Отговори на тема  [ 49 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
смущения от мрежата 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Би трябвало да стане без ферит по кабела.
При мониторите е малко по друг случая. Там върви високочестотен сигнал и първо няма възможност да се прави някаква филтрация и 2 ро тия ферити ги слагат за преодотвратяване на излъчването. Тоест са по скоро за EMC тестовете отколкото за подобряване на работата. При мониторите хубавите от смотаните кабели се различават по добрата екранировка.

А що се отнася до екранировката има едни тънки LPT кабели от най евтините ако си с такъв смени го с нормално дебел. Ще се подобри положението. А по горе ти предложиха и софтуерно да оправиш положението. Като изстискаш максималното от хардуерното оптимизиране вземи малко софтуерни мерки и ще има щастие :)

Чет Дек 14, 2006 4:04 am
Профил

Мнение 
софтуерно процесора не разполага с никакво излишно време, дори сега ще пренаписвам програмата на асемблер че да се оптимизира малко..., тогава може да добавя и проверка на сигнала, но както ти сам каза, първо трябва да се изтиска хардуера, чак тогава и софтуерно :)

колкото до кабелите - имам 10-15 и всичките са с еднаква дебелина и еднакви на вид...
а тези ферити до колкото знам правят нещо като "магнитна" екранировка, нормалния екран спира външни сигнали по капацитивен път, докато външно магнитно поле си се индуцира без проблем, за това слагат такъв ферит, че да може да се индуцира еднакво във всички жици и потенциалната разлика да се запази. такива ферити съм виждал по всякакви апаратури, не само монитори, дори имах някаква платка от която излизаха 5-6 кабела и всичките минаваха през такъв ферит. от нея си свалих едни такива разцепени на две със пластмасова скоба, и докато гледам с осцилоскопа като го щракна на кабела на мотора чувствително намаля излъчването от пвм-а, или пък на съседен кабел в който се индуцират 20 кхз, като му сложа ферита и почти изчезват, така че силно ги препоръчвам на всеки, не само против излъчване, а и против приемане

с ферит и RC филтър след 10 минутно щракане нито една грешка :)

Чет Дек 14, 2006 4:41 am
Профил

Мнение 
RC филтъра е добра алтернатива на LC, LC както ти казах става само при бавни сигнали, на такива ми бяха крайни изключватли и други входове на машината и това ми реши всички проблеми от този род, за бързи сигнали за да не ти пречат тия разколебавания и да не прецаква импулса трябва да е доста малка индуктивноста, не знам какво си слагал, но не по голямо от 10 uH трябва да е, но разколебаване леко в края няма как да не се получи, въпросът е колко ще е леко, което зависи от индуктивноста и кондензатора.
Както и да е, сложил си RC което в твоя случай е решило проблема.

Чет Дек 14, 2006 9:47 am
Профил
Ранг: Напреднал
Аватар

Мнение 
nik написа:
с ферит и RC филтър след 10 минутно щракане нито една грешка :)

което ти написах още на първата страница (пък е толкова елементарно като защита от смущения, че е срамота да се пита по форуми за такова нещо), и ако го беше направил щеше да спестиш 3 (три!) страници усилия на всички, няколко леки лични нападки, около 100грама тинол и не е известно колко човекочасове на шефа си. Ама пък е по-забавно така пък нали? Чак се чудя баче Кольо как е изтраял. Като го гледам той от самото начало ти обяснява едно и също, но не би! Както и да е. Хайде и аз ще повторя себе си и всички останали още веднъж: Направи входовете колкото се може по-нискоомни по прав и променлив ток=сложи им RC филтри=ограничи им честотната лента отгоре=натовари си кабела на принтерския порт с резистори и кондензатори на входа на твоята платка, за да не ти влизат смущенията от комутациите, които се навождат в кабела капацитивно индуктивно или като изравнителни токове на импулсното на компа!
Съжалявам, не ми идват повече синоними на ум!
П.П.
Това за "магнитната екранировка" направо цепи мрака!

Чет Дек 14, 2006 9:48 am
Профил ICQ
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
Само уточнение:
Протичащия ток по маста между платката и компа, по закона за взимната индукция генерира едн. респективно ток с противоположна посока във сигналния проводник .
По друг начин:
Проблема се проявява заради взимната индукция между двата (трите) проводника маса и сигнал.

Това може да се провери лесно.
Закачаш кабела на Киров и откачаш масата на лпт кабела.
Тъй като взимната индукция ще е пренебрежимо малка смущението ще изчезне напълно.
Или поне ще зависи от взимното разположение на двата проводника ( на Киров и на сигналния)
Провери си тази хипотеза. Ако е така ще обсъдим възможни решения

Чет Дек 14, 2006 10:34 am
Профил
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
Мнение 
значи пак за common mode choke coil-ловете

това дето го моташ на ферита може да играе такава роля ама по-правилния подход (според мен де) е да измериш характера на смущенията защото те се подбират в зависимост от честотата на смущенията(напр. 900ома на 100MHz) и тогава да въртиш намотки или да си купиш готов.
гледай например на мурата на сайта там има и калкулатори за тия рабути:

http://www.murata.com/emc/example/k_3/acpwr_2.html

Чет Дек 14, 2006 12:28 pm
Профил

Мнение 
MYXATA написа:

не знам дали ти се е случвало, но докато не забележиш влиянието на нещо, не отчиташ важността му

P.S.
колкото до човекочасовете - не се безпокой, губя единствено моето време, и то го правя с голямо удоволствие, нямам шеф да ми виси на главата и да мърмори, твоето време не съм искал да губя, ако си зает да угаждаш на шефа по добре върви при него, аз просто имам нужда да поговоря с някой който има време е склонен да ГОВОРИ а не да плюе, щото отсрани стоиш и да гледаш е много лесно, но след много часове пред компа човек зацикля... тогава трябва да спре да помисли да обсъди ... така се раждат идеите.

Чет Дек 14, 2006 5:03 pm
Профил

Мнение 
най после дойдоха оптроните, и един вече е запоен :)
това вече е друга работа, висящ монтаж без каквито и да е филтри никакви проблеми
до сега не бях пускал бързи оптрони , но тези дават идеални импулси, не че правя реклама :)
HCPL2631 двоен 10мбит с изход логическо ниво
и наистина са крайно необходими, не само заради самото развързване

Чет Дек 14, 2006 10:29 pm
Профил
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
Мнение 
nik написа:
MYXATA написа:

не знам дали ти се е случвало, но докато не забележиш влиянието на нещо, не отчиташ важността му

P.S.
колкото до човекочасовете - не се безпокой, губя единствено моето време, и то го правя с голямо удоволствие, нямам шеф да ми виси на главата и да мърмори, твоето време не съм искал да губя, ако си зает да угаждаш на шефа по добре върви при него, аз просто имам нужда да поговоря с някой който има време е склонен да ГОВОРИ а не да плюе, щото отсрани стоиш и да гледаш е много лесно, но след много часове пред компа човек зацикля... тогава трябва да спре да помисли да обсъди ... така се раждат идеите.

какви човекочасове кви шефове и кой ти мърмори? и кой ПЛЮЕ?
доколкото знам този форум(пък и форумите въобще) се ползва човек като се е забил с некъв проблем пита и после ако му харесат отговорите/решенията -> ги ползва. ако не му вършат работа не се дразни ... а продължава нататък!
нищо лично ама леко ми заприличваш на един участник "the_real_maniac" дето пуска неква тема и после на 2-3 страници е ехото от гениалното му решение и как сам се е оправил с проблема си :!:

Пет Дек 15, 2006 12:02 pm
Профил
Аватар

Мнение 
друг е въпроса за чий ... слагаш 10мегабитови оптрони на LPT ....
:D

Пет Дек 15, 2006 12:05 pm
Профил
Аватар

Мнение 
MYXATA написа:
друг е въпроса за чий ... слагаш 10мегабитови оптрони на LPT ....
:D

не ми се разаля хубавата тема ама МУХО земи прочети цялата тема и ще разбереш за кво ги слага оптроните.
НАистина този метод не го бях пробвал но щом ник каза че е отстранил смущенията значи е по добре да сложиш едно оптронче отколкото да хукнеш да сменяш кабели и да си правиш експерименти.

@ник пробва ли като махнеш всичките си ферити и т.н. и да оставиш само оптрона да се "справи" със смущенията ?

Пет Дек 15, 2006 12:44 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
valioman написа:
не ми се разаля хубавата тема ама МУХО земи прочети цялата тема и ще разбереш за кво ги слага оптроните.

И отзад напред да я прочете човек "хубавата темичка", пак не може да разбере за какво са му 10Мb-ови оптрони на принтерски порт 8O :?:
Айде ти да "земиш" да прочетеш въобще нещо, а?

Пет Дек 15, 2006 1:24 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
evc написа:
valioman написа:

И отзад напред да я прочете човек "хубавата темичка", пак не може да разбере за какво са му 10Мb-ови оптрони на принтерски порт 8O :?:
Айде ти да "земиш" да прочетеш въобще нещо, а?

Както и да е просто ми стана интересно дали оптрона по принцип ще се справи със този тип смущения.

Нищо лично!!!!

Пет Дек 15, 2006 1:47 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Цитат:
Както и да е просто ми стана интересно дали оптрона по принцип ще се справи със този тип смущения.

Да отделиш оптически цялото АЛУ е нож с две остриета. И в много случаи - ненужно. Парадокс на съвремието е, че разполагайки с много мощни и относително евтини технически средства, губим разбирането за физическата същност на процесите и по този начин не можем да намерим адекватното и просто решение на проблема. В този конкретен случай - да ще му решат проблема, но не заради галваничното разделяне, а заради ниското входно (светодиод) и изходно съпротивление на тези оптрони, които са с буфер. Има обаче случаи, когато не биха могли да свършат работа оптроните - например влизат смущилките през захранването - мощни наносекундни смущения. Тогава може да се направи друго, което вече казах и не ми се повтаря...

Пет Дек 15, 2006 2:01 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
evc и аз така мисля за разделянето.
за този тип системи като тази (поне както аз съм я разбрал щото схема не видях в постовете само думи за хвърчащ монтаж) по принцип трябва да се филтрира добре захранването на цифровата част, галванично да се раздели силовата част, а интерфейса за команди/контрол дали ще се разделя галванично си зависи от други фактори....
това за електромагнитните съвместимости - паразитни или желани си е сложна работа.. и не за всеки...
но ако народа държи да се спаси от електромагнитните наводки със оптрони нека продължава опитите :lol:

Пет Дек 15, 2006 2:28 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 49 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща