Отговори на тема  [ 13 мнения ] 
силиконова "кутия" 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение силиконова "кутия"
правя едно малко устройство, ала USB-232 преходник.
и ме споходи гениалната идея да не му търся кутия, а да му излея такава от някакъв тип пластмаса или силикон
няма изизквания към херметичност, горимост и т.н.

някой дали може да сподели опит?
- къде се намират такива силикони
- как се прави "калъп"-а
- някаква термична обработка трябва ли?
- друго?

Пет Окт 27, 2006 9:28 pm
Профил

Мнение Re: силиконова "кутия"
http://mcu-bg.com/mcu_site/viewtopic.php?t=2840

Пет Окт 27, 2006 9:30 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Дедо, това дето го магериш, не можеш ли да го сбереш в RS232 куплунг ? Олимекс правят такива маймунджулъци.

Съб Окт 28, 2006 12:14 am
Профил WWW
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен

Мнение 
А ако не го събереш, обади се да ти дам смола подходяща за целта.

Съб Окт 28, 2006 5:47 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
не мога да се събера в стандартна кутия по ред причини. повечето са конструктивни ограничения - размери, подход за кабел и т.н.
силикона ми харесва най-много, защото би трябвало лесно да се излее
и е по-усточив при падане на пода
а и трябва да е от оптически плътен материал.

понеже става въпрос за до 300бр макс, правенето на интрумент за пластмаса е неизгодно.
замислям се за ABS принтера, но сигурно цената е много "прототипна".

затова питах за силикони, ако правилно изполвам думата "силикон"

Нед Окт 29, 2006 12:00 pm
Профил

Мнение 
ABS принтера цената не е за таквиа цели, 2800 ми излезе модела който рпавих аз, верно глемичък, но на колкото да го разделиш цената пак си остава сериозна, освен тов не е за изделие, няма еднаква здравина в всички измерения, склонно е да се разслоява.
Относно силиконите, имаш в предвид топъл силикон или ??? Ако е топъл може и да стане, ако е някой от другите не съм сигурен, тези които се предлагат не съхнт в голям обем. Има такива с втурдители ама не съм виждал. Варанта е някоя смола. При всички случаи качеството няма да е врхът. Калъп се прави ил иот гипс или от метал. Металния така и така ако го направиш може би ще е по изгодно да се шприцва директно полимер, някоя подходяща гума например, само не знам там полимеризацията при каква температура се получава. От друга страна ако е малка проста кутийка при подходящ дизай матрицата ще ти излезе 2-3 хил лв. Разбирам че размера не е голям, ще с енаправи от симетрични части така че да е само една матрица. Е пак .. за 300 бр сиидва 10 лв на кутия .. не е малко все пак. Но тук има и един друг вариант, ако не искаш да е прерфектна изработка, мисля ще си намериш майстор който и за 1000 лв да ти я направи, естествено това за най-проста кутийка, с калпав материал и т.н. и врме сигурно повече ще отнеме но ......

Нед Окт 29, 2006 6:15 pm
Профил

Мнение 
правил съм го с епоксидна смола, за да е непрозрачно един приятел ми даде някаква боя за епоксидна смола. нещо тъмно синьо и ужасно плътно, една капка боядиса 100гр смола до непрозрачно, а кутиики бях намерил некви евтини.

Нед Окт 29, 2006 6:27 pm
Профил
Аватар

Мнение 
ами дали е силикон, смола или някаква друга гадост, не съм наясно с химичнте термини.
вероятно е двукомпонентно.

затова дадох пример с USB преходник. друг пример е залят куплунг за кабел (примерно сериен, принтерски, видео).
това явно се прави лесно и е евтино, очевидно е много течливо, защото в много случаи има доста финни релефни надписи.
не знам дали трябва да полимеризира в печка, вероятно е. но сигурно е ниска температура - 50-0 градуса, щото иначе ще се скапят кабелите и/или кулунзите.
това ми върши идеална работа и защото е меко и удароустойчиво.

само че не знам как се казва, нито как се прави.
желателно е да не е в китайски количества

Нед Окт 29, 2006 6:32 pm
Профил

Мнение 
За по-евтино можеш да сложиш в смолата и пълнител - най-добре е стъклен или кварцов прах. Поема много, но не зная от къде миже да се достави сега. Полиестерната смола също е удачна. За нея има втърдител и ускорител. Можеш да провериш за нея в представителствата на Оргахим. Опаковката беше 15-20л. В Бест имекс имат каталог, в който описват технологията на работа със силикон за такива цели, но все пак трябва да си имаш калъп. От алуминий мисля, че ще ти го изработят по-евтино.

Нед Окт 29, 2006 6:36 pm
Профил

Мнение 
Алуминия не е толкова зле за работа д, но ако се иска точен размер от стомана ще ти го направят сигурно най-ефтино, е при услвие че се прави на ръка де. Ако е на център, все тая, по одбре алуминий, на центъра не му преи да кра на по малки подавания, ама майтора иска да работи бързо, а с алуминий трудно се работи бързом трбяват доста инструменти или редовно заточване а майсторите не го обчат, иначе замазва и става мазало.
Изработката ще я измислиш, материала според мен е пластмаса която е горещо шприцвана, поне на съединителите, защото ако е с втурдител обикновенно са термореактивни материалите, т.е не можеш след това да ги стопиш примерно и да запазят структуртаа си като материал.
Но трябва д аимаш в предвид и разходите по израбтката де, нали се сеща че ако е материал който иска полимеризация с нагряване, или пък с втурдител това занчи много ниска произодителност с едногнездов инструмент защто след пълненето рябва да чакаш да се втърди. Може да се укаже че от тая гелдна точка 2-3 хил за матрица са по изгодни. А реално за малка непретенциозна утийка почти всеи може да изработи матрицата и да я шприцва после.

Нед Окт 29, 2006 7:31 pm
Профил
Аватар

Мнение 
ами формата е по-скоро проста - паралелепипед, пресичащ се с цилиндър и опашка за кабел
обема е 3-4 куб.см.
ако се прави на център, дали ще е едногнездна или 10 - има разлика в цената на материала и машинния час.
при този обем, 10-гнездна матрица ще е примерно 8х20х4см
все ми е тая какъв е материала за матрицата.

термореактивен материал ме устройва - няма да ги рециклирам нещата.
няма и да ги ремонтирам

при 200бр и 10-гнездна матрица трябва да се направят 20 цикъла, което ме устройва.

Нед Окт 29, 2006 8:15 pm
Профил

Мнение 
Не зная колко държиш на външен вид.
"Матрица" за епоксидна смола можеш да направиш и от изрязани на лазер плоскости. Например за тази големина 2 мм неръждавейка би свършила идеална работа. Цената в сравнение с другите начини на правене е символична. Кухият цилиндър можеш да го реализираш с вложка от тръба. Добре е преди да залееш смолата да пръснеш повърхностите на матричките със силикон - например тоя за лъскане на табло на автомобил. Идеята е след това по-лесно да извадиш изделието. За по-бързо втвърдяване на смолата можеш да я загрееш предварително до 40-50 градуса.
За този начин на реализация мога и да помогна.

Пон Окт 30, 2006 11:06 pm
Профил

Мнение 
Вместо пластмасова кутия, можеш да си направиш метална. Има програмни преси, които могат да свъшат чудна работа. Можеш да се огледаш и за накакъв алуминиев провил, който да го затапиш например с пластмасова запушалка.
Има и подходящи пластмаси, които се продават на листа. На CNC могат да се издълбаят, вместо да правиш матрица. Лошото е , че цената на повечето такива пластмаси е 15-20 лв/кг, но поне няма да рискуваш с матрица.

Вто Окт 31, 2006 11:03 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 13 мнения ]