|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Авг 21, 2026 4:00 pm
Измерване на електромагнитни лъчения
| Автор |
Съобщение |
|
miro_atc
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11278 Местоположение: Добрич
|
Рек, антената е наистина е близко, но няма да се плашиш!
Това е наистина за уплатняване на разговорите. С тая и без тая антена, комшията ти пак ще си ползва телефона... И нивото на сигнала който приема комшията и който те облъчва теб ще е далу-горе същото независимо дали клетката е под прозореца ти, или на 5 км. Само че, нивото на сигнала на телефона на комшията ти ще е много по-голямо ако клетката е на 5км.
Така че колкото и да е невероятно в краткосречен период наличието на близка клетка намалява облъчванията в които попадаш 
|
| Сря Дек 27, 2006 12:15 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Казва ли ти някой, смей ли човек да ти пита кое е по-правилното... Става въпрос за масив от антени, на всяка от които се подава сигнала с някаква фазова разлика. Поради фазовите разлики общия вектор се различава коренно от сбора от направленията на отделните антенни, като в дадена посока може да има значително усилване, а в друга значително подтискане...
Ссмо някой с добър български може да каже кое е по-правилно - фазови или фазирани 
|
| Сря Дек 27, 2006 12:26 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
тия до там ли стигнаха бе... у кварталите да слагат вече клетки! че и антената е голяма май.
то верно в софия сигурно има 1млн телефона, а за това си трябват мноооооо клетки
моето мнение е, че е далече и няма страшно. разбира се, това нищо не значи
не виждам релейката обаче? да не би да са опънали оптика до стълба?
ако ти е интересно, в младоското метро са забили една клетка точно срещу продавача в магазинчето на вивател на изхода.
иди и я огледай, и преброй пръстите на продавача  не съм много сигурен дали ще се пенсионира по старост...
|
| Чет Дек 28, 2006 12:13 am |
|
 |
|
Gost
Ранг: Новодошъл
|
Наричат се "Фазирани" - Phased Arrays. "Фазови" е неточен термин. Антените са Фазирани с много цели - в случая най-вече за да се модифицира диаграмата на излъчване на антената. Както виждате антените на снимката са вертикални (несиметрични) и са фазирани в тази равнина. Пак там (вертикалата) се променя диаграмата на излъчване (стеснява се) за да не се облъчва "земята" или "небето" и същевременно се увеличи усилването в един по-малък сектор. В хориз. равнина антената най-често е по-слабо насочена (логично) но съвсем не е дипол. Мощностите на тези станции са такива, че няма нужда от притеснения. Освен това са на такава честота където за дифракция е почти невъзможно да се приказва и като добавите липсата на насоченост нещата се опростяват допълнително.
При радарите освен мощността играе роля и голямата насоченост (усилване) на антената. При КУ от 30дб една насочена антена дава 500 пъти по-силна напрегнатост в главния лъч от дипола и допълнително подобрява бъджета на системата. 30дб въобще не е върха на сладоледа разбира се. От друга страна радарите не излъчват непрекъснато (има и такива образци) а най-често къси мощни импулси. Средната мощност е далеч по-малка. Но насочените антени и големи мощности дори и в този случай са доста опасни.
В твоя случай дишай спокойно и не се притеснявай.
Весели празници на всички.
Апропо, горното няма общо с поляризацията на антената - говорим само за диаграма на насоченост.
|
| Чет Дек 28, 2006 10:24 pm |
|
 |
|
Lupus
Регистриран на: Сря Дек 01, 2004 12:44 am Мнения: 2811 Местоположение: София
|
За антените, както и за кабелите се плаща наем. На аванта не става.
|
| Чет Дек 28, 2006 10:53 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Gost, благодаря за превода, но phased array е нещо малко по-различно и не може да видиш накъде точно са насочени... Става въпрос не за статично насочване, а динамично, т.е. без да ги въртиш в една или друга посока може да модифицираш диаграмата на излъчване посредством фазово изместване на сигналите подавани в отделните антени. Примерно в радар с phased array няма движещи се части, но въпреки това може да излъчва в кое да е направление.
Не изключвам възможността да се ползва подобна технология и в gsm-клетките, но доколкото съм чувал там по-скоро ползват няколко секции с антени в различни направления и се ползва избирателно най-подходящата секция за съответния разговор...
|
| Пет Дек 29, 2006 10:16 am |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8397 Местоположение: София
|
Руският термин е именно "Фазиран". Радарите с ФАР са 2 типа - активни и пасивни. Доколкото успявам да схвана, при пасивния лъча сочи само в определена, твърдо зададена посока и за сканиране е необходимо механично движение на антената, докато при активния посоката може да се променя по електронен път и движение на антената, в повечето случаи, не е необходимо.
|
| Пет Дек 29, 2006 11:46 am |
|
 |
|
Gost
Ранг: Новодошъл
|
Миро, доста години съм проектирал фазирани антени и трябва да ми се довериш  Аз никъде не съм казал за "статично" насочване, което ако трябва да съм точен, не е съвсем точно. За да затворя темата от моя страна - обикновено решетките за военни цели са комбинирани - въртят се механично по азимут и следят електронно (фазирани са) по елевация. Защо е така не е важно, но най-често е така. Има и друг вариант за 4 платна наредени в пирамида, които сканират електронно в двете равнини (аз +ел) и нямат движещи се части. Комутацията става електронно (между платната). Антените за GSM са (най-често) прости фазирани решетки - където фазата на отделните елементи е еднаква (синфазни елементи). Това, за което някои колеги споменават са т.нар Smart Antennas - който по същесвтео са фазирани антени с ПРОМЕНЛИВА фаза, която изменя посоката на главния лъч динамично като функция на много параметри - не му е мястото да се дискутира сега тук кои. Основното им приложение НЕ Е за GSM, а за 3G (UMTS) макар че принципно технологията позволява да се ползват и за GSM. Голямто им предимство (поне на теория) е, че позволяват да се увеличава капацитета на една клетка "пространствено" и да се получи оптимизация на канала за връзка. Друг вид антени са многолъчеви антени, където с подходящо сумиращо устройство се формира повече от един главен лъч. Как и защо е отделна тема. Проблем при тях е т.нар "изолация" между лъчите, но това няма общо с темата.
Поздрави и весели празници.
|
| Пет Дек 29, 2006 7:42 pm |
|
 |
|
omega_plus
Ранг: Ориентиран
|
Здравейте,
Има хубави неща в предложенията, но аз предлагам друго. Взема се NOKIA от DCT3 генерация. Активира се NETMONITOR-a с datacable или подобна машинария. В 1-во меню се дава затихването на сигнала - колкото е по-малко показанието, толкова пърженето на тялото (микровълновия принцип не подбира) е по-голямо. Често на местата дето се намирам си меря полето. Но има места- в зависимост от диаграмата на излъчване, дори да си много близо, сигнала е слаб. Motorola за някои модели имаха подобни работи - даваха дори съответствие на показания и енергия, но не можах да ги разбера. Сега всички се крият!
Вместо да се мери, май е по-добре да се инвестира:
- алуминиеви щори по прозорците
- метална мрежа финна (от железарията) по стените към антената и замазка отгоре
Аз така бих направил, но за щастие никой не ме пържи отблизо - или поне така си мисля.
|
| Пет Яну 12, 2007 7:37 pm |
|
|