|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 12:02 am
|
Страница 1 от 1
|
[ 7 мнения ] |
|
Аtmega16-съхраняване на данни в нов Frame
| Автор |
Съобщение |
|
goldie23
Ранг: Минаващ
|
 Аtmega16-съхраняване на данни в нов Frame
Досега не съм програмирала на С,но се хванах с един проект,по които трябва6е други не6та да правя но ми дадоха да програмирам и сега ми е доста трудно.Трябва да програмирам микропроцесора Атмега16 да приема данни от GPS устройство,като вземам само геогр.дължина,ширина и височина(longitude,latitude,altitude) от всички данни които GPS-а предава.След това трябва да съхраня тези данни в нов Frame и да ги изпратя към друго устройство или компютър.Проблемът е че въобще не ми е ясно как да съхраня данните в нов Frame.Мога ли да си избера произволен регистър в които да съхраня данните или трябва да търся определен.
Използвам Win AVR и Pony Prog за компилатори.
Захранвам Борда с 6V.
Вземам данните от GPS-а чрез RS232,но ги подавам само на RX,TX и Ground към борда.
Прикачам схема на борда които използвам.
Дадоха ми две програми които да използвам.Това е програмата за приемника.
#include <AVR_special.h>
#define ATMEL_AVR 1 #define AVR_MEGA 1
#define INT_INTERRUPT1 SIG_INTERRUPT1 #define INT_TIMER0_OVERFLOW SIG_OVERFLOW0
#define EXT1_FLAG_REG GIFR #define EXT1_ENABLE_REG GICR #define EXT1_FLAG_MASK (1<<INTF1) #define EXT1_ENABLE_MASK (1<<INT1) #define EXT1_CONFIG_MASK1 (1<<ISC10) #define EXT1_CONFIG_MASK2 (1<<ISC11) #define EXT1_CONFIG_REG MCUCR
/** IO-Ports **/ #define DEBUG_DIR DDRC #define DEBUG_PORT PORTC #define DEBUG_MASK (1<<4)
#define DATA_DIR DDRC #define DATA_PORT PORTC #define DATA_ENTRY PINC #define DATA_MASK (1<<2)
#define CLOCK_DIR DDRD #define CLOCK_PORT PORTD #define CLOCK_ENTRY PIND #define CLOCK_MASK (1<<3)
#define DISPLAY_DIR DDRA #define DISPLAY_PORT PORTA #define DISPLAY_MASK 0xFF
#define PT_BIT_MAX 0x08
#define RISING_EDGE 0x01 #define FALLING_EDGE 0x10
#define extInt1_Occurred 0x10
volatile UBYTE OccurredFlags;
InterruptVektor(INT_INTERRUPT1) { // DEBUG_PORT ^= DEBUG_MASK; OccurredFlags |= extInt1_Occurred; } /******************************************/
void delExtInt1_OccurredFlag() { disableInts(); OccurredFlags &= ~extInt1_Occurred; enableInts(); } /******************************************/ void initExtInt1(UBYTE type) { delExtInt1_OccurredFlag();
EXT1_CONFIG_REG |= EXT1_CONFIG_MASK2; if (type == RISING_EDGE) EXT1_CONFIG_REG |= EXT1_CONFIG_MASK1; /* enable _# Int */ if (type == FALLING_EDGE) EXT1_CONFIG_REG &= ~EXT1_CONFIG_MASK1; /* enable #_ Int */
EXT1_FLAG_REG |= EXT1_FLAG_MASK; EXT1_ENABLE_REG |= EXT1_ENABLE_MASK; /* enable #_ / _# Int */ } /******************************************/ void exitExtInt1(void) { EXT1_ENABLE_REG &= ~EXT1_ENABLE_MASK; /* disable #_ / _# Int */
delExtInt1_OccurredFlag(); } /******************************************/
void initDisplay(void) { DISPLAY_PORT &= ~DISPLAY_MASK; DISPLAY_DIR |= DISPLAY_MASK; } /******************************************/ void display(UBYTE data) { DISPLAY_PORT = data; } /******************************************/
void initProtocol(void) { DEBUG_PORT &= ~DEBUG_MASK; DATA_PORT |= DATA_MASK; CLOCK_PORT |= CLOCK_MASK;
DEBUG_DIR |= DEBUG_MASK; DATA_DIR &= ~DATA_MASK; CLOCK_DIR &= ~CLOCK_MASK; } /******************************************/
UBYTE recvProtocolBit(void) { UBYTE data;
while (!(OccurredFlags & extInt1_Occurred)); delExtInt1_OccurredFlag();
if (DATA_ENTRY & DATA_MASK) data = 0x80; else data = 0x00;
DEBUG_PORT ^= DEBUG_MASK;
return(data); } /******************************************/ UBYTE recvProtocolByte(void) { UBYTE data; UBYTE index; UBYTE check;
data = 0x00;
/** StartBit **/ check = recvProtocolBit();
for (index = 0x00; index < PT_BIT_MAX; index ++) { data >>= 0x01; // LSB first, MSB least data |= recvProtocolBit(); }
/** (Pseudo)ParityBit **/ check = recvProtocolBit(); /** StoppBit **/ check = recvProtocolBit();
return(data); }
/************************ MainProgram **********************************************/ int main( void ) { UBYTE zeichen;
/** Init **/ initDisplay(); initProtocol(); initExtInt1(RISING_EDGE); enableInts(); for (;;) { zeichen = recvProtocolByte(); DEBUG_PORT &= ~DEBUG_MASK;
display(zeichen);
}
return 0; } /******* End Main ************************************/
Това е програмата за предавателя:
#include <AVR_special.h>
#define ATMEL_AVR 1 #define AVR_STD 1 #define AVR_TINY 1
#define DEBUG_DIR DDRB #define DEBUG_PORT PORTB #define DEBUG_MASK 0x04
#define DATA_DIR DDRB #define DATA_PORT PORTB #define DATA_MASK 0x02
#define CLOCK_DIR DDRB #define CLOCK_PORT PORTB #define CLOCK_MASK 0x08
#define PT_BIT_MAX 0x08 #define PT_DELAY_MAX 0x06
void wait100us(UBYTE count) { UBYTE i,j;
for (i = 0x00; i < count; i++) { for (j = 0x00; j < 0xA0; j++) {asm("nop");} } } /******************************************/ void protocolDelay(void) { UBYTE index; for (index = 0x00; index < PT_DELAY_MAX; index++) {asm("nop");} } /******************************************/ void initProtocol(void) { DEBUG_PORT &= ~DEBUG_MASK; DATA_PORT |= DATA_MASK; CLOCK_PORT |= CLOCK_MASK;
DEBUG_DIR |= DEBUG_MASK; DATA_DIR |= DATA_MASK; CLOCK_DIR |= CLOCK_MASK; } /******************************************/ void sendProtocolBit(UBYTE data) { CLOCK_PORT &= ~CLOCK_MASK; if (data == 0x00) DATA_PORT &= ~DATA_MASK; else DATA_PORT |= DATA_MASK;
protocolDelay(); CLOCK_PORT |= CLOCK_MASK; protocolDelay(); } /******************************************/ void sendProtocolByte(UBYTE data) { UBYTE index;
DEBUG_PORT |= DEBUG_MASK; /** StartBit **/ sendProtocolBit(0x00);
for (index = 0x00; index < PT_BIT_MAX; index++) { sendProtocolBit(data & 0x01); data >>= 0x01; // LSB first, MSB least }
/** (Pseudo)ParityBit **/ sendProtocolBit(0x00); /** StoppBit **/ sendProtocolBit(0x01);
DEBUG_PORT &= ~DEBUG_MASK; } /******************************************/
/************************ MainProgram **********************************************/ int main( void ) { UBYTE zeichen; /** Init **/ initProtocol(); zeichen = 0x55;
for (;;) { sendProtocolByte(zeichen); wait100us(0x02);
} return 0; } /******* End Main ********************************************************************/
Моля ви ако можете да помогнете 6те съм много благодарна.
Мерси предварително
|
| Пет Окт 27, 2006 1:50 pm |
|
 |
|
paregov
Ранг: Ориентиран
Регистриран на: Сря Мар 01, 2006 2:21 pm Мнения: 267 Местоположение: Fort Lauderdale, FL
|
 Re: Аtmega16-съхраняване на данни в нов Frame
Pony Prog не е компилатор, но както и да е.
За да си съхраниш данните за longitude,latitude,altitude трябва да си избереш в какъв формат (дали ще е както ги приемаш като текст или ще float или някакъв друг).
Декларираш необходимите променливи или масиви.
Изваждаш си ги от съобщението GGA, VTG или в което се предаваха. Не помня вече.
След като имаш извлечени данните си ги подреждаш по необходимият начин във новият фрейм и ги изпращаш.
_________________ Всички обичаме да печелим, но колко от нас обичат да тренират!
|
| Пет Окт 27, 2006 2:15 pm |
|
 |
|
bateAz
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
С Atmega не съм работил, но съм обработвал GPS информация с микроконтролер. Това ми е работата. Ако имаш по-конкретни въпроси, мога да ти "ударя едно рамо". Правил съм го на C за MSP430.
|
| Пет Окт 27, 2006 2:54 pm |
|
 |
|
paregov
Ранг: Ориентиран
Регистриран на: Сря Мар 01, 2006 2:21 pm Мнения: 267 Местоположение: Fort Lauderdale, FL
|
@bateAz само с "ударянето на едно рамо" няма да стане работата, като гледам  . Ще трябва още нещо 
_________________ Всички обичаме да печелим, но колко от нас обичат да тренират!
|
| Пет Окт 27, 2006 3:27 pm |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
Сега стана интересно - жена девелопърка.
Така като гледам, имаш всичко необходимо. Като начало, дефинираш структура, която съхранява данните, ето така:
После я пълниш с нещо: Най-сложното е функцията за самото изпращане:
Този случай е максимално опростен - няма много важен компонент, синхронизацията. Ако си разбрала до тук, може да продължим. 
|
| Пет Окт 27, 2006 4:08 pm |
|
 |
|
goldie23
Ранг: Минаващ
|
Никога нямаше да се сетя да използвам структори,ти направо ми спря тока.Аз тука като се самообразовах по програмиране не6тото дето не ми стана много ясно са пойнтерите и структорите.
Освен това тези програми дето ги прика4их за приемнока и предавателя ги използвам за моита програма оба4е ми дава едни гре6ки при компилацията дето не мога да разбера 6то ми ги дава,казва 4е PORTC,DDRC,GICR,PORTA;DDRA,PINC undeclared,при условие 4е съм ги дефинирала в на4алото,което ми е о6те по интересно 6то стажа така.
Освен това за6то след tagCoordinate и UBYTE слага6 звезди4ка,компилатора и това не харесва ,както и рс.
П.С. Сори ако ви се струват глупави и елементарни мойте въпроси,ама наистина ми е много трудно,тука от един месец сама се у4а на С от разни статии на английскию(6тото не съм си в БГ) и не вси4ко ми е ясно.
Благодаря за помо6та и вниманието.
|
| Пет Окт 27, 2006 8:57 pm |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
Да, работата със струкури е удобна. Точно така се прави, ама имам някои забележки:
1. Географските координати в 4-байтов Float не се чувстват комфортно, губи се точност. Ползва се или 32-битов Integer с прекодиране, или 8-байтов Float. Второто е най-лесно и най-грешно, защото не всеки компайлер го поддържа, трудно се смята, заема много място в паметта и е $$$ при комуникация.
2. Височината не заслужава чак 4-byte Float. Стигат й 2 байта Integer. Въпреки, че в NMEA се дава с точност до 0.1m, реалната точност е под няколко метра, така че 1 метър дискретизация му е достатъчен.
3. Ако вземеш да обработваш тези записи, неусетно ще откриеш, че ти трябва ОЩЕ информация.  То винаги е добре да има още 
|
| Пет Окт 27, 2006 9:35 pm |
|
|
|
Страница 1 от 1
|
[ 7 мнения ] |
|