Отговори на тема  [ 15 мнения ] 
зала Универсиада вече е в центъра 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение зала Универсиада вече е в центъра
най-накрая свършиха с ремонта на булеварда.
повърхностно е най-леката дума, за която се сещам.
ремонта го правиха почти 50 дена, при което на участък работиха не повече от 25 души барабар с техническите ръководители. преасфалтираха 2 пъти, щото първото полагане не им хареса дори на тях. не че второто се получи, но е по-добро от първото. идиотите нивелираха всички шахти д аса хоризонтални, без да отчетат, че улицата има наклон. сега новоасфалтирания булевард седи на леки стъпалца и подрусва дори с 40мк/ч. преди, като ги правеха нещата по БДС не ставаше така. може пък по ISO да е така...

но за мое учудване, пред зала универсиада вече е синя зона с талони за паркиране лев/час.
те така бате бойко бори проблема с паркоместата в центъра. в края на годината ще отчетат статистически, че местата за паркиране в софия са се увеличили с незнам-си-колко хиляди. на кой му пука, че от зала унивесиада до ЦУМ с трамвай е поне 40мин. на посока.

така зачеквам и по-голямата тема за задръствания в софия и ползването им за оправдание за въвеждане на такса за преминаване през центъра. кое ли ще е центъра? плиска-симеоново-драгалевци-павлово,-орион-летището? :evil:

тази такса ще е нещо като винетките или ДДС сметката. само да го има поне на едно място в света и го обявяваме за световна практика.
НЯМА ЕВРОПЕЙСКИ ГРАД, в който да се взема такса за преминаване зона от него. ОСВЕН лондон.
но да сравняваме софия с лондон само по наличието на такса е нелепо, некомпетентно, и дори нагло.

аз знам наколко светофара, на които им бяха подменени контролерите през последните 6 месеца, кото не са правили задръствания преди това, аз сега правят гигантски тапи. в началото се ядосвах, защото го отдавах на накомпетентността на светофатопрограмистите (как се наричат тези хора?), но се таеше някаква надежда, че с времето хората ще се опрявят. обаче все повече се убеждавам, че им е наредено да правят така, за да стане истински ад и това да оправдае налагането на таксата.

извинявам се на всички, за които темата "трафик в софия" им е чужда.

Съб Ное 25, 2006 1:25 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Светофаропрограмистите въобще не са виновни, всеки добър светофарен контролер има клавиатура и дисплей и може да му се настройват всички параметри - циклограми, кои изходи да са защитени ( по ток, по напрежение или и по двете), да мери ли товара на изходите ( и ако остане под минимума да минава на жълто мигане ), в какъв режим да работи ( локален или централен ) и т.н.

Проблема е в поддържащата фирма, която не са е настроила правилно контролера. За да се настрои правилно, трябва 1-2 седмици да мерят пътникопотока в различните направления ( обикновено хващат безработни да им броят превозните средства ) и след като получат някаква извадка да променят циклограмата.

Най-добре е да има сензори, за да може контролера автоматично да си настройва времената. Още повече, че след като се прави полагане на асфалт излиза почти за без пари под асфалта да се разположат индуктивни сензори. След асфалтирането вече е скъпо, да се кърти наново и да се полага. Има и сензори, които не се полагат под платната, но тяхната поддръжа е доста скъпа, а и самите сензори са скъпи.

И на мен ми прави вЧепетление, че в София стават все по-големи задръствания, въпреки че я имам, я нямам 20-тина пъти годишно път до София.
А софийските светофарни контролери са на много добро ниво, може би най-добрите в страната.

Съб Ное 25, 2006 1:36 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
ами под "светофаропрограмисти" разбирах ония, дето трябва да задават циклограми, коефициенти и т.н. а не тези дето са писали фърмуера на светофарите.
не го следя този бранш, но ако правя аналогия с други подобни, контролерите са сигурно от югоизточно чили асемблирани в малайзия, а софтуера е китайско-индийски с СЕ сертификат от ирландия.

има едни светофар на гърба на исул, който не прави задръстване единствено когато мига на жълто.

Съб Ное 25, 2006 2:06 pm
Профил
Аватар

Мнение 
София ще става все по гадно място за живеене. Който си мисли обратното е голям наивник. Свиквайте.

Мен лично ме е яд че не инвестирах пред 3-4 години пари в имот на около 20-30км от София. А имаше добри предложения тогава. Сега вече новобогаташите се усетиха и започнаха да се изнасят от центъра към периферята на града и цените скочиха.

Дедо до 5г. Зала Унивесриада ще се има за част от идеалния център. Нормално като за кепитъл. Не може половин бг да се засели в София и да няма последствия. Бат Гойко не е виновен в случая. По скоро е безсилен (мое лично мнение).

Съб Ное 25, 2006 3:32 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
У нас светофарните контролери са може би 85-90% българско производство, тук таме се срещат на Siemens и чешки ( забравих фирмата ).

Нед Ное 26, 2006 12:33 am
Профил WWW
Аватар

Мнение 
това сигурно е било преди 2-3 години
в момента, най-вероятно е, за да има квалификационно изискване фирмата кандидат да е продала 5,723 контролера последната година на поне 3 континента и да има оборот от софтуер $12.27 милиона

Нед Ное 26, 2006 1:30 am
Профил
Аватар

Мнение 
Дедо Боре, няма такива работи, сигурно са те споходили лоши сънища :D

В този бранш, няма случайни хора. Всичките собственици на фирми за светофарни контролери ( имам предвид фирми, които наистина продават и се издържат от това, а не такива, които са направили в някой гараж контролер и са продали 1,2, 10 бройки ) или занимаващи се с организация на движението,
са в системата от време оно ( бай Тодоровото време ). Знаят всички възможни чалъми и хватки за уреждане на договори. Така че, Siemens - Miemens ряпа да ядат, не могат да се класират по нашенските търгове, концесии и т.н.

Наскоро гледах коя фирма е спечелила един общински търг в град ТритеХикса, неизвестно за мен име, поразрових се да проверя кой стои зад нея, просто така от любопитство, да не би нов играч да се появил на пазара. Оказа се един бивш мой шеф, съдиха го по разни дела, онази фирма, с която се подвизаваше тогава я няма вече, сега си направил друга, но методите и похватите същите. Човека е бивш партиен секретар, човек от голямото "добро утро" със страшно голям опит в правенето на такъв "бизнес", може да омагьоса кой е да общински съвет. Изделията са му пълна пунта мара, но човека се пласира отлично на този пазар, да е жив и здрав, душицата.

Та при наличието на таквиз добри хорица, кога ще се класират Siemens ? На куково лято ...

Нед Ное 26, 2006 1:44 am
Профил WWW

Мнение 
Дедо, и в Рига има такса за централнта част, обаче ако живееш в нея трябва да ти е безплатно, колкот повече разширяват синя зоа, толкова повече хора ще живеят в нея, и съответно няма да плащат такса, в смисъл .. такса за преминаване, в случая синя зона не е точната дума. Пък ако измислят нещо друго .. ще си вземат парите, точно тогава когато ме накарат да им платя всички актове за говорене по телефона .. предполагам адресната ми регистрация вече е затрупана с призовки в това отношение съм решил да не им плащам нито лев. Не виждам нещо в движенеието на тоя град да е наред че да им плащам актовете които ми пишат, пък ако искат и -1000 точки да ми оставят ...
А за асфалтирането .... ами не е само там, не мога да се сетя по кой от новоасфалтираните минах, помислх че нещо се е прецакала колата, почна да подскача тъкмо да спирам и минах на друг участък където всичко си беше нормално, не знам ако ги накараш да направят такива вълнички дали биха успели ...... слушам онзи ден, имали идея за железопътен транспорт ... да .. кой ще го полва обаче. Според мен всичко що е над 6-7 години като кла трябва да се обложи с такъв данък че да не възможно да се кара. И тов атрябва да е според градът. Ако си в софия и клата е над 6-7 години, 2000 лв /година, който иска да кара. Това е разкара всички таратайки от пътя. Едва ли ще наруши много удобството на тези които ги позлват, по скоро ще е за тяхно добро, тогава вече и от градски транспорт ще има смисъл. В момента половината градски транспорт пътува полупразен, ак оизключим пиковите часове, но тогава и 5 пъти повече автобуси и трамваии да пуснат все тая щото всико е задръстено от лични автомобили. Не може хем в европа хем в САЩ. В сащ може всеки да има кола, че и по две и три, но САЩ е САЩ, там улицит ене са широки 5 м,когато е строено е мислено за паркоместа и това не е особен проблем, въпреки че в някой от големите им градове пак е ужас. Но тук е европа, дори и в германия която сигурно е с най-развита пътн структура мнгоо хора позлват железопътен транспорт, а тук който се види с малко пари решава че трябва да си купи кола да се улесни, лошо няма, но в тоя град няма ясто за толкова коли, и не виждам как може да се освободи, освен ако не се съботи 1/3 от застроената площ в центъра за да се разширят пътищата.
Това за културата на шьофьорите е по малко вероятно да се оправи :). В случая трябват наистина радикални мерки. Има и друго ..... едно време преди да станеш шьофьор се минаваше един психоизпит, с една машинка дето светка мига пиука .. не знам какво правят сега шьофьорите, как стават такива, ама грам рефлек нямат. Писна ми да светва зеленото, да няма никй в кръстовището и да не мога да мина въпреки че съм 7-8 кола, какви са тия флегматици, ако беше до мен им вземам книжката на секундата. не е въпроса а са с рефлекси на Шумахер, ама не може 30 сек да ти свети зелено и ти да не мръднеш и сантиметър.

Нед Ное 26, 2006 4:22 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Само как го реши че над 6-7 годишните коли са трошки.

Мога да ти изброя поне 20 марки 7-8 годишни коли които по отношение на екологично и сигурност на пътя са класи над нова лада, дачия, застава, корейска сапунерка, да не говорим за китайските опити да правят коли.

Това дали една кола е читава (във всички отношения) е предмет на проверка от техническите служби, а не зависи задължително от възраста и.

А и какво плюеме по колите. В София, целодневно се търкалят сигурно няколко хиляди дърти самосвала, които пушат колкото целия автопарк от леки коли взет заедно. Освен това и ръсят кал, чакъл и пясък навсякъде, та да ни е пълно удоволствието. А те са много лесни за контрол. Ама... де тоя късмет.

А какво да кажем за дъртите автобуси?

А иначе София си проектирана за каруци. Върти го сучи го - все тая. Ще става по зле.

Нед Ное 26, 2006 10:09 pm
Профил ICQ

Мнение 
Абе добре, да не е на възраст .. не беше въпроса да се намали замърсяването, по скоро .... колкото и гадно а звучи да се наложи класово разделени, т.е. обикновенно тези които карат по стари коли няма да искат д аплащат такива данъци, може да не е данък, може да такса за делничните дни, каквото е да е, но единствения начин да се накарат хората да ползват градски транспорт е да им се бръкне дълбоко в джоба, за да не може сметката, аз сега ще сложа газовата, ще паркирам в ниакоиа страничка уличка и т.н. и пак да сметне че ще му излезе колкото с градския транспорт. Ако му вземаш от 200 или 300 лв на месец, за да търкаля колата в центъра много от колите в центъра ще изчезнат. Кофтие , глупаво е но е факт, оправия няма друга. Аз поне не виждам, проблема не е в самите паркоместа, просто няма пътища.
Друго което може да се направи е да се въведе задължитлно работно време по раьони, което може да спести основните задръствания сътрин и вечер, но това е много трудно да се организира, може би фирмите които го въведът трябва да бъдат поощрявани, примерно да им се намалят анъците или по друг начин. Това е по разумен начин да се регулира самия трафик в пиковите часове, и не е толкова сталинистки като безумно високи такси. Но това няма да реши проблема с паркингите. А такива няма къде да се строят, просто няма. Аз се сещам за 10на места из центъра които са подходящи и са почти запустели, но най-вероятно там има 3-4 наследника които ще се съдят до края на света. В това отношение ми хрумна още една идея, имоти в централната част които не са поддържат или не са в добър вид, има в предвид като тези на ъгъла срещу мола, без обитатели, да се национализират ако до една година не започне ремонт и преустройство. Така собствениците които иначе могат да се карат с години може би ще се юрнат да ги продават, а купувачи бол, и тогава вече общината трябва да си иска своето да с еизгражтат паркинги, примерно подземни. Пък ако никой не ги иска при това условие, стават общинска собственост и се строи паркинг.
За цялататая рбаота обаче трябва здрав контрол, зщото иначе си представям какво "национализиране" ще падне .....

Нед Ное 26, 2006 11:08 pm
Профил

Мнение 
То, ако го има сталинския режим, може и да не се стига до данъци. Някои помним, че имаше едно време софийско жителство и не можеше току-така да живееш и да работиш в София. Имаше и задължително разпределение след ВУЗ-а. Това наричам аз "здрав контрол".

Нед Ное 26, 2006 11:29 pm
Профил
Аватар

Мнение 
sthx написа:
То, ако го има сталинския режим, може и да не се стига до данъци. Някои помним, че имаше едно време софийско жителство и не можеше току-така да живееш и да работиш в София. Имаше и задължително разпределение след ВУЗ-а. Това наричам аз "здрав контрол".

Да, но нямаше пренаселеност в София и безработица за инженери!

Нед Ное 26, 2006 11:49 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
ToHu написа:
А за асфалтирането .... ами не е само там, не мога да се сетя по кой от новоасфалтираните минах, помислх че нещо се е прецакала колата, почна да подскача тъкмо да спирам и минах на друг участък където всичко си беше нормално, не знам ако ги накараш да направят такива вълнички дали биха успели ...... слушам онзи ден, имали идея за железопътен транспорт ... да .. кой ще го полва обаче. Според мен всичко що е над 6-7 години като кла трябва да се обложи с такъв данък че да не възможно да се кара. И тов атрябва да е според градът. Ако си в софия и клата е над 6-7 години, 2000 лв /година, който иска да кара. Това е разкара всички таратайки от пътя. Едва ли ще наруши много удобството на тези които ги позлват, по скоро ще е за тяхно добро, тогава вече и от градски транспорт ще има смисъл. В момента половината градски транспорт пътува полупразен, ак оизключим пиковите часове, но тогава и 5 пъти повече автобуси и трамваии да пуснат все тая щото всико е задръстено от лични автомобили. Не може хем в европа хем в САЩ. В сащ може всеки да има кола, че и по две и три, но САЩ е САЩ, там улицит ене са широки 5 м,когато е строено е мислено за паркоместа и това не е особен проблем, въпреки че в някой от големите им градове пак е ужас. Но тук е европа, дори и в германия която сигурно е с най-развита пътн структура мнгоо хора позлват железопътен транспорт, а тук който се види с малко пари решава че трябва да си купи кола да се улесни, лошо няма, но в тоя град няма ясто за толкова коли, и не виждам как може да се освободи, освен ако не се съботи 1/3 от застроената площ в центъра за да се разширят пътищата.

Батка, не знам кога за последно си се возил в градския транспорт, но той няма нищо общо с този на запад. Пътуването за мен не е просто предвижване от т. А в т. Б на всяка цена. Искам да пътувам комфортно, да слушам лека музика, а не някакви ужасяващи метални звуци, които ще ми спукат тъпанчетата, искам да ми мирише на хубаво и около мен да е чисто, зимата да ми е топло а лятото прохладно.
Всеки има право на личен автомобил и свободно да се предвижва с него. Пренаселването в града е не само на улиците, то е повсеместно. Това, от което всички имат нужда е край на социализма: имам чувството, че половината София живее за сметка на държавния бюджет и на паразитната пирамида под него. (вкл. и аз в текущата ми фирма. ;)) Това, естествено, няма как да стане. Тоест, ще си се мъчим всички заедно.

Цитат:
Това за културата на шьофьорите е по малко вероятно да се оправи :). В случая трябват наистина радикални мерки. Има и друго ..... едно време преди да станеш шьофьор се минаваше един психоизпит, с една машинка дето светка мига пиука .. не знам какво правят сега шьофьорите, как стават такива, ама грам рефлек нямат. Писна ми да светва зеленото, да няма никй в кръстовището и да не мога да мина въпреки че съм 7-8 кола, какви са тия флегматици, ако беше до мен им вземам книжката на секундата. не е въпроса а са с рефлекси на Шумахер, ама не може 30 сек да ти свети зелено и ти да не мръднеш и сантиметър.

Да, това мем също ме дразни изключително много. Българите (а и всички мургави националности, предполагам), правят всичко наопаки, вкл. и в пътното движение - където трябва човек да се изнася бързо, всички ускоряват като охлюви-пенсионери, а където има пешеходна пътека, минават със 120, ако успеят да сгазят някой се брои за доп. бонус. Да не говорим, че са ме спирали катаджии, когато съм се изнасял бързо през кръстовище, и изобщо тва се счита за нещо неправилно и вредно. :evil:
Мисля, че ако педала на газта се използва по предназначение, задръстванията ще намалеят значително.

Пон Ное 27, 2006 2:30 am
Профил
Аватар

Мнение 
днес ми се наложи да ходя до телефонната каса на вапцаров.
установих, че и там е синя зона (до пресечката с черни връх). че и някаква пикла седи и продава талончета точно пред офиса на бтк.
като чи ли отивам на развлечение там. добре че бях с джипа, та паркирах в горичката отсреща.

ама какво ли се пеня...
то пред КАТ няма къде да пракираш. като че ли очакват да отидеш да си правиш нещо по регистрацията на колата с трамвай (то и трамвай не върви там в момента).
пред гарата няма паркинг, дори роднини не можеш да изпратиш/посрещнеш като хората. но пък има магазин за мивки алпака и легени. много е важно човек предида се качи на влака да си вземе един леген за изпът.
абе пълни идиотии!

Вто Ное 28, 2006 1:04 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Аз пък съм доволен от синята зона за сега. Преди все не можех да си намеря къде да паркирам като ми се наложи да свърша нещо бързо, а сега - празно -1-2 лв. такса, карай, важното е че не обикалям като гламав.

Е ако се наложи за по дълго да паркирам - ами гледам да не се налага. Заебавам колата извън центъра - на трамвайчето.

Но би било добре да направят синята зона да може да си седиш и по дълго време вътре - ако искам и 5 часа да си кисна, какъв е проблема - плащам и седя. Даже може и отстъпка да правят - наедро.

Дедо бил си по света, знаеш че паркирането навсякъде в цивилизованите столични центрове е платено и то доста по-солено от БГ. А и там центъра е половин град. Що си мислиш, че ние ще минем по-тънко. Ама я пробвай там да завреш джипа в парка :)

Вто Ное 28, 2006 1:38 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 15 мнения ]