Отговори на тема  [ 17 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
Схема за измерване на температура и налягане 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Да явно измерването на температура е проблем - предложение за схема - TexasInstruments SLOS178,from Feb. 1997: TL05x -pdf - даден е аналогов термометър 10mV/C -от тук подбираш АЦП и става.Схемата я имам от :Amplifiers,Comparator,and Special Functions Data Book Vol.A.
Колкото до инкубаторите - преди години 1-2 пъти ползвахме един руски,с ОУ и нямаше грешка.Това 0.1 градус точност( една десета от градуса ) не го намирам за висока точност - 35,6;35,7;.......Ако е стотна -по ще съм съгласен че е трудно,нищо лично-въпрос на гледна точка(друг е въпроса за контрола на температурата :wink: )
Дизела е свързан към винта с редуктор,така че няма проблеми.Щом човека иска да си направи цифрова индикация- аз посочих вече една схема,останалото ако има нужда-ще го измислим.Ако и хладилния компресор ти е под ръка -слагай и него-ще може да го ползваш по предназначение- да охлаждаш бирата :D - познавам хора с такива лодки,но те ползват компресора за охлаждане на хладилни камери за рибата на лодката.
Весели празници :)

Съб Дек 23, 2006 12:23 pm
Профил

Мнение 
Ки4о написа:
Колкото до инкубаторите - преди години 1-2 пъти ползвахме един руски,с ОУ и нямаше грешка.Това 0.1 градус точност( една десета от градуса ) не го намирам за висока точност - 35,6;35,7;.......Ако е стотна -по ще съм съгласен че е трудно,нищо лично-въпрос на гледна точка(друг е въпроса за контрола на температурата :wink: )

Сигурно, защото не си правил такъв, затова мислиш, че 0.1 градуса не е проблем. Схемата на измерване , усилватели и АЦП не са проблем, особено за малък диапазон на измерване. Без калибровка тука обаче не може да се мине. Даже и за масово продаваните сензори Pt100 е необходима. Калибрирай един такъв сензор, провери го след малко пак дали ще даде същото значение, започни да се чудиш, кое е вярното и тогава ще си говорим.
Инкубатори съм виждал и с регулатор за бойлер. Работили са някак си - по метода на пробите и грешките.

Съб Дек 23, 2006 12:51 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 17 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2