Отговори на тема  [ 27 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
ST SWPMI интерфейс и WS2812 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: ST SWPMI интерфейс и WS2812
Абе за можене може, то не е точно в това въпроса, да речем до 8 канала могат да се управляват едновременно, а ако няма нужда да са синхронно и повече може. Въпроса е че яде време. Ако имаш дълга лента, да речем 500 светодиода, това са 1500 байта, при 1 us на бит 15 ms, ако правиш анимация и поддържаш фиксиран фрейм рвйт не остава много време за други неща. Примерно тия които аз правя трябва да намаля фрейм рейта, ако го държа 60 няма време за нищо, то и на 20 фрейма пак е кът, тая анимация все пак трябва и да се сметне, не че в голяма сметката ама на 500 светодиода и няколко канала ....та ако има хардуерни модули които да се използват би било удобно за такива случаи. Ако е само един няма голям ефект...макро заключение, ако е повече от 3-4 канала и се поддържат дълги ленти или няколко контролера които правят само рефреш или малко fpga.
Другият по-същеатвен проблем който вече май не съществува, разликата между светодиодите. На тоя протокол оригинала мисля е на world semi, или поне техните бяха първите които съм виждал. Въпроса е че много бързо се навъдиха клонинги, и при тия клонинги имаше съществени разминавания във времената, и това което работи за wa2812 не работи за тях, та трябва и това да се взема в предвид и в един момент хич не е широко около врата като времена. Сега вече май си оправиха чиповете.
Третият сериозен проблем е електрически, как ги драйваш. Ако имаш дълъг кабел до лентата изход от uC не винаги работи, зависи от капацитета, почваш да виждаш странни ефекти. Аз слагам драйвери за мосфета, но искат и терминация иначе пък почват да звънят и първия лед мре. Това пък има и друга причина и променлива, специфицирани са 5 В, но не държат много над 5, и като звънне и отива доста над лимита им. То и без звънене установих че на 4.7 работят много по-надеждно.
Всичко това докато го открия ни струваше километри сменена лента, стотици хиляди разходи по смяната, и много повече пропуснати приходи. .....та една тъпа светодиодна лента в рамките на година-две генерира над милион загуби. Отделно имиджа ... за продукт който трябва да в атрактивен не е много гот да свети на половин а в странни цветове.
Най-големия проблем е че поръчваш лента с ws2811 но какво има на нея един господ знае....как да е те така се учим.

Пон Авг 31, 2026 3:01 pm
Профил
Аватар

е да, ако опре до там търсиш хардуерния модул, няма как. в повечето случаи обаче не е така, аз например за пръв път в живота си ползвах хардуерен модул за spi едва миналата година, а хардуерно i2c така и още не съм ползвал.

Вто Сеп 01, 2026 7:17 am
Профил
Аватар

Софтуерните решения са гъвкави, но тежки. Понякога са невъзможни. Например софтуерен SPI можеш да направиш само на под 10 MHz и ако процесорът не се занимава с нищо друго, дори и обработка на прекъсвания. В противен случай си ограничен само до мастър, щото там ти задаваш темпото. Хардуерните са на практика ненатоварващи и некритични към латентност на реакцията. Особено, ако ползваш DMA.
Просто общи разсъждения ...

Вто Сеп 01, 2026 10:00 am
Профил ICQ

Аз използвам хардуерен винаги когато е възможно, наличен ли е винаги го използвам, стига да е достъпен на наличните пинове, особенно що се касае за spi и uart, i2c понякога го пускам и софтуерно. А софтуерен на ниска честота също е дърво, или го правиш по таймер, т.е.вместо един използваш друг хардуер, или циклиш до де не е предадено, което на ниска скорост губи време, или пък правиш трикове да го вкараш като таск в Майн лупа и предаваш бит по бит, ама тогава вече се ограничаваш от самия цикъл ...да вярно че в повечето случаи перифериите позволяват просто да шифтнеш данните на клока на който си, което е сравнително бързо но все така няма как да е по бързо от писането на един байт в буфера на spi.

Вто Сеп 01, 2026 10:59 am
Профил
Аватар

bateAz написа:
Например софтуерен SPI можеш да направиш само на под 10 MHz

а колко често ти се е налагало над 10, че даже над 1? мен само веднъж, и то признавам заради мързел и произлизащ от него лош дизайн. трябваше да пиша бързо в SD карта, и аз вместо по паралелния интерфейс го направих по серийния (SPI), ако не ме мързеше и си бях ползвал паралелния, никога в живота си нямаше да съм пипвал хардуерния модул за SPI.

Вто Сеп 01, 2026 12:02 pm
Профил

Ами много малки дисплеи са на spi, в момента имам едно такова което ако можеше щях да го пусна на 80, ама не може. За SD картите също но и SDIO да е режима там също има не малко контролери с хардуерен модул за него. То и за дисплеите има други интерфейси, но и те си имат хардуерни модули. Не че не става без, въпрос на ресурси. Е в момента имам едно с два i2c, един сериен, USB и spi, и в допълнение върти стъпков мотор, ако всичко се прави софтуерно я един момент времето няма да стигне за обработката.

Вто Сеп 01, 2026 2:46 pm
Профил
Аватар

zaphod написа:
а колко често ти се е налагало над 10, че даже над 1?

Налагало ми се е да чета по няколко 8-канални АЦП или да управлявам десетина 8-канални ЦАП с рейт по няколко хиляди семпъла в секунда. Там дори и с 10 мегахерца НЕ СТАВА ! Има и други приложения, колкото по-бързо свършиш, толкова си по-добър ( в реалния живот не е така ).

Вто Сеп 01, 2026 5:05 pm
Профил ICQ
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
Все едно слушам счетоводителки на маникюр….
В 21век софтуерен SPI… щото над 10мхз не били ползвали….
Плаче макя…

Вто Сеп 01, 2026 9:21 pm
Профил
Аватар

ToHu написа:
стига да е достъпен на наличните пинове

а да, тоя омразен 5д шах пропуснах да го спомена, също важен мотив. както и да е, аз не агитирам "кое е по-добре", това е генерално глупава позиция, много популярна сред програмистите. нормално и дори желателно е всеки да баца по различен начин, иначе ще станем ей така
Изображение

Сря Сеп 02, 2026 9:25 am
Профил

Да не си забягнал към Долни Лозен ? Това за пиновете в така. По-дъртите чипчета са фикснати и това трябва да се мисли на етап схема. Това беше една от силните страни на силабса, имат крос бар който не е баш което където искаш но дава доста свобода.майкрочип се сетиха за нещо такова с 10-15 години закъснение.

Сря Сеп 02, 2026 2:04 pm
Профил
Аватар

За Силабс не е ли по-правилно да се казва "имаха кросбар"... Имаше Силабс... :lol:

Сря Сеп 02, 2026 3:23 pm
Профил

itso.t написа:
За Силабс не е ли по-правилно да се казва "имаха кросбар"... Имаше Силабс... :lol:

Уви на там отиват нещата, като погледнеш продуктите им почти всичко е NRND ... имам два проекта с техни чипове, и двата медицински и на двата им предстои FDA ... надявам се поне тия които използвам да останат, за сега ги има но да видим. Това ще е голямо дърво ако трябва да се сменят.

Сря Сеп 02, 2026 9:05 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 27 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2