Отговори на тема  [ 13 мнения ] 
Замяна на шотки диод с ??? диод ? 
Автор Съобщение
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение Замяна на шотки диод с ??? диод ?
Честно казано не съм хубаво запознат с Шотки диодите, за първи път четох подробно от Wikipedia , вместо от книга.
Но то там информацията е доста добре написана едно 90% от случеите. :-)

Та като гледам няма шанс обикновен диод , (ценер сигурно е изключено на база действието им) или какъвто и да е друг тип да свърши тяхната работа. :-( Та затова и в безумни идеи пиша.

И имали някакъв шанс шотки диод (3А) да се замести от какъвто и да е било друг диод.
Разбира се ситуацията е следната искам да пробвам сега нещо , но забравих да си купя въпросините диоди (реално ми трябва един).

А утре ще си купя , това ясно :-)

Простете слабата култура по въпроса :roll: :-)

Пон Окт 30, 2006 9:25 pm
Профил ICQ
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
e, naвремето като нямаше шотки диоди, как ли въобще живеехме :)
тоя мощния диод вероятно е в схема на импулсно някакво? слагай обикновен, ще тръгне вероятно, но ще грее повече, към 3 пъти . шотки диодите са по-бързи и освен това имат по-ниско напрежение върху себе си, когато тече ток. германиевите диоди също имат нисък пад на напрежение, ако имаш под ръка, може да пробваш.

Пон Окт 30, 2006 9:40 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Абе и аз това си викам, и точно в захранващо е (за GSM*)

прословутото :lol:

Пон Окт 30, 2006 9:44 pm
Профил ICQ
Ранг: Новодошъл
Аватар

Мнение 
Нямаш ли някакво захранване за комп, всяко вътре има поне 1 брой :)

Пон Окт 30, 2006 11:38 pm
Профил ICQ WWW
Аватар

Мнение 
the_real_maniac написа:

За захранването на GSM-а е особенно важно да е шотки диода. Другите са бавни и захранването няма да може да реагира на големите пикове при бърст-а при предаване. Ако захранваш само GSM-а може и да е ок, но ако имаш и други неща като контролер или GPS може да се ресетват при въпросния бърст, защото захранването ще пада доста за известно време. Аз съм брал много ядове така сс едни диоди и един GPS дето се ресетваше постоянно като почне GSM-а да предава. Моя опит сочи, че диодите са по-важни от low ESR кондензаторите на изхода.

Вто Окт 31, 2006 12:08 am
Профил

Мнение Да бе да
the_real_maniac написа:

Май някакви глупости слушам, ако е от импулсно за такива смешни мощности не е проблем и 1n4001 или там каквото имаш.
Вземи един обикновен адаптор и LM371 може и 7805 с 2 диода последователно от изхода и един кондензатор 1000мкф след тях и всичко е 6 , проблема на GSM-a не е в това колко ще консумира и как а какво има вътре в него за следене на батерията , а именно има един чип който следи вътрешното съпротивление на батерията и ако то се увеличи над нормите му не тръгва апарата затова се слага по голям кондензатор !!!!

Вто Окт 31, 2006 12:58 am
Профил

Мнение 
да точно така е,някои по прости имат само две биметални пластинки между елементите на батерията дето изключват при дадена температура,ама знае ли се баи димитър пак си каза тежката дума може и да е прав божа работа.Аз тези ги правя само с 7805 и някъв грец или 4 по 1N400Х, и повече, и по тлъсти кондензатори като стигам в редицата от0,1 до 2200 -кото има под ръка ама поне 5 броя.

Вто Окт 31, 2006 1:06 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Аз като си казвам тежката дума става въпрос за GSM модул, а не за GSM телефон ползван като модул. Та в тая връзка там няма никакви батерии. Пък и тук става въпрос може ли да спести шотки диода в импулсно захранване, а не може ли да захрани GSM с 7805. Сега верно, че ако си прави разни ТНТМ истории с телефони - може да си ги захранва с каквото си иска. Ако обаче се ползва ГСМ модул за вграждане и трябва да му се направи захранване както си трябва, тогава твойте глупости нямат приложение, защото ще работи от ден до пладне. Аз все си мисля, че в тоя форум се мъчим да се научим как трябва да се правят нещата професионално, а не как може да спестим 50 стотинки от закуски и да направим някакво кълбо със жици дето да прави нещо, само дето никой няма да знае какво. Утре тоя момък ще тръгне да проектира някаква джаджа предназначена за производство и ще се сети за твоите 7805-ци и грецове и ще ги хакне тях и после много ще те псува. Та така - ако само ша си разправяме врели некипели - моля, ама ако ще правим каквото трябва, тогава нека да го правим.

Вто Окт 31, 2006 1:17 am
Профил

Мнение 
е да де знаем ги тези неща, не сме чак толкоз назад,но на така зададен въпрос ти къв отговор искаш.Човека по натам като има няколко платки зад гърба си такива елементарни захранвания и като вземе да гледа на осцилоскопа колко е изправил дадената синосуида, и каква е линията при ток от батерия и като знае какво иска да се получи накрая, ще се сети ко да прави то близко до ъкъла.

Вто Окт 31, 2006 1:30 am
Профил ICQ

Мнение Da be
Dimitar написа:
Аз като си казвам тежката дума става въпрос за GSM модул, а не за GSM телефон ползван като модул. Та в тая връзка там няма никакви батерии. Пък и тук става въпрос може ли да спести шотки диода в импулсно захранване, а не може ли да захрани GSM с 7805. Сега верно, че ако си прави разни ТНТМ истории с телефони - може да си ги захранва с каквото си иска. Ако обаче се ползва ГСМ модул за вграждане и трябва да му се направи захранване както си трябва, тогава твойте глупости нямат приложение, защото ще работи от ден до пладне. Аз все си мисля, че в тоя форум се мъчим да се научим как трябва да се правят нещата професионално, а не как може да спестим 50 стотинки от закуски и да направим някакво кълбо със жици дето да прави нещо, само дето никой няма да знае какво. Утре тоя момък ще тръгне да проектира някаква джаджа предназначена за производство и ще се сети за твоите 7805-ци и грецове и ще ги хакне тях и после много ще те псува. Та така - ако само ша си разправяме врели некипели - моля, ама ако ще правим каквото трябва, тогава нека да го правим.

Стига бе човек ти все едно го учиш да стреля с топ по врабче.
Като се прави такъв модул обикновенно се разчита че си има захранване например поне 12 волта , и от там спокойно може да си сложи един LM371 и си решава проблема със 4те волта , както ти обясних достатъчно е един 100нф и един 1000мкф и всичко си заспива , не е нужно да правиш безсмислени сложни неща като може и с прости .
Тоя GSM колко консумира, каквито и пикови консумации да има надали ще се опрат на 1000мкф и LM371 дори няма да грее ако е на радиатор, и обикновенно се разчита че ще позвъни и ще затвори а и колко му трае макс консумацията нали са няколко мин със изреждане на всички телефони в указателя , после апарата изпада в режим на малка консумация. !!!!!
Сега и аз с това си играя сложил съм една стара морга дето дърпа яко ток и е на 7805 с малък радиатор студен е като камък, като имаш предвид че съм го държал отворен поне половин час , няма смисъл от спорове :idea: :idea: :idea:

Вто Окт 31, 2006 1:59 am
Профил

Мнение 
я у наше село си захранвам вефа с импулно което управлявам от компютъра като си вадя диаграма на всеки един импулс с точното време по гринуич-мухахахахахах

Вто Окт 31, 2006 2:32 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Еййй , радвате ме до ЕДИН :-)

Защото:

1.Разбрах каквото ми трябваше, че и повече. Благодаря Ви :-) :P

2.Нещо се заиграхте и ме накефихте, особено Dimitar :-)

3.Не се изпокарахте , въпреки всичко - браво.

---
За мен обаче Dimitar е прав.
Аз се водя от едно правило - което е малко фентъзи, но лошо няма; като правя нещо го правя все едно ще е за Совалка :-) :D ?Или за война (ама така звучи кофти) Демек да работи , ако ще и ... атомна бомб да падна (казах че е фентъзи) :-) :twisted: :idea: 8)

Вто Окт 31, 2006 9:21 pm
Профил ICQ

Мнение 
Онзи ден си тествам едни прототип на захранване....

Тествам с BYW29-200 - силициеви, дават ги на trr = 35ns. Аз си викам брех - бързи бе - ще стават за 50-80кХц. Пускам ама грее гадинката. Гледам на телевизора (==осцилоскопа :D ) импулсите на Uf върху диода - абе нормални изглеждат... Малко заоблени, ама викам си - лошо няма. Реших да сложа едно шотки за тест. И освен че не грееше, направо си беше студен, ами и импулсите ми ти едни квадратни, едни хубави........... та толкова за шоткитата.

Пет Ное 03, 2006 6:11 pm
Профил ICQ WWW
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 13 мнения ]