Отговори на тема  [ 8 мнения ] 
Blind Mechanical Via 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Blind Mechanical Via
За една платка ми се налага да затворя L1-L2 за пластмасовите пинове на конектора. Т.е. всички слоеве, без първият се пробиват, чисто механичен отвор. Толеранса в дълбочина може да е 10-20%.

Платката е 4 слоя, нищо особено. Предполагам отворите се пробиват след като се пресова цялата структура. В такъв случай вероятно или няма да е възможно, или ще трябва да ограничат дълбочината на пробиване.

Правили ли сте нещо подобно? Ако ще е твърде скъпо или невъзможно, просто ще запълнят дупката с някаква оластмаса, платката и без това ще се лакира допълнително.

Чет Авг 27, 2026 10:48 am
Профил
Аватар

Мнение Re: Blind Mechanical Via
ако това някъде се прави, то почти сигурно е преди залепването, но аз лично предпочитам да не ползвам никакви екзотични опции, 5 минути кеф, после цял живот страдание

Чет Авг 27, 2026 11:30 am
Профил
Аватар

Правил съм частично фрезоване на платка в дълбочина. Платкарите се справят, но се вижда ясно, че прецизно фрезоване в дълбочина "не им е силата".
10 - 20% точност не дават полезна информация в нормални мерни единици. При платка с дебелина 0.2 мм. е едно, при платка 2.0 мм е друго... :D

Но ако се приеме че говориш за толеранс десета, две, три, би трябвало да се справят.

Чет Авг 27, 2026 12:07 pm
Профил
Аватар

Значи при дебелина от 1.6мм - ако пробият дупка с дъбочина от 1.2мм до 1.5мм ми върши работа.
Предполагам не е голяма филосифия за дупка 0.7мм и че са само две такива на платката, която е стандартна.

Чет Авг 27, 2026 12:18 pm
Профил

Трудно да имаш непреходен отвор с тоя диаметър който да е пробит след като стакъпа е залепен, свредлото трябва да мине през слоя, съответно ще пробива в следващия. Може с фрезоване но дали и как ще го направят е друг въпрос. Много зависи от стакъпа и между кои слоеве е сляп. Ако L1-L2 е препег а кора е в средата може и да стане, ако имаш два кора и един препег няма да стане най-вероятно. Свредлото е да речем с 120 градуса ъгъл което за 0.7 свредло в около 0.2 мм, това ти в минималното преминаване което трябва да имаш. Не знам дали платладжийските свредла не са с по-голям ъгъл, което е добре в случая.

Чет Авг 27, 2026 2:43 pm
Профил
Аватар

Платкаджийницата каза между 30-50% по-скъпо, трябва да ги пробиват отделно. Вероятно ще го направию с обикновена платка, а в тия дупки ще сложим някакъв гел, после ще има и лакиране и толкоз.
Ако искат да го плащат така, тяхна си работа. Тия пшатки и нез това са нез пари, с 50% бълха ги ухапала шефовете.

Чет Авг 27, 2026 5:47 pm
Профил

А каква е целта на затварянето всъщност, не ми стана много ясно. Влизат там някакви пинове това добре, ама защо трябва да ги затваряш, те не са ли само за регистрация на конектора ?

Чет Авг 27, 2026 7:34 pm
Профил
Аватар

Понеже дъното е откъм "влажната" страна, а са само SMD, и затворени виаси плюс spray coating - нещо като двойна застраховка че оттам няма да мине водата. Самата платка също е затворена в шроуд със уплътнение.

Чет Авг 27, 2026 9:04 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 8 мнения ]