|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Авг 21, 2026 1:58 pm
Триак и Трансформатор ПРОБЛЕМ:))
| Автор |
Съобщение |
|
bateAz
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
Той и кондензаторът не се чувства компфортно при такива пикови тоци. Най-дожре е с резистор, и то в никакъв случай да не е слоен резистор!
|
| Пон Дек 11, 2006 12:33 am |
|
 |
|
HyperMadMax
Ранг: Минаващ
|
 от HyperMadMax
Благодаря ви момчета , наистина не очаквах такава отзивчивост. Наистина съм новобранец и във форумите и в електрониката , ама нали знаете то си ни е в кръвта:)
Днес е неделя и още утре ще пробвам съветите Ви и задължително ще напиша какви са резултатите.
Бях пощурял и пробвах на хаос с разни кондезатори в диапазона на нано фар. и изплющях  няколкко триака:),но утре ще видим ......
Преди да премина на 220V работих с 30 докато свикна малко с триаците и да си настроя програмата на PIC-a да е синхронна , и всичко вървеше добре , ама после виждате ......
|
| Пон Дек 11, 2006 1:36 am |
|
 |
|
evc
Ранг: Напреднал
|
М/у другото, нали не се опитваш да правиш фазово управление на симистора, за да регулираш напрежението/мощността/ на нещо във вторичната намотка? Ако е така и схемичката не ти работи в двата полупериода симетрично, ще получиш постоянна съставка на тока през трафа, което освен че ще ти го подгрее, няма да ти даде на симистора да се запуши! Освен това има ужасно много хармонични при този метод на реулиране, които ще прекараш през трафа отново под формата на топлинно излъчване.
_________________ Простотията е Божи дар, но човек не бива да парадира с подаръците си!
|
| Пон Дек 11, 2006 2:56 pm |
|
 |
|
plameniv
|
|
| Пон Дек 11, 2006 4:10 pm |
|
 |
|
evc
Ранг: Напреднал
|
 Какво му пречи, съм написъл.
Въпрос на вкус е разбира се, но аз предпочитам да цепя и да превръщам в смущилки амплитуда от 30V, вместо от 300V. Въпрос на вкус е дали да ти пече трансформатора или симистора, но ако питаш мен въобще не бих ползвал фазово ругулиране, освен ако много не ми се налага (разбирай Колт44 опрян в слепоочието ми). Човекът се чуди защо не му се запушва триака и аз съм му предложил възможен отговор. Това е всичко.
_________________ Простотията е Божи дар, но човек не бива да парадира с подаръците си!
|
| Пон Дек 11, 2006 4:25 pm |
|
 |
|
kasparov
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Сря Апр 05, 2006 9:52 pm Мнения: 877 Местоположение: Разград
|
 Re: Какво му пречи, съм написъл.
Аз също не бих прибягнал до такава схема. Не всичко което е написано с печатни букви е истина.
За включване и изключване на трансформатора, освен с триак имаше и начин с 4 диода и полеви транзистор в диагонала.
|
| Пон Дек 11, 2006 5:59 pm |
|
 |
|
plameniv
|
 Re: Какво му пречи, съм написъл.
Мда това намерих това пуснах , може и по интелигентно да се направи с доста по малко части , иначе ако става на въпрос и аз не съм фен да се регулира високото ако има траф, но какъв е проблема да е след трафа че то си има симистори ако става на въпрос и за 60А а и надали ще се прави нещо чак толкова мощно но знае ли човек 
|
| Пон Дек 11, 2006 9:02 pm |
|
|