|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 11:19 pm
| Автор |
Съобщение |
|
Цецо
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
 без коментар
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Сря Ное 29, 2006 7:43 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Цецо - голямо момче си, не са излагай  .
Китайците ще измислят процесор, когато аз стана трамвай. 
|
| Сря Ное 29, 2006 8:57 pm |
|
 |
|
sthx
|
Не ни мъчи, трябва да ти търсим пък релси.
На моите познати американци им казвам да учат децата си на китайски - натам се измества бизнеса. Сигурно ще станат на мода пластичните операции за дръпнати очи и малки носове.
_________________ Две плюс две е приблизително равно на четири. Факт!
|
| Сря Ное 29, 2006 9:16 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Ще поживеем - ще видим. Това им е втората кражба, за първата голям скандал се вдигна сигурно и за тая ще стане така.
А относно ученето на китайски - тия приказки съм ги слушал и преди 10 г.  .
|
| Сря Ное 29, 2006 9:25 pm |
|
 |
|
sthx
|
Е, не съм казал, че догодина ще ти трябва. 
|
| Сря Ное 29, 2006 9:53 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Че аз просто цитирам бе, хора. За мен китайците са крадливо и опасно племе, знаете ми мнението.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Сря Ное 29, 2006 9:56 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Аз това животно го знам като Godson, но явно са го преименували...
Да се направи хубав процесор към който няма изискване за съвместимост не е никакъв проблем. Задача с която може да се справят много малки фирмички.
Но въпроса е какво ще се прави после... Щото налагането на нова архитектура не е лека задача дори и за консорция от супер големи компании...
Интересувам се от тая област и сериозните опасения на американците не са че китайците ще направят много добър процесор, а че има опасност да го наложат. Всъщност идеята на Godson е чисто политическа, след поредица от обвинения за кражби и разни опити на американците да сплашват китайците, жълтата компартия прави отчет в който казват за колко милиарда годишно се внасят CPU. DSP и т.н. и се поставя комсомолско поръчение на местния университет да се разработи серия от жълти чипове...
Знам че в началото американците са се вързали на номера... ама минаха няколко години вече, така че е време китайците да покажат нещо за да продължи да минава номера.
|
| Сря Ное 29, 2006 10:08 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
Надявам се имате предвид, че освен измислянето на чипа и още една камара чипове около него съществува и едно друго условие - да има къде да печаташ пластините. А сега се замислете колко завода в света могат да правят 45nm-ви чипове и ако тъпите китайци дори и да решат да правят такъв завод от къде ще вземат оборудването за него. Та много е лесно да се говорят празни приказки и да се вярва на журналистите и китайските измислици, ама като се стигне да се показват реални неща, да не говорим пък да наводнят света с чипове и нещата си идват на мястото. Така, че съм си много спокоен за моите релси  .
|
| Сря Ное 29, 2006 10:31 pm |
|
 |
|
sthx
|
Не съм много в час. Такива заводи не могат ли да се купят?
|
| Сря Ное 29, 2006 11:02 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
@Dimitar е те точно затова китайците излязаха с номера Godson... Американците ревяха че не трябва да се вдига ембаргото срещу Китай, че до тях не бива да стигат високи технологии и т.н.
Нали се сещаш ако марковите компютри престанат да ги правят в Китай какви ще им са цените и съответно ако китайците настъпят с тяхна разработка... При съотношение в цената от 1:10 ще видиш колко бързо ще свикнем с калпави процесори и лайнукси... и докъде щеше да стигне войната Pentium-Dragon...
Но споко! Война няма... хората се разбраха - китайците няма да правят собствени процесори, а ние няма да забелязваме че от време на време поскрадват малко 
|
| Сря Ное 29, 2006 11:08 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
@Miro - когато си говорим за високи технологии, нали се сещаш, че човешкия фактор в цената им е много малък. Как ще постигнат китайците 10 пъти по-ниска цена на компютрите само ако почнат да правят едни процесори (защото те и без това ги сглобяват тия компове). Отделно за да го наложат тоя процесор трябва и софт - а те ги нямат - нито едното, нито другото.
@sthx - завода на AMD в Дрезден струва 4 млрд. $ - защо си мислиш, че е направен в Германия, а не в Китай - първо защото както казах каква е заплатата на човека дето работи вътре няма значение, второ - заради крадливите китайци и трето - защото никой няма да даде такава технология да се инсталира в Китай. Нещата не са толкова прости, колкото изглеждат. Това, че жълтурите правят и трупат пачки е за сметка на това, че работят за една купа ориз - но нищо повече. Неможе само с евтин труд и много пари да влезнеш във високите технологии - трябва и нещо в кратуните да има, а както е известно в техните няма нищо, или поне няма го това дето мисли нови неща - това дето краде го имат в изобилие.

|
| Чет Ное 30, 2006 12:43 am |
|
 |
|
vlado
Ранг: Популярен
Регистриран на: Чет Ное 10, 2005 9:26 pm Мнения: 393 Местоположение: Buffalo, NY, USA
|
Доколкото съм чувал, в Китай има и някакви закони, според които като строите какъвто и да е завод там, трябва да имате местни партньори - просто е задължително. И познайте как след около 6 месеца на няколко километра от вашия новопостроен завод цъфва един доста подобен и почва да произвежда същите изделия на половин цена и ви подбива пазара... Чувал съм за няколко такива случая.
|
| Чет Ное 30, 2006 1:14 am |
|
 |
|
miro_atc
|
@Dimitar ти го изби малко на расизъм, жълтите -тъпи, арийците - умни
Зад технологиите стоят единствено пари и много пари... всичко е бизнес. Мисля че е крайно време да разберем това което американците разбраха - наивно е да си мислиш че ембаргото на високи технологии е някакво решение. Китай освен че е огромен производител е и голям пазар. А големия пазар не търпи глад. Ако им спреш доставките на високи технологии - те сами ще си ги разработят или открабнат ако щеш...
По-добре е те да крадат от нас, отколкото да се наложи ние от тях.
Днес IBM е китайска фирма... Утре Интел може да стане... Мисля че течението си има ясно изразена посока.
|
| Чет Ное 30, 2006 1:30 am |
|
 |
|
vlado
Ранг: Популярен
Регистриран на: Чет Ное 10, 2005 9:26 pm Мнения: 393 Местоположение: Buffalo, NY, USA
|
@miro_atc: Само една дребна поправка по горния ти пост - IBM не е китайска фирма! Те продадоха на Lenovo само бизнеса си с правенето на компютри и лаптопи, защото тези отрасли лека-полека се комодитизират, равнището на печалбата от тях спада и е по-добре да се продадат на някой друг, който да е съгласен да прави по-малко пари от това. IBM продължава да се специализира в и печели от развитието на нови технологии, не от производство на бройки продукт - като китайците. И все още си е американска фирма, доколкото аз знам.
И защо да не е решение ембаргото на високи технологии? Все още си го има, бъдете сигурни. Технологията за производство на процесори е ембаргова и според мен дълго време ще си остане такава. Не говорим за спиране на доставки, а за това кой държи know-how. Иначе Китай има много жители, но знаете ли какъв процент от тях могат да си позволят да пръскат пари за "излишни" луксове като компютър и iPod?? А ако и те се американизират, вече няма да е изгодно да се произвеждат продукти там, че ще стане скъпо, и кръгът се затваря...
|
| Чет Ное 30, 2006 2:07 am |
|
 |
|
Dimitar
|
Точно днес ми разправяха как плащат в завод, който произвежда зарядните адаптери за Нокиа - месечната заплата на китайката дето върши тая работа е 25$. Тая китайка спи и яде в сгради собственост на фирмата и за това и удържат 12$ от заплатата. И в една стая спят по 7,8 - 9 човека и се къпят в една баня. И въпросната китайка е супер щастлива, защото на село няма и 1$ (a аз едно време си мислех, че в Америка е дивия капитализъм  ). Като нея има още близо 1 млрд. Айде сега ми кажи нещо за тоя пазар. Недей да забравяш, че Китай още е комунистическа държава и парите са в определен малък процент хора. Също така Китай не произвежда евтино само последните 5-10 г. И несъм го избил на расизъм, а просто фактите са такива - китайците могат много добре да откраднат, но нищо повече - също като японците, само дето те никога не са живяли в комунизъм и никога не са работили за една паница ориз на ден  . За пореден път ще дам следното сравнение - вижте какво стана с една много мила на нас държава, дето изведнъж и изчезнаха пазарите в бившия СССР и въпреки, че и тя е била пазар сама по себе си и даже никой не е работил за купата с ориз, а и пари си имаха скътани хората. Така, че нито Китай може без външните си пазари, нито външните му пазари могат без евтините китайки, от където следва, че да се разтури тая ситуация никой няма изгода  .
|
| Чет Ное 30, 2006 2:29 am |
|
|