| Автор |
Съобщение |
|
ToHu
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30685 Местоположение: София
|
 PIC 16F877 ..EEPROM проблем
абе хващам го че ми се мени съдържанието на EEPROMA, предполагам при спиране на захрнването .. тъпня ... мислех че съм го оправил това но ......да не е някой бъг в 877 ... аз досега повече 877А съм ползал, но нямаше та взех 877....не съм проверил в ератат .. ама не ми е под ръка в момента.
|
| Чет Яну 27, 2005 11:17 pm |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
Ама що не ползваш външен ЕЕПРОМ? 
|
| Пет Яну 28, 2005 10:19 am |
|
 |
|
ToHu
|
Абе вече обесних веднъж защо, защо да ползвам външен, като има вътрешен, имам еидн куп у-ва които си работят перфекто с вътрешния, или в 877 има някаква грешка която е оправена в 877А или аз съм направил някоя простотия която не виждам.
|
| Пет Яну 28, 2005 10:24 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Бе той ЕЕПРОМА си е еднакъв за всичките пикове, та ако е бъг ще да е само в 877, щото аз на другите ядове не съм имал. Ама точно с тоя не съм работил.Да не би захранването да ти е слабо и при запис да кляка, та да е нестабилен записа после? Гледал ли си го за пропадания (те ще да са бързички)? Честно казано ако не е бъг в софта или някакъв специфичен бъг в това животно, доста е трудно сам да се промени. Знаеш че една камара "дейности" трябва да се извършат та да разрешиш записа. Все си мисля че ти се активира програмата неправилно. Често ли го прави, или на три дена веднъж. Ако е често, пусни го на дебъгера, тури едно прекъсване на процедурата за запис, па гледай.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пет Яну 28, 2005 10:26 am |
|
 |
|
ToHu
|
Абе ако не му спираш захранването не го прави изобщо, моя тестовия също не го прави но се захранва с траф. А онзи ден видях ка се е изтрил , но се захранва от РС-то вече.Не е по време на работа или писане, това са едни константи, те се настройват и не се пипат. Или при спиране става някоя мизерия и влиза в процедура за запис на константите, или има някакъв странен бъг ....
|
| Пет Яну 28, 2005 10:33 am |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
Гледам по форумите подобни проблеми с пиковете ги рещават с външен чип за ресет. И в повечето постове отговарят че това е решило проблема. Аз досега не съм имал такъв проблем,вероятно защото винаги си правя филтрация на захранването с сравнително голям електролитен кондензатор и точно до пика 100нф.
|
| Пет Яну 28, 2005 10:47 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
външен чип за ресет?  тва животно няма ли brownout detect?
ами на външен еепром какво да му се сложи? 2 чипа за ресет за 2-та тела?
щом ти прави такива работи, нещо по захранването е. или филтър (дросел+танталов+100нано) или 78L05. може да ти е смешно, но решава проблема с пикливи контролери 
|
| Пет Яну 28, 2005 12:04 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Това за ресета го знам .....ползвам вътрешния от чист мързел , но май ще го променя това, сетих се че прави магарии но вее бях пуснал платки ..... а за захранването има си кондензи и до пикльото и на захрнването, захранвасе от 2575, струва ми се че върши по добра работа от 78L05
|
| Пет Яну 28, 2005 10:43 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Стига с тоя външен ресет бе. Много ме кефат некви такива индивиди по чуждоземни форуми дето решават всякакви проблеми с външен ресет. Абе щом е толкоз лошо захранването че да им пропада и да се ресетва, ами да си оправят захранването. Brown out на пика в интерес на истината никога не ми се е активирал та да знам работи ли добре. Пробвал съм го като си играя ръчно със захранването - работи, ама в реални условия - ..... ли му ...... Ама квото и да е, според мен не може с шикалкаване на процесора (ако не се ресетва а работи в никакав режим) да прецакаш Е2-то. Поне аз не виждам как ще стане. Освен ако наистина не е някаква свинщина в 877. Гледал ли си ератата?
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Съб Яну 29, 2005 12:19 pm |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
Писал съм в 16LF876А и не съм имал никакви проблеми. Ако имаш проблеми, виж си:
1. захранването;
2. да не си се олял с броя на записите в еепрома. По принцип там се записва само когато трябва, напр. при спиране на захранването. Лоша практика е да се пише на всяка секунда.
|
| Съб Яну 29, 2005 1:30 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Не , не пиша често в EEPROM, мразя такива неща, изобщо даже не пиша в еепрома, нали казвам, медни кнстанти с епишат при настройка на контролера, и от там на сетне нищо никога не се пише.
После захранванет, супер е, идеално, перфектно, не съм го гледал обаче в момента на изключване какво става.
Докато работи контролера проблеми няма, получава се при рестарт. Самия контролер се захранва от 12-те В на РС захранване в случая.
Четох Ератата, нямаше такова нещо описано, гледах и програмата, значи влизам в процедураа за запис в ЕЕПРОМ след като получа комнда по RS-а, командата е стрингова, и то доста дълъг стринг, в смисъл няколко символа преди стойноста и един сле него, нещо от сорта *PC12345P ... та грешка не виждам, обаче не си нулирам recive буфра при стартиране, но пък го правя след получаване на команда .... та и от това няма да е .. сега като се върна ще го обследвам по подробно това
|
| Съб Яну 29, 2005 5:14 pm |
|
 |
|
Wise
Регистриран на: Нед Дек 19, 2004 6:26 pm Мнения: 1628 Местоположение: Сливен
|
С този не съм работил, но имах същия проблем с Атмелски
Едно ресет чипче с 3 крака и всичко се оправи, а беше ме подлудило!
|
| Нед Яну 30, 2005 12:25 pm |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
Аман от RESET чипчета. Никога не съм имал проблеми с това. Работя по следния начин : Записвам във еепрома само когато трябва ( напр. след промяна на настройките от потребителя, на всяко денонощие и т.н. ). Освен това имам следене на захранващото напрежение ПРЕДИ стабилизатора на 3.3 волта и когато то падне под 4.0 волта записвам текущата статистика е влизам в цикъл, от който излизам чак когато се вдигне над 4.2 волта. Разчител на това, че от 4.0 до 3.3 напрежението няма да се срине отведнъж заради електролитния кондензатор.
След ресет също чакам напрежението да се вдигне над 4.2 волта, преди да правя каквото и да било е еепрома. Иначе е ясно, че ако по време на записа захранването падне, няма да имаш коректен резултат.
|
| Нед Яну 30, 2005 12:42 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Това ясно .. но там е работата НЕ СЕ ПИШЕ В ЕЕПРОМА, ако стане по време на ресет всичко е ясно, но в него не се пише, никога, веднъж когато се настройва и това е, а съдържанието се мени по време на работа, не е от рестарт по време на писане, или нещо смущения или осцилации ебават самия ЕЕПРОМ или вкарват процесора в подпрограмата коят пише, което е малко вероятно но е възможно, 100 пъти гледах сорса . нийде няма грешка да му се невиди, няма как сам да влезе ... а и то е ясно става само про спиране на захранването .... утре ще го мъча, само малко време да ми се освободи.
|
| Пон Яну 31, 2005 11:36 pm |
|
 |
|
alek
Ранг: Минаващ
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:54 am Мнения: 50 Местоположение: Null
|
ТоНи, веднага след записа в еепрома забрани писането в него със съответния бит в еекон регистъра, и зареди в ееадр някакъв адрес на клетка от еепрома дето не я ползваш. Задължително включи браун аут детекта! ТОЧНО същия проблем така си го реших, но всяко едно от тези три неща може да ти обърка нещата. Освен това не е лоша идея да си направиш един допълнителен софтуерен пауър таймер. Т.е. софтуерен филтър на входа на програмата, така че да тръгва с малко закъснение, но да си сигурен, че захранването ти вече е достатъчно стабилно. Аз ползвам за тази цел уатчдога. Първоначално направо си го приспивам процесора и чакам кучето, като съм задал максимален прескелър. Значи 3-4 секунди се бави но тръгне ли - няма проблеми.
|
| Пет Фев 04, 2005 11:34 am |
|
|