|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 10:37 pm
Тазгодишната нобелова награда за МИР
| Автор |
Съобщение |
|
HCL
Ранг: Форумен бог
|
 Тазгодишната нобелова награда за МИР
Току що гледах телевизионно предаване посветено на т.н. "микрокредити за борба с бедността" и по-специално на проф. Мохамед Юнус и начина по които функционира Grameen Bank. Предаването се сьстоеше от кадри и коментари заснети 1995г. и 2005г. показващи промените които настьпват за някои от хората получили микрокредити от тази банка. Понеже не разбирам нищо от икономика ще изброя някои факти, направили ми силно впечатление вьв филма. Останалата информация може да прочетете на
http://www.grameen.com/
http://en.wikipedia.org/wiki/Grameen
както и в секцията External links на страницата на Wikipedia.
* 94% от банката е собственост на самите "клиенти"
* 6.6 милиона "клинта" от които 97% жени. Такава е политиката на банката, вьв филма беше засегнат и ефекта от промяната на положението на жените в обществото благодарение на тази стратегия.
* Кредити се раздават предимно по селата, като по този начин се опитват да окажат влияние на процеса на силна урбанизация в страната.
* 98.85% вьзвращаемост на кредитите
Беше интересно да се види каква промяна в живота на хората може да внесе един кредит от порядька на 10$, защото това е обичайната големина на теглените кредити. Един декар двор засaден с бананови дьрвета, една малка телефонна бутка или просто една рикша успяват да изведат хората от дьлбока бедност. Или как една малка семейна барака се разраства до импровизирана фабрика за производство на вьжета даваща препитание на десетки хора. И това с гредит от 100$.
Както казах не отбирам от икономика, следователно не бих могьл да тьлкувам цифрите и статистиката. Но това което показаха вьв филма дори и да не е цялата истина загатва в какви размери се среща бедността и вьзможностa нa човек да и се противопостави. В думите на Мохамед Юнус когато разясняваше плановете на ООН за борбата с бедността и неговата надежда след 2030г. да се появят пьрвите музеи на бедността като едно отминало явление се усещаше някаква утопия, която в пьрвия момент настройва рационалното мислене негативно, но е присьща за хората с широк размах на мисьлта. Така че знае ли човек, при всяко положение респект кьм идеите на този човек и борбата му да ги прокара.
|
| Пон Дек 11, 2006 2:10 am |
|
 |
|
vlado
Ранг: Популярен
Регистриран на: Чет Ное 10, 2005 9:26 pm Мнения: 393 Местоположение: Buffalo, NY, USA
|
Можем да си мислим, че сме бедни, но ако се сравним с болшинството от хората по света... http://www.globalrichlist.com/ действа доста отрезвяващо.
А иначе понякога $10 е единственото, от което се нуждае някой предприемчив човек - който е разбрал, че нищо в този свят не идва наготово! И резултатите го показват.
|
| Пон Дек 11, 2006 2:36 am |
|
 |
|
zaphod
|
да, затова се дразня като почнат да ми обясняват колко е зле българия....
обаче трябва да си голям наивник, за да си мислиш че бедността ще изчезне някога. бедността няма абсолютни измерения, въпрос на сравнение със околните е. ако имаш един мерцедес, а другите са с по 10 - един за работа, един за почивка, един за нощен живот, един за планина....е, тогава си беден. разбира се, не само бедността няма да изчезне, но дори гладът няма да изчезне. правя разлика между двете, понеже гладът е реално състояние, а бедността е както казах състояние на духа.
|
| Пон Дек 11, 2006 10:01 pm |
|
 |
|
sthx
|
Наскоро четох резултатите от едно проучване. Най-щастливи - индийците. Най-големи оптимисти - китайците. Най-големи песимисти и с най-голям страх за бъдещето - западноевропейците. Натам ли сме тръгнали? Парите сами по себе си не са достатъчни за човешкото щастие, ако то въобще съществува като такова. Впрочем докато вървим на там всичко ще е наред. Проблемите ще дойдат когато стигнем.
Има и нещо друго - стойността на парите е различна. Когато месечната заплатата е 10$, 10$ са много. Когато тя е 5000$ - 10$ са нищо.
Сердностатистическата европейска крава получава годишни субсидии по-големи от средните доходи на един африканец. Това позволява да се гледат крави и зад полярния кръг. ЕС се гордее се този факт. Мисля ,че няма нужда от коментар.
_________________ Две плюс две е приблизително равно на четири. Факт!
|
| Пон Дек 11, 2006 10:48 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Така е, парите далеч не са единствен критерий за живота. Примерно в Египет средната заплата е 70$ и човек може да си помисли че са много по-зле от нас. Но като сметнеш че за 1$ може да си купиш 15 литра нафта. т.е. 70$ там са равни на 1500лв тук. Всъщност те наистина си живеят в мизерия, особено на юг но не заради парите а по-скоро заради липсата на икономика.
И точно в това е приноса на тоя Мохамед че създава условия за бизнес. Ако в Индия имаше висок стандарт щеше да има опашка от западни банки да раздават кредити, но никоя западна банка няма да ти даде 10$ кредит при добри условия... на тях им излиза сигурно 100$ да те проучат, да ти разпечатат договор на лъскава хартия и т.н.
|
| Вто Дек 12, 2006 11:26 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Абе аз съм много скептичен към тая информация. Ако някой от вас мисли, че ще се измъкне от бедността с 10$... аз ще му ги дам, после като стане "небеден", нека ме почерпи една бира.
Даже и за Индия 10$ не са пари бе хора. Какво ще си купи с 10$ та да започне "пътя нагоре"? Според мои познати дето са посещавали мястото - 10$ е храната за седмица. Ами аз ако имам идея как да тръгна нагоре с паричния еквивалент на храната за една седмица - ами просто ще я изгладувам тая седмица....
Разбирам да говореха за 1000$ - не че и това са пари за сериозни начинания, но за там би трябвало да стигнат за нещо по сериозно да се почне.
Не че критикувам човека де. Ако е намислил начин как да нахрани цял народ с две риби.... нека го направи.
А по отношение на това кой е щастлив и кой не - Апетита идва с яденето - т.е. абсолютно щастливи и доволни са само ония бръснатите дето хвъркат из Тибет. Нормалния цивилизован човек винаги се стреми да прогресира (и да доминира също). Било парично, чрез знания или с повишен статут във стадото.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Вто Дек 12, 2006 11:57 am |
|
 |
|
sthx
|
Трябва някой да даде дефиниция за "нормален цивилизован човек". Надявам се, че дефиницията не е "Това съм аз" или "Това са тези". И психиатрите нямат читаво определение за "нормалност". Пък и различни цивилизации има.
Тежестта на парите е различна. През 1990г в България с 10000$ човек можеше да си направи фирма, да купи машини и да дръпне много бързо. Сега с тези пари това не може да стане.
В бедните страни с 10$ или 100$ не може да се купи нова западна кола, но могат да се плащат заплати, или да се купят сечива местно производство и да се създаде поминък.
|
| Вто Дек 12, 2006 12:39 pm |
|
 |
|
HCL
|
той небеден няма да стане, но поне нахранен ще е. Защото с тези 10$ си купува нещо с чиято помощ да си вади препитанието за напред. А сравнение м/у големите радовете в Индия и малките села в Бангладеш мисля, че не бива да се прави. Има хора, които работят за няколко цента на ден и са доволни от това, от кьдето следва, че за изхранване поне стига. Човекьт не им дава риби, дава им пари за вьдици, което е и по-добрата идея.
|
| Вто Дек 12, 2006 12:42 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Ами кажи ми една страна в света дето с 10$ да може да се купи "нещо" с което да се измъкне от мизерията. Ама не басни от типа на "Рокфелеровите ябълки".
Ще си купи лопата? И какво ще копае с нея?
Ще си купи храна - ще я изяде.....
Домашно животно някакво - ами сигурно за кокошка ще стигнат.
Вярно има много бедни държави. Но не се сещам за такава, където долара да е толкова ценен, че 10$ да стигнат за нещо смислено.
Абе човек дето може да развърти 10$ така, че да си промени живота - не му е необходимо някой да му дава тия 10$, той ще знае как да ги набави сам.
Единственото изключение за което се сещам е печалба от тотото.
Но евала му де, ако е открил фокуса. Чудеса стават, поне така съм чувал.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Вто Дек 12, 2006 7:40 pm |
|
 |
|
sthx
|
Ситият на гладния не вярва. Това, че ти, както и аз, както вероятно и всички, които влизат в този сайт не могат да си представят, че с 10$ може да се помогне на човек да рзвърти бизнес, не значи че това не може да е вярно. Факт е , че милиони (милиард ?) хора по света живеят с доход от порядъка на 1$ на ден. Факт е и , че от услугите на тази "банка" са се възползвали хиляди. Сигурно е имало защо.
|
| Вто Дек 12, 2006 10:05 pm |
|
 |
|
HCL
|
Повече от шест милиона.
Препорьчвам ви да прочетете тази статия
http://www.oneworldonepeople.org/articles/World%20Poverty/Grameen.htm
Кога 22 цента могат да бьдат проблем.
И един цитат
А ако малко критика ще ви бьде интересна
https://www.mises.org/freemarket_detail ... rticledate
Относно последният линк, аз лично бих предложил на авторьт на статията да вземе семейството си и да отиде да поживee като тези хора за 2-3 месеца. Тогава с удоволствие бих прочел нещо написано от него.
|
| Вто Дек 12, 2006 11:04 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Е хубаво бе човек, с 1$ дневен доход живеят, съгласен съм. Ама ако ми обясниш как с 10 дневни дохода се завърта бизнес.... Щото моите сметки показват че наличния капитал за развъртане на проста баничарница предполага наличие на около 1000 дневни дохода. А нали говорим за даване на кредит с цел по-добро бъдеще - т.е. не просто да изядат кредита за 10 дена.
Общо взето, най съм скептичен към процента възвращаемост на кредитите. Че даже и ТИМаджийската банка няма такива добри показатели, а те необслужваеми кредити на практика нямат.
Де да знам, сигурно в Бангладеш, можеш за 10$ да отвориш фирма, да купиш (наемеш) помещение, да купиш поне примитивна техника (или каквото ще делаш там).... А подкупа за чиновника (щото там корупцията цъфти)? А осигуровки и данъци дали плащат там?
Според мен тая информация е силно преиначена. Сигурно от общия брой кредити, тия за 10$ са под 1% и точно те са необслужваемите. Че само хартиите и човекочасовете на банковия служител са за повече от 10$.
А говори ли се нещо за лихви по тия заеми. Щото ако ми кажете, че са безлихвени, тогава всичко си идва на мястото - това не е банка, а благотворителна организация. Не че има нещо лошо де.
|
| Сря Дек 13, 2006 10:56 am |
|
 |
|
HCL
|
16% годишно, което в сравнение с 20-те% месечно на лихварите е изгодно предложение. Проблемьт се сьстои в това, че на тези хора никоя банка няма да им даде кредит поради големината на кредита и липсата на гаранция.
На линка, който сьм показал по-горе е даден пример сьс една жена правеща столове от бамбук или нещо подобно. Тя е принудена да взема материала от "чорбаджията" и след това той изкупува столовете от нея (нейната печалба на стол е по-малко от 1 цент, а материальт е 22 цента). На вьпросьт защо не закупи сама материал и него продаде на свободния пазар с чувствително по-голяма печалба, тя отговаря, че няма от кьде да вземе 22 цента за материал. Лихварите искат 10% лихва на седмица, а понякога и на ден 80 Има и други примери. Собственик на мальк дьукян тегли кредит от 6$, с който закупува мобилен телефон и отваря нещо като телефонна бутка от която припечелва допьлнително или закупува допьлнително стока. Доколкото разбрах голяма част от кредитите са и от порядька на 50$ и 100$, като този, с който един мальк предприемач разширява фабриката си за производство на вьжета и осигурява работа на 25 души допьлнително.
Друга особеността е, че след изплащането на един кредит хората теглят нов. Както и да е, явно има някакьв ефект, може и да е частичен, но го има. Не познаваме системата им нито начина им на живот. Както писах по-горе като бизнес може да се определи и закупуването на рикша.
|
| Сря Дек 13, 2006 12:34 pm |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4906 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
ми аз също съм виждал живи примери на правене на пари с почти без пари
в Каракас/Венецуела няма много улични телефони....та има хора дето си изкарват сергийка пред блока с телефонен дериват от домашния тлф. и срещу нищожна печалба кибичат по цял ден.
друг пример е ловят риба покрай брега и ти я продават прясна токущо уловена... на крайбрежната улица,т.е.на 20м от карибско море.инвестицията в този случай е рибарска корда, кукичка и неква по-дълга пръчка(може и да не е рибарска:) )
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Сря Дек 13, 2006 1:25 pm |
|
 |
|
Syrius-B
Регистриран на: Пон Яну 30, 2006 2:48 am Мнения: 1248 Местоположение: София
|
Ако си беше направил труда да прочетеш малко повече от заглавието, нямаше да напишеш горното, защото:  |  |  |  | Цитат: Meanwhile, your private life is gone. The Grameen staff is in charge of your family size and the workings of your latrines. Your friends must be Grameenites. You chant the Sixteen Decisions ad nauseam and attend tedious exercise sessions and parades. If you're single, the prohibition on dowries limits your marital prospects. If you're married with children, your children are farmed out to Grameen Day Care. You can't have any more if you want to. Plus, you must periodically abandon your primary occupation to dig around in the dirt planting tree seedlings to please international agencies.
Like the king's bride, these borrowers might regret that they ever made the original deal with Yunus. But Bangladesh's legendary poverty makes it appear that our Rumpelstiltskin offers the only way out of a desperate situation.
Agree or disagree with Grameen's femino-socio-financial engineering, there's no economic miracle worth copying in the Grameen model. At best, its operations are wasteful and Ponzi-like; at worst, they are parasitical, usurious, and communistic. This bank would not be viable apart from the government subsidies and financial trickery, facts which prove that its grandiose claims are false. The Grameen Bank's fame is a consequence of its far-leftist social agenda, not its economic successes.
Thanks to its benefactors, Grameen isn't going away soon. So what's next on its agenda? In Rumpelstiltskin, the king's bride has forgotten her promise to give up her baby until the dwarf comes to claim him. In the real life version, Yunus is now opening health clinics to "help" the beneficiaries of his gold-spinning talents. The clinics will be "self financing" and, he hopes, bring about "zero-population growth." What ghoulish financial, medical, and social plans are in store for these poor women under Professor Yunus's medical care we can only shudder to think. |  |  |  |  |
|
| Сря Дек 13, 2006 1:27 pm |
|
|