Отговори на тема  [ 49 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
смущения от мрежата 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Руменчо не ти е ясна материята. Не мъти главата на човека.
Прочети какво съм написал и си представи постановката.
Както излежда точно пада на напрежение по масата на LPT кабела се наслагва върху входния сигнал от порта.
Да направи човека експеримента да го шунтира с дебел кабел и ако ефекта отслабне много или се загуби ще се мисли решение. Трябват подробности както и Тони e казал за връзката между пика и порта.

Чет Дек 14, 2006 1:45 am
Профил
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
И какъв ток трябва да тече по масата на LPT кабела че да се получи пад на напрежебие 3 - 5V?

Чет Дек 14, 2006 2:00 am
Профил

Мнение 
още ведъж да напомня...
компа е заземен !!!
платката си работи , собствените смущения съм ги изчистил - нито от двигатела нито от мосфетите се смущава
проблема се явавя само като включа принтерския кабел. не ресетва процесора нито пречи на работата му. просто фалшиви сигнали на входа. жиците са точно три - екран , маса и активен, смущенията са само като включвам и изключвам консуматори в мрежата

сигналите са 2-5 микросекунди продължителност и честота максималната която може да извади лпт порта. не знам какъв филтър може да се сложи

последни експерименти:
дебела жица дълга 20 см от кутията на компа до платката без никъде ферити и смущенията намалят, което ме навежда на мисълта че е директна индукция в кабела... и аз това подозирах в самото начало но не ми се искаше да е защото не виждам разрешение

при 10 мхз и 1 ма е достатъчен за пад 2-3 волта :)

Чет Дек 14, 2006 2:02 am
Профил
Аватар

Мнение 
Да правилно точно това е проблема. Но смущенията са ти явно доста сериозни :) . Тая 20 см жица има пренебрежимо малко съпротивление и след като не изчезват напълно явно става дума за импулси с много стръмен фронт и индуктивноста на кабела е достатъчна за да поречи. Това означава че вероятно ще стане лесно с RC филтри но дай малко подробности за връзката между процесора и порта

Чет Дек 14, 2006 2:11 am
Профил

Мнение 
нали ви казах
екраниран кабел с 3 жици - екран маса и активен
но не е задължително, по скоро връзката ще е такава каквато трябва да бъде за да работи надеждно
не знам колко е разстоянието което покрива лпт порта, виждал съм кабели за принтер по над 2 метра и си бачкат без проблеми ,сигурно имат проверки за грешки което аз не мога да направя в случая
но мога всичко друго, стига да разбера какво да бъде
разстоянията които са ми нужни са 1-2 метра не повече, но всичко е без обратна връзка, което означава че трябва да е наистина надеждно

Чет Дек 14, 2006 2:19 am
Профил
Аватар

Мнение 
Значи имаш само един активен пин в такъв случай. Не знам какво пускаш по него но ако можеш да си позволиш някакво времезакъснение сложи един RC филтър само. Тоест активния пин да мине през резистор и след резистора от страната на процесора едно кондензаторче към маса. Така ще се оберат смущенията. Всичко зависи каква времеконстанта на тази верига може да си позвалиш да имаш. Колкото по голяма е толкова по зашитена ще е комуникацията.

Ако пак не помогне раздели го галванично с един оптрон и не го мисли повече. Оптрона може да се храни директно от порта и не ти трябва допълнително захранване

Чет Дек 14, 2006 2:33 am
Профил
Аватар

Мнение 
Румен беше прав, но се отплесна в странични разсъждения, което е объркващо.
Без товар, сигнала от порта на компютъра е чисто напрежение.
Входа на проца е с вного високо съпротивление, и всичко, което индуцира бързи преходси, може да достигне нивата на полезния сигнал.
Сигнала ти, ако ес нарастване 1 микро секунда, не понася дължина повече от 30 см.
А в случая вероятно смущенията са и по-бързи.
Превърни напрежението на сигнала в ток - тогава с товарно съпротивление ще се отървеш от всички по-маломощни източници (на смущения).
Прекаленото заземяване често има обратен ефект :cry:

Чет Дек 14, 2006 2:37 am
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Докато пишех, Кольо ти го е казал.
Ако порта може да захрани диода на оптрон, значи можеш да получиш достатъчен ток, и да отсееш индуктираните смущения.
Дори може да се окаже, че е по-добре да смениш еканирания кабел с усукана двойка.

Чет Дек 14, 2006 2:40 am
Профил WWW

Мнение 
поръчах 10 мбит оптрони HCPL2631 би трябвало утре да ги доставят, тогава почвам и с тях тестове
сега пробвах няколко RC варианта
100 ома и 1нф малко заобля фронтовете но се държи доста стабилно

Последна промяна nik на Чет Дек 14, 2006 2:56 am, променена общо 1 път

Чет Дек 14, 2006 2:46 am
Профил
Аватар

Мнение 
не стана ли с RC филтър?

Действително с оптрон е най чисто и компа ще ти е галванично разделен от устройството но ще преработваш платката иначе един резистор и кондензатор все ще намериш как да ги поинеш

Чет Дек 14, 2006 2:55 am
Профил

Мнение 
има подобрение, но едновременно пиша и запоявам и един на постове....

Чет Дек 14, 2006 3:00 am
Профил
Аватар

Мнение 
Кондензатор не ти трябва.
Съпротивление от пина към маса, около 1 кОм
И усукана двойка :D

Чет Дек 14, 2006 3:11 am
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Екранирания кабел сам по себе си не решава проблеми.
Важно е как е вързана ширмовката от двете страни.
Идеята на екранирания кабел е че смущението което се индуктира в ширмовката трябва да е с обратен знак на смущението което се индуктира в жилото.
Още по тарикатско е в случай че разполагаме с повече жила.
Описано е в няколко книги.
Дори и с оптрони да стане.
Все някога ще се наложи да се пусне сигнал който не може да се прекара през оптрон.
Баси пиковолти се пренасят в медицинската техника.
Има тука между многото незвесни поне едно нещо важно дето се пропуска.
А междо другото:
Осцилоскопа с разделителен трансформатор ли е?
Каде се закача щипката?
Каде допираш сондата за да видиш смущенията? Разходи се малко със нея. По маста на кабела от двете страни
По жилата от двете страни (лпт-пик)
В края на краищата кой генерира смущенията преискряването във контактите ли?
От страната на лпт-то ли са поголеми или от страната на платката?

Последна промяна rumen на Чет Дек 14, 2006 3:28 am, променена общо 1 път

Чет Дек 14, 2006 3:23 am
Профил
Аватар

Мнение 
Практиката показва че съпротивлението към маса почти не оказва влияние в такива случаи. Идеята за съпротивление идва че през него да премине импулса на смущението и така да се подтисне. Обаче това би действало ако източника на смущението има голям импеданс. А случая не е такъв. Не пречи като допълнителна мярка освен RC филтъра да сложиш и един килоом към маса от страната на порта. Оттам нататък можеш да си поекспериментираш с времеконстантата на филтъра за да докараш някакъв оптимум между устойчивост и да не пречи на работата на устройството ти.

Чет Дек 14, 2006 3:27 am
Профил

Мнение 
пробвах и LC филтър.... първо че се разколебава след всеки преход на сигнала и второ L улавя малко от превключването на мосфетите, дори и на тороид да е навито
изобщо не ми се вижда добра идея за L на входния сигнал.
за сега остава RC и колкото може повече ферит по кабела

междудругото съм забелязал на скъпите кабели за монитори 15-15 пина има задължително такива ферити и в двата края. явно не е случайно :)

Чет Дек 14, 2006 3:31 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 49 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща