Отговори на тема  [ 85 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща
да започнеш работа е по-трудно, отколкото да я свършиш? 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение да започнеш работа е по-трудно, отколкото да я свършиш?
попаднах на едно видео в тубата
гледах го на няколко пъти, гнусометъра ми често 'удряше стрелката', но това е заради моите си калибрации.

няколко извода, според мен:
- няма начин да минеш през ИИ-HR филтъра.
трябва да си упорит (поне 20-30 опита с различно наточени CV-та в една и съща точка).
преди въобще да пробваш, мини няколко виртуални теста с ИИ, да анализираш какви ключови думички да напишеш, че да ги фане филтъра

- не се отчайвай от първите стотина автоматични отказа. все едно да спориш с автомата за паркиране за глобалното затопляне, когато на екрана му свети 'Out of order'
изчакай да се скрие слънцето, някой да го ресетне, или най-добре да дойде зимата. така или иначе ще минат 6-18 месеца, докато те викнат някъде на интервю ('процеснат' те)
е, че през това време ще си върви таксата за паркиране на час, си е твой проблем.

- ако се правиш на тъп, ще те отхвърлят поради недостатъчна 'експертиза'. ако се правиш на умен - защото си прекалено квалифициран
ако изтъкваш компетенциите си в конкретен 'домейн', а се търси друга ключова думичка - чао.
примерно - търси се бекенд за реакт, а ти имаш 'експертиза' по ангулар. принципно не е драма, ама няма да минеш през ИИ-HR, ако не излъжеш
важно е и как си подреждаш/форматираш ключовите думички в CV-то. може/трябва да направиш няколко десетки итерации, задължително с помощта на някой чат, че е добре и да ги въртиш.

- HR-ите очакват от теб да се подготвиш яко. да разбереш каква е фирмата, какви са продуктите и, какви технологии ползват ('домейни'), да посочиш твои минали подобни работи, че и метрика (в еди-коя-си фирма, работих по аналогичен проект, при което съкратих разходите на фирмата с 1769%)

- ако все пак се промушиш през ИИ-HR и стигнеш до интервю ('процес'), не очаквай да си плямпаш час-два с някоя кака като на видеото.
лапласовите уравнения останаха в миналото. в най-добрия случай ще ти тръснат някой чат и ще те гледат как си общуваш с него.

примерно: задачата е колко микрона е допуска к9 за вал 33мм
ако отговориш веднага +52 -0 си фитка. ти си уникален специалист, но незаменим. ако утре те бутне трамваят, няма от къде да ти намерят замяна.
ако отговориш, че ще погледнеш в съответния справочник табличката, пак ще те отсвирят. каква е тази табличка, ние не сме чувàли за нея
ако зададеш уточняваш въпрос 'при какъв температурен градиент?' може и да предизвикаш агресия - тоя какво ми се прави на хитър! ще ми отговаря на въпроса с въпрос, не на мен тия!
правилния отговор е - нямам си на идея какво ме питате, но ще ползвам чата да ми напише скрипт на питон, който да ми сметне числото.

- фирмите не знаели какво искат, от там и HR-те не знаели как да обяснят на ИИ какво да филтрират
но щели да работят върху себе си. дори щели да поискат от някой ИИ да им прецизира филтрите за ИИ-HR
просто трябва да сте търпеливи и настоятелни, изчакайте ни 6 месеца да си доизпием кафетата.

- няма начин да минете през ИИ-HR и EE-HR.
затова ползвайте лични познанства/връзки ('network'), идвайте на нашите шамански сбирки, контактувайте си с колеги.
може някой от тях да ви препоръча, че да ви бутнем досието нагоре в купчинката.
и... тогава, аджеба, за какво с тия HR-(к)и?

---
Прикачени файлове:
гости.PNG
гости.PNG [ 2.85 KiB | Прегледано 365 пъти ]

доброжелателните гости ви мислят само доброто, да знаете

Пон Юли 20, 2026 7:33 am
Профил
Аватар

Мнение Re: да започнеш работа е по-трудно, отколкото да я свършиш?
ДедоБоре написа:
и... тогава, аджеба, за какво с тия HR-(к)и?

Е, Хонда е бюджетен производител. моделът HR не е върха на автомобилостроенето, но ако няма налично друго "возило" би могъл да те закара до точка Б. :P

Пон Юли 20, 2026 7:58 am
Профил
Аватар

Прав е Дедо, но хубавото е че все още не всички имат парите, времето, желанието и търпението да се занимават с HR-ки и чужди интелекти - и помякога се случва да те наемат.
Но с комтакти и чужди препоръки става често най-лесно. Осонено от някой, който вече работи във фирмата. Понякога на този който те е препоръчал дори му плащат от фирмата, затова че им е спестил усилията.

Пон Юли 20, 2026 8:32 am
Профил

Нещата са се осрали тотално. Некадърници взимат заплата за да имитират дейност. Нещо което може да се свърши качествено за 3 месеца от 2 човека се върши от 30 за 2 години некачествено, но всички са доволни. Все пак хората си пазят хляба. А пари има. Даже много пари има. Просто се дават на некадърници които си пазят хлябя. А и на инвеститорите им е през оная работа. Важното е да се въртят кинтите. Отдавна успеха не се измерва в продукт който се продава а се гледа скоуп 6-18 месеца.
А и хората с 10-15-20 години стаж са заплаха за синиър началниците с 5 години стаж. И на мен преди 2 години един току що завършил синиър на 23 години трябваше да ми е началник. Аз имам разработки от преди той да се роди, но тоя държеше да ме учи как се правят нещата.
Пак пресен случай. Началото на годината отивам на 30 минутно интервю дето стана 90 минути. След половин час общи приказки ми дадоха тест. После ми казаха, че съм първия дето го решава целия без грешка и за толкоз кратко време. А и парите дето поисках им бяха в рейнджа. Рефърна ме бивш колега. Обещаха до 1 макс 2 седмици да се обадят. На третия месец ги благослових учтиво. Тоя дето трябваше да ми е шеф не знаеше какво да ме прави. Не се вписвах в картинката от зеленчуци заплатополучатели. И сега пак са пуснали обява.
Та ДедоБоре - има 2 пътя. Или ставаш началник някъде и изграждаш правилна структура ориентирана към технически резултат, или си намираш клиенти и бачкаш часпром. Света се промени. На почит са зеленчуци и гъзолизци. Можещи, знаещи и хора с мнение не се котират поради несъвместимост със системата.
Както един дето беше измислил някакъв език не издържа интервюто като кандидатства за работа с тоя език. А и искаха 2 години опит с еди си кое а то е измислено преди година. Та мизерията е пълна. Да ги видим сега тея зеленчуци дето ще ги изгонят от Бош. От 700 човека я има 50 дето стават за нещо.

Пон Юли 20, 2026 9:24 am
Профил

Pif написа:
А пари има

Е то това е проблемът последните 15-20г. Помня времената от преди когато пари "нямаше". И като казвам "нямаше" нямам предвид за заплати и нямам предвид Жан Виденовите истории у нас. Пари нямаше, защото имаше огромен потенциал в много пазари. И с правилните разработки сравнително малки фирмички можеха да натрупат състояние. И имаше много такива рискови инвестиции, къде с кредити, къде собствен капитал. Но да издържаш екип разработчици в продължение на няколко години си трябваха пари. И тъй като мераклиите с идеи бяха много повече от инвеститорите с пари, си беше голям проблем финансирането.
С течението на времето пазарите обаче почнаха да се свиват или по-точно ние на запад почнахме да изоставаме и да не сме конкурентно способни. Аз лично съм отрязвал сума си мераклии, с велики идеи за продукти. Отрязвам ги когато видя, че продуктът е незащитим и/или невъзможен за производство на запад и в същото време изисква дълга разработка. Просто стана невъзможно да се печели, не защото идеята е лоша или защото разработката е твърде рискова. А защото дори при успех твърде бързо се появява или по-голяма акула или множество по-дребни китайски риби. И са те изяли преди да си изплатил инвестицията...
И те така... сега пари има много, но мераклии да рискуват няма. Останаха големи компании със сигурен бюджет, както и по-малки които все още имат собствена пазарна ниша и се мъчат да я запазят максимално дълго време. Да, все още има "стартъпи", "еднорози" и тем подобни. Но те са по-скоро екзотика и не е същото.

Пон Юли 20, 2026 11:16 am
Профил
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
Е Пиф,
Аз да спделя за инфинеон, тъкмо правеха нещо ново във Вилах/австрия , и то беше по ковидното време, та след няколко автоматизирани пресявки си говорех по скайп(или нещо такова) с един който в самото начало ми каза, че нямало да ме наеме, ама искал да види какво знам. Та пак като при теб от 30 стана на 60 мин, общи приказки... инай-накрая по живо поздраво си пожелахме приятен ден... а от бош едмо моме 2015 година ми каза пред 3ма други дето бяха да ме интервюират, че била в детската градина когато аз съм се дипломитщрал. Като я питах въобще защо ми каза това тя де изчерви и стисна устни.. е не почнах в бош... но така корпоративната политика ср изкриви доста в много компании
Да не говорим за една друга компания, където една нр-ка гирдо обясняваше, че е дипломиран физиотерапефт...

Пон Юли 20, 2026 12:33 pm
Профил
Аватар

ПарЕ има - https://finance.yahoo.com/technology/ar ... 24800.html

Не бегайте...

Пон Юли 20, 2026 6:37 pm
Профил
Аватар

Не е ли било винаги така? Работа да се намира чрез препоръки, а не интервюта. Някой беше писал наскоро, че 80-90% от всички позиции така или иначе се публикуват без планове да се назначава за съответната позиция...

Всички които познавам сменят работа само когато някой ги изтегли. Аз лично, съм писал CV само веднъж, като бях на 22 и само дето си губих времето.

А пари все още се правят, но сякаш основно по следната схема:
1. Дефинира се трудоемка задача.
2. Събира се добър екип.
3.Прави се прототип.
4. Наемат се правилните хора да раздуят малко нещата.
5. Фирмата веднага се купува, за да не стане ясно с колко пари и време може да се направи нещо.
6. След макс 4 години, като приберат всички акции, екипът напуска.

Пон Юли 20, 2026 7:03 pm
Профил WWW

Хммм това по-скоро е частен случай, в повечето случи свързан с не много смислени продукти, или айде да го наречем продукти следващи модни тенденции. Това не е .... устойчив модел, разчиташ на какво, да влезеш в екип който ще направи продукт от който ще се изкарат пари ... доста малък шанс поради много причини, при теб се е случило, но ти си по-скоро от изключенията. Според мен първо човек трябва да реши дали му стиска да е по-независим, ако да, търси работа на проект / консултира и т.н. парите са по-добри но не са гарантирани, също така няма пенсия, няма здравни осигуровки, всичко си го осигуряваш сам. Според мен за Европа това е малко изгубена кауза, поне аз съм останал с впечатлението, че рядко има клиенти готови да плащат достатъчно пари, а и няма достатъчно работа. Вариант две, работиш за някого, и тук вече е много специфично, от страната, от твоите способности, от това какво търсиш. Като че ли не е да няма работа, имаше обаче един период в който се вземаше куцо и сакато, тоя период мина, лесните пари ще намаляват. Ще се търсят ефективност и резултати, лошото обаче е че никой по веригата в големите корпорации не е годен да подбира такива кадри. Последните 10-15 години, тотално изкривиха всичко, HR отделите са негодни, критериите им са напълно погрешни, инерцията от десетилетието, да не кажа двете десетилетия от наемане на баласт са изкривили не само критериите но и служителите в тия отдели, то самите служители са резултат на същия тоя процес.
... тая тема е много дълбока ... дори не ми се започва да пиша. Аз лично за момента не се оплаквам от липса на работа, а и като гледам като цяло работа има достатъчно, няма кой да я върши. Има и един момент това което предлагаш да пасне с това което се търси, защото не са само знания и умения.
А по-горе Пиф пише че прекия му шеф разбирал по-малко от него, ами това не е ненормално, нито е лошо, за тези които ръководят, особено на едно по-високо ниво, са нужни доста различни качества, затова и много добри инженери не са годни за мениджъри. Не казвам, че шефа ти трябва да е просто, да не разбира материята, но ще дам пример. Имаш еки софтуерни разработчици, няма никаква нужда тийм лидера да е активен девелопър, дори няма нужда да е много навътре в развойната среда дали ще е С, жаба, или някаква друга простотия, важното е да вижда / разбира концепцията, да мисли алгоритмично, да може да решава проблемите на високо ниво .. ама как да е...

Пон Юли 20, 2026 7:35 pm
Профил

HCL написа:
...Аз лично, съм писал CV само веднъж, като бях на 22 и само дето си губих времето...

Тоже... :) Геният от интервюто обясняваше как търсели човек да работи и да не му плащат...
Тогава бях млад и зелен. Кой не е бил?

Пон Юли 20, 2026 7:44 pm
Профил

Grubi написа:
ПарЕ има

За тая фирма подобен бонус е по-скоро обида. Предвид с какво ноу-хау разполагат и т.н. За сравнение предполагам сте чували за бонусите в някои южно корейски фирми...

Пон Юли 20, 2026 8:30 pm
Профил
Аватар

Ами те първо уволниха сума ти народ (уж само средни шефове), наплашиха народа, сега искат да ги запазят.
За Европа не е обидно, особено ако са в брой, а не в акции.
Но данъците ще са 50%...това вече е обидно.

Още повече, че ако случайно те уволнят си ги запазваш, ако решат да ти свалят заплатата и напуснеш - пак ги запазваш...вероятно.

Пон Юли 20, 2026 8:58 pm
Профил

Абе нямам наблюдения над тях, но гледайки и четейки техни видеа и материали имам едно усещане че са не по-различно от другите големи корпорации, което означава че и 80% да уволнят, ако са подходящите 80% не само няма да стане по-зле а е твърде вероятно да стане по-добре. Основното задължение на всяка една компания е да прави пари, поне в капитализма е така, всичко останало е вторично. Едно е да се грижиш да служителите си, друго е да поемаш функциите на бюро за безработни, по една или друга причина компаниите разрастват ненужно щата, къде под натиска на политици, къде от неразбиране че количество на работници не означава повече производителност особенно в развоя, от друга странното разбиране да си мерят пишките не по дължина а по количеството косми ...то ако беше така мойта патка в поне х3 негърски....

Пон Юли 20, 2026 9:55 pm
Профил

Както казва моят приятел - малкият бакшиш е обида и за двете страни...
Много фирмички дават 13-та, че и 14-та заплата. Даже и у нас. Да не говорим какви бонуси се вземат в администрациите или 20-те заплати накуп при шапкарите.
В случая говорим за фирма, за кражбата на чиито продукти има опашка от мераклии и всеки от тях би платил стотици милиарди. Остави кражбите - всяка една тяхна машина е страшно скъпа и сложна. И се опакова и транспортира до клиента. Представи си какво ниво на качествен контрол и отговорност са необходими. Всеки един работник от производството до транспорта може да оплеска нещо. И цялото това го компенсираш с по-малко от една средна заплата годишно?
И в същото време техни клиенти раздават 100-кратно по-големи бонуси...
Аз разбирам, че всеки бонус е добре дошъл, но не може бонус за лоялност да е с такъв размер! Ефектът за мен ще е точно обратен...

Пон Юли 20, 2026 9:58 pm
Профил

Хммм, интересна гледна точка, но има нещо друго, подозирам тоя бонус е еднакъв за всички, и не съм далеч от мисълта, че за някои от тях това поне половин годишна заплата, едва ли е качат на товарачи те и чистачите като на инженерите. Много вероятно да имат легални пречки да дават различни стимули в конкретният случай, и в тоя аспект няма как да е нещо сериозно за тия с големи заплати. Освен това, да не забравяме това е Европа, синиър инженери получават около 90 на година там ....
Второто нещо, тоя начин на мислене е малко ...крив, същото нещо може да се кажа за почти всеки друг бизнесда не би хранително вкусовия да е по-малко критичен, или фармацевтичния ...или 1000 скапани пластини са по важни от 1000 отровени човечета ? Затова си има системи за качество и контрол, за да се намали риска едно човече някъде по веригата да скапе машина за 1 млрд, и да отрови половин град или държава.
Критерия би трябвало да е друг, доколко тоя бонус оправдава да се закотвиш към тоя работодател за 3 години без значение каква ти е заплатата. Но аз предполагам, че много служители там ще го вземат с удоволствие защото така или иначе не планират да напускат, т.е. са пари от никъде .

Пон Юли 20, 2026 10:17 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 85 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща