Отговори на тема  [ 11 мнения ] 
Sinewave generetor 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Sinewave generetor
Освен древните MAX038, XR8038 или ICL8038 някой има ли идея за стабилен (всичко от 50 до 300ppm/C става) фиксиран или регулируем генератор на синусоидален сигнал в корпус на интегрална схема. Амплитудата може да е 1V p-p примерно, а коефициента на запълване мисля че няма особено значение в случая. Захранващото напрежение може да е до +/-15V и надолу. Изхода не е нужно да бъде ТТЛ или CMOS съвместим. Ще съм благодарен за всякакви идеи / генератора може да е кварцово стабилизиран, а може и да е с PLL. И да не струва много :-)

Пет Ное 24, 2006 4:52 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Нали синусоидален генератор искаш. Какъв е тоя коефициент на запълване,каква е тая TTL/CMOS съвместимост на изхода му.

Пет Ное 24, 2006 5:10 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Една от DDS схемите на Analog имаше изход синусоидален, триъгълен и правоъгълен. Другите са само синусоиди май.
Всички са с ЦАП, така че ти трябва филтър на изхода...
Имат версия до 1GHz (преди година гледах, сега може и по-нагоре да са ги качили...)

EDIT:
AD9833BRM - 8.46$ в К1

Пет Ное 24, 2006 5:57 pm
Профил
Аватар

Мнение 
С ЦАП е удобно-бутваш една таблица в памет на проц,и подаваш послвдователно стойностите на клетките на ЦАП-а и в зависимост от скоростта на подаване зависи честотата.Имаше и вариант а 2R матрица също да се прави генератор.Ако ЦАП-а е двоен можеш да си изкараш и сигнал в крадратура с опорния.
Но вместо да се занимаваш да правиш (имайки предвид губене на време,труд и пари) направо си купи готов генератор-полезно е да имаш такъв в случай че потрябва.Иначе ако имаш бол време усилия и пари да хвърляш - тогава прави,но те съветвам ако сериозно мислиш да се занимаваш- по-добре си купи.

Пет Ное 24, 2006 6:11 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Ки4о написа:
бол време усилия и пари

Това как го реши? Ако има бърз ЦАП, това е доста елементарна задача.

Пет Ное 24, 2006 6:37 pm
Профил

Мнение Hehe
Реконструктор написа:
Ки4о написа:
бол време усилия и пари

Това как го реши? Ако има бърз ЦАП, това е доста елементарна задача.

За какво са му тези сложнотии , като всичко може да стане с един прост операционен усилвател , има такива готини схеми и даже с такива дето си регулират автоматично изходното ниво ако се променя честотата :) :lol: :D

Пет Ное 24, 2006 10:43 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Все пак най-важното не си споменал, за какви честоти иде реч ?

Пет Ное 24, 2006 10:49 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Благодаря на всички за коментарите и идеите!
Никола много си прав - трябва ми просто синусоидален сигнал и всички тия ттл/цмос съвместимост и коеф на запълване са дивотии... но за всичко има първи път. Явно ще използвам 038, 8038 или xr2206 просто в случая стандартното решение ще ми спести време и експерименти, а и стабилността не е лоша - 200ppm. иначе гледах и варианти с кварцов генератор, делител на честота и нискочестотен филтър, но за няколко устройства си мисля че не си струва. иначе честотата трябва да е между 30 и 100kHz, това съм го забравил, но не е ясно дали няма да ми поискат да стигана и до няколко мегахерца. така че старите чипове понякога май изглеждат по-добър вариант. а когато имам време ще пробвам и с микроконтролер и т.н.

Нед Ное 26, 2006 5:03 pm
Профил

Мнение Hm
Grubi написа:
Благодаря на всички за коментарите и идеите!
Никола много си прав - трябва ми просто синусоидален сигнал и всички тия ттл/цмос съвместимост и коеф на запълване са дивотии... но за всичко има първи път. Явно ще използвам 038, 8038 или xr2206 просто в случая стандартното решение ще ми спести време и експерименти, а и стабилността не е лоша - 200ppm. иначе гледах и варианти с кварцов генератор, делител на честота и нискочестотен филтър, но за няколко устройства си мисля че не си струва. иначе честотата трябва да е между 30 и 100kHz, това съм го забравил, но не е ясно дали няма да ми поискат да стигана и до няколко мегахерца. така че старите чипове понякога май изглеждат по-добър вариант. а когато имам време ще пробвам и с микроконтролер и т.н.

Я виж тази схема върши ли ти работа, от тва по евтино и по лесно за направа здраве му кажи :)
http://www.interq.or.jp/japan/se-inoue/e_ckt18.htm
Изображение

Нед Ное 26, 2006 8:38 pm
Профил
Аватар

Мнение Re: Hehe
plameniv написа:
За какво са му тези сложнотии , като всичко може да стане с един прост операционен усилвател , има такива готини схеми и даже с такива дето си регулират автоматично изходното ниво ако се променя честотата :) :lol: :D

Какви сложнотии бе, софта, базиран на вектор е точно 5 реда. :roll:

Пон Ное 27, 2006 2:48 am
Профил

Мнение Re: Hehe
Реконструктор написа:
plameniv написа:

Какви сложнотии бе, софта, базиран на вектор е точно 5 реда. :roll:

Всеки има право на мнение , но все пак начертай схемата по твоя вариант сметни цените на частите добави цена за софтуер и пак ще говорим :D :lol:

Пон Ное 27, 2006 7:56 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 11 мнения ]