|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Авг 21, 2026 2:00 pm
Нови светофарни уредби в Пловдив
| Автор |
Съобщение |
|
¶
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
 Нови светофарни уредби в Пловдив
Г-н Вичо Кузов, специалист по организация и безопасност на движението към община Пловдив, огласи тия дни на всеочетене по вестниците, че от догодина всички ( 99 бр. ) светофарни уредби в Пловдив ще бъдат извън закона, тъй като няма да отговарят на изискванията на ЕС ( то тия изисквания се правиха пред година-две в София, ама нейсе ), а именно:
- трябва да бъдат с режими на защита по ток и напрежение;
- да бъдат със светодиоди вместо с обикновени  ;
- да бъдат с микроконтролери;
През 1998г. в община Пловдив започнаха да се внедряват светофарни уредби с модерни микроконтролери, а именно PIC16 . Оттогава досега са подменени може би 90% от старите светофарни уредби, изградени на базата на TTL логики и копчетата от стари ВЕФ-ове, РУД 2000, руски уредби и т.н. Общо взето същото е положението и в цялата страна.
При средна продажна цена от около 1800 Euro за светофарен контролер, без монтажа, с 32 изхода, с 1 или 2 разреден буквено-цифров LCD дисплей, 16-20 бутонна клавиатура, модем V.23, I2C, еврокасета, шкаф и т.н. излиза следната сметка:
99 бр. контролери x 1800 Euro = 178'200 Euro.
Едно просто кръстовище, с 4 автомобилни посоки ( взех да забравям точните термини ), изиска минимум 4 автомобилни секции и 8 пешеходни секции. Една секция автомобилна с 3 светодиодни светлини се харчи минимум по 300 Euro, пешеходните са май по евтини, но да речем не кой знае колко, а с към 50 Euro, което ще рече следното( смятаме прости кръстовища ):
99 бр. кръстовища x 4 авт. секции x 300 = 118'800 Euro
99 бр. кръстовища x 8 пеш. секции x 250 = 198'000 Euro
Общо става къде 500'000 Euro, без монтажите.
Да речем че за разработка за 3 месеца на светофарен контролер, отговарящ на нормите на ЕС и светодиодни  се похарчат 30'000 Euro, за текущи нужди на общински съветници 2 x по толкова, реални разходи за производство на един контролер около 500 Euro, разходи за една секция къде 150 Euro, излиза не лоша печалба
Има достатъчно време, да се събере екип от специалисти по електроника, програмиране и най-вече специалисти за контакти с нужните общински съветници, за се разработи и внедрят съответните светофарни уредби, отговарящи на нормите не ЕС ( пак казвам, това са норми, разработени в София, преди година-две ). Като се има предвид, че такова е положението в цялата страна, с изключение донякъде на София, излиза, че има доста хлебец в това начинание.
Чудно ми е само едно, след 5-6г. дали ще влязат в сила нови норми, примерно на съюза на белите мечки и техните кафяви побратими, които да наложат отново тотална промяна на всички светофарни уредби и съответно ново преразпределяне на данъците върху доходите на данъкоплатеца.
П.П.
То имало и в мрежата вече инфо: http://www.plovdiv24.com/news/22228.html
Според общината излиза, че от 1998г. до сега са минали 20-30г. Тогава, по техни сметки, от 1989г. досега са минали може би 50г.
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Пет Дек 29, 2006 12:06 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
само после да не ти викат "пирев светлото" и да пишеш писма до разни хора, дето да ги публикуват във вестниците после
сигурен съм, че далаверката ще е за поне няколко милиончета (ако се намесят правилните хора с научния подход и няколко десетки), нема да се размине с едно
|
| Пет Дек 29, 2006 12:20 am |
|
 |
|
¶
|
 , Дедо, това е информация общодостъпна, всеки може да я намери свободно в мрежата, примерно ето още един линк: http://www.plovdiv24.com/news/16440.html .
Направи ми вчепетление как броят годините и затова направих малко сметки
Не съм в тази група специалисти, дето ще се зарине от работа с проектирането.
От друга страна, във форума има доста кадърни хора, може да се заинтересоват от такива разработки. Не е трудно да се проектира, трудното е другото
http://www.plovdiv24.com/news/5365.html
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Пет Дек 29, 2006 12:27 am |
|
 |
|
Sonic
Ранг: Новодошъл
|
Ааааа - те нашите управници - Пловдивчаните са особен дамазлък ...
Ако усетят нещо мазничко - веднага му налитат като мухи на мед.
Не бих се и учудил ако 90% от далаверата им излезе чиста печалба, а за целата и фирма за електронни изделя могат да си спретнат - само заради фактурите ... хехехе - луди са тия типове просто - неможете да ме уплашите
Толкова време вече ни управляват хора които ламтят за пари , а не за благото на народа , че сигурно народа досега е видял най-много 1/4 от парите които трябва да са за него...
|
| Пет Дек 29, 2006 12:39 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
у софето е се целят по-нависоко.
масово се лагат светофари с нагло сбъркани циклограми. аз всеки ден минавам през един ляв завой на 2 централни булеарди, дето е 75сек червено и 12сек зелено. прочитам няколко страници от вестника, ако съм си купил
на пл. македония сложиха толкова много лампи, че не знам колко струва - ще взема да ги преброя, че пирев да ги остойности. резултата е задръствания в километри в трите посоки.
явно целта е да за затлачи центъра (че и града като цяло) и да се въведе такса за влизане. центъра сигурно ще е всичко вътре в околовръстното. на самото околвръстно също ще има такса, защото ще го дадат на концения. панчерево, драгалевци, казичане и т.н. ще въведат такса "екология", щото така било в гюргево.
|
| Пет Дек 29, 2006 12:48 am |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8397 Местоположение: София
|
1800 евро  Колко излиза като себестойност на частите?
|
| Пет Дек 29, 2006 1:45 am |
|
 |
|
sthx
|
Пирев, много злоба си насъбрал покрай тия светофари и сигурно има защо . Аз съм за идеята, пък каквото ще да става.
_________________ Две плюс две е приблизително равно на четири. Факт!
|
| Пет Дек 29, 2006 9:10 am |
|
 |
|
Lupus
Регистриран на: Сря Дек 01, 2004 12:44 am Мнения: 2811 Местоположение: София
|
 Re: Нови светофарни уредби в Пловдив
 |  |  |  | ¶ написа: ....... Има достатъчно време, да се събере екип от специалисти по електроника, програмиране и най-вече специалисти за контакти с нужните общински съветници, за се разработи и внедрят съответните светофарни уредби, отговарящи на нормите не ЕС ( пак казвам, това са норми, разработени в София, преди година-две ). Като се има предвид, че такова е положението в цялата страна, с изключение донякъде на София, излиза, че има доста хлебец в това начинание.
|  |  |  |  |
Преди време, когато коментирахме с теб нещата, един от основните ти аргументи беше, че "светофарната" мафия е трудно преодолима. Мислиш ли, че нещата са се променили и че това не се прави за нейна употреба?
|
| Пет Дек 29, 2006 10:22 am |
|
 |
|
¶
|
@Lupus, убедих се, че във форума, има много сериозни разработчици и фирми, могат да опитат късмета си, все пак нещата се променят, макар бавно и мудно. А при положение, че всички светофарни уредби в страната ще бъдат извън закона, .... шансът нараства в пъти.
|
| Пет Дек 29, 2006 11:30 am |
|
 |
|
elektronchika
Ранг: Популярен
|
ние във Варна пък си имаме вече доста светодиодни светофара 
|
| Пет Дек 29, 2006 1:13 pm |
|
 |
|
Syrius-B
Регистриран на: Пон Яну 30, 2006 2:48 am Мнения: 1248 Местоположение: София
|
 Re: Нови светофарни уредби в Пловдив
 |  |  |  | Lupus написа:  |  |  |  | ¶ написа: ....... Има достатъчно време, да се събере екип от специалисти по електроника, програмиране и най-вече специалисти за контакти с нужните общински съветници, за се разработи и внедрят съответните светофарни уредби, отговарящи на нормите не ЕС ( пак казвам, това са норми, разработени в София, преди година-две ). Като се има предвид, че такова е положението в цялата страна, с изключение донякъде на София, излиза, че има доста хлебец в това начинание.
|  |  |  |  |
Преди време, когато коментирахме с теб нещата, един от основните ти аргументи беше, че "светофарната" мафия е трудно преодолима. Мислиш ли, че нещата са се променили и че това не се прави за нейна употреба? |  |  |  |  |
Имам ресурс освен за електрониката, но и за железарската работа, дизайна и инсталацията.
Но никакъв, в направлението връзки с общинари (и изобщо възложители).
От опит знам, че когато по даден въпрос се вдигне шум в пресата, значи изпълнителя на поръчката вече е избран.
Това, че ние не го знаем - то си е наш проблем.
А поканата е, да направим масовка на търга, и да узаконим вече взетото решение.
|
| Пет Дек 29, 2006 4:33 pm |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4916 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
абе да ви кажа аз.. то електрониката и механиката са най-малкото за сериозно управление на трафика..по цял свят се правят сериозни статистически анализи с години , за да може да се направи адекватно управление на светофарите....
но трябва и солени глоби!!
За Филибето не знам...но в София ако народа спазва поне на жълто да не влиза в кръстовище много по-малко задръстване ще има ....щото не може да ти светне червено а ти тепърва да се пъхаш в кръстовището и да пречиш на хората!!!!
и без да ми се обиждате ама най-вече го правят коли с регистрация РВ и РК(без да броим мутрите) що така и аз незнам....
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Съб Дек 30, 2006 1:56 pm |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8397 Местоположение: София
|
Едни камерки и самоадаптираща се циклограма ще са достатъчни. 
|
| Нед Дек 31, 2006 1:03 am |
|
 |
|
Lupus
Регистриран на: Сря Дек 01, 2004 12:44 am Мнения: 2811 Местоположение: София
|
Определено, като гледам колко пъти се извъртя тази новина по TV "Европа", май пловдивския кмет си прави PR кампания. Новоизлюпен играч на тоя пазар трудно би направил цялостна разработка и тя да е на ниво. Друг е въпроса с създаване на контролна система, получаването на данни за работата на всички светофари в едно населено място в един център, за тяхното дистанционно управление.... Тук може да се направи много, но отново в тясно сътрудничество с основната фирма - разработчик.
|
| Нед Дек 31, 2006 10:22 am |
|
 |
|
Syrius-B
Регистриран на: Пон Яну 30, 2006 2:48 am Мнения: 1248 Местоположение: София
|
Има много въпроси, за които си струва, да се направи колектив (работна група) от специалисти с разнообразна квалификация и опит - както сме нпр. тук във форума, но всичко се свежда до готовността за конструктивно сътрудничество, което накрая опира до въпроса за доверието, и съмнението, че "партньора" ще си изпълни веднаж договореното задължение каквото и да му струва.
Липсата на качествени мениджъри, които да са в състояние да съберат и организират работата на такава свободна (с хоризонтална йерархия) група, винаги е пречело на ефективното използване на интелектуалните ресурси - знания и опит.
Тук (пък и в Европа), винаги нещата опират до власт - все някой амбициозен глупак с готовност жертва крайната цел, само и само да бъде началник, при което механизма, за решаване на проблеми чрез създаване на работни групи от свободни специалести, просто не работи.
|
| Нед Дек 31, 2006 3:02 pm |
|
|