| Автор |
Съобщение |
|
bateAz
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
Далече не всеки OA ще ти свърши работа за термодвойка. Има и разни странни термина като "корекция на студения край" и други такива. Постни какво си измислил, Българинът ( с главно Б ) най-много обича да критикува. Понякога критиката е градивна. А въпрос "как?" аз лично не бих посрещнал така добре, както въпрос "така ли?"
|
| Чет Ное 02, 2006 12:09 am |
|
 |
|
plameniv
|
 Hm
На мен защо ми се върти в главата един спомен някъде от студентските години че за да е верен резултата термодвойките работят по 2 в комплект , като едната да е поставена в 0 градуса 
|
| Чет Ное 02, 2006 12:27 am |
|
 |
|
the_real_maniac
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Пет Авг 19, 2005 11:38 am Мнения: 978 Местоположение: Europe -> BG
|
Има цяла тема за това ... а според мен човека не заслужава отговор на база , че ни най-малко си е направил труда да се запознае за какво иде реч.
макар че повтарям: "ако на някои му се пише отново - лошо няма".
|
| Чет Ное 02, 2006 12:29 am |
|
 |
|
rumen
|
Защо не ремонтираш и модернизираш съществуващите?
|
| Чет Ное 02, 2006 10:00 am |
|
 |
|
Zeus
Регистриран на: Вто Окт 03, 2006 11:58 am Мнения: 924 Местоположение: Ботевград
|
Явно проблема е решен с термодвойките. Като имам време ще снимам схемата на българския терморегулатор ЕСПА и ще я постна.
|
| Чет Ное 02, 2006 10:02 am |
|
 |
|
Zeus
|
Ето я и снимката. Много стойности не се четат, но разполагам само с това калпаво ксерокопие. Трябва да седна и да разглобя една ЕСПА, за да напиша правилните стойности.
|
| Чет Ное 02, 2006 10:25 am |
|
 |
|
plameniv
|
 Hm
Koe му е сложното в тази схема че дефектира, като искаш PIC може и с него ама дали няма да има същите проблеми.
Не е ли по добре 1 да установиш какво точно дефектира да не се окаже че следващия път ще е същото и когато е с контролер 
|
| Чет Ное 02, 2006 10:58 am |
|
 |
|
Gogo55
Ранг: Новодошъл
|
защо не пробваш с мега8 или подобен, и някъв операционен усилвател с еднополярно захранване.мегата си има и АЦП и ШИМ.Термо двоиката съм си правил опити с кантал и мед с диаметър0,8мм и дава достътъчно тоци.
|
| Чет Ное 02, 2006 2:04 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Мисля, че имам схема на Хартман&Браун - от тях е копирана и еспата. Схемите са оригинални немски и са си четливи, но никак не са прости. Имам и два от въпросните уреди чисто нови - в кутиите. Като имам време ще я сканирам и ще я постна.
За ОУ-тата - най-точната схема според микродик е с 6 ОУ, аз съм правил тази дето е с 4. Микродик имат хубави ОУ МСР604 - 4 в един корпус.
Уредите от типа на еспата са с 2 ОУ - две двойки едната за потенциометъра, другата за термодвойката и един пети дето включва и изключва. А има и едни дето пак са на този принцип само, че имат едно АЦП с осемсегментен изход - директно управлява индикацията. С един бутон само се прехвърля изхода на ОУ за термодвойка и изхода на ОУ за потенциометъра когато искаш да настроиш температурата. Повечето такива, които съм виждал са турско производство. Ако се купят от Турция могат да се намерят на много прилични цени - между 50 и 100 лева. Ако не става въпрос за 20-30 уреда и нагоре може би ще е по изгодно да се купят такива.
|
| Чет Ное 02, 2006 3:12 pm |
|
 |
|
Zeus
|
 Re: Hm
Ами вече 2 бр. ми явяват следния гаден проблем. Иначе си работят, но когато стигнат зададената температура, почват да се колебаят и контактора започва здраво да штрака 15-20 пъти. След 2-3 мин. пак така. Има тример за широчината на хистерезиса, ама колкото и да го въртя, все тая. Верно е, че ако се заема да разучавам схемата ще открия проблема, но винаги е по-лесно да търсиш проблем в собствена схема. А и ми е интересно да се занимавам с пикове. И ето, че вместо да вземам готови схеми и да ги пробвам, тук имам реално предизвикателство, хем мога да си помогна, хем ще се кефя при успешен резултат. Освен това устройството(ако стане де) ще намери широко приложение за много неща.
|
| Чет Ное 02, 2006 4:58 pm |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
Zeus, ако толкова ти е зор, тук има много хора, които биха ти го направили. Аз съм първия на опашката. 
|
| Чет Ное 02, 2006 5:07 pm |
|
 |
|
Cekins
|
Ако смениш ОУ-то на входа сигурно ще се оправи. Аз все пак ще видя на Hartman&Braun схемата къде е и ще я пусна.
|
| Чет Ное 02, 2006 5:12 pm |
|
 |
|
Cekins
|
Ето схема.
Тези са купувани по време на желязната завеса по второ направление. Баща ми ги е купувал за завода в който работи по него време. Доколкото знам ЕСПА са копирани и побългарени именно от този уред. Досега съм виждал един такъв повреден и то щото го бяха oмили с пароструйката както е под напрежение.
|
| Чет Ное 02, 2006 5:28 pm |
|
 |
|
Zeus
|
Благодаря много за идеята. Ще пробвам да го сменя. Дано да се получи 
|
| Чет Ное 02, 2006 5:50 pm |
|
 |
|
sthx
|
 Aми да си ги мерим тогава.
За направата ма моя отделих няколко месеца, а след това някоко години му кастрих чепаците. Сега са останали още някоко трески за дялане, но всичко с времето си.  . Треските не му пречат да сменям еспи и конкурентни такива.
Доколкото съдя по температурите, вероятно става въпрос за блазавтомат или екструдер за полиетилен. PID-ът е задължителен. В двупозиционен режим температурите ще се клатят +15-20 и до -5 градуса спрямо заданието.
Това е сигурно и колегата може да изпусне този експеримент. Вижда се, че Zeus има голямо желание да си направи собствен регулатор и в това няма нищо лошо. Успех и ще помагаме доколкото и ако можем. 
_________________ Две плюс две е приблизително равно на четири. Факт!
|
| Чет Ное 02, 2006 10:22 pm |
|
|