Отговори на тема  [ 14 мнения ] 
Търся човек за изработка на въртяща платформа (turntable) 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ

Мнение Търся човек за изработка на въртяща платформа (turntable)
Здравейте,

Търся човек с опит в хардуера, който да изработи и сглоби моторизирана въртяща платформа за фотограметрия. На платформата се поставят обекти, които се завъртат бавно и плавно, докато телефон с камера прави снимки за генериране на 3D модели. Рамката и спецификацията са готови, трябва ми човек, който да го реализира физически.

Техническо резюме:

Управление: ESP32
Комуникация: BLE (управление от телефон/лаптоп) — фърмуерът е почти готов
Стъпков двигател с плавно, тихо и прецизно въртене (микростъпинг)
Товар: ~2-3 кг, диаметър на платформата ~30-40 см
Механика: платформа с лагерна опора, монтаж на двигателя, за предпочитане 3D печатни / лазерно рязани части

Какво търся конкретно:

Механична изработка и сглобяване на платформата
Свързване и монтаж на електрониката
Тестване и настройка (микростъпинг/скорост ще фиксираме заедно)

Детайли:

Локация: София, предпочитам среща на място
Платено, еднократен проект с потенциал за продължение
Ако имате портфолио или подобни изработки — ще се радвам да ги видя

Пишете ми на лично или оставете контакт тук. Благодаря!

Чет Юли 23, 2026 8:52 pm
Профил
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Търся човек за изработка на въртяща платформа (turntable
1. Какво ви спира да купите нещо готово?
2. Готови ли сте да платите реалната цена или търсите нещо без пари?
3. След като имате допълнителни изисквания на технически параметри готови ли сте да платите допълнително за разработката точно по вашите критерии? (особенно в частта която е извън инженерния скоуп)
4. Механичен конструктор - инженер ли е проектирал изделието или е някой художник който си представя как иска да изглежда нещо а не е изчислено и технологичните процеси не са взети в предвид?
5. Микростъпковото управление не дава прецизност или точност / повтаряемост. Като цяло е нелинейно. В накои системи се ползват 5 фазни мотори на микростъпково управление но и те имат лимитации. При изчисление на проекта взети ли са тези неща в предвид? Каква е връзката между мотора и масата? Какко е числото на редукция? Какви са хлабините на редукцията? (останах с впечатление, че търсите прецизност).

П.П. Мога да изработя подобно изделие но частта с 3д принтирани части ми звучи доста несериозно като задание и проект.
П.П.П. Модулите и възлите които не са проектирани качествено ще се наложи да се проектират на ново.

Пет Юли 24, 2026 3:50 pm
Профил

Без да разводнявам обявата, но относно 3д принта няма никакъв проблем, вече голяма част от фикстури и специална екипировка се принтира и са напълно функционални. Но на пазара има кушпища продукти, или поне стъпи на нещо готово за платформата, те на :
https://www.omc-stepperonline.com/hollo ... r-platform
Няма какво да се занимавате с лагерни възли, редуктори и подобни, това е работещо и направено доста читаво, вземаш си моторче и контролер от там, и си спестяваш 80% от разправиите.
Иначе това което Пиф е питал е съвсем логично.

Пет Юли 24, 2026 7:16 pm
Профил
Аватар

Като идея за автора на темата / заданието - разглеждали ли сте какви сходни продукти има в другите браншове - готови въртящи се маси и контролери за тях?
На прима виста - за аудио измервания се използват подобни джаджи.
Разговорно пак се наричат "гранофон" и представляват въртяща се маса, с интегрирано управление. Обикновено предлагат куп начини за командване - през контролния им панел, по някаква серийна комуникация, мрежов интерфейс и т.н.

Пет Юли 24, 2026 11:08 pm
Профил

Благодаря за отговорите. Единственото готово решение, което ми върши работа и открих е това: https://orangemonkie.com/products/foldi ... 3o3gtf0qPz

Но то държи да се команда през негово приложение, което не ми отговаря на изискванията.
На мен ми трябва платформа, която се завърта 10 градуса и казва през блутут на айфон да снима (чрез миди клавиатурата имитирайки бутона за звук нагоре).

Вариант е да се напише собствено приложение и да се команда от там, но на мен ми трябва платформата да казва кога да се снима, а не телефона.

Всякакви идеи и съвети ще са изключително полезни, благодаря предварително! :)

Съб Юли 25, 2026 3:01 am
Профил

П.П.: В сайтове като алиекспрес има подобни, доста по-евтини но не позволяват стъпка на въртене 10 градуса.

Съб Юли 25, 2026 3:08 am
Профил

Може би си струва да поровиш още малко, иначе няма как да се доближиш и на порядък отгоре на тия цени в алито. Може и като цяло да намериш някой ентусиаст да свърши работа за по-малко пари, но едва ли тук пишещите ще се хванат да правят нещо подобно за по-малко от няколко хил.
В момента имам нещо подобно за други цели, само като БОМ излиза около $1000, с тия ротатори от линка който ти пуснах.

Съб Юли 25, 2026 5:20 am
Профил
Аватар

viktor11 написа:
Благодаря за отговорите. Единственото готово решение, което ми върши работа и открих е това: https://orangemonkie.com/products/foldi ... 3o3gtf0qPz

Но то държи да се команда през негово приложение, което не ми отговаря на изискванията.
На мен ми трябва платформа, която се завърта 10 градуса и казва през блутут на айфон да снима (чрез миди клавиатурата имитирайки бутона за звук нагоре)...

Като идея - вземи за база това устройство или друго подобно за да използваш механиката му, и преправи управлението да отговаря на критериите ти.
Това значително би опростило задачата.

Съб Юли 25, 2026 9:39 am
Профил

Преработката на китайското може да се окаже много по-сложна и скъпа от направата на ново. А и човека иска 30-40см докато китайското е 25.

Тони, тея актуатори имат такива космически параметри, че и марсианците ще им завидят. Някакви нанометрови луфтове на цялата система. 6 нули след запетаята... Торка от 10 нютона ще го прежаля но параметрите които дават ...

До колкото разбрах от автора проекта е по-скоро хоби и пари няма. Та най-лесното е да се купи готово и да се опита някой по-сръчен да го преработи. Далеч е от инженерен проект целящ разработка и производство.

Съб Юли 25, 2026 10:12 am
Профил

Амин не виждам нещо кой знае колко хвалебствени я спецификацията което да не отговаря. Аз ги използвам доста за всякакви дребни автоматизации и вършат работа, ей сега точно правя автоматично нанасяне на лубрикант за производството, един от тия ротатори и и една линейна задвижва. За разни такива цели са екстра, но не бих ги сложил и в хоби CNC.
Но пък моторите им работят очудвашо добре, сложил съм на рутрчето от тия с ОВ по позиция и са перфектни за такъв тип машинка.

Съб Юли 25, 2026 10:29 am
Профил
Аватар

Ха, ама това да не са китайците които ежеседмично спамят форума с линкове към магазин за стъпкови двигатели? :D

Съб Юли 25, 2026 11:53 am
Профил

Не знам, май не са ама знае ли човек, но нещата работят, повечето ...имат едни драйвери които се слагат на степента отзад, в смисъл такъв формат, те не са читави, но с другите им нямам проблеми. Не че ги рекламирам ама вършат работа.

Съб Юли 25, 2026 12:30 pm
Профил
Ранг: Ориентиран
Ранг: Ориентиран
Аватар

itso.t написа:
Ха, ама това да не са китайците които ежеседмично спамят форума с линкове към магазин за стъпкови двигатели? :D

Има логика ! :twisted: '... да се команда ...' повторено два пъти слОчайност?

Съб Юли 25, 2026 5:41 pm
Профил

Все пак благодаря за отговорите! (нямам китайски корени :Д)

Нед Юли 26, 2026 10:24 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 14 мнения ]