|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Авг 21, 2026 2:43 pm
Как да захраня лазер от CD?
| Автор |
Съобщение |
|
mindfreak
Ранг: Минаващ
|
Еми незнам, аз затова питам  Казах, че не съм учил задълбочено полупроводникови прибори, съответно нямам и учебник специално за тях. Затова попитах ако може по-подробно обяснение как точно да се направят нещата, защото не са ми много ясни... ако не може- здраве да е 
|
| Сря Дек 20, 2006 7:54 pm |
|
 |
|
MYXATA
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4916 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
не е по темата ама сърце ми трепна :
еееххх,Баба Ламба....още ли е жива? имам в предвид още ли се подвизава в академи4ните среди....тюх тюх тюх
още аз като бях студент се говореше, че ще се отдаде на заслужен отдих ->ще освободи студентите от мъките им(своето присъствие на изпит  ) ама Ядец!!!
а иначе го оствете мом4ето да почете малко матр'яла за лазарите и диодите, пък може по-точни(смислени) въпроси да зададе....
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Сря Дек 20, 2006 7:56 pm |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4916 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
ако не е тайна кво си замислил?
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Сря Дек 20, 2006 7:59 pm |
|
 |
|
mindfreak
Ранг: Минаващ
|
Syrius-B вече ме пита- нищо специално не съм замислил, просто след като разглобих развалената ми записвачка ми стана интересно дали ще мога да подкарам лазера и това е 
|
| Сря Дек 20, 2006 8:13 pm |
|
 |
|
MYXATA
|
 виж как някои хора го правят!!!
вярно, че главното му предназначение е предаване на данни...
ама ако си добре с руския език ще разбереш и работата с крайните стъпала.т.е лазерните диоди:
http://www.cqham.ru/link_1.htm
иначе на пдф ти пращам спецификация на лазерен диод(едва ли твоя е точно такъв) но ще добиеш обща представа
|
| Сря Дек 20, 2006 8:22 pm |
|
 |
|
sthx
|
В какъв смисъл няма "топлинно дествие"? Щом може да "изпече" диска, защо да не може да прогори и вестника?
_________________ Две плюс две е приблизително равно на четири. Факт!
|
| Чет Дек 21, 2006 12:29 am |
|
 |
|
evc
Ранг: Напреднал
|
@sthx,
дисковете не точно се "пекат". В смисъл, такъв е общоприетия израз, но нищо в тях не се "прогаря". Из нета има доста написано за СД записа...
_________________ Простотията е Божи дар, но човек не бива да парадира с подаръците си!
|
| Чет Дек 21, 2006 9:54 am |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9123 Местоположение: Разград
|
Допълнение на @evc : записваемия и презаписваеми диск представляват (грубо казано) нещо като фотографска плака - фотополимер реагиращ на определена дължина на вълната по точно определен начин. Нагряването на диска (което може би всеки е забелязал че съществува) е вторичен ефект от осветяването на диска с лазера. Само дето дисковете не се нуждаят от проявител и фиксаж 
|
| Чет Дек 21, 2006 10:33 am |
|
 |
|
evc
Ранг: Напреднал
|
@Cekins, отнел си му удоволствието да си го открие сам, колега!
А пък аз си мисля, че нагряването, доколкото го има, се дължи на нагряването на двигателчето на шпиндела, но това са подробности...
_________________ Простотията е Божи дар, но човек не бива да парадира с подаръците си!
|
| Чет Дек 21, 2006 10:40 am |
|
 |
|
velio
|
Съгласен  . Както и на останалата електроника в устройството.
|
| Чет Дек 21, 2006 11:21 am |
|
 |
|
FiTTiLA
Ранг: Професионалист
|
1. При CD-R и DVD-R - записа става като багрилото на диска, т.е. багрилната молекула са разпада, при което се отделя температура. Затова се използва сребро, т.е. действа като радиатор за локалното нагряване, иначе започва да се топи поликарбоната ( локално). Което като е ефект рефлектира върху четенето, т.е. развалят се параметрите на трака. Другата функция на среброто е да играе ролята на огледало.
2. При CD-RW и DVD-RW - записа става върху така наречените фазоизменящисе огледала, т.е. в зависимост от режима erase или write веществото е в две стабилни състояния аморфно или кристално състояния ( т.е. отчита се времето за преминаване от една фаза в друга, нещо подобно на закаляване на метал) и това определя оптическите му характеристики.
CD-R и DVD-R - лошото при тях е, че при подходящо входно въздействие, т.е. темпертура, UV, влажност настъпва лавинообразен процес на разпад на багрилото, след което диска става нечетаем. Това е една от характеристиките на евтините багрила на пазара - нестабилност.
|
| Чет Дек 21, 2006 12:00 pm |
|
|