|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Авг 21, 2026 3:58 pm
| Автор |
Съобщение |
|
bborisov
Ранг: Минаващ
|
 Въпрос за UPS
Здравейте! На село имам една помпа, дето върти водата на парното. Тя е 700W и искам да взема един UPS, защото често спира тока и става неприятно. Гледах едни устройства, в един магазин за камини на Сточна гара, струваха 200лв. Имаха вътрешна батерия и имаха изведени кабели да може да им се върже и акумулатор. Всичко добре, ама като се зачетох в упътването им пишеше, че се захранват консуматори до 100W. Въпросът ми е какво ще стане, ако вържа моята помпа на това устройство. Дали ще мога да му прецакам електрониката, или просто ще пада по-бързо батерията. Защото ако само по-бързо пада батерията, ще му взема един здрав акумулатор и ще стане?
Дайте съвет какво да правя? Или пък къде да намеря устройство дето да ми свърши работа за моята помпа?
|
| Пет Яну 05, 2007 6:23 pm |
|
 |
|
Syrius-B
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Яну 30, 2006 2:48 am Мнения: 1248 Местоположение: София
|
Потърси си такова, което дава поне 1кW изходна МОЩНОСТ.
А с допълнителни акумулатори можеш да му повишиш капацитета (запаса от енергия), и да издържа при твоята консумация по-дълго време.
|
| Пет Яну 05, 2007 7:05 pm |
|
 |
|
mitko_el
Регистриран на: Вто Яну 24, 2006 6:34 pm Мнения: 1756 Местоположение: Варна
|
 Re: Въпрос за UPS
[quote="bborisov"... помпа...е 700W ...[/quote]
Ква е тая яка помпа  Моята си е 70W на най бързата скорост  .За едни познати бях купил UPS за компютър(към 120 лв.),върти помпата,само че изкарваше към 30 мин. с вградения акумулатор.Май тая тема за помпите сме я писали и преди...
_________________ За пари сичко праим,даже и работим...
|
| Пет Яну 05, 2007 7:25 pm |
|
 |
|
sthx
|
 Re: Въпрос за UPS
Сигурно са 70W. Със 700W вода от гераня ще вадиш. 
_________________ Две плюс две е приблизително равно на четири. Факт!
|
| Съб Яну 06, 2007 12:07 am |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9123 Местоположение: Разград
|
Ами щом казват че става това в магазина - земай го. Помпата ти най вероятно е 70 вата, щото със 700 може цял жилищен блок да въртиш. Проблема доколкото зная е да променливото да е с по-гладка синусуида. Компютърните упс-и са с леко назъбена синусуида и помпата "леко" бръмчи и "леко" прегрява. Някой казват че можело и да изгори. Това е непроверена информация де.
|
| Съб Яну 06, 2007 12:57 am |
|
 |
|
plameniv
|
 hehe
При компютърните се гони кпд и не са с назъбена ами с четвъртита синусоида , ако е със синусоида губиш 35% от мощноста за идеята да е синусоида .
Но въпреки всичко малко бръмчи но стават и то не е лошо да си намериш UPS с 1 акумулатор , просто изваждаш изводите му навън лепваш един 45А от кола и забравяш за този проблем.
Лошото е че ако поради някаква причина спре и продължи дълго да няма ток и решиш да сложиш друг акумулатор и пуснеш UPS-а помпата няма да тръгне докато не тръгне мрежовото захранване . 
|
| Съб Яну 06, 2007 2:05 am |
|
 |
|
Cekins
|
Има логика, явно това се има в предвид като се казва, че компютърните не стават съвсем. Тези които се продават в магазините за парни инсталации са меко казано калпави. По принцип никой не си играе да прави каквото и да било. Вземат един китайски инвертор 12->~220 (за автомобил) и добавят малко електроника за зареждане на акумулаторите и превключване като спре тока. Обаче КПД-то им е направо плашещо - около 10%. УПС за помпа ми е един от проектите който седи на изчакване. За сега само проучвам нещата, но имам намерение да го направя със истинска 50Hz синусуида, на първо време без да отчитам загубите, пък после ще му мисля ...
П.С. Помпата пак може да се пусне - отвиваш и болта отзаде и с отверка я завърташ. Всички помпи имат място за отверка на ротора, тъй като обикновено при първото си пускане не тръгват, или ако дълго не са пускани пак не тръгват.
|
| Съб Яну 06, 2007 1:05 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Колко "истинска" мислиш да е въпросната синусоида и на каква цена  .
|
| Съб Яну 06, 2007 7:19 pm |
|
 |
|
plameniv
|
 He
|
| Съб Яну 06, 2007 8:32 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Всичките тия неща са ми много добре ясни, тъй като работя в такава област в момента. "Закачката" ми беше за думата "истинска синусоида", защото след като имаме дискретизация, имаме и малко по-различна от истинската. Може да се доближим много до истинска с различни методи, та затова попитах колко истинска и на каква цена иска да направи човека въпросната синусоида. Ние правим едни инвертпри в момента 2 киловата и с почти синусоида, ама колко струват няма въобще да ви споменавам  .
|
| Съб Яну 06, 2007 8:44 pm |
|
 |
|
kasparov
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Сря Апр 05, 2006 9:52 pm Мнения: 877 Местоположение: Разград
|
тука почват от 276 лв : http://www.sinecare.com/inverters_bg.html
уж с чиста синусоида ( под 3% изкр.) не мога само да си обясня - имат акумулатор, а пък входно напрежение 170V
|
| Съб Яну 06, 2007 9:07 pm |
|
 |
|
plameniv
|
 Хм
Добре на мене не ми става ясно къде намират приложение тези инвертори със синусоида , каквото и да захраниш единствено ако не е някакъв асинхронен двигател на другите неща няма нужда от синусоида .
Телевизор, комп , видео, и въобще всякаква електроника, дори нагревател или крушки, не им трябва синусоида , за какво ги използват 
|
| Съб Яну 06, 2007 9:28 pm |
|
 |
|
Cekins
|
Dimitar, наясно съм, че няма да постигна перфектна синусуида, но поне малко да мяза. Един познат ме помоли да направя един генератор на PWM синусуида с някъв пик. Като го сложихме на осцилоскопа (стар руски на ниска честота) това което се виждаше беше малко или много синусуида - директно на изхода на пика. Кондензатора на сондата заглади идеално сигнала. PWM-a си го направих с табличка и на 20kHz носеща, пика на 8MHz. След известен рисърч, ще се постигне изход ~220V с що годе читава синусуида и с изходна мощ около 100-150W. Известно ми е че това дотук нищо не значи и че трябва това да се усили и да имаме пак синусуида на изхода на трафа, но предполагам че ще успея.
Номера е че тока по селата в България спира прилично често, а напоследък са много модерни парни инсталации с камини с водна риза и като спре тока камините обикновенно се повреждат, а помпите им са максимум 100W. Проблема е че с псевдо променливото напрежение тия помпи не работят добре, а инвертор с акумулатори (западно производство) е твърде скъпо решение. Та въпросната машинка няма да има нищо векторно както са инверторите за моторите, а чисто и просто една 50Hz PWM изработена синусуида. Това е идеята.
|
| Съб Яну 06, 2007 9:48 pm |
|
 |
|
plameniv
|
 Mda
 |  |  |  | Cekins написа: Dimitar, наясно съм, че няма да постигна перфектна синусуида, но поне малко да мяза. Един познат ме помоли да направя един генератор на PWM синусуида с някъв пик. Като го сложихме на осцилоскопа (стар руски на ниска честота) това което се виждаше беше малко или много синусуида - директно на изхода на пика. Кондензатора на сондата заглади идеално сигнала. PWM-a си го направих с табличка и на 20kHz носеща, пика на 8MHz. След известен рисърч, ще се постигне изход ~220V с що годе читава синусуида и с изходна мощ около 100-150W. Известно ми е че това дотук нищо не значи и че трябва това да се усили и да имаме пак синусуида на изхода на трафа, но предполагам че ще успея. Номера е че тока по селата в България спира прилично често, а напоследък са много модерни парни инсталации с камини с водна риза и като спре тока камините обикновенно се повреждат, а помпите им са максимум 100W. Проблема е че с псевдо променливото напрежение тия помпи не работят добре, а инвертор с акумулатори (западно производство) е твърде скъпо решение. Та въпросната машинка няма да има нищо векторно както са инверторите за моторите, а чисто и просто една 50Hz PWM изработена синусуида. Това е идеята. |  |  |  |  |
А защо не помислиш инвертора да е на базата на импулсно DC-DC преобразуване 12-220 , и вече високото напрежение с този PWM и мощни полеви транзистори в мостова схема да ти изкарат тази синусоида
Ето ти една схема на инвертор 12-220, просто и заменяш часта за 50Hz с PWM управление
http://free.hit.bg/suxfan/Invertor.jpg
|
| Съб Яну 06, 2007 11:56 pm |
|
 |
|
milenjs
Регистриран на: Сря Мар 08, 2006 2:12 pm Мнения: 2017 Местоположение: Котел
|
Не си обърнал внимание на това - Входно напрежение: 175 - 265VAC. Това според мен си е стабилизатор за използване при вариране на входното напрежение в широки граници.
|
| Нед Яну 07, 2007 10:58 am |
|
|