Отговори на тема  [ 17 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Голям светловод? 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Голям светловод?
Чудя се как да "закарам" слънце в една стая.Ако слънчевите лъчи могат да се ловнат,и по нещо да ги замъкна...Като разстояние от мястото от където има яко слънце е към 7 m. Имате ли идея за "шишкав" светловод?

Вто Дек 19, 2006 10:44 pm
Профил ICQ
Ранг: Напреднал

Мнение 
Ех ти съвсем изпращя ве4е направи си сноп4е от световоди колкото искаш дебело така ще регулираш и колко да е светло :) :idea:

Вто Дек 19, 2006 11:27 pm
Профил ICQ

Мнение 
Световодът ти е малкият проблем. Можеш да пробваш и система от огледала. По-големият проблем е как да "натикаш" слънцето в него. :)
Чувал съм за иновации в автомобилостроенето. Вместо лампи за фарове и сигнализация се поставят световоди, които прокарват светлината от един единствен светлинен източник, разоположен на произволно место в колата.

Вто Дек 19, 2006 11:52 pm
Профил
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
Мнение 
е има и вариант да си направиш малка термоядрена установчица....по всички показатели ще е като слънчице :)

Сря Дек 20, 2006 12:33 am
Профил

Мнение 
sthx написа:
По-големият проблем е как да "натикаш" слънцето в него...

С фуния няма ли да стане? :D
Може би с лупа някаква? А тези оптични кабели дето се ползват за як трансфер на данни,могат ли да пренасят видима светлина?

Сря Дек 20, 2006 9:15 am
Профил ICQ

Мнение 
Ами те и да могат при тях светловод е доста тъничък. Има и нещо друго, със светвод едва ли ще постигнеш ефект на естественото осветяване, освен ако свтовода ти не е с размери на прозорец :D
А за колите .... хубавото ще е че щ сменяш само една крушка, лошото е че като изгори и оставаш без грам светлинки :). При колит по скоро светодиодните фарове ще намерят приложение.

Сря Дек 20, 2006 9:38 am
Профил

Мнение 
Може да се постигне ефект на естествено осветление, ако след оптичния кабел има разсейваща оптична система.
А "вкарването" на светлината в световода е проблем. Всички лъчи, които падат под ъгъл по-малък от ъгъла на пълното вътрешно отражение, няма да претърпят такова и ще "излезат" от световода в първите няколко саниметра.

Сря Дек 20, 2006 10:31 am
Профил
Аватар

Мнение 
с огледала ще е най-добре
като последното (в стаята) трябва да е изпукнало и да свети към тавана според мен.

това съм го виждал в шладминг - там са доста стръмни клисурите и ако хотела е висок се заформя сянка пред него още от 2 следобед. слагат едно огледало на покрива и екстендват светлото до 4 часа.

Сря Дек 20, 2006 11:12 am
Профил
Ранг: Професионалист
Ранг: Професионалист
Аватар

Мнение 
Едно време в Египет, помещенията в пирамидите се смята, че така са изрусувани, т.е. осветявали са помещенията с огледала покрити със сребро, поне тогавашната технология е позволявала такива.

Сря Дек 20, 2006 2:47 pm
Профил
Ранг: Ориентиран
Ранг: Ориентиран

Мнение 
По дискавъри гледах, че са го направили с голямо събирателно огледало и го насочват в дебело оптично влакно. Използват го за осветяване на болници и голями административни сгради. Пестят хората електричество 8O

Сря Дек 20, 2006 3:01 pm
Профил ICQ
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
Съществуват такива строителни материала. У нас не са на мода още.
Един познат лятото ми говори за тях баща му е строител.
Доколкото разбрах прави се нещо като стъклен комин ама плътен.
И от покрива влиза светлина на първия етаж дето иначе нямат шанс да видят слънце.
Повече подробности не са ми извесни.

Сря Дек 20, 2006 3:49 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Даже съм чувал за офис сграда в Япония отпреди 10-15 години осветявана по такъв начин. С нещо събират и фокусират в някво по-сериозно оптично влакно и разпределят по вътрешните стаи. Нямам спомен точно как беше изпълнено, но беше много хитро.

Сря Дек 20, 2006 5:15 pm
Профил ICQ

Мнение 
"Light pipe" се казва, или Solar tube.. http://www.solatube.com/com_edu.php
Ако действително искаш да си направиш, материала го има у нас, анодизиран алуминий на Alanod, правят от него рефлектори за лум. лампи, тия за окачените тавани. Огъваш го като кюнец и ето ти дебел светловод. Има начин и да завива. Проблема с натикването на светлината обаче стои, и там трябва да се помисли по-сериозно

Сря Дек 20, 2006 8:59 pm
Профил
Аватар

Мнение 
ToHu написа:
А за колите .... хубавото ще е че щ сменяш само една крушка, лошото е че като изгори и оставаш без грам светлинки :). При колит по скоро светодиодните фарове ще намерят приложение.

Снощи една такава се движи пред мен. Най-обикновено Пежо беше. За фаровете няма гаранция пък и не обърнах особено внимание. Но след като аз имам нескъп фенер с 10 LED и скоро светих отдолу на един техник от енергото горе на стълб защото неговият (с лампа и акумулатор) издъхна за нула време а моите батерии почти не мръднаха...

Това със светловода ми хареса, само дето боядисването на стените в искрящо бяло и поставянето на икономични лампи с дневна светлина е по-сигурен и икономичен вариант. Поне така е в къщи, въпреки че имам слънце понякога, джамовете са малки. Щото само като си представя огромна компютъризирана чиния да събира светлината... Комшиите ще кажат: "безумна идея"!

P.S. Тук гледам едни евтинки тръби за аериране: спирала от тел двойно покрита с тънко алум. фолио. Не знам дали става за светловод, трябва да се пробва, но със сигурност е най-евтиното.

Съб Дек 08, 2007 3:14 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Аз предлагам да затваряме по някакъв начин слънчевите лъчи в буркани, по този начин ще има и за зимата, коагот е по-тъмно... :lol:

Нед Дек 09, 2007 12:22 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 17 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща