Отговори на тема  [ 67 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща
CM филтър странности 
Автор Съобщение
Ранг: Популярен
Аватар

Мнение Re: CM филтър странности
LC филъра е смятан със C2 (10 UF) & L1 (2.2 uH), симулиран е и дава -48.1 dB @ 500 kHz.
Платката е не много голяма, не е и малка, но е с компоненти от двете страни и доста нагъсто разположени.

LC филъра работи доста добре - като захраня платката след него емисиите са огромни, по-рано в темата бях сложил скрийншот.
Аз VNA нямам в работата... само на картинка съм виждал :)

edit: Махнах C1 & C4, няма никаква промяна.

Чет Мар 05, 2026 6:15 pm
Профил
Ранг: Форумен бог

Ооо 10-те u съм ги пропуснал :)
За самият филтър, има няколко критерия за стабилност, но те са свързани със захранването след него. Самият филтър може да е ОК като честотна лента, но може да води до проблеми със захранването след него, особено ако компенсациите на захранването не са реално тествани и не знаеш какви са реалните запас по фаза и усилване. Това го казвам чисто теоретични, това не значи че имаш подобен проблем, не бях видял 10 u, и затова писах че ми е странно.

Прикачени файлове:
DM filters criteria.jpg
DM filters criteria.jpg [ 13.82 KiB | Прегледано 1001 пъти ]
Чет Мар 05, 2026 8:23 pm
Профил
Аватар

Измерване на CM & DM токове с RF probe: https://incompliancemag.com/measuring-c ... emissions/
Прикачени файлове:
cm_and_dm_current.png
cm_and_dm_current.png [ 107.19 KiB | Прегледано 953 пъти ]

В зелено е common-mode.

Пет Мар 06, 2026 7:06 pm
Профил

Ами CM не изглежда зле. Между другото като каза, че нямате VNA, за такива цели и някоя играчка ще свърши работа като NanoVNA, пък ако има пари за харчене .... :) Да ти кажа дълги години нямах под ръка, ползвах спектралния с тракинг, но не е същото, на моя HP му бях взел тяхната си приставка с техни си куполери, суитове и как си требе, но това е SNA, полезно е за много неща, но невъзможността да мериш фаза. И ако се фокусираме на захранвания, нещо от сорта на Bode 100 и може би най-удачния избор, и ценово, и като функционалност, не става за нищо RF, но пък е лесно за употреба със захранвания, филтри и подобни. Абе козата си сака пръч, може да го позлваш веднъж в годината, ама спестява чесане по главата като се наложи :)

Пет Мар 06, 2026 8:36 pm
Профил
Аватар

Тони, закачих филтъра на тракинг генератор и спектрален анализатор.
Прикачени файлове:
tgen_results.png
tgen_results.png [ 90.1 KiB | Прегледано 888 пъти ]

В жълто е измерването с CM1 във веригата, а в червено е CM1 шунтиран. CM1 доста разваля работата на целия филтър, като разликата е 22 dB @ 1.35 MHz.

Благодаря за съветите!

Пет Мар 13, 2026 4:52 pm
Профил

Мдаа точно там дето не трябва ... кофтито е че това трудно се симулира та проба-грешка е единствения начин. Много често на сметки излиза едно, симулацията уж е подобна а на живо като жираф и северен елен .. :) Причините са доста, факт е че има доста неопределеност, и колкото повече ги наслагваш толкова повече елена става на жираф .. кокетирането на CM филтри е доста рисково особено когато са близо, това , че са екранирани не е достатъчно, аз затова избягвам да каскадирам. Може да си имал една конфигурация която е работила, но смяната на един от тях и променя нещата доста, но не е само магнитната връзка. Мурата ми харесват защото може да свалиш модели на филтрите, естествено няма как да симулираш магнитната връзка, то има разбира се, но каква ще е е малко гадаене. Може да правиш AC суип плюс суип на магнитната връзка, ама и това не е от голяма помощ, и вместо да изгубиш 2 дена в симулации и маткад или каквото там използваш, по лесно е да го сглобиш и да го закачиш дали на VNA или LNA няма особена разлика ако се интересуваш само от качествата му като филтър, а като цяло спецификите на CM не влияят особено запаса ти по фаза, в смисъл веднъж изчислен, неопределеността и магнитната връзка няма да повлияят много на стабилността.
Друго с което трябва да си внимателен с СМ е leakage inductance, на повечето е сравнително малка стойност но ако СМ е с голяма индуктивност, макар и малка, стойността може да стане съизмерима с DF индуктивността, и тогава картинката се променя неприятно и там вече може да имаш изненади със стабилността.
.. всичко иска място ... аз до този извод стигнах, от към техника имам всичко нужно, но тествам филтри само ако е нещо наистина отговорно, иначе разчитам на маткада и симулациите, проблема е, че за такива мерения ако нямаш подготвен сетъп и да имаш всичко нужно не ги правиш .. сега в новото лаб съм предвидил едно помещение точно за такива неща, 20 кв. е но пак по добре от нищо, мога да подредя няколко маси с конкретни постановки ... а един GTEM съм планирал, ама 3 м ... та още е само планиране ... Дедо хубаво ми казваше да си купя направо офис и да си направя колибка за живеене в него ... а аз обратното купих колибка и в нея правя офис ...

Пет Мар 13, 2026 8:17 pm
Профил
Аватар

Pif написа:
Има окъсяване между двете маси извън тази схема. Комон моуд при батерийни захранвания са нож с 2 остриета.

П.П. Сложи малък кондензатор между двата филтъра.

@Pif - кои филтри имаш предвид?

Шумът в само common mode, и се появява единствено когато кабелите са свързани (ethernet, CAN, RS485, I/O). Вюрт имат интересен апп ноут относно нещо такова.

Въпросът ми е как да "блокирам" пътя на тези common mode токове от кабелите? Като сложа CM филтри на въпросните кабели, емисиите затихват, но това не е решение. По-скоро трябва да намеря къде е това окъсяване.

Нед Юни 14, 2026 10:05 am
Профил

А като казваш шумът, имаш в предвид че превишава лимита ? С навързани кабели няма как да нямаш CM шум, въпросът е какво е нивото. Тук обаче е много важно дали това е измерване в лаб или ако не дали сетъпа е същия като тоя в който ще те измерват, защото самия тест сетъп оказва много сериозно влияние. Като цяло, и лимитите, и методиките са изсмукани от пръстите, без особена връзка с реалността, та не случайно тия измервания са черна магия и от двата края на кабела :) Ако някой се зачете в история и еволюция на всички тия измервазния, стандарти и стандартчета, ще открие куп офисни плъхове с някакво образование които си запълват времето в писането на безсмислици с които ние трябва да се съобразяваме. Ако в шумоустойчивостта, има някаква връзка с практиката и като цяло методите са добре дефинирани, в излъчването нещата са абсолютно несвързани, методите и лимитите само по себе си са без много ясна основа.
Та ако меренето ти не е в същата точно постановка като тая в стандарта / лаба, може да мериш високи нива и да нямаш проблем, а може и да мериш ниски нива и да имаш проблем, та пак на въпроса, това при какъв тест сетъп го виждаш.

За пример постанаовката на Вюрт ... не мисля, че тестовия сетъп по стандарт допуска кабел на меандър, навит или нещо друго, но при тях е така, поне на снимката с дрелката .. това само като една може би незначителна на пръв поглед разлика която може да доведе до не малки различия в резултата, това влияе капацитета ...

Нед Юни 14, 2026 7:54 pm
Профил
Аватар

Превишава лимита - с малко, но го превишава. За да се каже спокойно, че продуктът е минал тестове в лаборатория, клиентите искат голям маржин, поне 10 дБ. Това е от лабораторията:
Прикачени файлове:
lab_res.png
lab_res.png [ 507.23 KiB | Прегледано 422 пъти ]

А това е от офиса (в жълто):
Прикачени файлове:
bench_test.png
bench_test.png [ 277.72 KiB | Прегледано 422 пъти ]

Гледал съм да "пресъздам" условията от от лабораторния тест колкото се може по-добре, измервам в TEM cell, устройството се захранва с акумулаторна батерия, дължината на кабелите е същата. Резултатите не са напълно сходни, но все пак има логика ако емисиите се намалят со 10 дБ в офиса, подобен резултат да се види и в лабораторията. Става дума за conducted.

Относно кабелите - ние измерваме conducted емисии на захранващите кабели. Шумът се появява, когато свържем CAN, или Ethernet, да кажем. Честотите (500 кХц, 500 МХц, 1,5 МХц...) изглеждат като да идват от buck конвертера, който е на 500 MHz. Common mode са - това сме го измерили няколко пъти с LISN Mate и със RF проба.

Ако това е вярно, може би кондензатор с малък импеданс за 500 кХз, между GND и GND_IN, ще направи някаква разлика.

Нед Юни 14, 2026 11:32 pm
Профил

Ясно, но в ТЕМ-a не знам дали може да дебъгваш надеждно conducted проблеми особено CM. Да виждаш пика на 500 който е конвертора ти, но него в TEM-а винаги ще го виждаш. Щом захранваш от батерии предполагам мерят с 5 uH LISN. Другото което е, входната маса, има ли някаква връзка с масата на другите у-ва, в смисъл друга освен капацитивна ?
CM филтри на кабелите биха помогнали но е ясно защо не ги искаш. Важно е да се разбере механизма на това смущение, ако входа ти е изолиран, т.е. винаги си от батерия е едно, но ако е автомобилна инсталация е различно, тогава имаш обща земя. Ако наистина си изолиран може би трябва да огледаш около самото DC-DC, въпреки че предполагам е някой модерен чип на който нищо не може да му пипнеш. Ако е с външен MOSFET си струва да ограничиш малко стръмността за сметка на лек спад в КПД-то, но ако е интегриран чип ... в тая посока няма много полезен ход.
Ако не си галванично разделен, малък кондензатор между двете маси ще помогне конкретно за този проблем. Това само като платка ли го мериш, или е у-во в корпус, и ако има корпус тоя корпус какъв е .. може да сме го дискутирали преди ама съм забравил.

Нед Юни 14, 2026 11:57 pm
Профил

Едно е да обсъждаме принципни неща друго е да търсим решение на проблем за който нищо не знаем. Гадаем кое как какво можело да било.
При толкова пари дадени в лаборатория и толкова загубено време да бяхте дали 2-3-5 евра на някой консултант да ви разгледа дизайна и да ви каже къде са грешките. Тука може и до по-следващата коледа да си гадаем и предполагаме.
Може и нещо дребно по лейаута да е. Щом е аутомотив - 90% е граунд луп.

Пон Юни 15, 2026 9:53 am
Профил
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
Pif написа:
Едно е да обсъждаме принципни неща друго е да търсим решение на проблем за който нищо не знаем. Гадаем кое как какво можело да било.
При толкова пари дадени в лаборатория и толкова загубено време да бяхте дали 2-3-5 евра на някой консултант да ви разгледа дизайна и да ви каже къде са грешките. Тука може и до по-следващата коледа да си гадаем и предполагаме.
Може и нещо дребно по лейаута да е. Щом е аутомотив - 90% е граунд луп.

Не знам защо си мислиш, че контрактор би свършил работа на 100%.. едно е сигурно-ще вземе парите на 100%! За работата не е толкова сигурно.
Също така, да се изхвърлиш че е граундлууп, защото е аутомотив също не е най-адекватното твърдение на света…
Например човеко писа като се включи етернета, се появява- повечето етернети имат траф, което е точно да се бори с компн мода, е има и T1L и Т1S,които не са с траф, а със кондензатори ама не р казано какво точно е, същото и с кан и прочие.

По-повод на аппнота на Вюрт, много добре описано, с едно НО- точно миналият декември помагах при дебъгването на странен проблем дето голям клиент репортваше с едно наше изолирано сигмаделта ацп- при определен коммон моде ток при определена честота мереха бози. Голям зор беше докато им докажем че не е от ацп-то. Но там имаха метална кутия и аз предложих да боднат У кондензатор между високоволтовата маса и кутията точно с идеята за намалят пиковете на тоз км ток, като цяло не искаха и да чуят защото после трвябвало да пресертифицират инвертора си, а това е доста скъпо упражнение.

Та истината е в експериментирането и меренето-никой няма да ти даде решение (даже и ИИ) с един поглед на схемата, която не е представена ;)

Пон Юни 15, 2026 12:29 pm
Профил

MYXATA написа:
(даже и ИИ)
- Ти тука изби рибата.

Минавал съм ЕМС по аутомотив за няколко мои изделия като едното по МИЛ стандарта на БМВ. Има си тънкости и в схематика и в лейаута дето няма кой да ти ги каже.
Тук във форума се сещам поне за 3-ма човека дето могат да свършат работата. А парите са лесни. Въпрос на фирмена политика. Някъде умишлено мотат клиента и пускат още и още ревизии за да изцоцат още кинти. На друго място взимащите решение са на заплата и е важно да се прави нещо като обясняват колко е трудно и те полагат всики усилия и няокй ден ще стане. А през това време заплатите си вървят. Та концепции много. А за човек с опит един поглед на схемата и лейаута е достатъчен за да види проблема дори и без да мери.

Пон Юни 15, 2026 1:30 pm
Профил
Аватар

В момента чакаме оферта за ревю на продукта от Вюрт.

А и аз не съм взимащ решения в случая, имаме си главен инженер. Моята цел е да разбера къде какво съм омазал, и как да го избегна в бъдеще. Така че тук не става дума за ревизия след ревизия. Това го правя в собственото си време.

Корпусът е пластмасов, захранването не е изолирано.

Пон Юни 15, 2026 1:52 pm
Профил

При неизолирано захранване много вероятно е кондензатор между двете маси да свърши работа. Един друг въпрос, предполагам тия кабели които включваш са включени някъде, или са просто висящи ? И в двата случая най-вероятната причина е същата, но механизмът е различен.
Мухата е прав, едва ли някой ще погледне схемата и ще каже те тука ти е проблема, може и така но в случая не ми се види очевиден, иска си мерене и експериментиране, и те тука е трудно да минеш без оборудване ....сега в новия лаб вече имам място за перманентна постановка и то точно по стандарт, но с големите фирми не е така нещо което на мен ще ми струва 10-на хил те ще го направят за 100 или 200 и от там не всяка компания се решава да инвестира в такива неща.

Пон Юни 15, 2026 2:28 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 67 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща