|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 2:23 am
да започнеш работа е по-трудно, отколкото да я свършиш?
| Автор |
Съобщение |
|
Pif
Ранг: Форумен бог
|
 Re: да започнеш работа е по-трудно, отколкото да я свършиш?
Миро, ти сериозно ли сравняваш високотехнологична машина като принтер за вафли на 2-3 нанометра и уебсайт и апче за телефон? А "иновацията" на палячото тесларов не е никаква иновация. Той навремето открадна пейпал. Ама мама и тате имат кинти и го скатаха. Малко са го били в училище. Целия му бизнес е пирамида. Ако не бяха акциите и инвестициите никога нямаше да пробие. А играе много на дебело. С кинти от държавата. Китайците нямат нищо. Всичко е откраднато, изкопирано или направено по белия свят. Американците пратиха хора на луната 60-те години. Китайците защо още не са пратили? Не се сещам за нито 1 иновативно нещо дето да са направили първи. Едно фундаментално откритие. А евтиното го постигат чрез почти безплатен труд и сериозна държавна субсидия. За тях е нормално да работят по 50-60 часа седмично но като нямат основите, нямат инженерната мисъл... резултат няма как да има. Не съм бил в китай но ми се е налагало доста пъти да работя с китайски колеги. С по 2 мегистратури по електроника и пак мисълта им е колкото на празноглава блондинка. На каквото са ги научили в университета - това могат. Креативност нула. Мисъл - нула. А проблема с адаптерите е това, е тоя за 50 лева е също толкова качествен колкото за 5 лева, само дето опаковката е по готина. ДедоБоре, и със и без ИИ сме за пенсия. Света се промени. Винаги старите мислят, че е за по-лошо. Ще видим. Колкото доживеем. Нещата няма да се върнат. А и новите меринджеи и управители дори не могат да си представят, че има по-добър начин за вършене на работата. Това са видели, това правят. Кристофър Робин слиза по стълбите и влачи Мечо Пух за крачето. Главата му се блъска в стълбите - дрън, дрън, дрън. Мечо Пух си мисли - от това силно дрънчене в главата не мога да помисля дали няма по-разумен начин за слизане по стълби.
|
| Сря Юли 22, 2026 10:29 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11265 Местоположение: Добрич
|
Много по-сложно е! Не знам дали имаш нервите да ми четеш лекциите (те не са мои, аз само преразказвам), но първо трябва да познаваш западния модел. Повярвай ми, това е много важно, а не просто лирично отклонение. Моделът за успех на дадена западна империя винаги се е състоял в 3 основни стъпки. Първата стъпка са няколко "фундаментални открития" (от парната машина навремето до ИИ). Тези открития съчетани с протекциониска политика правят дадена държава по-силна индустриално, икономически и т.н. Втората стъпка е експанзия навън, като съответната бъдеща империя започва да диктува на останалите своите интереси в търговия, финанси, култура и т.н. Това има логични причини, примерно ти ако ще правиш международна търговия едва ли би си обърнал средствата в зимбвавийски шишарки и едва ли би ги сложил в зимбабвийска банка. За съжаление "империализма" има и тъмна страна, щото великите почват да се изкушават и отиват и отвличат президенти, казват "ти сега ще продаваш нефта си на който ти кажем, парите ще идват в наши банки, а ако слушкаш евентуално може и да ти разрешим да ползваш част от тях, ама ако за неща които одобрим". Както казах за съжаление всички западни империи са прекалявали с експанзията си, но това не е важното в случая. Важното е, че и без прекаляване експанзията им по естествен начин пак води до създаване на твърди валути, търговски и всякакви отношения, които пак казвам по естествен начин са в тяхна изгода. Третата стъпка е вдигане на стандарта на живот в самата империя, което е нормално - имаш силна икономика, силна външна търговия и... няма как да си гладен. Има и други, но да кажем това са 3 важни момента в развитието на всички западни държави/империи. Без изключения! Сега да се върнем на Китай... Когато казваш, че не са измислили нищо си абсолютно прав, ако го казваш в контекста на лиричното ми отклонение. Демек китайското развитие не е базирано на някакви открития или някакви велики научно постижение и тем подобни. Просто НЕ Е. Съмнявам се, обаче, че го казваш в тоя контекст. По-скоро повтаряш пропагандата, която няма за цел да показва китайските постижения. А те си имат техните постижения. Хора на луната не са пращали още, но сигурно ще пратят. Пращаха апарати успешно. Имат си собствена космическа станция и са единствената нация със собствена станция, а не да ползват чужди консерви или чужди двигатели. Така че не са толкова зле с космоса, нито която и да е друга сфера. И ако твоето твърдение е в тоя контекст, аз не съм съгласен - Да, китайците са копирали много неща и са тръгнали с копиране, но към момента си правят собствени разработки в достатъчно области. Разработките може и да не са супер-дупер и не са причина да се притесняваме че само заради тях целият Китай ще се изстреля в космоса, но са достатъчно да се развиват и сами. И то да се развиват адекватно и не по-зле от която да е западна държава. Както много пъти съм писал силата на Китай не е в качеството. Без това да означава, че не могат - просто не им е това целта и не е в това нашия проблем. Силата в Китай не е в науката може би, без това да значи нещо лошо за тях. Напротив, напоследък ако човек погледне колко научни разработки се правят там, колко инженери се обучават и на какво ниво е всичко - изобщо не е майтап работа! За да обясня проблема с Китай пак трябва да се върна на западния модел... и по-точно на проблема в западния модел. Проблемът е, че рано или късно империята трябва да жертва една от трите си характеристики. Не може да поддържаш безкрайно време едновременно производство, силни финанси и висок вътрешен стандарт. Високият стандарт кара капиталистите да си изнасят фабриките навън, съответно губиш първа точка както и в момента със сегашната империя. И изведнъж почват да се появяват проблеми, че не могат да си произвеждат радари за фърчилата, не могат да правят достатъчно бомби и ракети, не могат това, не могат онова... Сега искат да си върнат производството, ама без да чупят долара и доларовата система и без да смъкват стандартта. Нещо което хич не е лесна работа. Имат там някакви идеи, обаче все идеи, които никой досега не е тествал. Всички империи досега просто са се проваляли! Къде е тук Китай в тая картинка... Някои ще кажат те са просто следващата империя. Може. Но не това е важното. Важното е, че те не ползват западния модел. Пак ще повторя трите характеристики - те не разчитат на някакви фундаментални пробиви. Тяхната експанзия е на много по-различен принцип. Те не искат да налагат йоана си, точно обратното. Те не искат да крадат чужди ресурси, точно обратното. Донякъде единствено третата точка е валидна - да дигат си стандарта, обаче и заради демографията и заради политическото им устройство и заради истинския им модел на развитие (не тоя западния) - при тях стандарта не води до проблем с производството, напротив - точно обратното. Та с две думи, Китай не работи по западния модел изобщо... ама изобщо! Няма да навлизам в детайли какъв точно им е моделът, само ще кажа че техният модел е напълно НЕПРИЛОЖИМ при нас. Хайде, някои неща може... но няма да е същото. Та това е накратко истинският ни проблем с Китай. От една страна западните сили работят по модел, който ги вкарва в тежки дилеми. От друга страна имаме Китай, който няма тия проблеми и не може да бъде спрян с познатите ни политически и икономически средства. Всичките тия санкции, мита и други глупави пропаганди как Китай работел на субсидии и какви ли не глупости как аха-аха ще рухне са точно глупости и не бих искал да ги коментирам изобщо. Не казвам, че положението е безнадеждно... а само че имаме проблем. Проблем, за който няма известно решение, тъй като досега в историята на човечеството не е имало подобна ситуация. Може и да има решение, кой знае... Аз знам само, че когато дадена държава въведе нов, очевидно по-ефективен модел или обществен строй или тем подобни генерални неща, останалите държави са принудени да го последват или да останат в историята. В случая е малко по-сложно, защото не можем и не знам дали искаме да копираме техния модел. С три думи - предстоят интересни времена!
|
| Чет Юли 23, 2026 11:31 am |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12764 Местоположение: София
|
Да опитам и аз да извадя от контекста... Миро, ама ти нищо не си казал! Една буква... Така, китайската техника в една снимка. В случая не е техника, ами е ебе, след година употреба. И да, знам, китайците са направили всичко както си требе. Потребителят е виновен, родата на потребителя до 12-то коляно, приятелите и познатите му. Китаеца - никогиш!
|
| Чет Юли 23, 2026 12:01 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
По същия начин може да се направи снимка на която и да е марка и да се тиражира... Факт е, че в момента аз лично карам кола произведена и сглобявана в Китай. И да... ебе е! Да вярвам на очите си или на някой който репоства разни снимки?
|
| Чет Юли 23, 2026 12:07 pm |
|
 |
|
itso.t
|
Когато говорим за ебета ти рядко си обективен, затова вярвай на когото искаш, но аз от доста време приемам думите ти с големи резерви. Както и на съфорумникът ни на когото автомобилите с ДВГ му миришели, а ебетата не. Ама и той не знае на какво и от какво му миришело...
Апропо, не ме въвличай в заблуждение. Щом имаш ебе, нямаш автомобил. Двете не могат да се съвместят в едно...
|
| Чет Юли 23, 2026 12:13 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Не помня да съм продавал тук ебета на когото и да е. Даже се старая да предупреждавам какви условия трябва да има човек преди да си купи ебе и т.н. Аз имам условията и си карам... имам и някакви наблюдения, които колкото и да са непълни все пак са преки наблюдения и поради тая причина смея да твърдя, че са една идея по-точни от четене на постове от познати или непознати. При това често извадени от контекста, щото мога се хвана на бас с теб, че BYD имат хиляди проблеми, обаче да се твърди че воланите им се разпадат след 1 година, хайде моля ти се! Същото е и с китайските ментета - да, в алито и темуто продават какви ли не боклуци. И тъй като за разлика от теб нямам скруполи и пазарувам от подобни сайтове и ми се е случвало да попадам на боклуци. Няма с какво да ме изненадаш. Но също така ми се е случвало и да попадам на доста добри продукти на много добра цена. И то не задължително клонинг на нещо западно. Нещо повече - с времето долу-горе се научих да се ориентирам по-добре и разпознавам боклуците без да ги поръчвам. Е просто няма как да се съглася с теб, че всичко китайско е боклук. В същото време никога не съм твърдял, че всичко е цветя и рози, така че не разбирам в какво точно съм те заблуждавал?
|
| Чет Юли 23, 2026 12:28 pm |
|
 |
|
itso.t
|
Знам, знам, не си първия и не си единствения... Шопът погледна жирафа, и отсече: Е те такова животно нема!
|
| Чет Юли 23, 2026 12:43 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Както казах аз нямам предубеждения към китайците и се старая да проучвам продукти към които бих имал потенциален интерес. Тъй като доскоро си търсех ебе, естествено съм вложил доста време в проучвания, включително и на китайски ебета. Да, повечето проблеми ги знам от интернет, просто защото като отидеш на оглед никой няма да покаже проблеми, особено като тоя ти дето показваш. Воланът ще бъде сменен естествено! Така че и моята информация за проблемите идва основно от интернет, просто съм гледал малко повече от теб. И след като съм изгледал и прочел буквално за хиляди проблеми и нито един от тях не е свързан с материали-менте не знам какво да ти кажа. Или аз не съм гледал както трябва... ама то ако има такава болест, особено при такава марка с няколко милиона произведени бройки нали се сещаш колко снимки щеше да има. И нямаше да са анонимни... Поради тая причина смятам, че твърдението ти е меко казано невероятно. А невероятните твърдения изискват малко повече доказателства. Дай източник, дай модел, дай подробности как точно се получило - дали не е имало пожар, с нещо да е заливана... Какво и да е, дай конкретика. Така да ми твърдиш че китайските ебета се разлагат и да имаш само 1 снимка като аргумент, извинявай, несериозно е!
|
| Чет Юли 23, 2026 1:11 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
Пред Небесните порти се образувала опашка. Свети Петър разпределя новодошлите:
- Имал ли си електричка? - Да... - Влизай в Рая!
- А ти имал ли си електричка? - Да! - Влизай и ти!
- А ти? Имал ли си електричка? - Да! Даже две! - Марш в Ада!!! Раят е за мъченици, не за идиоти!
|
| Чет Юли 23, 2026 1:40 pm |
|
 |
|
dan
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3714 Местоположение: Високо в планината
|
Едностранчиво гледате на Китай. В Китай всяка година завършват над един милион (1е+6) инженера. Докторантите им в областите на точните науки са повече от всички студенти на България сумарно. Коефициента на интелигентност е с 10 по-висок от нашия. Често вероятностно няма как да не са по-добри.
Бай Благой обаче вика, че са тъпи, щото до него стига най-долнопробната китайска продукция. Не били направили нищо ново. 2024 китайците взеха проби от обратната страна на луната. Пратиха сателит, за да поддържат комуникацията. На цена в два порядъка по-ниска спрямо БВП, отколкото е струвало на NASA да прати човек на луната.
Били им липсвали фундаменталните знания. Не, не им липсват, изостават в изследванията във фундаменталните науки, но не защото не могат, а защото не са им икономически перспективни. А и най-вероятно откриятията си ги пазят за тях, не се борят за световно признание:
Едит: чел съм стотици статии в моята сфера, написани от китайци. Нито една не си е струвала нито времето, нито хартията. Обаче гледам и какво изкарват като специална техника - корелацията между двете е нула. Значи не че не могат, а не искат да го показват.
_________________ Хайде де!
|
| Чет Юли 23, 2026 5:00 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
И какво по-конкретно? 
|
| Чет Юли 23, 2026 5:30 pm |
|
 |
|
itso.t
|
 |  |  |  | dan написа: Едностранчиво гледате на Китай. В Китай всяка година завършват над един милион (1е+6) инженера. Докторантите им в областите на точните науки са повече от всички студенти на България сумарно. Коефициента на интелигентност е с 10 по-висок от нашия. Често вероятностно няма как да не са по-добри.
Бай Благой обаче вика, че са тъпи, щото до него стига най-долнопробната китайска продукция. Не били направили нищо ново. 2024 китайците взеха проби от обратната страна на луната. Пратиха сателит, за да поддържат комуникацията. На цена в два порядъка по-ниска спрямо БВП, отколкото е струвало на NASA да прати човек на луната.
Били им липсвали фундаменталните знания. Не, не им липсват, изостават в изследванията във фундаменталните науки, но не защото не могат, а защото не са им икономически перспективни. А и най-вероятно откриятията си ги пазят за тях, не се борят за световно признание:
Едит: чел съм стотици статии в моята сфера, написани от китайци. Нито една не си е струвала нито времето, нито хартията. Обаче гледам и какво изкарват като специална техника - корелацията между двете е нула. Значи не че не могат, а не искат да го показват. |  |  |  |  |
Няма как да не се съглася с голяма част от написаното. И все пак, когато се върнем обратно на нашата планета, се сблъскваме с творенията им. Сещаш ли се за друга държава която летеше къде ли не из космоса, а цивилната и техника не ставаше за нищо? Както и да е. Няколко конкретни въпроса, за по нашите неща: 1. Тектроникс, Аджилент и т.н. или Овон, Ригол и т.н.? 2. Велер, Хако, ДжъБъЦъ и т.н. или китайски поялник за левче? 3. Тексас инструментс, Аналоговите пичове и т.н. или чаркове от... не се сещам за нито едно име на китайски производител на чаркове? И още един малко по-страничен въпрос: Кога за последно си попадал на китайска джаджа (не само асемблирана в Китай) която когато си я разгледал или използвал, от устата ти да се е отронило спонтанно "еб@ти готиния чарк"?
|
| Чет Юли 23, 2026 6:40 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Аз лично имам и Тек и Аджилент... Но не съм ги купувал нови. Ако се направи анкета кой какво е купувал лично от магазин - залагам, че ще е по-скоро някоя от китайските марки. За поялниците китайчетата по нищо не отстъпват на Хако и JBC. Но уви, не струват по левче. Но не и хиляди. Моят струваше над 100$ преди 10-на години може би. За чиповете не ти знам бизнеса, но в нашия отдавна ползваме китайски производители. Примерно gigadevice и apm за процесори. И захранвания имаме, макар че и аз не им помня имената. Ако държиш ще проверя. Пиша не да се заяждам, просто имам чувството че доста години не си излизал от вкъщи и не си наясно какво се случва  П.с Единствено си прав, че никой не си пада по китайски продукти. В повечето случаи става въпрос за цена/качество. Примерно ако хубавите западни поялници не бяха над хилядарка щях да взема такъв с по-красиво лого. Но заради едното лого няма как да дам 10 пъти повече... Все пак ми трябваше инструмент, а не украшение за рафта.
|
| Чет Юли 23, 2026 7:47 pm |
|
 |
|
itso.t
|
Де да беше прав... За уредите е ясно, че критерият за избор на китайски е само цената. Че не са еквивалентни функционално се подразбира... По-интересно е с поялниците. С еднаквите поялници... Прословутото Хако Т12 има незнаен брой китайски копия. Всъщност от такъв тръгнаха навремето проектите на Спарки. И аз като всички когато тръгнах да повторя проекта - хайде в експреса на али, на евтините човко-нагреватели и дръжки. Ами за вършене на работа вършат - ако изобщо проработят. Някои работеха добре, други зле, трети хич. По-забавни бяха дръжките - ту контактуват, ти се закачат... Накрая ми писна от тамагочита, отидох до локалните вносители на Хако и си купих оригинална дръжка и човко-нагреватели. Да, цената им не беше като в "алито", но беше поносима, и ВСИЧКИ работеха без забележки. И още работят. Същата работа и с менте човко-наревателите на JBC. Работят някак, но само оригиналните работят както трябва. Няма причина другото им "поялно" творчество да е по-различно. Затова приемам думите ти, че били като Велер, Хако и т.н. с огромни резерви. Не казвам че с китайските изчадия не може да се свърши работа. Вероятно може. Всъщност за сегашните ми умения е достатъчно поялникът за може да разтопи припоя и човката му да се калайдиса за да си свърша работа някак. И все пак, с хубав поялник върша по-хубава работа, с по-голям кеф. Ще се пробваш ли да отговориш на последния въпрос? По-натам ще споделя колко са успели да отговорят до момента...  Всъщност човките от алито имат своето приложение. Ако се наложи да сгъна някоя на осморка за някоя щуротия - изобщо не се замислям. Същото е и ако трябва да изпека някоя пластмаса.. За оригиналните щеше да ми дожалее. И не заради цената им...
|
| Чет Юли 23, 2026 8:19 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
За чипове по добре да не говорим, защото имат не малко, читави чипове, които работят точно както пише, но или трябва да има някой който да е пробвал и да ти каже кое работи, или сам да го установиш по трудния начин. За уреди нямам опит, имам два сиглента, едното е функционален, в интерес на истината работи добре нямам особени забележки, другото е захранване, не ме кефи, в зоната в която превключва намотки не работи добре в режим на ток, което си е дърво голямо ако си решил да тестваш някой светодиод... обаче постоянно ми попадат разни ревюта на скопци и сиглента и ригол изглеждат доста използваеми, или да ги наречем сравними с подобен клас лекрой /кийсайт , .демек ниският им клас. В мексико използвам съвсем китайски перестатични помпи за диспенсъри, ами работят си, не мога да се оплача.... имам доста малки инстурменти китайски, лентов шлайф, осцилираща шкурка, малък банцинг ... мм не мога да кажа че съм супер очарован, със сигурност не ахкам по тях, но вършат работа .. даже имам вече малко китайско стругче, и колкото и да е смотано ми върши супер работа като потрябва 
|
| Чет Юли 23, 2026 9:36 pm |
|
|