Отговори на тема  [ 15 мнения ] 
CC1100 на CHIPCON 
Автор Съобщение
Ранг: Ориентиран

Мнение CC1100 на CHIPCON
искам да направя комуникация между две устройства и си харесах този чип - СС1100!! Не знам колко е надежден - тепърва ми предстои да разбера! Гледах в апликейшъните - няма нищо писано за PIC. Някой сблъсквал ли се е с това и могат ли да се намерят сорсове за комуникацията между PIC & CC1100?? Имам развойният кит но е с СС1020 а пък специално този чип не ми харесва много.

Сря Ное 15, 2006 10:35 am
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Интерфйсите ги има описани в дейташиитовете доколкото си спомням. И аз така си взех един приемник и един предавател и така си седят в пликчетата. В комета приемниците са вече под 10 лв. Не знам струва ли си човек да се занимава.

Сря Ное 15, 2006 4:19 pm
Профил ICQ
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
Всичко съм си купил ,само платка не съм напарвил,но отпадна това, за което ги бях купил и мойте стоят в шкафа :-(

Сря Ное 15, 2006 6:47 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Аз съм ползвал СС1000 и мога да кажа, че е железен и от към оживяване и от към обхват и от към смущения. Ако имам пак проект с RF - чипа със сигурност ще е на Chipcon. СС1100 май имаше апликейшън за MSP430 - би трябвало като оправиш само ниското ниво и всичко да е ОК.

Сря Ное 15, 2006 6:59 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Не мога да разбера защо трябва да е конкретно за ПИК. В дейтъашиита са описани всички регистри със съответните им значения. Освен това има една програмка RF Studio. С нея може да се направи първоначалната настройка на чипа а после само да се боде на платката и джариш. И както Димитър каза само нивата на сигналите трябва да се опрвят, което също го има описано как става.

Сря Ное 15, 2006 7:33 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Аз под "ниско ниво" имах предвид - ниското ниво на софтуера, т.е. прекъсвания, клатене на пиновете и т.н. За нивата на сигналите се подразбира от самосебе си, че ако ползваш 5 волта контролер, ще трябва и те да се оправят - аз го ползвах с 5 волтов PIC и входовете на СС1000 ги вързах към пик-а през делители 2.2к към 3.3к и го захранвах от 5-я волта през един 3.3 волтов стабилизатор MCP1700 от Майкрочип. Другото предимство на Chipcon е, че ползват стандартни кварцове, щото преди това се мъчих с един MAX7031 дето ми скъси живота направо. А и толкова много регистри в Chipcon-a за софтуерни настройки си е направо голямо богатство, защото можеш да си правиш почти каквото искаш без да пипаш хардуера, който на всичкото отгоре е 5 резистора, бобини и кондензатори на кръст. Бе с две думи - сериозна работа според мен - те що TI ги купиха вместо да си правят техни 8) .

Сря Ное 15, 2006 7:46 pm
Профил

Мнение 
и аз четох добри отзиви за тези чипове, но се надявах някой да е писал за това и то на ПИК /не ми се спори по тематат защо точно ПИК/ А това за конфигурирането на чипа - не се ли прави при всяко рестартиране? До колкото четох регистрите ги пазят в РАМа.

Сря Ное 15, 2006 7:48 pm
Профил
Аватар

Мнение 
На всяко рестартиране се прави, ама написано на С без никаква оптимизация с PIC18 на 40MHz става за малко по-малко от секунда. Та аз специално не го смятам за някакъв проблем.

Сря Ное 15, 2006 7:51 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Ми аз съм останал с впечатление, че няма нужда от препрограмиране при рестарт, но може и да греша. Толкова ли е трудно да си напишеш интерфейса. Не съм казал нищо против ПИК-а. Мисълта ми беше, че няма значение какъв е контролера. С какъвто и да го правиш - толкова ли е трудно да се напише програмка за интерфейсване.

едит : погледнах в дейтъашиита - той и интерфейса му е стандартен SPI.

Последна промяна Cekins на Сря Ное 15, 2006 8:01 pm, променена общо 1 път

Сря Ное 15, 2006 7:56 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Не е трудно, но за мен например най-голямата спънка (ако мога така да кажа) беше, че клока на данните върви постоянно, без значение дали в момента има валидни данни или не. Което е леко конфузно в началото 8) , ама като му намериш чалъма и после няма грижи. Говоря за СС1000 - за другите незнам дали пак е така, ама по-скоро съм склонен да мисля, че е същото.

Сря Ное 15, 2006 8:00 pm
Профил
Аватар

Мнение 
@Dimitar ... колко някъде му е обхвата на СС1000/СС1100 ?

Сря Ное 15, 2006 8:34 pm
Профил ICQ WWW
Аватар

Мнение 
Ами на мен ми трябваше 5 метра и несъм го тествал много, но пуснат на +1dBm (може до +10dBm) до 40 метра на 1200 бита/сек със много тежък протокол (около 30 байта) нямаше никакви грижи, т.е. искам да кажа, че приемаше грешен пакет веднъж на 100 най-много и това в сграда. Предполагам, че на максимална мощност ще си покрие 100 метра без проблем. Но зависи за какво ти трябва, защото пък от мощността зависи и колко можеш да ползваш ефира - на 10dBm трябва да предаваш само в 10% от времето например. Ама ако няма да се сертифицираш естествено това не те бърка хич :) .

Сря Ное 15, 2006 8:40 pm
Профил
Аватар

Мнение 
аз миналата седмица правих комуникация със СС1020, общо взето добре е. значи не е много лесен за конфигурация, имам предвид без да копваш готова отнякъде, а да си направиш къстъмска. пуснах го в режим на асинхронно предаване, за да избягам от тоя проблем с клока дето димитър го приказва. не съм го пробвал на далеч, но мисля 100 метра ще покрие на ниски скорости. аз го ползвам на 100 килобита, и целия офис си го покривам. честотния му демодулатор нещо не ме кефи как е направен, държи се странно, ама здраве да е. друго което не ми хареса, е че прага за сигнала е 5 битов, а силата на самия сигнал се отчита в 8 бита. при най-широките честотни ленти, шума може да надхвърля 31 и за да се вкара под прага, трябва да се намали усилването. има един тъп резистор от 82 килоома, който не е обяснен в пдфа какво прави - ако се сложи 100к (нямах под ръка 82), почва да прави мизерии при високите честотни ленти. бая време ми загуби.

Сря Ное 15, 2006 9:08 pm
Профил

Мнение 
питането ми за готов конфигурационен файл беше с цел да не откривам топлата вода, но явно ще се наложи. Има една програмка SmartRF Studio, която ти изкарва текстов файл със съдържанието на регистрите - мисля да го ползвам за да не си играя да ги мисля един по един.

Чет Ное 16, 2006 10:22 am
Профил
Аватар

Мнение 
Ползвай готов апликейшън, нищо че е за друг контролер - конфигурирането е еднакво 8) .

Чет Ное 16, 2006 4:13 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 15 мнения ]