Отговори на тема  [ 272 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 19  Следваща
Изработка на платка в домашни условия 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
печатай на лист от списание, тогава по-добре се прехвърля. също така, трябва ютията да е добре нагорещена, а преди да се отлепи листа, трябва дасе изчака платката да се охлади. ако директно дръпнеш, мастилото е още полутечно и се разцепва на две - част по листа, част по платката. като изчакаш, мастилото хваща толква добре, че всичкото остава на платката, барабар с горния слой хартия.

Нед Дек 31, 2006 11:15 am
Профил
Ранг: Новодошъл
Аватар

Мнение 
ааа - ми то като един стар метод дето го ползвах с мастилноструен принтер - печатам пистите на дебел найлон или по-твърдо фолио огледално и ги бумкам върху платката..
Щото едно време някои ми обясняваше че дректно пускал платката в принтер дето не върти хартията и ставало ( уж )... - затва попитах ...
( а ся колко е вярно това дето ми го разправяха е спорен въпрос :roll: )

Нед Дек 31, 2006 2:51 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Хехе, има мастилки дето печатат върху CD-та, ама не може сички платки да ги режем кръгли :)

Нед Дек 31, 2006 3:53 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Sonic написа:
ааа - ми то като един стар метод дето го ползвах с мастилноструен принтер - печатам пистите на дебел найлон или по-твърдо фолио огледално и ги бумкам върху платката..
Щото едно време някои ми обясняваше че дректно пускал платката в принтер дето не върти хартията и ставало ( уж )... - затва попитах ...
( а ся колко е вярно това дето ми го разправяха е спорен въпрос :roll: )

Вероятно е вярно.
Има фабрични принтери, които печатат въху текстил, например, и то с водоустойчиви бои.

Но най-добрия метод за домашна платкаджийница си остава фотото.
С "Позитив20" пръскаш почистената платка, оставаш я да изсъхне добре, на паус си отпечатваш на принтера платката, налагаш върху емулсията с отпечатъка навътре, осветяваш с ултравиолет десетина минути (зависи от мощността на лампата), проявяваш в 1% разтвор на калиева (може и натриева ) основа, и ецваш в каквото имаш. Най-добре с железен хлорид, защото при методите с киселина рискуваш повдигане на емулсията, поради отделянето на газ.
Разделителната способност е достатъчна за TQFP корпуси и 0805 SMD дискретни елементи, и писти 0.1мм.
Впрочем, предостатъчно, тъй като по-ситните вече наистина не могат да се лепят качествено на ръка.

Нед Дек 31, 2006 4:11 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Аз си печатам на прозрачно фолио за лазерен, пауса дава разсейки малко и се замъгляват ръбовете понякога, а ако ти е по силна лампата филма иска и малко допълнителна обработка за повече плътност на тонера. Аз карам предимно на 0805 и нямам проблеми с лепенето, с по-малки не съм пробвал а и нямам желание - голям мазохизъм ще е. Вяно е че може и 0.1 мм писта ама колкото е по-дебела толкова по добре. Само когато нямам място за дебели ги правя тънки. Не че не стават ама риска да се прецака е по-голям - една прашинка е достатъчна да съсипе един час работа. А и аз ги правя двуслойни почти винаги и тогава съвсем боли.

Нед Дек 31, 2006 4:19 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Печатам на паус, защото на прозрачно фолио принтера ми не запълва добре.
Със стария (от първите лазерни) нямах този проблем, но го изхвърлих, защото 300х300 не беше достатъчно, когато елементите станаха дребни.

Нед Дек 31, 2006 4:36 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Нямаш проблеми, номера е следния : печаташ с лазера на фолио, след това вземаш отпечатъка и с едно парцалче намазваш с газ за горене (тая дето е за газените лампи) внимателно и равномерно. После още докато е мокро внимателно го изсушаваш на каквото имаш дето грее силно и бързо. Аз лично ползвам един котлон с открит реотан, става и печка тип Елба или сешоар който духа много горещ въздух, като внимаваш да не се набръчка фолиото. Аз печатам на HP LJ2015 и няма проблеми. До скоро бях с LJ2200 с него беше малко по-зле. Та този метод е добре известен и ще останеш удивен от това колко се уплътнява тонера. С паус също става. После ако има някъде някой дефект го оправям с перманентния маркер. Обикновено дефекти има по по-плътните места. Тънките линиики в 99.99% от случаите излизат идеално.

Нед Дек 31, 2006 4:43 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Този номер (но с бензин) ми го препоръчваше един ситар, но не можах да му хвана цаката, затова си карам на ретуш на по-дебелите писти, или запълнени повърхности.
Гаста не размазва ли отпечатъка?

Нед Дек 31, 2006 4:51 pm
Профил WWW
Ранг: Минаващ

Мнение 
Не знам за вас, но аз си правя платка вкъщи с размери да речем 10х10 см за 40-60 мин. с пробиването на дупките и досега нямам проблеми с тях. Стават бързо, лесно и евтино. Но естествено не могат да се сравняват с фабричните.

1. Проектирам си платката на Eagle.
2. Отпечатвам я на фотохартия за мастилноструен принтер на лазерен принтер. Тя е гланцирана от едната страна и я има във всяка книжарница
3. Прехвърлям отпечатъка върху платката чрез ютията
4. Кисна във гореща вода за 2-3 мин. да се размекне хартията и я премахвам
5. Ецвам във железен трихлорид (може и азотна к-на, но е по-опасно) като го подгрявам за по-бързо ецване
6. Дупча със свредло 1мм на малка бормашина
7. Удрям една шкурка да премахна тонера; за да не се окислява медта може да се намаже с разтворен в спирт колофон, но и без него съм нямал проблеми

и готово...

Пон Яну 01, 2007 8:44 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Газта разтваря ама като го киснеш много иначе с влажно парцалче като се намаже нищо не му става. После ударно се изсушава и става почти като от фотонабор :) С бензин не съм пробвал.

Пон Яну 01, 2007 9:13 pm
Профил ICQ

Мнение 
http://spoika.no-ip.info/site/download/ ... latka.html
Към по-горе посочената статия са приложени и разяснения под формата на снимки и обяснения:
http://spoika.no-ip.info/site/download/ ... nimki.html

Вто Яну 02, 2007 3:44 pm
Профил
Аватар

Мнение как са парй платка
ми то този въпрос тормози всеки творец, който иска да склаъпи някоя платка набързо.
аз се мъчих доста време по метода с лазерен принтер. И ставаше, но искаше благи писти! не по млаки от 0,8мм иначе... ина писта - няма писта. Направил съм 15-тина платки
Сега един момък комшия прочел че с плотер ставало. И си купи един и ми го натресе да намеря начин да направя платки.
доста време се мъчих докати изпълня "мисията" му ама успях. сега мога да правя платка от снимка (bmp)
как стана:
плотера е с маркер.
реже се оригиналния и в него се натиква един schneider OHP F permanent 222 (към 3 лева)
снимката се прекарва през COREL TRACE се разпечатва оттам.
преди това върху листа се залепя с двойнозалепващи тиксо платката на мястото, където ще печата принтера.
пистите може и да са от 0,4мм (толкова е дебел маркера) нагоре.
после се ецва с Fecl3 и даваййй дупки и запояване :)
работи. 3 платки съм направил ве4е :D

Чет Яну 04, 2007 2:43 pm
Профил
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен
Аватар

Мнение 
halzongibi Ще ми кажеш ли от къде да си намера такъв маркер -
Цитат:
реже се оригиналния и в него се натиква един schneider OHP F permanent 222 (към 3 лева)
че пробвах с какви ли не маркери, но повечето не издържат на FeCl3 и или няма писта после или пък е на дупки :(

Пет Яну 05, 2007 5:14 pm
Профил

Мнение 
Преди време си бях поръчал такъв маркер имаше в млад конструктор, комет електрон инвест ...

Пет Яну 05, 2007 6:32 pm
Профил

Мнение 
за да издържи маркера ферихлорида трябва да е концентриран, да се разклаща непрекъснато и да се ецне за не повече от 5мин

Съб Яну 06, 2007 11:17 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 272 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 19  Следваща