|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 11:40 pm
| Автор |
Съобщение |
|
Цецо
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Ами айде да ви питам без ограничения (т.е. антипазарни мерки) как ще стане номера? Ей го Димитър го каза - ония тъпи жълтурковци са съгласни да работят каквото им кажат за купа ориз. Съответно цената на продукцията е ниска. Следователно Евроикономиката е заплашена от вноса от Китай. Какво може да се направи - да се повиши конкурентноспособността на Евроикономиката - вярно. Как - като се намалят разходите - т.е. заплатите. Е да му.... майката аз не искам да работя за купа ориз, а вие. Някой ще каже чрез по-високи технологии, т.е. човешкия фактор да не играе в цената. Ами да, а какво да правим тия човеци дето ще ги заместим с технологии - пак проблем.
Я да видим какво предложение да се пазим от жълтеницата ще дадете, дето хем да е пазарно ориентирано, хем да не води до намаляване на жизненен стандарт. Щото аз викам да растем, а не да рупаме ориз, а.
Миро, американците имат голям проблем с жълтеницата. Просто се правят, че не го виждат. Според мен щатската икономика е много по - зависима от жълтата, от колкото ЕС. Вярно че ЕС е бавна и бюрократична система, но точно това в момента я пази. Защото щатите не могат до безкрайност да си надуват бюджетния дефицит. Тоя китайски доларов балон, стана прекалено дебел.
Факт е, че от половин година насам, сериозно се заговори за проблема с валутните резерви на Китай - които странно кореспондират с бюджетния дефицит на Щатите (не на ЕС а на Щатите забележи).
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Чет Ное 30, 2006 2:51 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
хех...
в китай, корея, тайланд, малайзия има купища строки, дето са с 300% мито
в корея е много просто правилото: ако нещо се произвежда от поне една корейска фирма - тази стока има 300% мито.
предполагам в китай е същото.
за фабриките в китай: (1) не можеш да имаш фабрика там, можеш да со съдружник до 50%. (2) след известен период (10-15 години), фабриката става държавна. ако искаш все още да произвеждаш, строиш друга.
в коя "напреднала" цивилизация има такова нещо?
ПС: мисля, че митата са парзарен подход? или бъркам... 
|
| Чет Ное 30, 2006 3:33 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Цецо, перфектно решение няма!
Още по-малко това което казваш с намалянето на заплатите... И да искаме, пак не можем да ги конкурираме с ниски заплати.
Въпроса е да си намерим място под слънцето което можем да защитим. Не със зидове, ами бързо да се ориентираме какво можем и какво не можем и да не си пилеем усилията за обречени каузи. Можем да си защитим някои производства или технологии в които имаме шанс, но като цяло не бива да плуваме срещу течението.
Ако китайците са силни в производството - няма смисъл да се конкурираме или пък да им пречим да продават. Нека да продават и ние ще купуваме, обаче и ние трябва да им пробутваме нещо насреща. Примерно да ни плащат за технологията на производство. Няма проблем ако те се специализират в производството на подметки а пък обувките са с наша марка. Ако не можем да удържим баланса е лошо и наистина се получават валутни балони. Но забележи, че американците са го направили така че ако техния балон се спука, всички се набутват със зелени хартийки.
Ако искаме, китайците да се набутат с наши хартийки трябва да се потрудим...
Верно за Китай малко сме позакъснели, но да се учим от грешките си, има и други перспективни за нас пазари - примерно Русия. Да им го начукам на поляците дето сега се ебават с вета... Знам че се недолюбват с братушките, ама трябва ли цяла Европа включително и ние да плащаме за техните проблеми?
Проблемът е че има много политика в цялата работа... То трябва и да има де... Примерно ако се прецени че ние имаме шанс да се занимаваме с електроника, трябва да се инвестира в платкаджийници и всякакви свързани производства. Щото ако сега не се направи, народа лека полека ще свикне да си поръчва навън и после няма да се върне да експериментира с прохождащи фабрики. Пък и без спомагателните производства сме зависими и недостатъчно конкуретно способни...
Ако пък ако се реши че електрониката няма да я бъде - да ни кажат овреме да си сменяме професиите....
Това с политиката ни куца много... В щатите са добре - там политиката се поръчва от големите риби а те се грижат за себе си и знаят че за да сити акулите трябва да се грижат поне малко и за дребните риби...
|
| Чет Ное 30, 2006 3:39 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Да се върнем пак на процесора. Първо - един марков комп струва вече и по 400$, второ - как китайците ще произвеждат по-евтин процесор, че да свалят тая цена на половина, след като процесора е например 50$ в тая конфигурация, а и колко ще успеят те да свалят от тия 50$ - китайката с купата ориз неможе да прави процесори, а и цената на труда в завода за 4 млрд. $ не е основен фактор в цената. И друго да ви питам - знаете ли подобно на машините за тоя завод, колко фирми в света могат да правят пластините силиций за да може тоя завод да работи.
И другото - в светлината на другата част от дискусията - това за бентлитата и ролс-ройсите е супер несериозно, защото колко са - 90% от всичките им продажби дето са 300 коли ли - и какво от това. А знаете ли, че Виетнам и Северна Корея вече успешно конкурират китайката с купата ориз  .
|
| Чет Ное 30, 2006 5:33 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Това казвам и аз Дедо, жълтите имат супер ограничения спрямо нас, а ние да ги глезим с пазарни мерки, т.е. да внасят свободно, че да им подържаме рахатлъка. Как пък не. Пазарни, непазарни - мерки си трябват.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Чет Ное 30, 2006 5:59 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Цецо, прав си... мерки трябват, аз само уточнявах че някой мерки могат да имат обратен ефект.
Виж Dimitar не мога да го разбера... естествено че могат да свалят цената много под 50$. Пример MP3 single chip codec:
160К РАМ, с DSP, 8-bit CPU, с аудио усилватели, микрофонен предусилвател, управление на NAND NOR флашове с 3 вградени DC/DC-та колко стува, а?
Ще ти кажа на колко мога да купувам аз - 75 цента. Не мисля че може да се намери западен чип с тия параметри под 5$.
Не знам кое е фактор и кое не в тая фабрика, но знам че проста сметка показва че да я избият трябва да продадат поне 100М чипа на цена 50$ за да си върнат 4G$. Което при нормални условия не се съмнявам че ще го направят за няколко години... като 99% от производството ще отиде за асемблиране в Азия. След още няколко години ще си построят нова фабрика.
Ако се появи някой тъп политик, обаче и наложи тъпи санкции на китайците, или пък китайците вземат че си направят собствена фабрика - тогава изведнъж вместо 100М чипа, за същото време ще продадат много по-малко.... Като падне оборота ако искат да си запазят приходите и да продължат да плащат на банките ще им се наложи да вдигнат цената на 100$ и нагоре...
Така че въпроса не е колко по-евтин ще бъде китайския процесор, а колко по-скъпи ще станат х86 !
|
| Чет Ное 30, 2006 8:26 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Ти поне знаеш колко е общото между един Pentium 4 и тоя чип дето ми го даваш за пример и няма смисъл да ти го казвам аз  .
|
| Чет Ное 30, 2006 9:24 pm |
|
 |
|
vlado
Ранг: Популярен
Регистриран на: Чет Ное 10, 2005 9:26 pm Мнения: 393 Местоположение: Buffalo, NY, USA
|
Това е защото в цената на "западните" чипове се калкулира и цената за разработка на даденото устройство. Като го задигнеш отнякъде, си спестяваш тази цена и можеш да продаваш по-евтино и да подбиваш пазара. И точно тук ни е ролята като потребители и купувачи - да преценим кое ще е по-добре за бъдещето  .
|
| Чет Ное 30, 2006 9:25 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
абе по коледа се появяват по сергийте 100 лампички за 2лв. при това мигат и пеят.
ако съм производител на лампички да съм глътнал плувката отдавна.
обаче като потребител не мога да не се изкефя да си купя 1000 лампични и да окича всичко в къщи да мига и да свети
и после да ги хвърля.
с хай-тека е подобна ситуацията - дали да купя на детето i-pod за $400, китайски боклук за $50 или GSM с вграден MP3?
като знам, че след 1 година ще се реве за нов, или този безвъзвратно ще е е счупен.
с процесорите е малко по-иначе.
аз лично нямам обяснение как се стигна до тази невеочтна простотия с мегахерците и нанометрите.
според мен обяснението е само в кинтите - трябва непрекъснато да си поставяме невъзможни неща и да продаваме топ процесора си за $4000.
|
| Чет Ное 30, 2006 10:28 pm |
|
 |
|
vlado
Регистриран на: Чет Ное 10, 2005 9:26 pm Мнения: 393 Местоположение: Buffalo, NY, USA
|
Е че има ли две мнения по въпроса?? Много ясно, че ще е iPod.
|
| Чет Ное 30, 2006 10:35 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
и IP-телефони от cisco? аре ся...
|
| Чет Ное 30, 2006 10:39 pm |
|
 |
|
vlado
|
@ДедоБоре: Аз говоря за себе си в хипотетичната ситуация, за която беше зададен въпроса - aз бих купил iPod, а не някакъв китайски no-name боклук.
А какво им има на IP телефоните от Cisco??
|
| Чет Ное 30, 2006 10:42 pm |
|
 |
|
HCL
|
Хубави са, имат си PoE, шарени играчки за конфигуриране, големи дисплеи и 60$ определено не струват...
|
| Пет Дек 01, 2006 12:00 am |
|
 |
|
TheWizard
|
:) @vlado ма то пак там го прават iPod-a в китай само дето ти го продават за $400...
|
| Пет Дек 01, 2006 12:07 am |
|
 |
|
vlado
|
Но зад iPod-а стоят репутацията, марката, инженерният отдел, клиентската поддръжка и акционерите на Apple и има кой да отговаря ако нещо не е както трябва. Зад китайския no-name не стои никой. Къде ще съберат купчината елементи и пластмаси в завършен продукт не е от голямо значение за мен - въпросът е чий качествен контрол е в края на поточната линия.
Но това си е въпрос на лично мнение и предпочитания.
|
| Пет Дек 01, 2006 5:27 am |
|
|