Отговори на тема  [ 33 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Датчик за наличие на обороти на двигател 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ

Мнение 
peterhr написа:
Евентуално може да следя дали ключа е в положение стартер + следене на захранването като ниво. Но пък при загасване на светофар, напрежението няма да падне много рязко до 12,6V.

Сетих се че най-лесно може би ще следя дюзата на инжекциона. Там импулсите трябва да са от 0 до +12В. Утре ще пробвам.

Най-лесното е следене на алтернатора + следене на ключа при запалване. Алтернатора подава 12 волта към крушката на таблото и тя изгасва това е при положение контакт на контактния ключ и въртене на алтернатора. Към стартера също имаш около 12 волта при развъртането му. Следиш ги и не се занимаваш с точно измерване на напрежението.

Сря Яну 03, 2007 7:56 pm
Профил WWW
Ранг: Форумен бог

Мнение Mne
Martin_bg1 написа:
peterhr написа:
Евентуално може да следя дали ключа е в положение стартер + следене на захранването като ниво. Но пък при загасване на светофар, напрежението няма да падне много рязко до 12,6V.

Сетих се че най-лесно може би ще следя дюзата на инжекциона. Там импулсите трябва да са от 0 до +12В. Утре ще пробвам.

Най-лесното е следене на алтернатора + следене на ключа при запалване. Алтернатора подава 12 волта към крушката на таблото и тя изгасва това е при положение контакт на контактния ключ и въртене на алтернатора. Към стартера също имаш около 12 волта при развъртането му. Следиш ги и не се занимаваш с точно измерване на напрежението.

А забелязал ли си че крушката гасне ако повъртиш малко повече с добър акумулатор без да е запалил двигателя, дори тази на маслото по напред гасне :?:
И какво става в този случаи че не запали и след определено време на въртене ти пуска фаровете и ти се разрежда добре заредения акумулатор. :idea:
Абе хората са си го измислили мидуарно включване , така и така като караш и видиш че другите имат фарове и инстинктивно поглеждаш таблото виждаш че не свети и си ги пускаш, аз вече му свикнах :D
Няма смисъл от това номера е да си наумиш да свикнеш :P :wink:

Чет Яну 04, 2007 12:36 pm
Профил

Мнение Re: Mne
plameniv написа:
И какво става в този случаи че не запали и след определено време на въртене ти пуска фаровете и ти се разрежда добре заредения акумулатор. :idea:
Абе хората са си го измислили мидуарно включване , така и така като караш и видиш че другите имат фарове и инстинктивно поглеждаш таблото виждаш че не свети и си ги пускаш, аз вече му свикнах :D
Няма смисъл от това номера е да си наумиш да свикнеш :P :wink:

Не ми се е случвало да не запали от първия път (може би само 2-3 пъти за последните 3 години но не съм гледал ламБата). Ами в случаи че не запали винаги може да се сложи някакво време за закъснение на включването на фаровете. А това, като се качиш в колата и постоянно нещо да те тревожи докато се сетиш за фаровете (ако не са те спрели преди това униформените :D ), не смятам за добра идея.

Чет Яну 04, 2007 5:13 pm
Профил WWW

Мнение 
Стана, реши се проблема.

Следя дюзата за бензина и там хваща всеки импулс. Даже може да си направя разходомер :)

Сега трябва да си взема сигнал и от скоростния датчик и ще направя късите да се включват след като потегля. Докато работи колата на място независимо колко време няма да се включват. Ама засега ще е с времезакъснение докато извадя кабелче от датчика, че ми е зад скоростомера и в тия студове не ми се разглобява.

За напролет остава и варианта за дълги дневни светлини на понижено напрежение. В VW форума има хубава тема за това.

Пет Яну 05, 2007 4:12 pm
Профил ICQ

Мнение Mda
peterhr написа:
Стана, реши се проблема.

Следя дюзата за бензина и там хваща всеки импулс. Даже може да си направя разходомер :)

Сега трябва да си взема сигнал и от скоростния датчик и ще направя късите да се включват след като потегля. Докато работи колата на място независимо колко време няма да се включват. Ама засега ще е с времезакъснение докато извадя кабелче от датчика, че ми е зад скоростомера и в тия студове не ми се разглобява.

За напролет остава и варианта за дълги дневни светлини на понижено напрежение. В VW форума има хубава тема за това.

Един познат си направи такава схема с контролер за фаровете , даже му мери и напрежение на акумулатора и го показва на дисплеи, като дори си има и за сила на светене на фаровете , с бутони си избира и запомня колко силно да свети , регулирането го е направил с ШИМ и го подава на един транзистор IRF540 дори с малък радиатор транзистора е студен. :roll: :wink:

Пет Яну 05, 2007 9:44 pm
Профил

Мнение 
Идейно си е това да се регулира колко силно да светят фаровете с ШИМ.

Намерих още един начин да се следи дали двигателя работи - бензиновата помпа. На нея се подава постоянно високо ниво и когато съм на стартер и когато запали двигателя. Ако загасне се подава ниско ниво.

Нед Яну 07, 2007 6:02 pm
Профил ICQ

Мнение 
Цитат:
и когато съм на стартер и когато запали двигателя

и преди да запали когато си на контакт. Би ли споделил за каква кола иде реч все пак.

Нед Яну 07, 2007 7:05 pm
Профил WWW

Мнение 
То вярно че май трябваше да започна с модела кола :)

Опел Вектра А, 93г. с двигател моноинжекция.

Като съм на контакт не се подава захранване към бензиновата помпа.
На някои модели се подава захранване за около секунда след като се подаде контакт и след това се спира подаването на захранване към бензиновата помпа. На моята не се подава когато включа на контакт. Вчера изпробвах всичките режими (вкл контакт, запалена, загасена и т.н.)

Сега сигнала от бензиновата помпа ще го следя като обикновен вход, а на компаратора ще подавам сигнал от скоростния датчик. Ама за там трябва да разглобявам таблото за съжаление. (Датчика ми е отзад на таблото).

Пон Яну 08, 2007 10:37 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Martin_bg1 написа:
peterhr написа:

това със алтернатора малко безсмислено беше :) какво става ако се развали зареждането респектически падне генерираното напрежение :)

Нед Фев 11, 2007 4:05 pm
Профил WWW

Мнение 
Зависи от алгоритъма на програмата, но в общия случаи ще загаси късите (ще има икономия на ток до отстраняване на повредата) :)

Нед Фев 11, 2007 10:13 pm
Профил ICQ

Мнение 
sheki написа:

това със алтернатора малко безсмислено беше :) какво става ако се развали зареждането респектически падне генерираното напрежение :)

А какво , в един автомобил, е невъзможно да се повреди??? 8O Според мен, няма такова. Ако знаеш сподели!!

Съб Фев 17, 2007 8:40 pm
Профил WWW

Мнение 
Здравейте, някой има ли готова схема за оборотомер с 555 и запуск от високоволтовия кабел/капацитивно/.Ще бъда благодарен. Не ми се губи време за развойна дейност!

Нед Фев 18, 2007 6:42 pm
Профил
Ранг: Почетен член

Мнение 
Здравейте!
И на мене изведнъж ми затрябва схема - особенно входната част - как да сваля импулите от високоволтовия кабел и да ги вкарам в процесора - без да го побъркам съответно. Един приятел иска да му правя икономайзер за газта, който трябва да следи оборотите и ако си пуснал газта а имаш обороти над някакъв праг - тоест моторна спирачка - да затварян един клапан за газ - който се намира точно преди колектора. Не знам колко има смисъл в идеята - ама на приятел не се отказва - та мисля да опитам... та ако имате схема - да не откриваме америката. :)

Съб Май 17, 2008 11:41 pm
Профил WWW

Мнение MMM
juzisound написа:
Здравейте!
И на мене изведнъж ми затрябва схема - особенно входната част - как да сваля импулите от високоволтовия кабел и да ги вкарам в процесора - без да го побъркам съответно. Един приятел иска да му правя икономайзер за газта, който трябва да следи оборотите и ако си пуснал газта а имаш обороти над някакъв праг - тоест моторна спирачка - да затварян един клапан за газ - който се намира точно преди колектора. Не знам колко има смисъл в идеята - ама на приятел не се отказва - та мисля да опитам... та ако имате схема - да не откриваме америката. :)

Защо реши да е от високоволтовия кабел?
Вземи го от нисковолтовата част на бобината там достига най много до 50V и с един делител ще имаш каквото напрежение ти трябва ! :idea:

"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !

Нед Май 18, 2008 3:32 am
Профил

Мнение 
Имам големи проблеми с прехващането на тия импулси. Верно нямам никакъв опит с автомобилна електроника - ама чак пък толкова. Какво имам в предвид:
Заложих на идеята с оптрона. Намерихме на бобината /колата е с една двойна бобина/ двата входни сигнала. Там влизат общо 4 кабела, постоянно +12, маса и 2 сигнала. Сигналите уш са с размах 12В - ама не е много сигурно. Та сложил съм последователно едих резистор 1к, след него един диод в права посока 1N4148, после един диод към маса - вързан на обратно и от там това влиза в двата края на един тример 5к. от масата и от средния извод на тримера отивам в оптрона - и от там вече лесно.
Сега - какво става: тримера на 0,усилвам и намирам точката от която започва разпознаването на импулсите. Лошото е обаче, че ако усиля повече, разпознаването отново спира - тоест работи в много тесен диапазон. Сякаш оптрона не може да се запишва. Няма никаква логика - щото входния сигнал е или +12 или 0. Или пине така си мисля. Ще го мерим след някой ден - ама не вярвам да има някаква постояннотокова съставка - и никак не мога да си обясня що не се запушва оптрона. А иначе проблема е - че като се включат разни големи консуматори по колата - и точката на разпознаване на импулсите се променя и разпознаването спира. Ако пренастроим тримера - пак става - до изключването на консуматора - и т.н. Нещо бъркам с включването на оптрона - ама незнам къде. Ако имате някаква примерна схемичка... 8O

Вто Май 27, 2008 12:23 pm
Профил WWW
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 33 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща