Отговори на тема  [ 54 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4
Мнение за PIC24Fxxx. Знаете ли подробности? 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
поне ще си готов за евро-трамвая :roll:
нали знаеш - по европа се влиза от една врата, и се излиза от другите.
така ще разбереш по-лесно как света може да се направи на банки

Чет Дек 28, 2006 11:13 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Бе не е въпроса Микрочип или нещо друго да се ползва. Аз лично нямам намерение да режа клон на който съм седнал. Пък и да не съм член на антипик клуба, пак не пречи да почерпя по пърцуца. Ама като гледам как се организираме напоследък....

Мойта теза по - скоро беше в посока, че ератата е документ който трябва да се чете и да се спазва стриктно. Защото това, че нещо работи въпреки ератата, никак не е успокоително поне за мен. Това трябва да се учи в университета като постулат.

Незнам, аз ако съм работодател и някой от мойте хора ми заяви, че няма нужда да чете и да се съобразява с ератата, или пък сляпо се доверява на компилатора да я заобикаля, ами или ще го накарам скоропостижно да си промени мнението или да си търси друг чорбаджия.

Това е като да не прочетеш страничните действия на ново лекарство преди да го глътнеш, щото лекаря ти е казал - абе екстра е хапчето, лапаш и си ОК.

Пет Дек 29, 2006 9:35 am
Профил ICQ
Ранг: Напреднал
Ранг: Напреднал
Аватар

Мнение 
Цецо написа:
Бе не е въпроса Микрочип или нещо друго да се ползва. Аз лично нямам намерение да режа клон на който съм седнал. Пък и да не съм член на антипик клуба, пак не пречи да почерпя по пърцуца. Ама като гледам как се организираме напоследък....

Мойта теза по - скоро беше в посока, че ератата е документ който трябва да се чете и да се спазва стриктно. Защото това, че нещо работи въпреки ератата, никак не е успокоително поне за мен. Това трябва да се учи в университета като постулат.

Незнам, аз ако съм работодател и някой от мойте хора ми заяви, че няма нужда да чете и да се съобразява с ератата, или пък сляпо се доверява на компилатора да я заобикаля, ами или ще го накарам скоропостижно да си промени мнението или да си търси друг чорбаджия.

Това е като да не прочетеш страничните действия на ново лекарство преди да го глътнеш, щото лекаря ти е казал - абе екстра е хапчето, лапаш и си ОК.

Погрешно си ме разбрал, за съжаление! Разбира се, че горното е абсолютно вярно, както е вярно и това, че 24-ката заслужава внимание и прилича на истински процесор най-много от всичко правено от MC до сега, както е вярно и това, че няма вечни приятелства (разбирай вечно да работиш само с продуктите на една фирма) има вечни интереси, както е вярно, че процесорите на другите фирми също са тъпкани с бъгове, които те "срамежливо" пропускат да споменат или направо най-нагло ги обявяват за едва ли не предимства, както е вярно, че нито аз нито ти, нито някой от останалите сме Ебати Яките И Безгрешни Ембедери Дето Никога Не Грешат (ЕЯИБЕДННГ), и от този си пиедестал можем да плюем всичко останало, както е вярно и че мнооооооого ми омръзна това безкрайно мерене на процесори, което е нищо повече от напразна загуба на машинно/човешко време, както е вярно и това, че в навечерието на, може би най-рисковата за повечето от нас година, този безкраен негативизъм ("Абе и Майкрочип и Майкрософт и всички останали - сите са маскари!") ми идва в повече, както между другото е вярно, че няма значение какъв процесор ползваш, важно е какво си направил с него!

П.П. За всички любители на вечния спор Microchip vs {Всички останали} ще кажа:
ГУ-30 RUUULLLLZZZ!!!!!! :D :D :D

Пет Дек 29, 2006 10:31 am
Профил ICQ

Мнение Re: Мнение за PIC24Fxxx. Знаете ли подробности?
Syrius-B написа:
За потенциален бъдещ проект ми е нужен процесор с повечко RAM и комуникационни възможности.
В описанието на PIC24Fxxx намерих доста от това, което ми трябва.

А други алтернативи гледал ли си и търсиш ли изобщо?

Пет Дек 29, 2006 11:09 am
Профил
Аватар

Мнение Re: Мнение за PIC24Fxxx. Знаете ли подробности?
miro_atc написа:
Syrius-B написа:
За потенциален бъдещ проект ми е нужен процесор с повечко RAM и комуникационни възможности.
В описанието на PIC24Fxxx намерих доста от това, което ми трябва.

А други алтернативи гледал ли си и търсиш ли изобщо?

:D :D ВИНАГИ :roll:

Първия вариант беше да ползвам нещо налично - МС68НС908LJ12 имам 20-тина на склад, или някоя от новите меги, но тъй като винаги преглеждам алтернативните възможности, PIC24Fxxx ми привлече погледа.

Тексаските преди година ми бяха във фокуса, заради ниската консумация, при сравнително висока производителност, но бедната периферия ме отказа.
Пък и не съм ги ползвал до сега, и не ми се занимаваше, тепърва да комплектовам развойна среда.

Микропроцесорни семейства (производители) - мноооого. Но човек не може да ползва всичките - дори не знам, може ли да се преброят!!.
Ограничаваш се до няколко типа, и се стараеш да ги ползваш оптимално.
В края на крайщата, положителния баланс на работата ни идва именно от способността ни да използваме ресурсите оптимално. С годините практика, се научаваш точно на това :oops:

Пет Дек 29, 2006 11:36 am
Профил WWW

Мнение 
MC-тата не мога да коментирам.
MSP-тата наистина са добри, нямаш грижа с развоя, но не са практични. Верисиите с достатъчно памет и периферия започват от 6$ и нагоре, а пък за тия пари човек може да си намери много повече. Така че си остават само за проекти дето консумацията не позволява друго решение.

Мен ако питаш и ако не е тайна, разбира се, дай повече инфо за проекта, какво ти трябва, колко време може да отделиш, какви са особеностите... Щото така въпросът ти звучи "тоя 24ххх става ли?" Сигурно става за нещо и определено не става за други неща, ама как да ти кажа ;-)

Номера не е по копчето да ти ушием балтон, кажи какво ти трябва пък тогава всеки да предлага копчета, хем ще можеш да сравняваш...

Пет Дек 29, 2006 12:33 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Миро, ако трябва да бъдем честни 24 серията (особенно 24H), предлага най-добро съотношение възможности - цена.

Мойте уважения към MSP,ама това е много спънато ядро (като пройзводителност). Периферията им също не е кой знае какво, даже и на върховите модели. Отделно е че достъпа до тях е труден, а цената за простолюдието - хич не е ниска. Въобще ако изключим наистина ниската консумация, другото не е блести с нищо. А и доста фирми вече правя контролери с доста ниска консумация - MAXQ, AVR, nanowatt на PIC.....

24ката по върви да я сравняваш с ARМ7. Но там нещата са на кантар - ако не ти трябва 32 битова сметалка - 24ката почти по нищо не отстъпва на евтините армове (даже ги превъзхожда в доста отношения).

Абе каквото и да си говорим 24ката е много добра концепция. Е има и тъпотии - например UART е буфериран само на 4 нива (е по добре от 18ките), но друго си е да има 16 байта FIFO, като повечето съвременни контролери. Може би може да се настрои DMA-то, ама не съм го чел задълбочено. Интересно решение е буфера на SPI, обаче по ератата май не работи тая екстра.

Пет Дек 29, 2006 1:59 pm
Профил ICQ

Мнение 
Цецо, мисля че сравненията са неуместни ако нямаме някаква база...
Примерно какво значи цена-възможности? Вземи SAM9260 и ще видеш че има много възможности и струва само 10$, но какво от това?

Пет Дек 29, 2006 2:22 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Прав си.

Пет Дек 29, 2006 6:12 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 54 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4