Отговори на тема  [ 49 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща
смущения от мрежата 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение смущения от мрежата
постановката е следната:
работната ми маса е с много контакти, всеки с отделен прекъсвач
1 малък траф без галванична връзка захранва процесора - пик18, стабилизатор 7805 на платката с филтрови кондензатори
1 голям траф без галванична връзка захранва силовата част на схемата
контакта е заземен. компютъра е на същия контакт, и кутията му е заземена. от принтерския порт с импулси се управлява процесора. не е никакъв протокол за връзка , просто еднопосочно подаване на импулси. изключено е да се проверява дължината на импулса, тъй като процесора трябва да отброява независимо какво идва от компа
кабела е екраниран

при включване и изключване на консуматори, било други, или трафовете захранващи схемата се получават фалшиви сигнали, най силно влияние оказва големия траф.
голям феритен пръстен около принтерския кабел подобрява малко, като го прекарам 3 пъти през пръстена още се подобрява, но пак е под съмнене
влияние оказва и от къде ще хвана масата - от екрана на кабела работи по добре от колкото от пин, който е на маса

някой занимавал ли се е как се разпространяват тия смущения? и каква е борбата с тях. вероятно филтри по трафовете ще помогне, но какво остава за останалите консуматори?
чакам доставка с бързи оптрони, така че и това ще тествам скоро. виждал съм кондензатор и съпротивление между двете маси преди и след оптрона. в случая налага ли се?

Сря Дек 13, 2006 7:22 am
Профил
Аватар

Мнение 
Пробвай да направиш и някакво филтриране със софтуера на ПИК-а - това би трябвало да помогне доста. Иначе другото е проводяване на платката и самата схемотехника, но ако искаш конкретни предложения - постни схемата и платката ако можеш.

Сря Дек 13, 2006 8:22 am
Профил
Ранг: Напреднал
Ранг: Напреднал
Аватар

Мнение 
@Dimitar ти е дал добър съвет, но опитай да поработиш върху входната част на схемата си. Ако не можеш цялата, постни поне тази част, за да можем да ти кажем нещо по-конкретно. Иначе общите неща предполагам са ти ясни - керамичен кондензатор на самите изводи (или колкото е възможно по-близо) на захранването на ПИК-а (аз прибавям и танталов, макар мнозина да твърдят, че не е правилно и е източник на допълнителни рискове). Не съм фен на линейните стабилизатори. Където имам възможност за смущилки, винаги ползвам импулсен обратноходов захранващ източник. Опроводяването на масата в никакъв случай не бива да има затворени контури. Отделен проводник от точката на присъединяване на големия електролит на изхода на захранващия блок и обратната връзка, към всяки консуматор на платката. На всеки чип керамика, като в инверторните захранвания, последователно на захранващия проводник на всеки чип, преди кондензатора, слагам 10ома. Входните схеми - задължително колкото се може по-нискоомни по прав и променлив ток! Задължително филтри за ниски честоти по входовете (RC групи) даже и да няма нужда да се огреничава честотната лента. Има трикове за кварца и кондензаторите му, но при теб не е това проблема. Ето тук доста подробно хората са понаписали, ако ползваш руски може да почетеш. Това най-общо, ако постнеш схемичка, сигурен съм ще получиш добри съвети.

Сря Дек 13, 2006 10:33 am
Профил ICQ
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
Мнение 
използвай common mode choke coil !!!!! на входа където подаваш на постоянното напрежение въобще на схемотехниката(Процесорната част). така ще избегнеш електрическите смущения индуцирани по "земя" и захранване.
ако имаш мощни електромагнитни смущения ти трябва екранировка!
и не ми стана ясно дали ти е развързана прецосорната част от силовата? иде реч дали след процесора слагаш оптрони за управление на силовата част?
а това с масите дето си го забелязал ми прилича на "ground loop" гадна рабута дето трябва да се избягва!

Сря Дек 13, 2006 11:56 am
Профил

Мнение 
схема нямам начертана още, но смущенията определено влизат отвън. всички изисквания за платката съм ги спазил и не се смущава от никъде докато не включа принтерския кабел. постановката съм я описал вече - няма затворен граунд лооп!!!!
този ферит който слагах е точно common mode choke coil и в чакане на проблясък правих още тестове и проби и т.н. и ми хрумна нещо.... три навивки на захранващия кабел през феритния пръстен също има подобрение . дали не се получава затворен граунд лооп само за високите честоти през капацитета на първична-вторична на трафовете?

Сря Дек 13, 2006 6:57 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Платката ти не е добре опроводена.
За проба пусни един дебеличък мост между масата на LPT-to и масата в точката в която ти влиза захранването на пика. Тоест на 7805 или там какъвто стъбилизатор ползваш. Не е гаранция че ще стане но си заслужава да пробваш.
Смущението ти се разпространява по масата и прохожда между 220V мрежа,през трафа ,през масата на платката и се затваря към масата на компа през LPT кабела.
Трябва да се погрижиш да не се затваря през масата на процесора. При процесора трябва да си формираш област чиста маса през която не минава смущението.
Това което ти предлагам с кабела шунтира до известна степен смущението но тъи като става дума за импулси с много стръмен фронт тази мярка не е особенно ефективна. Но може пък да помогне.

Сря Дек 13, 2006 7:21 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Ами спасението ти са екрани филтри и всичко дет може да помогне.Наскоро имах подобен проблем-комутирам голям товар и проца се ресетва-оказа е че смущенията влизат през релетата - разделих управлението им оптронно и се получи.Иначе се поставят филтри (тази тема май сме я дискутирали и преди).Ако имаш време - провери сайта на Магнетикс-там имаше програми за пресмятане на филтри и методики. Какъв товар комутираш и как ако не е тайна ?

Сря Дек 13, 2006 7:38 pm
Профил

Мнение 
значи това с масите е направено - разделени са на чиста и мръсна и входа за лпт-то е точно до 7805, имам 2 точки на масите. чистата маса си има точка на събиране на пистите и мръсната маса си има точка. двете маси се събират с отделна писта. от всички експерименти до сега това е единственото което даде резултат

Прикачени файлове:
lpt.jpg
lpt.jpg [ 8.04 KiB | Прегледано 5577 пъти ]
Сря Дек 13, 2006 8:29 pm
Профил

Мнение 
Не се знае дали е по маса или не смущението това трябва да се види с осцилоскоп. Имах подобни проблеми при комутацията на едни контактори, първото спасение беше филтър на входа преди захранващия трансформатор, баче във следващите версии на у-вото смених 7805 с импулсен стабилизатор.
После зависи и как са ти разположени трафовете. Тук не ми стана много ясно, товара е към трафа, ли трафа мощния е само за изълнителнит елементи. Що не постне някаква схема?

Сря Дек 13, 2006 10:52 pm
Профил

Мнение 
драснах една схема , това е в общи линии
в момента платката е на масата, трафовете са на земята. 33000 микро също е на земята
като закача осцилоскопа на лпт кабела се виждат смущенията но не знам как и то къде влизат, защото и осцилоскопа е в същия контакт....
иначе картинката е кратък пик високочестотен шум с 2-3 волта амплитуда

до сега не съм захранвал процесор с импулсен стабилизатор. има ли файда? и дали в случая има нещо общо
първата картинка която съм постнал с големия ферит почти изчезнаха смущенията, но ефекта е само като ползвам екрана на кабела за маса и поне няколко навивки около ферита

Прикачени файлове:
lpt2 001.jpg
lpt2 001.jpg [ 23.71 KiB | Прегледано 3203 пъти ]
Сря Дек 13, 2006 11:19 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
Има една книга artelekrtonik имаше я някаде на руски.
Интересува те глава 7.
стр.412 до стр.494

дано тази извадка ти свърши работа

П.П.
Още два жокера.
1. Най важното не си го нарисувал на схемата.( връзката пц-пик кабела в двата края)
2. Точно обратно се прави в крайни случаи заземява се твойта техника а източника на сигнала т.е. Пц-то
Не трябва да е заземено.

Прикачени файлове:
artelektr.JPG
artelektr.JPG [ 166.58 KiB | Прегледано 3197 пъти ]
Сря Дек 13, 2006 11:47 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Правилно си вързал всичко.
Проблема ти в тоя случай идва от това че пада които се получава по GND на LPT кабела се явява входен сигнал за процесора. Така ти влиза смущението. За да си сигурен че е в това пусни една по дебела жица между масата на компа и масата на схемичката ти. Ако това оправи положението ще е ясно че е в това проблема и ще помислим за решение

Чет Дек 14, 2006 12:31 am
Профил

Мнение 
С каква скорост са сигналите които изпращаш? Инаистна не си показл колко и какви шини отиват към ПИК-а. Той по смущения от сигналните кабели по трудно се ресетва. Може смущенията да влизат директно до неговия ресет пин.
Ако сигналите са с ниска честота горещо препоръчвам LC групи за всеки сигнал, изпитан метод който действа дори при смущения генерирани от СО апарат и неекраниани кабели.
След това импулснто захранване на процесора, мже да т предпази от смущения по захранването, но аз бих сложил и дросели след греца.Това със земите е ясно. После пиновете по които управляваш, не знам какво управляваш но резистори на тях биха били полезни. Голяма част от смущянията вероятно са от колекторния двигател. Там може да вземе мерки, филтър непосредствено на двигателя, филтър от към моста, екраниран кабел за врузка, стга да е възможно, замасен корпус на двигателя. Филтър на трансформаторите също не е излишен, на големия за да не излъчва в мрежата, на малкия за да не приема.
Това че ферит около LPT подобрява малко нещата говори че причината е в електромагнитни смущения излъчвани от мотора най-вероятно .. но ... не би ме учудило ного ако самия компютър внася смъщения. Пробвай дали и без мотор у-вото забива .....

едит:
току що видях че ти си писал че става при всякакви консуматори. Това не ми прилича като на проблем м-у масите на РС и увото, по скоро смущения по захранването но интересно как ферита те предпазва именно от тях ....

Чет Дек 14, 2006 12:57 am
Профил
Аватар

Мнение 
Тони той не говори за ресет а за фалшив входен сигнал

Ами цялото му устройство виси.
Единствената му галваничната връзка със земя е по сигналния кабел.
И всички разклащания на потенциала се възприемат като входен сигнал.
Другия край на вригата по променлив ток се затваря през проходния капацитет на трансформаторите.
Дебел кабел към пц-то няма да го оправи ако съм прав разбира се.

Има една техника ама е виш пилотаж онова проводниче дето връзва ширмовката със масата да го прекараш през ферита.
Само че в момента не ми се съобразява съпосочно или обратно на другите навивки.
Идеята е да се получи компенсация.
Само че там има игра с капацитети и съпротивление към маса.

Едно съпротивление на платката входен сигнал към маса би трябвало да реши проблема.
Само да не превишиш товароносимоста на лпт-то.

Чет Дек 14, 2006 1:31 am
Профил

Мнение 
То и друго дръвце има, схемата наистина му виси, а онова аимпулсно в компютъра бичи едни напрежения към маса ако не е замасен контакта му ..... та ако няма маса на контакта масата на LPT-то, т.е... корпуса, може хич да не е маса , и да се получават разни утечни токове по земята и от там капацитивно през трафовете, но пък това щеше да го има постоянно а не само когато включва товари.
Аз бих направил и друг опит, бих изключил кабела от кум устройството, да видим тогава какво е положнието, дали LPT има нещо общо, и дали самия кабел действа като антена или проблема е по друг.

едит . май много спя, сега видиях забележката на румен че има фалшиви входни сигнали.
В този случай това което съм писал в по горните постове не е много в сила.

Чет Дек 14, 2006 1:39 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 49 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща