Отговори на тема  [ 36 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
Протел 99 въпросче 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Протел 99 въпросче
Аз като оркададжия на който му се налага да работи с протел да разпитам за следния казус:

Имам си разни логики със скрити захранващи крака. Логиките са си от системните библиотеки и съответно имената на захранванията не съвпадат с мойте (+5V <-> VCC). Като му дам да покаже краката и ги вържа ръчно не ме кефи щото седи много грозно (особенно на малките елемнти надписите на краката им излизат извън символа), а и ще падне голямо вързване на всеки елемент. Другото дето ми хрумна е да променя директно в библиотеката, ама и това е тъпо, щото за друг дизайн... ще са други. На оркад си има кеш с елементите и можеш да променяш всеки елемент само за конкретния шеет. Има ли таквоз животно и при протела или дайте някакво елегантно решение на проблема.

P.S. ее много ми е дървен тоя протел, въобще не е Window-ски, всичкото му кликане и къси клавиши са си по някаква протелска логика, няма нищо общо с windos стандартите. Сигурно за хора работили с него е песен, ама да прескочиш от Orcad на Protel си е ебало майката.

Пон Яну 24, 2005 12:57 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Ами може да си направиш библиотека за съответния проект в която да сложиш логиките после да коригираш имената и да плеисваш от нея. Имам спомени че съм го правил така като работех някога с 99 цата. А ти с кои оркад работиш? Ако е от по ново време дай някакви отзиви за работата че трябва да мина на нещо по стабилно работещо от Протела.

Пон Яну 24, 2005 2:36 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Абе и аз се сетих за тоя вариант, ама сега като са ми готови схемите, трябва да трия и да заменям като луд. А и е куцо бе, не може да няма по елегантни варианти.

Оркад 9.0 ползвам, доволен съм, според мен нивото му е като на Протел 99. И двата продукта имат всичко необходимо, въпроса е на удоволствието/лекотата на работата. Знам че има Оркад 10 и Протел 2004, ама Оркад 9 си има всичко което ми трябва. Лошото е, че сега се принуждавам да мина на Протел 99. Просто хората с които работя си купуват софтуера. А който плаща, той поръчва музиката нали знаеш...

Пон Яну 24, 2005 2:42 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Абе ако е като протела и е толкоз бъгав и се крашва когато му доиде лоша работа. А симулатора му как е,автоматичното опродяване ?

Пон Яну 24, 2005 5:53 pm
Профил
Аватар

Мнение 
е, не се крашва. схематиката - никога, PCB-то изключително много рядко. поне на 100 пускания. симулатора си супер, но не е лъжица за всеки :wink:

за мен голямото предимство е, че за всеки компонент в схематиката можеш да дефинираш безкрайно много атрибути - например цена, доставчик, маркировка. много е удобно при производство.

цецо, ако ти се вижда дървена про-жицата, пробвай Eagle. хо-хо!

Пон Яну 24, 2005 7:55 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Дедо Боре това за Orkad ili za Protel го казваш?

Пон Яну 24, 2005 11:57 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Дедо, аз ако искам да се мъча ще си завирам клечки под ноктите, няма да си играя с протели. Баси убива ме това, не знае ли някой как да редактирам елементи които са вече Place-нати върху схемата. Може ли да е толкоз тъп та да разрешава редакция само в Lib?

Вто Яну 25, 2005 10:30 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
За мен това е плюс 8) .

Вто Яну 25, 2005 10:33 am
Профил
Аватар

Мнение 
Nikola Kirov написа:
Абе ако е като протела и е толкоз бъгав и се крашва когато му доиде лоша работа. А симулатора му как е,автоматичното опродяване ?

1.Протела откровенно е по-бъгав (99SE+SP6). И оркада си има бъгове, но за една седмица на Протел, видех толкоз колкото за целата си работа с Оркад не съм срещнал. Може би DXP е по-добър, ама никой не ме пита.
2. Не ползвам автоматиката за опроводяване, нито на едното, нито на другото.
3. Симулатора на Orcad, е известния Pspice. Който може го ползва. Строг, но справедлив. Абе не ми влиза в дневния ред.

Вто Яну 25, 2005 10:46 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Къде ги виждате тези грешки бе хора - избройте ги, кажете точно за какво става въпрос. Аз толкова години работя на него, основно с правене на платки се занимавам. И досега една грешка не съм видял, с изключение на едни странни съобщения дето ги изкарва когато нещо във файла на проекта не му хареса. Ама това го отдавам повече на аксеските бази данни, отколкото на протела. И ако не се лъжа симулатора му също е PSpice.

Вто Яну 25, 2005 12:26 pm
Профил
Аватар

Мнение 
1. Nadpisite na portowete kato zoomwash i printirash cat pat izlizat ot granicite.
2. Kato probwash da mestish/udalzawash linii (pri malak zoom)uz wsicko e nared, a kato pusnesh i to si ostane bez promeni. Taka nekolko pati, i kato zoomna 2,3 pati wece raboti normalno.
3. Slucwalo mi se e da pastna obekt izwan certoznoto pole. E sto zor beshe dokato go mahna.
4. Cat pat po ekrana mi ostawat razni sledi ot iztriti obekti.
5. Ekrana mi ponikoga e kriw, liniite koito inace sa prawi, gi risuwa sas prekaswane i stypka ot edna tocka. Moze i da ne razbira s TFT-to.

ima i drugi ama ne se sestam. Zabelezete ce zasega sam na niwo certane na shema i go polzwam ot sedmica.

Вто Яну 25, 2005 12:35 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
И според теб това са сериозните бъгове на протела? Че това са неща, дето като поработиш малко и ще ги избягваш по навик. Само не ми казвай, че OrCAD няма такива забележки - щото иначе ще излезне CAD система пенкилер 8) . Това повече ми прилича на хленчене, заради това, че не си му свикнал, отколкото на някакви бъгове, заради които си заслужава да бъде оплют. Не ме разбирай погрешно - несъм влюбен в протел-а, но го ползвам успешно вече много време. Работил съм на почти всички CAD системи и просто накрая се спрях на него - това е.

Вто Яну 25, 2005 1:01 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Цецо написа:
1. Nadpisite na portowete kato zoomwash i printirash cat pat izlizat ot granicite.
2. Kato probwash da mestish/udalzawash linii (pri malak zoom)uz wsicko e nared, a kato pusnesh i to si ostane bez promeni. Taka nekolko pati, i kato zoomna 2,3 pati wece raboti normalno.
3. Slucwalo mi se e da pastna obekt izwan certoznoto pole. E sto zor beshe dokato go mahna.
4. Cat pat po ekrana mi ostawat razni sledi ot iztriti obekti.
5. Ekrana mi ponikoga e kriw, liniite koito inace sa prawi, gi risuwa sas prekaswane i stypka ot edna tocka. Moze i da ne razbira s TFT-to.

ima i drugi ama ne se sestam. Zabelezete ce zasega sam na niwo certane na shema i go polzwam ot sedmica.

За тия всичките проблеми има едно простичко решение: Натискаш END (refresh)...кривите линии изчезват, изтритите обекти също...Засега бъга дето най ме дразни е следния: като правя някакъв нов footprint на елемент не ми показва центъра на чертожното поле. Ако случайно не го уцеля тоя център, а начертая елемента си с 5 санта по в страни, после при поставянето на елемента върху платката, елемента ми стои постоянно 5 санта отместен от курсора на мишката...представете си как го намествам точно там където трябва...а в някои случай това растояние е над 10 санта...В момента в който цъкна върху елемента, курсора ми скача на 10 санта в страни (там е просто черно :x ), а елемента си се мести някъде из другия край на екрана...

Вто Яну 25, 2005 1:24 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Да - това е може би единствения проблем, за който се сещам аз. Но той също си има решение и то се казва Set Reference -> Pin 1, Center или Location. И когато кликнеш на Tools->New Component след като зуумнеш върху центъра - моя съвет е веднага да сложиш нещо (или писта или pad) и веднага да запишеш. Ако не го направиш и междувременно кликнеш върху друг компонент - след това като се върнеш и центъра вече ти отишъл на майната си.

Вто Яну 25, 2005 1:30 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Ами следващия път ще го пробвам...ама да бяха се сетили да сложат в "Set Reference" едно "Sheet Center" ей така за спорта...Иначе няма да го плюя повече протела...като почнах да работя с него правех схема + платка за 2-3 дена...сега за 4-5 часа...свиква му се.

Вто Яну 25, 2005 1:35 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 36 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща