Отговори на тема  [ 21 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Къстъм кутии - възможности и цени 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Къстъм кутии - възможности и цени
Правя ценово проучване за едно изделие. Предполагаемата бройка е 200 до 300 броя.

В момента си блъскам главата над кутията. Ето какво ми е необходмо по задание:

1. Пластмаса - устройството е мобилно и леко и насочено към home use, т.е метални кутии не се толерират.

2. Обем - най близката асоциация която правя е кутийка от касетка за касетофон.

3. Особенности на кутията: относително шантава - трябва да има гнездо за 2 батерии AAA (или АА още не съм решил) - като достъпа до батериите трябва да е улеснен максимално - т.е. често ще се пипат. Да има дупка за мини USB от едната страна и нещо от сорта на стерео конектор от другата. На повърхността трябва да има дупки за светодиоден bar graph.

4. Най - шантавото е свързано с предназначението на устройството - сваляне на пулсовата крива посредством оптични датчици (светодиод и фотодиод) от пръста на ръката. Т.е трябва на горната повърхност на кутията да има вдлъбнатина в която да ляга човешки пръст, на дъното на вдлъбнатината са монтирани светулката и приемника. Вдлъбнатината ще е около 2-4 мм дълбока, заоблена, абе да може да си легне пръста сравнително комффортно в нея.

5. Кутията трябва да е разглобяема. Значи минимум 2 части. Всъщност 3 ако броим и капачката за батерията.

6. Търговски външен вид.

Та възможностите ми са две:

1. Да взема някаква готова кутия и да се спретне куп механична работа върху нея.

2. Да се прави къстъм кутия.

Проблема е че бройката на устройството е ни голяма, ни малка. Цената също. Максималния предел който бих отделил за кутията + механична работа е до 10$ на бройка. Евентуално може вбъдеще бройката да нарасне, ама аз на евентуално невярвам.

Нямам никакъв опит с направа на късъм кутии от пластмаса. Тъй че помагайте със съвети.

Пет Ное 03, 2006 11:52 am
Профил ICQ

Мнение 
Инструмента за пластмасови кутии е скъп за този размер цената е може би под 2000 евро. След това се леят кутиики като материал + работа пак за такъв размер е около лев на бройка.

Пет Ное 03, 2006 11:57 am
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Изработи си като четвърта частсамо леглото за пръста, и го завинти върху готова кутийка.
Такива с легло за батерия и дисплейче - колкото щеш.

Цитат:
валяне на пулсовата крива посредством оптични датчици

Какво е това чудо?

Пет Ное 03, 2006 12:01 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Syrius-B написа:
Изработи си като четвърта частсамо леглото за пръста, и го завинти върху готова кутийка.
Такива с легло за батерия и дисплейче - колкото щеш.

Цитат:
валяне на пулсовата крива посредством оптични датчици

Какво е това чудо?

Ами нали си виждал в болниците дето им закачат на лежащо болните една щипка на пръста. Вътре има излъчвател на светлина и премника. Движението на кръвта и състава и се отразяват като промяна на светлиниия поток улавян от приемника. По този начин се контролира най-вече кислородното насищане на кръвта. Освен това може да се свали информация за пулса. Устройството което ще се прави (евентуално) ще прави нещо от сорта, но доста по опростено (в случая ме интересува сигнала като времеви характеристики т.е. пулса).

Това с готова кутия го мисля като 1 вариант. Но пак за да изработя леглото за пръста ми трябва матрица или пък трябва някакво прецизно фрезиране на отделен детайл за всяка кутйка. Което пак няма да е евтино.

Пет Ное 03, 2006 12:08 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Защо не питаш някой дето се занимава с правене на матрици и кутии. Имам един приятел дето навремето работеше в една фабрика тука и им правеше дизайна на матриците за къде-къде по-сложни изделия. Сега е в една холандска фирма с офис в България. Всъщност офиса му е на 15 метра от моя де. Ще го питам дали ще може да ти даде някаква информация за цена и възможност. Това дето сега го работи е същото ама не знам да вземат външни поръчки.

Пет Ное 03, 2006 12:14 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Edesign написа:
Инструмента за пластмасови кутии е скъп за този размер цената е може би под 2000 евро. След това се леят кутиики като материал + работа пак за такъв размер е около лев на бройка.

Ами това горе долу ми е предела на цена. Каква е процедурата? Как се работи такова нещо?

Пет Ное 03, 2006 12:15 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Ами моя човек каза, че в най-добрия случай ще ти излезе не по-малко от 4000 Евро. Другото което каза е на рапид прототайпинг да се направи само специфичната част - вдлъбнатината за пръста и светодиодите. Нещо като капаче на кутийката и да се ползва някаква стандартна кутийка. След малко ще ми пусне линк на някаква германска фирма дето изработва кутии.

Пет Ное 03, 2006 12:37 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
ето линка :

http://www.industrial-enclosures.com/

Пет Ное 03, 2006 12:38 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Cekins написа:
Ами моя човек каза, че в най-добрия случай ще ти излезе не по-малко от 4000 Евро. Другото което каза е на рапид прототайпинг да се направи само специфичната част - вдлъбнатината за пръста и светодиодите. Нещо като капаче на кутийката и да се ползва някаква стандартна кутийка. След малко ще ми пусне линк на някаква германска фирма дето изработва кутии.

Е не 4000 евро просто няма как да стане. И с моя карък, от първия път ще оплескаме нещо....

А какво е рапид прототайпинг? Нещо съм много бос в тия истории.

Пет Ное 03, 2006 2:06 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Ми това е с прости думи казано 3D фреза. Каза че в софия можело да се намери на прилична цена за по-големи бройки и по елемнтарен дизайн.

едит : грешка, не 3D фреза а 3D принтер по точно казано.

Пет Ное 03, 2006 2:14 pm
Профил ICQ

Мнение 
Хмммм айде от зад напред.
Rapid Prototyping в тоя случай става въпрос за синтероване, нансяне на ABS или друг от методите за 3д печат. Фрезоване на CNC се први з метални рпедмети, като и тук горните методи изместват CNC-то.
Метода става за производство на прототип за проверка на функционалност, но не и за производство на детайли, за справка кутия с размер 400х300х80 около 3000 лв бр.
Относно матриците, качствена матрица няма да ти дойде под USD2000 за детайл, ти имаш два детайла.
Варианта да направиш легло само за пръста, не е лоша идея но матрицата няма да е мого по ефтина, размера е малък, н никой няма да шприцва нещо което е 1 гр, ще иска много гнездова матрица, в твоя случай примерно 10 гнездова, която също ще струва пари.
Моят съвет, разгледай какви готови кутии има. Избери най-удобната, проблем ти остава това с пръста. Ако има възможност да е метално от метал ще се изработи на добра цена, с полировка около 3-4 лв бр може би. Отвори може да с еправят на лазер или механично, няма голямо значение. Тези на широката повърхност са удобни за всякакъв начин. За тясната, там където е жака и USB-то лазера ще е кофти, трудно ще го позиционират, абе ще има разминавания най вероятно, не големи но ще ги има. За таммеханичен метод е по добре.
Ако опреш до матрица доста неюа проучих, пусни PM може да споделя туй онуй :)

Пет Ное 03, 2006 9:35 pm
Профил
Аватар

Мнение 
мда, нещата които казваш се покриват с мойта информация.
Засега най-прилично изглежда варианта пригаждане на готова кутия. След известна доза разговори установих, че не мога и да си помислям за метални детайли от съображения за стандартосъвместимост. Което е лошо. Абе нещо изнасилена е работата, а не обичам така - ако може за без пари да стане...

Пон Ное 06, 2006 4:31 pm
Профил ICQ
Ранг: Ориентиран
Ранг: Ориентиран
Аватар

Мнение 
Защо не питаш да ти направят всичките части на кутийката на една матрица?
Ако ще бъдат от един материал може и да стане.

Пон Ное 06, 2006 5:12 pm
Профил
Аватар

Мнение 
А защо не обиколиш по левчетата и да потърсиш някой ефтин китайски боклук дето да ти пасва (или поне с малки доработки). Верно че не държат на склад големи количества, ама като става въпрос за пари ще се намерят в количества на следващия ден.

Пон Ное 06, 2006 5:41 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Ето това струва 2-3 лв. има място за две батерии АА и с малко фантазия ще се направят всякакви модификации.

Прикачени файлове:
Pict0001.jpg
Pict0001.jpg [ 7.12 KiB | Прегледано 4447 пъти ]
Пон Ное 06, 2006 5:47 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 21 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща