Отговори на тема  [ 38 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Ел. Кеп за Риба 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение 
Сириус, това повече на тиристорно запалване го докара, на рибока не му трябва много високо напрежение. Принципно у-вото трябва да рботи, поне така пие по разни не литературни книги, рибите трябва да с енасочат с главите към положителния полюс доколкото си спомням.

Пон Дек 04, 2006 10:05 pm
Профил

Мнение Mda
ToHu написа:
Сириус, това повече на тиристорно запалване го докара, на рибока не му трябва много високо напрежение. Принципно у-вото трябва да рботи, поне така пие по разни не литературни книги, рибите трябва да с енасочат с главите към положителния полюс доколкото си спомням.

Е да малко прилича ако се сложи на мястото на дросела индукционната бобина си е направо тиристорно запалване :D :twisted:
Но рибока по принцип в момента в който докосне + и обръща корема 8)
Иначе ако си мислиш че с 60 волта ще направиш нещо не знам дали ще ги погъделичкаш даже :D :lol:

Пон Дек 04, 2006 11:12 pm
Профил
Ранг: Минаващ

Мнение 
Електролова на риба е известен от много отдавна и по принцип се използва за подборен лов на риба тъй като силата на тока и честотата на импулсите влияят различно на видовете риба.Схемите по тези Руски сайтове работят но са с отвратително КПД .Истината е в Двутактните ДС-ДС преобразователи но с 20 А транзистори едва ли ще изкара повече от 60 Вт изходна мощност.За да е ефективно трябва де е поне 250-300 Вт ,напрежението от вторичната страна дае 450-800В и да може да отдава 10-15А импулс във водата :D Отдавна търся схема на нещо подобно но досега не съм попаднал на нещо дето да проработи като хората.Тази схема не е лоша като замисъл но с трафа от захранването без да се пренавие едва ли ще върши работа.На мястото на IRFP460 трябва да се сложат 2*IRFZ44N или IRL3705.Ако някой може да я преправи да дава горните параметри ще стане СУПЕР :D :D :D

Вто Дек 05, 2006 7:15 pm
Профил

Мнение 
Syrius-B написа:
Правилното изходно стъпало е трансформатор, като импулса се получава от разреждането на кондензаторна батерия чрез мощен (50А) тиристор през първичната намотка.
Импулса се регулира чрез управление напрежението на заряд на кондензатора

И защо трансформатор :?: Ето ти нещо съвсем просто.Не съм го правил и не знам дали работи но ако някой иска да пробва.Забърсах го от един Руски сайт но нещо не ми хваща окото :D

Прикачени файлове:
Elektroud.jpg
Elektroud.jpg [ 23.28 KiB | Прегледано 4560 пъти ]
Вто Дек 05, 2006 7:33 pm
Профил

Мнение Mne
ELIN написа:
Електролова на риба е известен от много отдавна и по принцип се използва за подборен лов на риба тъй като силата на тока и честотата на импулсите влияят различно на видовете риба.Схемите по тези Руски сайтове работят но са с отвратително КПД .Истината е в Двутактните ДС-ДС преобразователи но с 20 А транзистори едва ли ще изкара повече от 60 Вт изходна мощност.За да е ефективно трябва де е поне 250-300 Вт ,напрежението от вторичната страна дае 450-800В и да може да отдава 10-15А импулс във водата :D Отдавна търся схема на нещо подобно но досега не съм попаднал на нещо дето да проработи като хората.Тази схема не е лоша като замисъл но с трафа от захранването без да се пренавие едва ли ще върши работа.На мястото на IRFP460 трябва да се сложат 2*IRFZ44N или IRL3705.Ако някой може да я преправи да дава горните параметри ще стане СУПЕР :D :D :D

За полевите да не е лошо ако искаш да извадиш повече мощност може и тези IRFZ44 а може да сложиш и по 2 или 3 или 4 в паралел това е според възможностите , но не искам да ти казвам какъв зор ще видиш за да се пренавие трафчето най много да се потроши и нищо да не стане , но щом искаш по високо напрежение може да се направи с умножител , но мисля че няма смисъл импулса да е повече от 600V .
Напротив , кпд на тази схема си е доста добро колкото хачи на високото напрежение приблизително толкова е като мощност и на ниското , товарил мъм изхода да видя схемата до колко издържа и мога да кажа че си хачи при 12V 10-12А , това си е прилична мощност 144 W което не е никак малко за тези неща , принципно съм сложил симистор защото нямах подходящи тиристори в такъв корпус и с такава мощност иначе по желание може да изхвърлиш диода и да си сложиш тиристор :)
Но не мисли че на изхода не е малко напрежението около 360 V , напълно достатъчно според мен , защото с това напрежение импулсите който се образуват на изхода са около 600-700 V .

Вто Дек 05, 2006 9:11 pm
Профил

Мнение 
Така е но ако се изчисли с параметрите от предния ми пост е гарантирано че ще върши нещо.Няма проблем за КПД на схемата .Тези са най добрите.То ако става въпрос най лесния начин е от 1000VA UPS и твоята вторична част.Ама защо трябва да се набутва човек с 140 лв :( М/у другото то трафа си е най важното нещо в преобразователя.Досега не съм успял да отлепя такъв :evil: Но той може да се навие и на друг Ферит,стига да има кой да го изчисли.Ще го направя това но с по мощни транзистори и стабилизация на изходното напрежение но с оптрон.Лошото май е че за по големи изходни мощности TL494 не върши работа :) :(

Вто Дек 05, 2006 10:23 pm
Профил

Мнение Hehe
ELIN написа:
Така е но ако се изчисли с параметрите от предния ми пост е гарантирано че ще върши нещо.Няма проблем за КПД на схемата .Тези са най добрите.То ако става въпрос най лесния начин е от 1000VA UPS и твоята вторична част.Ама защо трябва да се набутва човек с 140 лв :( М/у другото то трафа си е най важното нещо в преобразователя.Досега не съм успял да отлепя такъв :evil: Но той може да се навие и на друг Ферит,стига да има кой да го изчисли.Ще го направя това но с по мощни транзистори и стабилизация на изходното напрежение но с оптрон.Лошото май е че за по големи изходни мощности TL494 не върши работа :) :(

Ми твоя воля както искаш може да си експериментираш и колкото искаш , но аз си мисля че хората са направили доста компактно трафче за 250-300W мощност изчислено и нагласено но да работи около 160 V на входа и да ти вади 12 и 5 V .
А и какви ще са тия големи мощности от по 1000W че какъв акумулатор ще ти трябва за да ловиш няколко риби , нали някой трябва да го носи този акумулатор при това из водата в раницата , да не викаш кран за тази цел , какви плочи ще му трябват за 1ч работа леле 83 А :D

Аз като правих DC-DC преобразувателя първо MOS транзисторите ги включих към изводите за 12 V и извади твърде ниско напрежение , като ги закачих към 5V се повиши почти 2 пъти, и просто си пойграх още малко малко и сложих този кондензатор от 1мкф върху единия диод и така стигнах най много до 360 V при това доста стабилно си го държеше с товар от крушка 100W и доста по силно светеше от колкото е на полюлея :D
Но относно оптрона е малко пресилено и напълно безсмислено ако закачиш (-) изхода към общата маса на акумулатора както е на схемата , и без друго е и допълнителен товар и то за високото напрежение и ако изгори оптрона какво става :?: , така даже е по икономично от към части :roll: 8)

Вто Дек 05, 2006 11:53 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Изображение
Докато мислите тоя сложен уред, Никулден ще мине, а шараните ще ви се смеят.
И Николовците да не забравят да почерпят! :partyman:

Сря Дек 06, 2006 12:44 am
Профил WWW

Мнение 
аз е направих схемата с IRFZ 48N ,малко се преработи защитата по ток, а само честотата незнам каква трябва да е за това и нея е оставих в диапазон от 20-800 херца, за днес "никулден" няма да стане, но в събота ще го пробвам и в морска и в речна вода и ако заработи ще пиша дали вади шарани или само ги плаши:))

междо другото честито на всички именници, и да не се надяват на такива устройства да им докара мезето довеера :))

Сря Дек 06, 2006 10:09 am
Профил

Мнение Mda
ALF написа:
аз е направих схемата с IRFZ 48N ,малко се преработи защитата по ток, а само честотата незнам каква трябва да е за това и нея е оставих в диапазон от 20-800 херца, за днес "никулден" няма да стане, но в събота ще го пробвам и в морска и в речна вода и ако заработи ще пиша дали вади шарани или само ги плаши:))

междо другото честито на всички именници, и да не се надяват на такива устройства да им докара мезето довеера :))

Трябваше преди месец да я коментираме ама нищо за другия никулден може да има някоя риба уловена :D :lol:
Я пусни схема да видим как си я нагласил токовата защита, че ако е по добра да я коригирам и в моята схема :)

Чет Дек 07, 2006 10:26 am
Профил
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
ALF според книгите ефекта трябва да се търси от 1Hz до 100Hz.

Чет Дек 07, 2006 10:44 am
Профил

Мнение Hm
rumen написа:
ALF според книгите ефекта трябва да се търси от 1Hz до 100Hz.

Защо си мисля че беше между 10 и 100Hz :roll:

Чет Дек 07, 2006 11:37 am
Профил
Аватар

Мнение 
Биологичния честотен интервал на електровъзбуждането е 0-100 Hz.

Фарадизацията- триъгална форма на тока с честоти 50-100Hz използва се за електрогимнастика на неденервирани мускули. Следват подробности за лечение и въстановяване на нервно мускулния апарат при
хипотрофия и атония.... Важното е че импулс с малка продължителност 1mS Не може да предизвика контракция
на мускулите. Въпреки това непрекъснатото действие предизвиква трайна контракция и мускула се уморява.

Транскутанната електромускулна нервна стимулация - Импулси с продължителност 1-10ms и честоти 100-200Hz
Има обезболяващ ефект :!:

Електростимулацията с импулсни токове с голяма продължителност 100-300ms се прилага за гимнастика на денервирана напречна и на недервирана гладка мускулатура........

За интерференчните токове ( това не касе риболова освен ако не се използват два апарата :wink: )
10-15Hz -имат тонизиращо действие а 90-100Hz болкоуспокояващ ефект.

Чет Дек 07, 2006 12:25 pm
Профил

Мнение 
Здравейте,
От доста време се занимавам с такива устройства и да ви кажа от начало си мислех ,че е елементарно и ще стане от раз .Обаче не е така .Задължително е устройството да има защита по ток иначе при вода с малко съпротивление импулсното изгаря.Най-добре е вторичното напрежение да се регулира .Правил съм доста схеми но никоя не е надеждна на 100%.Руснаците правят с микропроцесори но не дават програмата за процесора дори и за пари 8O .Ето една схема на такава въдица ако някой се навие да напише програма за процесора ще е супер (готов съм да платя)[/img]

Прикачени файлове:
p421071.jpg
p421071.jpg [ 70.18 KiB | Прегледано 4574 пъти ]
v71k.gif
v71k.gif [ 51.26 KiB | Прегледано 4662 пъти ]
Нед Мар 04, 2007 4:16 pm
Профил

Мнение Hehe
uraz написа:
Здравейте,
От доста време се занимавам с такива устройства и да ви кажа от начало си мислех ,че е елементарно и ще стане от раз .Обаче не е така .Задължително е устройството да има защита по ток иначе при вода с малко съпротивление импулсното изгаря.Най-добре е вторичното напрежение да се регулира .Правил съм доста схеми но никоя не е надеждна на 100%.Руснаците правят с микропроцесори но не дават програмата за процесора дори и за пари 8O .Ето една схема на такава въдица ако някой се навие да напише програма за процесора ще е супер (готов съм да платя)[/img]

По нагоре дето съм пуснал схемата по назад в темите е заимствана от тази , принципно тази е много натрюфена и ще консумира повече за целта за което се изисква да работи .
Контролера просто е излишен , с него се правят импулсите , които могат и от една елементрана логика може да станат, дори със същия вид и няма да забива като процесора и да му мислиш и захранване че и галванично да е разделен :D
Да така е за защитата по ток трябва си ,но с тази SG3525 няма как да стане , единствено с TL494 можеш защото там имаш повече входове, принципно не толкова заради различната киселинност на водата а най вече когато опреш 2та електрода в дъното тогава става аварията , аз поне така изгорих един комплект транзистори :?

Нед Мар 04, 2007 9:13 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 38 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща