Пон Яну 08, 2007 11:29 pm |
|
 |
|
xor
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Пет Ное 11, 2005 9:30 am Мнения: 142 Местоположение: София
|
 Имам това, което търсиш.
Имам това, което търсиш.
Производство е на Honeywell. Може да работи с всякакви термодвойки. Нов е (в смисъл никога не е ползван).
Програма директно на него не може да се задава, но има MODBUS (сериен канал), който е много добре описан в упътването.
Цената му е 280лв. Имам една бройка. По принцип могат да се доставят и още. Не знам дали обаче цената ще е същата.
Ако те интересува пиши на лична бележка, защото рядко влизам в клубовете.
Успех.
|
| Вто Яну 09, 2007 5:03 pm |
|
 |
|
ico
|
Мерси на всички за съветите. Това за конвенционалния регулатор да се управлява по 4-20мА ми хареса.
Кажете ми кой регулатор на Комеко има такава възможност(заданието да се задава по ток, ако има по напрежение още по-добре).
Дайте и няква схема на преобразувател от PIC към 4-20мА(доста смешно звучи  ), тоест как от пика най-безболезнено за го изкарам тоя ток?
Идва ми идея ШИМ+RC група+LM317 като генератор на ток.
За ПИД-а съм съгласен че не е задължителен - Д съставката на ПИД-а подобрява бързодействието, но намалява устойчивостта на системата.
При условие, че процесите не са много бързи напълно става и със ПИ, а само П или ON/OFF закон ми се струва че е недопустимо за система с променливо задание.Виж за стационарно задание по-става.
|
| Чет Яну 11, 2007 12:27 am |
|
 |
|
Syrius-B
Регистриран на: Пон Яну 30, 2006 2:48 am Мнения: 1248 Местоположение: София
|
Имам готови платки с AD421 и PIC - изход 4-20мА, вход 16 бита серийна поредица, Манчестер код, с оптрон, за галванично разделяне, захранва се от токовия кръг.
Има и отделно сериен порт (RS232), с няколко команди, има и команда за директно писане на токовия изход. Командите са ASCII, може да се пише/чете просто от терминална програма
|
| Чет Яну 11, 2007 1:27 am |
|
|