Отговори на тема  [ 87 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща
Работната ръка в сектора 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
както го карате, излиза, че фирмите трябва да поемат функциите на университетите?
(един песимистичен сценарий)

да назначат младежи на 25 години, да им плащат осигуровки, да ги научат на закона на ом, какво е прав и крив ток, как се смятат честотни филтри, какво е VHDL, как се прави процесор на Verilog, как се пише буутлоудер за него, как се прави драйвер за нетконтролера му, как се сетъпва DHCP и TFTP сървър, че да бути от него, как се пуска SQL с ембедед-пърл функции, как да си натамъни апача да работи с томкета и да му покажат няколко примерни жава приложения.

това, разбира се, става за година поне. през това време младежа глътва 25-30 бона на фирмата, файдата от него е съмнителна. щото университетите произвеждат хора, дето не знаят "как така тече тока, като няма тръба", обаче са били точни на всички часове по плуване, не са закъснявали за час, купували са винаги учебника на преподавателя...
е, има и едни 10% които стават. ама обикновено те имат най-много проблеми я със заверки, я със самите преподаватели.
на стези студенти не им се седи в час, в който преподавателя дудне някакви щуротии от преди 20 години. (скоро гледах как карат второкурсници да правят логически оптимизации с карти на вейч. на някой от вас да му се е налагало да го прави на ръка през последните 10 години?). тези студенти обикновено работят в някой ТВ сервиз или чиракуват в някоя малка фирмичка, но поне учат занаят.

накрая на тази година нашия герой се явява нахилен при началника си и казва: шефе, ще ходя в друга фирма, че ми дават 300 кинта отгоре. междувременно си е написъл CV в което гордо е изброил, че знае закона на ом, може да пише на VHDL, асемблер, SQL и жава, да администрира юникс сървъри и т.н. в другата фирма глътват плувката и решават да вземат този уникат: 3-в-1 (хардуерист, юниксджия и жавар). е, верно, плащат малко повече, ама нали трябва да го примамят. пък и той може много, ще върне инвестицията бързо. на втората седмица виждат, че трябва да га учат на още много неща. почва се с това как се пишат коментари, как се работи в екип, как трябва да се пише софтуера за по-голям проект. на старите кримки им пречи младежа като песъчинки в спален чувал. те си гонят срокове, има тонове работа за вършене и вкарването в правия път на високоплатения заек е допълнителна, че и деликатна задача. предпочитат сами да си напишат нещата, отколкото да обясняват по 3 часа, какво е клас и защо е хубаво повечето методи да не са публични. бързо губят общата почва за рабовори. на младежа му става скучно, защото го изолират. почва да си чати или да сърфира. и да се оглежда за нова работа.

втората година, глътнал още 35-40 бона за заплата, гордо дописва в CV-то: умения за работа в екип, участие в сложни проекти, които винаги са завършвани в срок и т.н. минимални изисквания за заплата 50 бона.

някоя нова голяма фирма му гледа документите - диплома 6. първа работа - страхотия. втора работа - ауууу. това е нашия човек.
малко му трябва обучение по мениджмънт и го правим шеф на писачите. фирмата разчита на екстремното програмиране - има 2 етажа с писачи и 1 етаж с цъкачи. прави се някаква версия. няма значение каква, може даже да няма нищо общо с желанието на клиента. дава се на цъкачите. те имат за задача да го супят. връщат го на писачите, те правят нова версия и т.н. след 200 итерации се получава нещо що-годе стабилно, което се предава на клиента. според теорията на вероятностите, про достатъчно голям брой итерации ще се получи желания резултат. даже и да не знаем какво точно желаем. клиента е ошеметен, защото е очаквал тази работа да се свърши за една година, а му я дават след 200 дни само. а и версия звучи много стабилно: V1-51.65kQ build 51417

нашия младеж, вече на 28 е четник поне. като такъв не му се налага да пише вече. ходи с костюм на работа, вечер е на пияно-бар с приятели. някъде там забърсва водещата програмистка на голяма банка. на 26. след 3 месеца се женят.

купуват си къща в квартал с ограничен достъп в полите на витоша. какво като струва 800 бона? мацката е в банката, урежда изгоден кредит само с 10% лихва. кой да сметне, че за 20 годии това са още 2 къщи за банката. ще му мислим като му дойде времето. ражда се детенце.

изведнъж става нещо. няма значение какво - петролна криза, ударен небостъргач или крах на насдак. фирмата, в която работи младежа, свива знамената, щото вече няма бунаци клиенти да и купуват прескъпо боклуците, или ще мести развоя в уланбатор. така щяла да намали разходите за развой с 0.186%, защото кафето там расте по дърветата. банката я купуват някаквки инвеститори от бурунди или сейшелските острови. уволняват софтуерния отдел, щото си имат техен софтуер, който струва като поддръжа точно колкото е годишната печалба на банката. естествено софтуерната фирма е на кайманите.

младото семейство е на улицата. жената - бременна с второто. къщата почва да тежи - как се плаща по 1000 кинта без приходи.
младежа почва да си търси работа. повечето хора му отговарят "нямаме работа за толкова квалифициран човек". дори там, където им трябва човек, му дават едва 1/3 от предишната заплата. да, ама юнака не може да се справи с работата, щото не е работил истиски до сега. има богат опит... на хартия. на интервюто конструктора го пита: "абе в момента имаме една задачка да измерим разстоянието до даден предмет. зацепихме как се мери фазовата разлика. интересно ми е как ще подходиш, как разсъждаваш". много им трябва човек, че тримата китаеца, дето са им извадили вече и зелени карти по програмата на социалното министерство "китаец срещу купон за бензин", са много трудни за комуникация - говорят само чинглиш. но няма да е този кандидат.

банката си взема къщата. на се мейството ляга и тежка кредитна история - силно отрицателен кредитен рейтинг. отиват в панелката в люлин при тъщата. детската градина е проблем, щото общината е продала сградата и сега там се кипри магазин на ламборджини. е, не е толкова голям проблем - жената така или иначе не работи, ще гледа децата.

младежа побелява на 35. и изведнъж разбира, че не се научил на нищо в университета - няма занаят.

това е художествена измислица. всяка прилика с действителни субекти е случайна и непреднамерена.
извинявам се, ако съм засегнал някого.

Чет Ное 16, 2006 1:16 am
Профил
Аватар

Мнение 
@ДедоБоре,
Евала!

Чет Ное 16, 2006 1:31 am
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Аплодисменти за маистора на късия разказ ДедоБоре :) :)
Много добре написано :)

Чет Ное 16, 2006 2:07 am
Профил
Аватар

Мнение 
Дедо - май с романи повече кинти може да вадиш от колкото с платки :D .

Чет Ное 16, 2006 2:39 am
Профил
Аватар

Мнение 
:) и аз се присьединявам кьм аплодисментите и си позволявам да подхвана темата откьм частта с булевата алгебра, че за мен е най-актуална в момента.
Поставят ни следната задача вчера преди обед, дадена е някаква логическа функция, иска се да я прехвьрлим в подходяща NOR/NOR структура. Доцентьт показва решението на дьската, двойно негиране, развива по ДеМорган и готово. Резултатьт е функция описваща NOR/NOR структура, но негирана. Не че е болка за умиране, така или иначе ще се програмира някой GAL с инвертиращи XOR-рове на изходите, но вьпросьт е принципен. Защо да е негирана, не може ли иначе? Може, доцентьт не се сеща как, признава си, в случая му беше по-любопитно какво е решението отколкото да демонстрира вьображаем перфекционизьм в собствениете си знания. Елементарна операция, KNF() на функцията, чете 0-те от Карнау плана, негира 2 пьти и това е, не са поставени условия за оптимизиране. Задача 2-ри курс. Надали някой наистина го е правил на рька последните 10-ина години. и на мен ми е минавало през ум че прекарвам дни в изучаване на материя, която на практика надали ще ми трябва някога, но в крайна сметка това са основите, вьрху тях се гради.
Имаше наскоро тема за прехвьрляне на Грей-код. Ясно че повечето хора биха го написали на VHDL и готово. А ако се гонят времена под 5ns и трябва да е вьзможно най-евтино. Разбира се при 12 променливи никой няма да седне да се занимава с Карнау планове или развиване на булеви изрази, има си XBOOLE, вероятно и много по-мощни системи, но нали за да избереш правилиния пьт, пьрво трябва да знаеш какви пьтища има.
Лесно се програмират PLD-та, ТТЛ може би днес никой не използва, работодателят ми вероятно никога няма да ми постави задача да управлявам CMOS с ТТЛ и да напасвам нивата, като се грижа за минимално забавяне на сигнала. Нито пьк ще ми се наложи да дотирам pn-преходи или да знам как функционират програмируемите транзистори и fuse-овете. Важното е да функционарат, това ще изисква работодателят.
Може и да греша и цялата тази история да е загуба на време и пилeeне на очи, но през последните 2 години се убеждавам, че университетите не те учат на занаят, а те учат да мислиш и това е добре или поне на мен така ми се струва.
Един мрежар може и да е наясно как се конфигурира DHCP snooping на последната версия на IOS-а, но като му изреве потребителя, че няма нет.... Сам трябва да осмисли, че ако няма ip-mac binding за този интерфейс в таблицата и е активирал IP Source Guard, очевидно DHCP-clienta не праща Request-и и няма да види нет през крив макарон. Но подобна набутана ситуация се случва 1 на 1Е6 и описание как да се справиш с нея няма и в най-дебелите книги. Тук се иска някой да мисли, а за да има какво да мисли трябва да знае основните неща в занаята. Тези които когато ги учиш не вярваш, че някога ще ти се наложи да ги ползваш, но осмислянето им и разбирането им ти дават вьзможност да твориш оригиналните решения на навряните проблеми.
Та затова ми доставя удоволствие да се ровя в различни практически абслоютно нерелевантни проблеми като оптимизиране с Карнау планове и автомати. Помага ми да проумея колко елементарно и логично трябва да подхожда човек кьм по-големите и сложни проблеми.
А е напьлно вьзможно да ми помага да си пилея времето с глупости :D. Ако след време успея да се реализирам като добьр специалист, значи не е било напразно. А ако все потичам след бьрзо развиващите се технологии значи сьм се прецакал. Понякога в следването е наистина трудно да отсeeш важните неща от тези, които ти губят времето.

Чет Ное 16, 2006 2:43 am
Профил WWW
Аватар

Мнение 
HCL написа:
Може и да греша и цялата тази история да е загуба на време и пилeeне на очи, но през последните 2 години се убеждавам, че университетите не те учат на занаят, а те учат да мислиш и това е добре или поне на мен така ми се струва.

Не грешиш - това трябва да е целта. За разлика от докторите, инженерите не се учат със 7 години гледане. На нас ни трябват основи и изграден начин на мислене. Тия дето искат в университета да учат Core 2 Duo са лалари - аз предпочитам да науча нещата дето и теб те мъчат сега с тях, да видя кое как на най-ниско ниво става - пък после Core 12337984 Чукорнайсе и сам ще си му прочета 77363265214 страници описание. Иначе ще стане като с маниака - да пита след атомния взрив кой пак щял да преоткрива колелото и топлата вода :) . Ако питат мен на судента му трябва една тетрадка и молив (не химикал, за да може да трие 8) ) и свестни даскали. После цъкането с мишката е лесна работа. :)
Цитат:
Понякога в следването е наистина трудно да отсeeш важните неща от тези, които ти губят времето.

Това наистина е така, но както и много други работи в живота го научаваме след поне 10 г. То затова го има и лафа - "ей сега да ме върнат 20 г. назад, ама с тоя акъл" :D .

Последна промяна Dimitar на Чет Ное 16, 2006 2:53 am, променена общо 1 път

Чет Ное 16, 2006 2:51 am
Профил
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
Dimitar написа:
Дедо - май с романи повече кинти може да вадиш от колкото с платки :D .

Вие всички СЕ СМЕЕТЕ, НО/ОБАЧЕ (!)
Това е точно така.

Забележете точката. Няма смисъл да коментираме наистина.
Видях го с очите си - едно около колегите , две около хората, три около професорите - като кажа 1-ви курс и че имам 3 реални проекта зад гърба си като един според мен си е сериозен , макар и елементарен :-) /според мен ден; и гледат все едно ... а по мойте планове трябваше да съм къде къде по-напред, но нали знаете плановете са за това ... , за да не се случват :-(
:cry:

Но всяко зло за добро , сори за лирическото отклонение.

Та това го видях и вчера на изложнеието за работа. НЯМА БЕ, НЯМА !!! няма студенти, които да търсят
Покрай щандовете , е телефон ще ви дам на момчето на щанда /момче, абе 35г мъж - хардуерист/; да Ви кажа колко хора идват, гледат и заминават.

Защо беше в 12-ти блок изложението, защото там е електрото -> електрониката най-вече и какво се оказа.

Че аз - МФ и един от МТФ разказахме играта на ЕФ и ЕТФ , реално погледното тези към КОИТО БЕШЕ НАСОЧЕНО ГИ НЯМАШЕ ?!.

Да не говорим въобще изобщо !
НЯма бъдеще за държават а- няма ли образовние и субсидия за него И ТОВА СЕ ПРАВИ ЦЕЛЕНАСОЧЕНО !
точка
няма да се оправим
точка
да кофти е
точка

дайте да си кажем нещо ново, моля Ви
/но ако искате

и да пак точка :-)

Лека нощ и приятни сънища, колеги :oops: 8) :|

едит:

идеята за 1-ви крус е че едва ли не съм направил много И ДА СПРЯМО другите е много , ЗА МЕН СИ Е МАЛКО , даже доста малко :-( Но е правилият път. Може да чета и да няма време да направя нещо или желание на момента, но опне трупам знания.
Друго -> За щандовете и студентите.
Идват, гледате я умно, я тъпо, я някои (1 точно) зададе глупав въпрос, но ПАК ДОБРЕ ! така се почва -всеки така е почнал. и това е.

на другите щандове с интересни брошури говорят, но никой не пита за работа, а от щанда, ама не искате ли момчета, момичета ...

най-големи атракции кой беше

вивател - търсят си ... какво ли.
техните gsM техники дефакто се поемат от фирмите , които пак бяха на изложнието, но се заниамват с безжични технологии

НА ТЕХНИТЕ ЩАНДОВЕ ИМАШЕ ТАМЪН 1,2 РЕЗЮМЕТА /СИВИТА общо !
поне толкова видях , може и да са ги прибрали другите , но навясякъде стоеше по една купчинак от 2,3,мах5 видях на едно място където да слагаш за дадената фирма, въпреки че повечеото заговаряха , ако някои тръгнеше да оставя или взима брошурка.

та така ... Преди малко 2 часа играх ролята на учител по Химия на 8 клас - приятелЧЕ и успях да го обуча, въпшреки че химията не ми е област, та ... идеята ми ее... абе това да преподаваш било сложно и тежко ....
Както казавт:

едно е да знаеш какво искаш да кажеш, второ е да можеш , трето е да го кажеш, четвърто е да те чуят, пето да те разберът, а шесто и седмо ... забравих го вече :-)

а имаше и още по-дълъг вариант :?

Лека вечер ... :)

Чет Ное 16, 2006 2:53 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
HCL написа:

Верно е, да. Специално за тук говоря обаче - преподавателите отдавна са загубили желание да се занимават достатъчно сериозно със студентите, да им обръщат повече внимание, който не разбрал ще повторим пак, ще обясним по друг начин... Това е така от една страна, щото университета е пълен със студенти, дето не знаят за какво го учат това, къде може да им е полезно, каква работа могат да работят, хора които нямат никакъв интерес към материята, трудно се комуникира с тях, ти му говориш за транзистори пък той човърка по телефон с 512MB памет и MP3 плейър с нам си ква камера, за какво му е този транзистор, виж кво са му купили за 600лв.... и аз да бях преподавател, и на мен щеше да ми писне да се занимавам с такива хора. Тук в Русе такса за редовно обучение е 130лв. Кандидат-студентския изпит е доста елементарен, въпреки това бала за влизане остава нисък - елементарно е да влезеш, не трябва да си богат (освен ако си прекалено прост). Пълно е с колеги, учещи само заради "студентския живот", далеко от родителите, в друг град с повече джобни, стая в общежитие, пиянски вечери и лягане преди прибиране... Не че не съм чувал подобни неща и за София де... Пълно е и с колеги, влизащи в университета само за да могат лятото да заминат на бригада да изкарат хилядарките и после да си направят собствен бизнес тук - повечето ми приятели искат да са шефове и според тях за няколко години бригада в щатите може да си осигурят пари за да станат шеф.

Може би ако направят таксата за университета 2000лв., махнат най-сетне тая казарма (щото друга голяма част от студентите се опитват да я отърват така, частично визирам и себе си), ако се направят тия студентски бригади не само за студенти...ей тогава ще се види разликата между студент, който иска да научи нещо и студент, който няма друг изход освен да учи. Ако обучението ми струваше 2000лв, най-малкото на мен щеше да ми е кофти да отсъствам от час, щото ще знам че прахосвам 50-100лв. От друга страна преподавателя ми ще знае, че за тая лекция взема 100-200лв, и за тия пари ще трябва да ми каже какво значи тая буква гама, както и всички други букви от латинската азбука ако го попитам! Нямаше всякакви селяни да влизат със 130лв такса за да могат да се наливат далеч от родния град и да ходят в понеделник вечер на дискотека да харчат парите на мама и тате, ами щяха да си орат нивата и да гледат кокошките - Не може всичко живо да става висшист - ба мааму, то няма да остане кой да дои кравите!

И накрая, с при такива условия за студентите, дори и да има по-малко студенти, по-лесно ще се намират специалисти

Чет Ное 16, 2006 3:38 am
Профил
Аватар

Мнение 
Predator_MF написа:
повечето ми приятели искат да са шефове и според тях за няколко години бригада в щатите може да си осигурят пари за да станат шеф.

Хахаха - искам да ги видя тия тука, как спестяват от бригадата и с парите после правят фирми и стават шефове. Ако питаш мен тия са болни мозъци - печалбата от тия програми за work and travel са съвсем други, ама нашите хора пак са преиначили нещата. А иначе със 6-7$/час трябва да живееш като скот, да не пушеш и пиеш и ако спестят 2000$ за 5 месеца работа през лятото трябва да скачат до небето от радост. Т.е. в най-добрия случай след 4-5 бригади ще имат спестени 10к$, дето много ми е интересно как се прави фирма с тях и се става шеф :? . Да не говорим, че половината от тях остават нелегално тук и ела да гледаш после какво мрънкане пада как в Америка било гадно - гадно е я. И аз да работя по 12 часа за 6$ на час, да треперям постоянно да не ме гепят и да нямам време за едно кафе да пия и аз ще викам, че е гадно и БГ е истината 8) . Нагледал съм се и съм се наслушал на разни такива отворковци тук.

Чет Ное 16, 2006 4:51 am
Профил
Аватар

Мнение 
Абе моля Ви се ... повечето ми мой колеги са в следните казуси:

- не знам какво ще правя след това:
а) и не ме грее
б) актьор,певец,нищо друго екзотично, което не е лшо , ама тогава какво правиш при машиностроене примерно 8O
- шеф -> много залбудените
- работник-специалист - е каквъ де ? в даскалот нищо , ти - нищо отделно , тук - какво ще те научат ?
- някава фантазия работа -> хем плащат, хем кара скъпа кола, хем и още 10000 (десет хиляди неща).

А от даскалто са ми още по-зле.
бившите хахах

- футболист
- манекен
- порно звезда / копга не шега, кога сериозно го говореше - няма такива простотииу да знаете
бг училището е средище на такива, ЧЕ АКО НЕ БЯХА НЕЧИИ ДЕЦА ... са за под ...
- секретар/ка
- сервитьор
- барман
- шеф ? ама как , ама що не е важно
- баща-фирма -> наследява и според мен загива тая фирма , ама карай
- нямат си идея

и т.н, и т.н

ето това е БГ ученика днес - едно КРЪГЛО НИЩО !
много надуто, надменно, псува, ругае , неуважава нищо и НИКОГО,
мисли се за бог и си вярва МНОГО !

лека нощ вече наистина, защот заспивам ...

Чет Ное 16, 2006 5:20 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Дедо - евала за разказа!!!
Димтър - много си прав за молива,тетрадката и гумата !

Predator_MF, много си прав но и много решиш.Имам преподаватели които наистина са готови да обясняват и да помагат на студента.Но има и такива които живеят за да се заяждат със студента.Това че незнаят а един студен който е стрещу тях има много повече и задълбочени знзния в областта им само повече ги озлобява и те се мъчат да му правят спънки.НО това не трябва да те притеснява.В един момент ще видиш как нещата ще си дойдат на мястото.Търси контакт с преподаватели които наистина имат желание да учат студентите.Процеса на обучение е двустранен - и студент и преопдавател се учат един от друг.Просто подбирай хората с които дискутираш в универитета,защото има и такива които ти губят времето с глупости.Не приемай думите ми като наставление а като коментар на човек който си е патил от такива неща.
Общо взето ситуацията в университетите сега е - куче влачи диря няма.Обучават се студенти ама ....
Фирменото обучение трябва да го има,но не може една стартова заплата да е 500-800 лева.Не че неможе,по-скоро не трябва.Няма смисъл да се трошат пари за някой дето не става за нищо.Е ако човека работи и се развива тогава трябва стимул.За вкарване на родннини във фирмата не ми се говори - фактите говорят сами за себе си.Абе това е голяма и дълбока тема
@ the_real_maniac - първо се наспи-после пиши!Трудно се хваща смисъла на постовете ти.Като те избива на писане-помоли Рек да ти открие една "Колонка на Маниака" и пиши там на воля,но като коментираш нещо дай смислен коментар.

Чет Ное 16, 2006 9:45 am
Профил
Аватар

Мнение 
ДедоБоре написа:
изведнъж разбира, че не се научил на нищо в университета - няма занаят.

Ами за много мои приятели, предимно възпитаници на ФМИ, това е повод за гордост - в университета не се учи занаят, а наука. Занаята можеш да си го научиш и без университет. И по тоя повод, обикновената, програмистка работа не е за тях. Те искат да се занимават с наука, но не в БАН, ами, примерно в НАСА (сещайте се защо, науката няма много общо). Но като не успеят да почнат в НАСА, се задоволяват и с невзрачна мениджърска длъжност в престижна софтуерна фирма. Да пишат код за тях е падение. :) Тяхната работа е да дават насоки на другите как да пишат софтуер. ;)
За съжаление, светът е лош и несправедлив, и повечето от тях наистина си остават прости кодери. Но тези, които успеят да се вредят някъде, обикновено си остават там. Поради една проста причина - шефовете им са същите "учени" като тях, или поне им се иска да бъдат. ;) Въпреки, че нищо не разбират от софтуер.
С едно нещо съм съгласен - кризите (естествените такива) са хубаво нещо. Изчистват плявата. Казвам го въпреки, че бях потърпевш преди 6-7 год., когато се пукна дотком балона - доста време не можех да си намеря работа.

Чет Ное 16, 2006 11:11 am
Профил

Мнение 
Ки4о написа:
@ the_real_maniac - .....но като коментираш нещо дай смислен коментар.

Като видя пост на "the_real_maniac " ,просто го прескачам...

Чет Ное 16, 2006 11:59 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Тони не можеш да наложиш на конкурентна фирма да плаща колкото на тебе се иска. Никъде по света го няма това. Краденето на кадри си е част от бизнеса навсякъде. И един от механизмите на крадене е чрез дъмпинг (по скоро точно обратното) в заплатите.

След като дадена фирма може да си позволи да плаща по 2000 евро на джавери, нека го прави. Ако не може да си го позволи - нека фалира. Аз не виждам нищо лошо в това, някой джавер да намеже някой лев. Е ако после остане без работа - проблема си е негов - да върви да продава домати.

Ако гледаме кой-колко работи един джавер работи в пъти повече (и изработва повече) от един смръдлив депутат или общински съветник. И какво, кажи им нещо навъпреки на тия вторите ако смееш.

А точно Мелексис не ми ги давай като положителен пример. Тия са ебати мизерниците. Това е типичен пример за фирма която е тука да търси единствено и само нископлатени работници. Няма познат дето да се е задържал повече от 2 до 3 години там. Идеята е да те експолоатират отвсякъде, срещу мизерни пари. Развитие нулево, освен ако не се задяваш с някой от шефовете. По думите на хора работещи там - цари пълна шуробаджанащина. Няма значение кой колко работи - ако си по мазен - имаш шанс. До колкото си спомням точно ти се опита там и мнението ти беше крайно негативно.

Мелексис е фирма на доизживяване. Пътник.

Чет Ное 16, 2006 12:11 pm
Профил ICQ

Мнение 
Не съвсем точно: Мелексис се занимават с нискобюджетни разразботки. За тях е изгодно да обучат даден човек за 2-3 месеца, след това той да работи половин една година при не толкова висока заплата. След това ако иска да си ходи. Явно този бизнес модел при тях дава резултати след като досега не са фалирали.

Чет Ное 16, 2006 2:05 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 87 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща