Отговори на тема  [ 40 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Тазгодишната нобелова награда за МИР 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Направил сьм си труда и заставам зад това което сьм написал!

2 месеца Сириус, не го карам да живee в мизерия цял живот, нека 2 месеца да гледа децата си как гладуват.
Философията е присьща на пьлния стомах. Нищо лошо в това. Но не приемам подобни разсьждения, а и това което което прочетох и изгледах последните няколко дни по темата ме кара да мисля, че джуджетата са единствено в главата на автора.
Но дори и част от фактите, които посочва да са верни, много зависи и как ги интерпретираш.

А относно това изречение
Цитат:
there's no economic miracle worth copying in the Grameen model.

Няма разбира се, това бяха и думите на професора в едно от интервютата му. Замисальт на тази "банка" не е да открива философския камьк на икономиката. Замисальт и е да достигне до тези, които имат нужда и не могат да си помогнат без чужда подкрепа.
И ако за авторьт на статията това да измькнеш от дьлбока бедност близо 3.5 милиона души
все още [there's no worth]... нека се бори с комунизма и джуджетата, като е нахранен човек всякакви глупости му минават през главата.

Сря Дек 13, 2006 7:24 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
HCL,
Вероятно живееш на чисто, сито и подредено място, и изпитваш благородни угризения, когато по телевизията ти показват нещастници от"третия свят"
Историята на тази "банка" (кавичките не са случайни), всъщност свидетелства за мащабен и изглежда успешен опит за социално инженерство, подкрепен и финансиран от твоя (нашия), богат и сит свят.
Историята лесно се забравя, човешката памет изглежда е твърде къса, и нещата многократно се повтарят.
Преди 85 години, в Русия започнаха и 70 години се провеждаха подобни мащабни социални експерименти. Предполагам, че руските мужици не са били в по-лошо положение тогава, в сравнение със селяните в Бангладеш преди 20години, или дори днес.
Прилагам следващия цитат, за илюстрация докъде са стигнали днес.
Имам предвид моралния и човешки статус след продължителни социални манипулации.
Цитат:
В село Премухино, Тверска област при неизяснени обстоятелства загина в пожар в собствения си дом православен свещеник, трите му невръстни деца и съпругата му. Отец Андрей е изгорял в нощта на 1-и срещу 2-и декември, се казва в съобщението на Тверския и Кашиновски епископ Виктор, което бе прочетено на 2 декември във всички храмове на Тверска епархия.

Попадията на о.Андрей – Ксения бе настанена след пожара в болница, през почивните дни роднини прибраха тялото й.

Къщата им е била залята с бензин и подпалена. Местното управление на вътрешните работи съобщава, че по убийството е заведено дело. Започнало е следствие. От понеделник е открито гореща телефона линия за връзка с обществеността по случая.

Още преди няколко месеца свещеникът от Тверска епархия Андрей Николаев е искал помощ и закрила: “Настоятелят на една от черквите в Тверска област отец Андрей Николаев всяка нощ с оръжие в ръка охранява храма от местните крадци, съобщава на 19 октомври ИНТЕРФАКС. Пияници неведнъж са плячкосвали икони и църковна утвар след разбиване и ограбване на църквата, а заграбеното пропивали. Животът на самия отец Андрей и неговото семейство е реално застрашен.

Почти цялото население на селото с малки изключения пие като за последно, продавайки за алкохол дори дъски и греди от собствените си къщи. С невероятни усилия свещеникът е успял да върне към нормалния живот неколцина свои съселяни, които сега са му станали съмишленици във вярата, но на твърде много хора в селото не харесва упоритостта, с която той се опитва да победи повсеместния алкохолизъм. В резултат неотдавна домът на свещеника бе подпален и семейството му остана буквално на улицата. Свещеникът чака помощ, защото възможностите му за самозащита са крайно недостатъчни. “Аз не мога да стрелям по човек, - казва той, - стрелям във въздуха. Но крадците ще стрелят по мен”. Половин месец по-късно, къщата на отец Андрей бе подпалена повторно.

Молим за вашите молитви за упокоение на йерея Андрей, презвитера Ксения и децата им Давид, Анна и Анастасия.

“Православный мир”, ИНТЕРФАКС

Робите обикновенно са нахранени, и им е осигурена работа. Но са роби.
Колкото до бедността на третия свят - не си виновен.
Там работещите хора мизерстват, защото труда им се ограбва непрекъснато.
Но не от "алчните капиталисти", ограбват ги собствените им разбойници.

Чет Дек 14, 2006 1:55 am
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Syrius-B,

Аз сьм сравнително прост човек. Това ми стеснява крьгозора от една страна, но ми дава едно трезво и логично мислене, понякога. Та моята логика е следната:
Имаш хляб => Ядеш
Нямаш хляб => Не ядеш

Елементарно. Определено не сьм начетен човек по темата и разни социални експерименти, световни конспирации и други подобни не са ми никак ясни. Това което ми е ясно обаче е че всеки от нас е роб на някаква система и си носи оковите. Окови наложени ни от Патриархалното вьзпитание, което получаваме в семействата си, религията, законите, потребителското ни сьществуване, стадната ни психика, физическото ни несьвьршенство, духовната ни непросветеност. Всички тези неща които ни карат да считаме едно нещо за добро, а друго за лошо, да определяме нещо като позволено, а друго като не. Робство... че ние сме роби на собственото си сьществуване дори. И добре, че е така, в противен случай нямаше да сьществуваме. Човек има нужда от веригите си, така както водата има нужда от стените на чашата в която е налята за да не се разлee. С времето някои окови биват разчупени и нови биват изковани.
Но като теглим черта на всички тези глупости едно нещо остава валидно.

Имаш хляб => Ядеш
Нямаш хляб => Не ядеш

Аз не казвам, че разсьжденията ти са грешни или нещо подобно. Нямам нито необходимите познания нито духовното ниво за да тьлкувам подобно нещо.
Може дори да си прав. Може дьлгосрочните последствия да са катастрофални, а успехьт на начинанието само привиден и краткотраен.
Не споря с теб и уважавам мнението ти.
За мен изяденият хляб си остава изяден и затова рькопляскам на подобно начинание.
Дано има успех, дьлготраен успех. Не заради моята, твоята или нечия друга сьвест, а заради тези които лапат хляба. Да им е сладьк и нека го ядат по-дьлго. Един ден току виж се оказало, че станат толкова оковани, колкото сме ние с теб.

Чет Дек 14, 2006 2:39 am
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Не съм искал да те засегна.
Извинявай, ако се е получило така :cry:

Тука ние си седим, все едно в кръчмата, но без шум и досадници, и си дрънкаме, каквото ни дойде наум.
Бистрим политиката, така да се каже, включително.
Нищо лично. Просто си говорим, и обменяме идеи.

Не се сърди.

Чет Дек 14, 2006 2:45 am
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Впрочем, умилителното отношение е масово, и естествено води до изцепки.
Ето пример:
Цитат:
Фигаро публикува интервю с Мохамад Юнус, тазгодишният носител на Нобелова награда за мир, който призовава: “Да създадем върховна власт за справедлива глобализация”. Създателят на известната като “банка на бедните” професор иска отпускането на кредити да бъде признато като едно от правата на човека. Мохамад Юнус определя Нобеловата награда за мир като много важна награда за Бангладеш. Присъждането й е предизвикало широкомащабни чествания в цялата страна. И е създала условия за национално обединение, разкрива носителят й. Освен това е довела до колективен ентусиазъм. Обикновено гражданите на Бангладеш са свикнали да говорят за страната им като за едно от местата с най-висока бедност, корупция и проблеми с околната среда, но сега Нобеловата награда е един вид признание за Бангладеш, категоричен е Мохамад Юнус пред Фигаро. И допълва, че за първи път Бангладеш е даден за пример. А това е много важно, продължава той, най-вече за младите, защото им показва, че въпреки недостатъците си, страната им има капацитета да изплува. Това означава, също така, че не е необходимо да напуснеш родината си, за да имаш бъдеще, посочва носителят на Нобелова награда за мир за 2006 г. в интервю за Фигаро.

Подчертаното е от мен.

А пък това изречение, направо ми "отвори очите"
Цитат:
Това означава, също така, че не е необходимо да напуснеш родината си, за да имаш бъдеще

Чет Дек 14, 2006 3:08 am
Профил WWW

Мнение 
Syrius-B написа:
Тука ние си седим, все едно в кръчмата...

Ето една кръчмарска сметка - няколко милиона клиенти, от които вероятно един милион едновременно ползват кредит с размер не по-голям от 1к$. Това ще рече капитал на банката от 1G$... което пък е 1% от планираните разходи на САЩ за техните военни в Ирак за догодина.

Наздраве!

Чет Дек 14, 2006 9:15 pm
Профил
Аватар

Мнение 
miro_atc написа:
Syrius-B написа:
Тука ние си седим, все едно в кръчмата...

Ето една кръчмарска сметка - няколко милиона клиенти, от които вероятно един милион едновременно ползват кредит с размер не по-голям от 1к$. Това ще рече капитал на банката от 1G$... което пък е 1% от планираните разходи на САЩ за техните военни в Ирак за догодина.

Наздраве!

не е нужно да се гавриш и да злобееш
те в Сащ и негрите бият, нали?

Пет Дек 15, 2006 1:10 am
Профил WWW

Мнение 
Гавра и злоба? Хм.. Не го разбирам това!

Истината е че всички ние твърде малко разбираме проблемите на бедните. Не знам дали някой тук е ходил в държави като Бангладеш, аз съм гледал само няколко филма, но филмите не могат да разкрият истинската картинка. Преди месец и нещо бях в Египет - страна която не е бедна на ресурси, примерно не внасят нефт, само от Суец си докарват 7-10G$ годишно, но ми е много трудно да опиша мизерията която се шири из южен Египет. Нещо невероятно... Ще опиша само как става "екскурзия" вътре из страната. Събират се всички желаещи туристи от брега на червена море - това са десетки курорти и се получава група от 50-100 автобуса. Обикновено във всеки автобус се качват по двама въоръжени, автобусите пътуват в кордон като между 10-на автобуса има полицески пикап с няколко въоръжени плюс картечница. По целия път (200-300км до Луксор или 500 до Кайро) на всяко населено място има военни постове, на всяка малка пресечка седи някакъв дрипльо с калашник, който се грижи никой да не застава на пътя на кордона. Толкова народ е въвлечен в охраната, че американския президент едва ли използва толкова... При това повечето туристи са "бедняци" по нашите стандарти и почивката им струва средно 60-100 евро седмично.
Според мен както е тръгнал светът, скоро ще е по-безопасно да отидеш на екскурзия до Марс отколлкото до някоя бедна държава на собствената ни планета. Не знам какво трябва да се направи, но нещо трябва да се направи. Ако досега бедните държави по един или друг начин се изолираха и някак си бяха невидими за развитите държави, то определено това не може да продължава дълго. Първо пропастта става все по-дълбока и по-дълбока и второ прирастта на населението там е бомба със закъснител. В южен Египет имат средно 7-10 деца в семейство, а не са чак толкова бедни че да мрат от глад...
Дали тая банка е наистина полезна или ще се окаже поредната пирамида - не знам. Дали е някакво супер решение за проблемите с бедността - не, не е!
Но ако наистина фактите около нея не са тотално манипулирани и наистина е обслужила толкова народ, значи е нещо...
Въпроса не е дали отпуска 10, 100 или 1000$, а дали променя финансовите възможности на населението. Защото повечето от нас имат "опит" от миналото и знаят че е много по-трудно да намериш малко пари в скапана държава, отколкото много пари в развита държава. Почти няма бизнес който да не се влияе от пари - било пряко или косвено. Така че възможността за кредитиране влияе пряко върху възможността за правене на бизнес.
Невъзможността да правиш бизнес води до бедност. Разбира се, липсата на пари е сано една от многото пречки да правиш бизнес.
Друг е въпросът дали богатите държави желаят премахването на бедността. Примерът със САЩ не е случаен, тъй като те харчат рекордни средства за да въздействат на други държави. Публична тайна е че правят това само по една единствена причина - американските интереси. Аз поне нямам спомени да са имали някаква официална държавна операция, без военни средства, която да е била насочена към чиста помощ, без да е имало някакъв скрит интерес. Верно, да хвърлиш пари на бедните не е решение, ако самите бедни не осъзнават какво трябва да направят и подобна "балготворителност" много вероятно ще се окаже грешка. Все пак е странно че САЩ не са правили подобни грешки, докато военните им грешки нямат брой...
Казвам САЩ, просто защото те са най-уникалноте в това отношение, иначе напоследък и ние не се различаваме... Нашият бюджет за Ирак също не е никак малък, а ние даже нямаме български интереси с които да го оправдаем...

Пет Дек 15, 2006 11:51 am
Профил
Аватар

Мнение 
Цитат:
Не знам какво трябва да се направи, но нещо трябва да се направи.
да, знаем стандартния отговор - да се образоват, да се приобщят, ала бала. подобни глупости не са ми присърце - аз предпочитам нищо да не се прави. вече 3 милиарда години живота процъфтява в условията на постоянна борба за оцеляване, сега за кефа на няколко наивни хуманиста не виждам защо трябва да се бъркаме на еволюцията.
Цитат:
Аз поне нямам спомени да са имали някаква официална държавна операция, без военни средства, която да е била насочена към чиста помощ, без да е имало някакъв скрит интерес.
интересно, след като интереса е скрит, ти от де знаеш за него? всъщност, ако беше така както казваш, отдавна да съм отишъл в щатите. обаче някои от войните им намирисват на чист хуманизъм (сърбия, виетнам), което означава че няма смисъл да се ходи там, и те ще го издухат заедно със останалите радетели за Справедливост, Братство и Равенство. О да, забравих, ако няма нефт, значи просто са искали да си пробват оръжията или някакъв друг скрит замисъл. може пък да взема да отида все пак в щатите ;)

Пет Дек 15, 2006 9:43 pm
Профил

Мнение 
zaphod написа:
да, знаем стандартния отговор - да се образоват, да се приобщят, ала бала. подобни глупости не са ми присърце - аз предпочитам нищо да не се прави. вече 3 милиарда години живота процъфтява в условията на постоянна борба за оцеляване, сега за кефа на няколко наивни хуманиста не виждам защо трябва да се бъркаме на еволюцията.

Не знам на коя планета живееш... верно 3 милиарда сме срали върху тая планета, но напоследък л**та не са никак екологични. Сори, но вече не може да живеем все едно сме на остров и няма значение какво правят другите маймуни.

Цитат:
интересно, след като интереса е скрит, ти от де знаеш за него?

Не знам, но ако няма скрит замисъл значи трябва да вярваме в официалната версия... Ти вярваш ли че целта на войната в Ирак е "демократизацията на Ирак"? Ако е така, значи американците тотално са се провалили, защото от няколко години насам в Ирак умират или изчезват средно по 100-на човека дневно и изобщо положенеието там никак ама никак не ми изглежда да се доближава към демокрацията...
Не вярвам това да е провал, щото едва ли американците са предполагали че арабите ще ги посрещнат с хляб и сол и ще заживеят мирно и щастливо.
Просто ако няма друга цел освен официално назованите, значи или аз или американците са наивници.
Същото е положението и в Афганистан... Сърбия и още над 40 държави в които след Втората Световна американците са влизали и са извършвали военни операции, които могат спокойно да се определят като "война". Забележи че в това число влизат не малко операции срещу законно избрани и демократични правителства.... Мдаа... аз съм конспиратор-идиот нали?

Пет Дек 15, 2006 10:47 pm
Профил

Мнение 
zaphod написа:
....

Нещата могат да се погледнат и от друг ъгъл, както за екологията (пардон за мръсната дума - влиянието на дейностите на човека върху климата и използване на ограничените природни ресурси), така за растящата пропаст между бедни и богати, както между различните държави, така и във всяка една държава.
Не искам да правя обосновки и изложения, щото сме ги бъбрали тези неща наскоро.
Натрупват се напрежения и тези напрежения ще доведат до катастрофи. От катастрофите ще загубят най-много тези които имат какво да губят. През последните 10 хиляди години от 3-те милиарда живот на Земята естественият подбор съвсем не е толкова естествен. Във всякакъв смисъл - в природата и в човешките общества.
Политиките по горните проблеми според мене са егоистични и късогледи. Егоизмът може да се приеме за следствие на естествения подбор, но късогледството при наличие на разум - съвсем не.

Надявам се , че тоя път не съм омотал много термините и понятията. :)

Съб Дек 16, 2006 12:02 am
Профил
Аватар

Мнение 
sthx написа:
През последните 10 хиляди години от 3-те милиарда живот на Земята естественият подбор съвсем не е толкова естествен. Във всякакъв смисъл - в природата и в човешките общества.

аз не се сещам за нищо изкуствено, в истинския и пълен смисъл на думата. разбирасй - направено от господ и спуснато свише. всичко направено от човек (спътници в небето, отрови в морето, борсите в токио и ню йорк, квото се сетиш) си е толкова естествено, колкото и термитниците или бентовете на бобрите. разбира се, в ежедневието ние делим условно нещата на естсетвени и изкуствени, в зависимост от това дали имат човешки произход или не. обаче в една наука, каквато екологията претендира че е, човека не се разглежда отделно от останалия свят. във физиката и човека и тухлата падат по еднакви закони, щото физиката е наука. така че еколозите не са никакви учени, а са шайка кресливи маймуни, от които няма никаква полза, като изключим че насаждат мизантропия в населението, което в някои редки случаи е полезно. предсказанията им нямат никаква научна стойност, и това лесно може да се провери, ако се изрови списание от 80те - предсказанията за 2000та година бяха модни тогава, и според повечето от тях (всички направени от именити професори в бъркли и масачузетс), по нашите ширини вече трябваше да има тропически климат, а ню йорк трябваше да е под водата.
що се отнася до това ще има ли катастрофа или не - катастрофи винаги е имало. със сигурност пак ще има.
с една дума - вайканията в стил "ох на къде е тръгнал света" не само че са излишни и глупави, ами дори често вредят.

Съб Дек 16, 2006 10:51 am
Профил

Мнение 
Не става въпрос за вайкане, а за хладнокръвна сметка как могат да живеят потомците ни по-добре. Изразходвайки неразумно ограничените ресурси на земята ние ги обричаме на мизерия. От гледна точка на защита на вида не действаме по най-адекватния начин.
Под изкуствено обикновено се разбира създаденото от човека. Той нарушва естествения ход на еволюцията, което само себе си е необходимо, за увеличаването на себеподобните си. Примери - монокултурните насаждения, стада животни, избиване на другите хищници. Проблемът е в мащабите на тези явления. Със своите способности човек е достигнал такива граници, че е в съсътояние да унищожи средата в която той се развива. Примери - като се почне от атомните оръжия, изменението на климата, намеса във видовия състав на растенията и животнте и унищожаване на фините механизми за саморегулация на средата в която живеем. На Природата не и пука. Сигурен съм, че живот ще има и след тотална ядрена война. Само, че той ще е без нас. На нас трябва да ни пука. Катастрофи е имало и ще ги има. Човекът, както и всичко останало , няма да са вечни, но защо сами трябва да си режем клона на който седим ?
По аналогиен начин стои и проблемът с бедните и богатите. Хубавото в повода на тая тема е, че са намерили механизъм сами си помагат. Трудно ни е от наша гледна точка да си предствавим елементарните проблеми пред тези хора. Не зная дали сте влизали в центъра на някое циганско гето - Столипеново например. Вероятно е достатъчно да се погледнат и едностайните кирпичени жилища покрай пътищата - има такива край Мъглиж. Но нашите цигани са привелигировани - от външния свят мога да получат дарение, да откраднат нещо или да свършан някъва елементарна работа. А как се чувстват тамошните съплеменници на нашите цигани, като цялата страна е гето? Не съм се интерисувал колко десетки милиони са.

Съб Дек 16, 2006 11:35 am
Профил
Аватар

Мнение 
sthx написа:
Не става въпрос за вайкане, а за хладнокръвна сметка как могат да живеят потомците ни по-добре. Изразходвайки неразумно ограничените ресурси на земята ние ги обричаме на мизерия. От гледна точка на защита на вида не действаме по най-адекватния начин.

изчерпаемите ресурси затова са изчерпаеми, защотот ще се изчерпят. щом ще се изчерпят, няма смисъл да се пестят. какво значение има дали сегха ще свърши кюмюра, или след 100 години? и в двата случая ще има социални катаклизми. само че този, който успее да награби повече от ресурсите, преди да са се изчерпали, има шанс да посрещне удара по-подготвен. а може и обратното да стане - този който е привикнал към наркотика, да умре при спирането му, а тези които не са, да оживеят. но така или иначе все тая - нефта трябва да се помпи на макс, а не да се правят криви сметки за бъдещето. дали действаме адекватно от гледна точка на защита на вида? според мене нашия вид е толкова напред с материала, че гледната точка за защита на вида е абсолютно безсмислена. каквито и катаклизми да станат, може да ни редуцират бройката, но не и да ни затрият. мисля че дори ядрена война не може да затрие вида. всъщност, сещам се за нещо, което може да затрие вида - да измислят начийн, от раз да се решат веднъж и завинаги всички човешки проблеми - да няма глад, болести, войни, бедност и всички да са щастливи и да бачкат само ако имат нужда. е това вече ще е краят.

Съб Дек 16, 2006 1:54 pm
Профил

Мнение 
:) Няма опасност от такъв край. Човешката лакомия и егоизъм няма да позволят такова бъдеще.
Колкото до ресурсите - по друг начин би подходил един човек или едно семейство, ако има аналогичен проблем. И проблемът не е толкова в употребата на ресурсите, а в безхаберния начин на ползването им. Другият проблем е пренаселеността на заемята.
Всички пътуваме в един влак. Двигателят прегрява. Един вика - "Опасност е - след 30 минути катастрофираме! ", друг - "Няма страшно - двигателят си е такъв" , трети - "Като катастрофираме, ще се оправим", четвърти - "Все някой ще измисли нещо". По средните вагони плякат сантасе, а по-интелигентните - бридж белот. В последните са разтуряли седалките и са изпочупили пода и стъклата, щото - ... и те не знаят защо.

Убеден съм, че твоят сценарий ще се реализира. Но не го подкрепям и не мога да се съглася с такова бъдеще за децата ни.

Съб Дек 16, 2006 4:30 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 40 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща