Отговори на тема  [ 8 мнения ] 
Програмиране на PIC - защо спря да се програмира 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ

Мнение Програмиране на PIC - защо спря да се програмира
Сигурна всеки се е сблъсквал с този проблем - вземаш си един pic и го програмираш известно време и в един хубав момент спира да възприема или записва някакви байтове ,които нямат нищо общо с програмата и дава съобщение за грешка при проверката. Такъв е и случай при мен: пробвах да програмирам 18F4550, после 18F452 и 16F877(беше чисто нов) - нищо не става. Първия байт го записва ,но грешно, а останалите - не. И си викам - програматорът ми се е прецакал. Проверих го напълно - дава си всички сигнали Data, Clock и Vpp коректно. Проверих си серийния порт с HyperTerminal - всичко е ок. Накрая пробвах на един 18F1320 и нямах никакви проблеми. Програмирам ICSP с ICProg и поргаматора на Млад конструктор . PGM съм го свързал на маса през резистор. Програмата си има fuse NOLVP. Започвам да си мисля че са гръмнали пиковете, но пък от друга страна мога да ги прочета, въпреки че записаните байтове са грешни.

Каква може да е причината. Споделете вашия опит.

Сря Дек 06, 2006 11:40 am
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Ако говориш за JDM или други подобни за серийния порт - обикновенно е захранване или кофти тайминг на порта.

Абе пиковете се работят с ICD, другото е хоби изпълнения.

Сря Дек 06, 2006 12:31 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
В ICProg-a има един раздел Settings->Hardware. Там има един плъзгач от който се намества I/O delay. Пробай си поиграй първо с него. После ако си с XP пак в същия раздел трябва да има нещо за XP дето трябва да се чекне. Инак става както при тебе. Аз даже като преместех на другия com и пишеше. Между другото 16f627/8 пак се пишат зор. Тях пиша на 98-цата.

Сря Дек 06, 2006 3:07 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Цецо написа:

Абе дето е хоби изпълнение го остави амо много нерви отиват без ICD. То не стигат и останалите дертове на пиковете ами като нямаш и свестен програматор съвсем писва от проблеми. Като ще се тровите с пикове поне си вземайте ICD че да ви е мирна главата относно програмирането. Пък и 18 ките ще може да дебъгвате с него,за в бъдеще като навлязат 24ките и за тях ще върши работа.
Олимекския вариант работи добре. Май никой няма оплаквания от него.

Сря Дек 06, 2006 3:50 pm
Профил

Мнение 
Цитат:

Съгласен съм. И аз си работя със ICD2, но стана нещо и MPLAB-а не можеше да се свърже с него и затова започнах с по-надеждния уж метод - обикновен програматор и ICProg или WinPic - с който съм програмирал много пъти без проблеми. Започвам да се съмнявам, че нещо не е наред със серийния порт, но тестовете с HyperTerminal-а показаха, че всичко е наред(тествах го хардуерно - мост между RX и TX, при различни честоти)

Сря Дек 06, 2006 4:16 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
Това че RX и TX работят изобщо не означава че и КОМ-а работи като цяло. JDM-a ако забелязваш ползва останалите линии, а не RX и TX . Както и да е. Може и виндовс-а да се лигави нещо. Щом и мплаб-а ти се е сбъгнал...

Сря Дек 06, 2006 4:20 pm
Профил ICQ

Мнение 
setoy написа:
Това че RX и TX работят изобщо не означава че и КОМ-а работи като цяло. JDM-a ако забелязваш ползва останалите линии, а не RX и TX . Както и да е. Може и виндовс-а да се лигави нещо. Щом и мплаб-а ти се е сбъгнал...

Потвърждавам. Случвало ми се е само че със паралелен порт. Рестарт на компа и се оправя. Ако не става - тогава по принципа на изключването.

Сря Дек 06, 2006 4:47 pm
Профил
Аватар

Мнение 
stefan_d6 на програматора на млад конструктор се добавя едно съмпротивление между VPP към маса
Ако гледаш със осцилоскоп задния фронт пада много бавно.
Добави му там каквото имаш 3-5 к.

Сря Дек 06, 2006 5:11 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 8 мнения ]