|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 5:57 pm
| Автор |
Съобщение |
|
Цецо
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
 Пак протел и пак въпроси
1. Значи в Оркад PCB компонентите имат основно две очертания - Silk Screen (ясно за кво е) и Placement outline. То по името на второто е ясно за кво служи - като сложиш компонента да знае програмата къде се пада физически та да може после DRCто да провери за препокриващи се елементи. Сега за Протела - намерих само един такъв слой докато рисувах компнента - Top/Bottom Overlay. Сега това кво е - Silk Screen или физически размери? Щото между двете има разлика. После DRC-то как проверява за правилното разположение на елементите? Кой слой ползва?
2. Значи като си направя схемата му давам Design/Update PCB. Излиза ми там диалога, няма грешки и внимания, после обаче като ми се плейснат върху PCB-то някой от компонентите (повечето май) са с някакви безумни координати (-8ХХХХ,9ХХХХ) и въобще не са върху чертожното поле. Като ги броузвам отстрани и им дам координати 0,0 се появяват. Преди това сам си дефинирал платката. Но по-голямата част се плейсват не до нея, а на ...... лелина. Аз ли бъгам или това си е бъг на Протела? Пробвах и ръчно - създавам нетлист и го импортвам - ефекта е същия. Иде реч за първоначалното прехвърляне на компонентите към от схемата към PCB. Не говоря за auto pleacement.
3. В тоя ред на мисли - има ли начин лесно да се селектира група елементи които не са ми в полезрението (тях просто физически ги няма на полето, независимо от зоома)? И ако може, как да ги плясна групово някъде. Нещо като - Select all components, place at 0,0
3. Понеже дизайна е multisheet, една от джиджавките на диалога Update PCB, ми позволява да групирам елементите по страници. После на PCBто ми се лепват едни такива червени "Room"ове. Трябват ли ми? Щото аз много успешно ги трия.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Чет Фев 10, 2005 7:45 pm |
|
 |
|
Predator_MF
Регистриран на: Чет Окт 07, 2004 1:22 pm Мнения: 1949 Местоположение: София
|
Пак отговори  :
1. Top/Bottom Overlay е SilkScreen, а не физ. размери. Физ размери е Mechanical layer-a (честно не го ползвам, не съм сигурен как точно се ползва).
2. Това не е бъг, така си ги плейсва Protel (на .... си лелина).
3. Тоя въпрос не го схващам  .
4. Room-a го подразбирам като група елементи от даден sheet. Като си правя по сложни платки с няколко sheet-а, ми е по удобно да си нареждам елементите във всеки Room поотделно, а после просто си намествам Room-овете във цялата платка. Ако не искаш да виждаш дразнещия им цвят има едно меню "Board options >> Show/Hide". Отделно Room-овете ги ползвам за да си пиша отделни правила за всеки от тях. Например имам ADC със няколко ОУ на отделен Sheet, после в Rules си пиша правила за опроводяване, размери и пр. за този Room (a не за всеки компонент поотделно).
|
| Пет Фев 11, 2005 3:40 pm |
|
 |
|
Цецо
|
1. Добре де, а DRCто как проверява дали няма препокриване на елементи? Не може да е по Silk Screena, той си е рисунка с означение. А никой от елементите в библиотеките не видях да има дефинирани примитиви в механичните или keepout слоевете. На оркад точно Placement outline слоя се ползва за тая проверка. Все пак един елемент физически може да заема площ доста по различна по геометрия от пътечките и рисунката му върху платката (например транзистор с радиатор). Тъпо е аз да помня къде трябва да седи радиатора и да внимавам да не го застъпя с някой елемент.
2. Ако така си ги плейсва Протела, тва си е бъг. Баси може ли да ми плесне компонентите на отрицателни координати. Аз да не съм екстрасенс та да виждам в четвърто измерение. Никакав визуален достъп. А и как реши кои точно да плесне там и кои да са нормално? Вярно че мога да си ги прибирам с Move Component, ама това е дискомфорт. Поне установих че тоя ефект се проявява когато PCB файла съм го направил предварително през магьосника. Ако ги плясвам върху празен PCB, се появяват всичките в реалното пространство.
3. Забрави за тва, измислих го. Резулата е потресаващо безполезен.
4. Това с Room-а ми звучи красиво, но объркващо. Orkad няма такива екстри.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пет Фев 11, 2005 4:59 pm |
|
 |
|
Predator_MF
Регистриран на: Чет Окт 07, 2004 1:22 pm Мнения: 1949 Местоположение: София
|
1. Не съм опирал до този проблем (с радиатора), ще погледна как става, че ми стана интересно...
2. Някой друг да сподели...
3. Добре  Използвай shortcut на клавиатурата (например E,E,A диселектва всички компоненти).
4. ДА, удобно е 
|
| Пет Фев 11, 2005 5:10 pm |
|
 |
|
rumen
Ранг: Почетен член
|
Като правя компоненти избирам слой не помня как се казваше
линиите стават жълти.
|
| Съб Фев 12, 2005 5:21 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Това ми напълни душата  . Линийте стават такива, каквито си им казал.
|
| Съб Фев 12, 2005 8:03 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30685 Местоположение: София
|
1. Слоя е top/bottom overlay. По него става проверката, имаш ли препокриване ти ги осветява в зелено, поне при мен са зелени. От къде а знае за препокриването, ами по две неща, очертанието което си вкарал в top/bottom overlay, то наяма връзка с пътечките, и по самите пътечки, май си прави само някакви механични размери на база на това, т.е. не ги виждаш, но ми се струва че офермя елемента в някакво поле в зависимост от разположението на пътечките и контурите които си начертал, и гледа тея полета.
2. Би трябвало да слага всички елементи на куп, един в-у друг, но много голямо значение има дали като си ги чертал си бил на координати 0,0 ... т.е. на какви координати се намират в библиотечния файл.
|
| Нед Фев 13, 2005 1:30 am |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
1. Има едно нещо Origin/Reference Set дето не го ползвате и от там ви идват проблемите със плействането. Когато се чертае елемент във библиотеката винаги му правете Reference Set на Pin 1 или в центъра му. На мен така винаги ми ги подрежда отдясно плътно до очертанието на платката.
2. Проверката за препокриване както каза Тони става по Top/Bottom Overlay. Ако в тези слоеве ти е начертан както трябва компонента не би трябвало да има проблеми.
Протела не е толкова черен, колкото се опитвате да го изкарате. Ако човек му свикне на странностите нещата стават много бързо и лесно.
|
| Нед Фев 13, 2005 1:41 am |
|
 |
|
Цецо
|
1. За словете. Хубаво щом казвате ще ви се доверя. На мен ми изглежда нелогично DRC да работи по ситопечатен слой. Все пак това е просто рисунък с графично означение на елемента, а не физически размери. Ама нейсе, дано да сте прави.
2. За кирливото му първоначално разполагане не е виновен orgin-a. Аз тоя origin си го знам от Оркад и прилежно си го слагам на всеки компонент където трябва. А проблема го хванах кога се проявява. Когато ползвам за цел на update -та платка направен през магьосника. Ако ги плейсвам на празно PCB всичко си е ок. Незнам може би е някаква странна комбинация между входни величини - големичка платка от магьосника, многото компоненти (май са над 500) и някакво мое влияние като на начинаещ. Факт е че бъга изби.
Бе протела 99SE определено е много по професионално направен от orcad9, възможностите/глезотиите му определено са по големи. Но и бъговете му са безборйно повече, определно такива малки и дразнещи. А също и някой очевидни неудобства, като абсолютно Анти Windows-ския интерфейс, доста дразнят. Явно оркад като по-стара система са разбрали някой тънки моменти. Предполагам че при новите версии нещата са значително подобрени, но...
|
| Пон Фев 14, 2005 11:37 am |
|
 |
|
mirilaj
Ранг: Минаващ
Регистриран на: Вто Фев 15, 2005 12:23 pm Мнения: 5 Местоположение: София
|
Ужасно съм начинаещ. Намерих протел 2.8 за win 3.1  . Удививително са го направили хората , но как да го накарам да ауторуутва само на 1 слой  . В хелпа засега неможах да намеря разковника.
P.S. От къде мога да си сваля работеща 98 или 99.
Поздрави!
Миро
|
| Вто Фев 15, 2005 1:54 pm |
|
 |
|
Цецо
|
От къде си? Имаш ли бърз интернет?
|
| Вто Фев 15, 2005 3:31 pm |
|
 |
|
Гост
|
 Ñîôèÿ æèâåÿ. Çà áúëãàðñêè ñàéòîâå-168 kbps, à çà ÷óæäè-32.
Òîâà å ïîëîæåíèåòî 
|
| Вто Фев 15, 2005 4:17 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Ами нета ти не е толкоз бавен. Тука май имаше DXP:
http://store1.data.bg/linuxloaderbg/-=P ... _DESIGN=-/
Те тука 99:
http://ftlbg.com/naskoma3x/App/Protel/
Иначе ако искаш на CD може да се видим некъде, ама няма да е тая седмица, че ми е пламнала тиквата.
|
| Вто Фев 15, 2005 5:14 pm |
|
 |
|
mirilaj
Ранг: Минаващ
Регистриран на: Вто Фев 15, 2005 12:23 pm Мнения: 5 Местоположение: София
|
Благодаря Цецо! Ще пробвам. Това DXP май ще ме натовари -Атлон 950МHz.
|
| Вто Фев 15, 2005 5:23 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Ами DXP ще го озори. Поне така казват колегите. Яде ресурси прасето.
Общо взето май положението е:
1. 99SE - минимум P3(500Mhz)
2. DXP - минимум P4(2GHz)
3. 2004 - не смея да го мисля.
Абе яде ресурси прасето
|
| Вто Фев 15, 2005 7:11 pm |
|
|