Отговори на тема  [ 13 мнения ] 
Петфазен стъпков двигател 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Петфазен стъпков двигател
Попаднал ми е петфазен стъпков двигател. От него излизат 5 проводника. Някой сблъсквал ли си е с такъв двигател и каква е идеята за управлението му?
http://www.hanmark.com.tw/products.html

Вто Ное 28, 2006 5:40 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Е ако излизат 5 проводника значи е 4 фазов (четири края + един общ) :?:

Вто Ное 28, 2006 6:11 pm
Профил ICQ
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ

Мнение 
Виж тук:
http://www.ams2000.com/index.html

Вто Ное 28, 2006 8:29 pm
Профил
Ранг: Почетен член

Мнение 
имам 5-фазни мотори от български плотер ( Изот ), 500 стъпки на оборот, 10 извода. Свързват се звезда или петоъгълник и се получават 5 извода.

Идеята на 5 фазния мотор е чрез използване на 5 полумоста да се захранват петте намотки биполярно, т.е. токът във всяка една намотка да тече в двете посоки. Получаваме голям въртящ момент тъй като в даден момент са включени поне 4 намотки

Извод 1 +++-----+++++-----++
Извод 2 --+++++-----+++++---
Извод 3 +-----+++++-----++++
Извод 4 +++++-----+++++-----
Извод 5 ----+++++-----+++++-
време --->

така че ти трябват 5 полумоста и един контролер.

За да се различи 5 фазния мотор от другите видове с 5 извода:
ако между съседни изводи съпротивлението е R, между несъседни е 1,5R

Вто Ное 28, 2006 9:07 pm
Профил

Мнение 
kasparov, точно така е , както го казваш. Благодаря. Всъщност двигателя си има управление, но ми беше любопитно какво са направили колегите китайци (тайванци). Беше ми ясно, че няма общ извод, но бърканицата на осцилоскопа надмина възможностите ми за анализ и затова ми трябваше смляна информация.
Тактовата честота е към 1 кHz, продължителност на импулсите към 15 мкS.
Имам и един друг неизяснен въпрос ,за който не съм сигурен какви решения се взимат. Явно е ,че двигателите се управляват по ток. При увеличаване на честотата, амплитудата (напрежението)на импулсите расте. Това мога да си го обясня само с това, че се използва стабилизотор на ток - сиреч реализирана е печка. Е , управлението си има вентилаторче за целта. Ако процесорът изменяше продължителността на импулсите, нямаше да има нужда от вентилатор. Защо са взели такова решение - нямам обяснение. Всъщност не зная управлението, дали има процесор - не съм разтворил все още целия сандвич.

Сря Ное 29, 2006 9:49 pm
Профил

Мнение 
нещо не се вързва..
обикновено драйверите за константен ток са с чопър, т.е. токът се регулира с ШИМ.
Каква е тази тактова честота 1 kHz? Да беше поне 10 kHz.
На твоя контролер му дават 80 kHz max pulse speed - това е честотата на входните сигнали, или
носеща честота на ШИМ модулацията?

Чет Ное 30, 2006 1:35 am
Профил

Мнение 
1 Khz е малко за ШИМ според мен, ако двигателчето работи с фиксирана честота на въртене, т.е. стъпки за минута, този 1 Khz може да е честотат на имулсите. При условие че двигателчето е малко, т.е. с нисък ток,може да са изпилзвали генератор на ток, нормален, вместо ШИМ.

Чет Ное 30, 2006 7:31 am
Профил
Аватар

Мнение 
Скоростта на шима зависи от индуктивността на намотката на двигателя и щом имаш ниска честота явно имаш голяма индуктивност на намотката.Това за импулсите и увеличаване на амплитудата вместо продължителността - зависи от хистерезиса на материала на статора.Ако наситиш магнитопровода няма да имаш момент.Интересно ми е импулса модулиран ли е,в смисъл импулса:управляващия запълнен ли е с импулси с по висока честота?Наскоро правих подобни изпълнения та за това питам

Чет Ное 30, 2006 1:22 pm
Профил

Мнение 
Намерих време да отворя управлението и да го разгледам. Процесорът е АLTERA ЕRM7064S, а драйверите за транзисторите IR2110. Надписите на транзисторите са прилежно отфрезовани, по-точно казано - отръфани.
По-надолу съм снимал осцилограмата при гейта на един от долните транзистори в различни времеви мащаби. Входящата честота на модула е 418Hz. Захранването е еднополярно . Това , което нарекох неблагоразумно по-горе честота на ШИМ са импулси, които се наблюдават при спрян двигател. Нямам обяснение за тях, както и за импулсчетата със същата продължителност на осцилограмите. Трябва да намеря още време за по-детайлен анализ.
За сега нямам намерение да правя подобно управление. Просто си завирам носа от любопитство.

Прикачени файлове:
i23.jpg
i23.jpg [ 54.08 KiB | Прегледано 2322 пъти ]
i22.jpg
i22.jpg [ 47.06 KiB | Прегледано 2328 пъти ]
I21.jpg
I21.jpg [ 50.93 KiB | Прегледано 2321 пъти ]

Съб Дек 02, 2006 12:45 am
Профил

Мнение 
Ами товa на PWM си приллича, но някак странно се управлява. Като гледам , като че ли транзистора е 12.5 мс отпушен напълно, 12.5 мс запушен а в следващите 12.5 мс рбаоти с PWM. Мисля си че когато е напълно отпушен някой от другите канали работи в PWM режим, което обеснява защо имаш импулси по платото на импулсите които го отпушват. Това най вероятно са капацитивно прехвърлени към гейта.
Не можеш ли да пуснеш и втори канал, може би ще стане по ясно.

едит: оправих временат аче нещо съм недовидял времевата ти скала.

Съб Дек 02, 2006 10:53 am
Профил
Аватар

Мнение 
Това което се вижда като малки импулси предполгам че се прехвърля от другите намотки.Напълно съм съгласен че трябва да ги има при спрян двигател-ако съвсем се снеме напрежението от двигателя няма да "държи" положението на ротора и ще се върти.Отначало си помислих че транзисторите за дарлингтон но явно са MOS или IGBT.Да интересно изпълнение :)

Съб Дек 02, 2006 12:46 pm
Профил

Мнение 
Сега пък ми се налага да правя управление на шестфазен стъпков дигател. Стар, руски тип ШД-4. Има шест намотки с един общ край.
Сблъсквал ли се е някой с тая екзотика и има ли някакви особености?

Сря Яну 10, 2007 10:30 pm
Профил

Мнение 
особеностите са като на всеки стъпков мотор, така да се докара силовата част, че хем да не загрява, хем да може да се форсира при по-високи честоти. Последователността на фазите все ще се налучка някак.
6 фазен - има два трифазни статора (пакета) набити под определен ъгъл. Ротора е общ, с канали от магнитно мек материал. тоест хистерезисен двигател. Униполярно захранване на намотките. От последователността на включване ще зависи дали ще превърта на цели стъпки ( по високо кпд) или на полустъпки. Намотките 1, 3 и 5 са на единия статор, а 2, 4 и 6 на другия.
12 123 23 234 34 345 45 456 56 561 61 612 - това за полустъпков режим, 1,5°,
123 234 345 456 561 612 - норм. режим 3°
има и още варианти

погледни и тук http://imlab.narod.ru/MechSys/StM_Reg/StM_Reg.htm изглежда старичко, но до 16000 Hz.
аз скоро си играх с един трифазен такъв мотор, бърз е, но като в. момент - много слабо.

Чет Яну 11, 2007 2:10 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 13 мнения ]