Отговори на тема  [ 8 мнения ] 
Камера към телефон. Минимално закъснение. 
Автор Съобщение
Ранг: Новодошъл
Аватар

Мнение Камера към телефон. Минимално закъснение.
Дали се намира на пазара (Алиекспрес) решение за следното изискване:
1. Малка камера, която да може да снима от разстояние 4-5см. малък движещ се обект.
2. Това, което камерата снима да се вижда на телефона.
3. Качеството не е необходимо да е високо. Може и черно-бяло.
4. Разстоянието между камерата и телефона е максимум 5 метра.

До тук всичко е добре но:
5. Закъснението от камерата към телефона трябва да е максимум 20 милисек. Но желателно е да е 10mS.

???

Нед Юни 21, 2026 11:34 am
Профил
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Камера към телефон. Минимално закъснение.
Може. Вземи си аналогова камера с презредова развивка и си вземи аналогов телефон с ЦРТ. Махни фрейм буфера и имидж процесинга.
За да имаш 10-20 мс закъснение сметни колко време трябва да е експонацията, колко време да се обработва кадъра, колко време да се предава кадъра по кабела и колко време трябва да се декодира от телефона и колко време трябва да се зареди във видеобуфера на телефона и колко време докато от видеобуфера се нарисува на физическия екран. Доста от тези процеси са бързи. Дори да оптимизираш всичко и приемем, че в момента 1 кадър заснемаш, 1 обработваш и пращаш по кабела и 1 показваш - в най-добрия случай имаш 3 кадъра закъснение (ако успееш да махнеш всички буфери) Ако снимаш на 60 кадъра в секунда (17мс) отиваш на 60-70 мс закъснение. Освен това и шътър спида ти трябва да е висок и да имаш висока осветеност на обекта.
Задачката не е много проста. Всички дронаджии си мечтаят за бързи камери. Затова и много от тях още ползват аналогови.

Нед Юни 21, 2026 12:10 pm
Профил
Ранг: Професионалист
Ранг: Професионалист
Аватар

В алито има камери с 200fps. Би трябвало да свършат работа.

Нед Юни 21, 2026 1:37 pm
Профил

fps и закъснение са различни нещ, тя моце и 1 млн fps да е и пак да имаш 100 мс закъснение. Закъснението не е толкова функция на камерата, макар, че и тя участва а на интерфеса по който предава изображението, и на това което го рендва ако говорим за веригата камера-дисплей. Отсег мога да ти кажа, ако е безжична връзката забравяш за 10-20 мс с камера от али-то, то и с каквато и да е друга е горе долу мисия невъзможна, за малки закъснения има решения но те не са на база стандартен блутут или wifi налично в телефона. Ако е USB, има някакъв шанс особено при по-ниска резолюция да постигнеш около 10 мс но много зависи дали талафона може да го обработи.

Нед Юни 21, 2026 4:18 pm
Профил
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
Обречена кауза!
Даже и сам да си напишеш драйвера за камерата за съответният телефон(което малко ме съмнява), няма да се впишеш в тези 20мс. Всяко външно устройство за телефона (Независимо айфон или андроид) е “някаква досадна джаджа без приоритет”. Та се обруща към нея да пише или чете когато има свободно време и желание

Нед Юни 21, 2026 4:56 pm
Профил
Аватар

Леко съм отчаян.
Не че знам как да го направя, но чисто теоретично:
Блутут или WIFI може да даде по-бърза комуникация?

Пон Юни 22, 2026 11:17 am
Профил
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
xor написа:
Леко съм отчаян.
Не че знам как да го направя, но чисто теоретично:
Блутут или WIFI може да даде по-бърза комуникация?

Не разбрах-отчаян си,че незнаеш кое ту дава по-бърз обмен на данни? Wifi трансфера е с по-голям обем информация за единица време…

Пон Юни 22, 2026 12:50 pm
Профил

WiFi и като скорост и като латентност, BT не е правен за такива неща, то не че wifi e но е по-добре. Имам един проект, трябваше ми видео с ниска латентност, то не е и видео а безжично предаване на HDMI сигнал, намерих едно евреи които имат продукт, не казват как точно го правят но работи перфектно. Твърдят латентност около 1 МС, не съм я мерил но им вярвам, определено е под 10, това от входа на едното до изхода на другото, т.е.компресия, предаване декомпресия. Очевидно компресират стрийм на малки пакети с не кадри но те си имат тяхно радио ....

Пон Юни 22, 2026 3:11 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 8 мнения ]