|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Авг 21, 2026 9:51 am
| Автор |
Съобщение |
|
ToHu
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30753 Местоположение: София
|
 Re: Избор на 3D принтер
Да печата се лесно но това и е единственото предимство. Става само за визуални модели, функционални неща с нея невъзможно, те може и да функционират ама ще в за кратко. Колелца, чевя и и подобни ..като цяло не са за fdm, ако са достатъчно големи и не много натоварени може, но иначе sla, sla, mfj....за програмите не с еподввкждай каквото ти пасне, тоя фрикад е само за хоби цели, ако ще учиш нещо по добре да в нещо професионално
|
| Вто Юни 09, 2026 12:25 am |
|
 |
|
dzwer
Ранг: Минаващ
Регистриран на: Вто Яну 09, 2024 1:07 pm Мнения: 20 Местоположение: София
|
Това май най-лесно и бързо се учи и е изцяло в браузъра: OnShapeБезплатния план е публичен, т.е. всичко дето го твориш се вижда от останалите с профили, както и ти ще можеш да си търсиш готови или близки неща, които ти трябват и да си ги преправяш.
_________________ Nothing moves you like a hydropneumatic Citroen...
|
| Вто Юни 09, 2026 10:53 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Пак да кажа, ако ще учиш нещо, има смисъл да е нещо което един ден може да ти свърши рбаота, вкл. нещо за което може да си намериш работа. Никой не търси оператори за OnShape и Freecad, те и много рядко се използват професионално, FUsion 360 е много добър продукт, професионален при това. Има много добър CAM, CAD-а му също е много добър, и научиш ли го, имаш една крачка до инвентора, който е премиум КАД, бих казал по добър от Солидуоркс, съизмерим със солид кам-а. Моя съвет, ако нищо не те бута към друг КАД, Fusion 360 е най-добрия и логичен избор. Има фри версия за домашно използване, има много добър CAM, има платени версии ....аз за съжаление съм се вързал със Солид и за момента нямам голям избор, а и малко ми е кофти да го уча фюжъна в детайли, използвам му основно CAM-а работи перфектно
|
| Сря Юни 10, 2026 1:24 am |
|
 |
|
emilvtc
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3179 Местоположение: Пловдив
|
Fusion360 безплатната версия, която имам работи САМО онлайн. Спира нета - спира и кад-а.
Не знам как е с платените.
Това, което правиш го качва задължително в облака (работи само с облака като сторидж), а после ако искаш можеш да си го дръпнеш и на двоя диск. С две думи забрави за някакво прайваси на това, което правиш (ако ти е важно де).
Нама (или поне преди година, когато инсталирах моя) инсталация за Линукс, а само за боз-а.
PCB и Схематика му са много зле. Ki-CAD е значително по-направен и удобен за работа.
|
| Сря Юни 10, 2026 10:39 am |
|
 |
|
ToHu
|
Хммм не беше така преди, сега не мога да кажа защото е платен. Търси облака веднъж на определено време и може всичко да си го запишеш локално, аз така работя, но са го направили така че облака да е по дефаулт. За схематика и PCB, изобщо не говорим, йигъла е голямо дърво, но дори и това ми е полезно защото има мазохисти които го използват и получавам клиентски файлове в от йигъл. П.с. те тука, аз реално офлайн не ми се налага да го използвам но всичко секвам локално. Гугъл казва че ако няма връзка не може да отваряш файлове, не мисля че е така но ще пробвам. https://www.autodesk.com/support/techni ... n-360.html
|
| Сря Юни 10, 2026 2:23 pm |
|
 |
|
Zeus
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Вто Окт 03, 2006 11:58 am Мнения: 924 Местоположение: Ботевград
|
Работи си offline, просто имаш достъп само до проектите, които си запазил локално. Облакът си има и предимства - винаги разполагаш с актуалната версия на проекта като идеш на друг компютър.
|
| Сря Юни 10, 2026 4:17 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12825 Местоположение: София
|
...и не разполагаш с нищо когато клаудфаиъра или дограмата се счупят и света престане да функционира...
|
| Сря Юни 10, 2026 11:49 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ами зависи от стилът на работа, аз всичко държа локално, пуснал съм Гугъл бекъп и отделно мине не мине бекъпвам всичко на локален нас. А конкретно за фюжъна, аз го използвам основно за CAM, файловете са от солида и са локални. По интересното, може да ти пази файловете но не и машините, по някаква причина машините го пази локално по дифолт, на няколко пъти си трия машината и я правя наново.
|
| Чет Юни 11, 2026 5:30 am |
|
 |
|
Мъдуро
|
Играх си 2 дена с Фюжъна и стигнах до извода че не е за мен. Първо инструмента за чертане не работи с безплатната програма. Програмата е много тежка и забива постоянно а може да е заради интернет връзката. 3Д моделирането е кошмар може да ти се завие свят от въртенето на равнините. Започнах да правя едни панти елементарна задача обаче няколко пъти се наложи да започна от нулата защото стигнах до задънена улица хем че чата ми помагаше постоянно какво трябва да правя. Пробвах да импортирам един DXF да го направи на 3Д обаче тази опция е забранена за безплатния кад. Просто не ми харесва идеята да да си играя няколко часа да направя нещо и да не мога да го довърша. Ще пробвам с друга програма която поне има опцията да импортне 2д и да го конвертира в 3д. Децата направо са луднали по тоя принтер аз не мога да се вредя от тях да си принтирам експериментите. Принтират си разни фигурки от роблокс и анимации библиотеките на бамбука са пълни с тях. купих бяла прастмаса да могат да си я оцветяват като я принтират. Направо съм шокиран колко изобретателни могат да бъдат когато са добре мотивирани. Намерили са си една програма която прави 3д модели само от картинки или нарисувани скици meshy научиха се сами как да работят с принтера май ще ги карам тях да ми правят частите които искам да печатам
_________________ Туй трънзистора го знаeм - MOSFET, JFET ... BOBA FETT
|
| Съб Юни 13, 2026 9:28 am |
|
 |
|
ToHu
|
Не мисля че импортиране на dxf ще ти помогне за правене на 3д, ще импортираш скеч, същия скеч може да го направиш и във фюжъна. АИ-то не е опция за учене на нищо, има тонове видеа. Като цяло всички 3д кад програми работят по идентичен начин. Дали ще в фюжън, фрикад, солид или нещо друго, всички са на принципа на моделиране на 3д обекти, което повярвай е в пъти по бързо от всичко останало. Аз работя на кад от 94-та нейде, солида го открих 2003-тя, 10 години съм работил точно със софтуер в който чертаеш купища изгледи до де моделираш 3D. Опитах да използвам 3Д студио и др.подобни, но те не са за инженери. В момента в който започнах да работя с солида и директното 3д моделиране на обекти разбрах че 10 години съм се мъчил и съм си губил времето. В момента когато ми трябва 2d изглед създавам 3д обект и го използвам за генериране на изгледите, а не обратното, работи се в пъти по-бързо На фюжъна не съм му свикнал защото контролите са други, но принципа е същия като я солида. Дай скица на детайла който искаш и ще ти кепчна видео докато го правя за да схванеш как се работи, същия подход може да го пренесеш и във фюжъна, просто инструментите са с други имена и на други места, идеята е същата, като фюжъна има някои екстри които солида няма.
|
| Съб Юни 13, 2026 1:21 pm |
|
 |
|
itso.t
|
Знам че е ретро-парти история, но освен ИИ, видеа в йотубето, има и книги. Който не се ща какво беше това, да попита ИИ да му покаже снимки на книги. А може би в йотубето има клипове с книги... 
|
| Съб Юни 13, 2026 1:44 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Абе книгите са хубаво нещо, но точно за това са може би най-неподходящия начин, пробвал ли си да учиш Аутокад от книги, аз съм ...фюжън както казах използвам основно за САМ, като трябва да коригирам нещо го правя по аналогия със солидна, естествено е малко терсене, ако обаче отвориш подходящи видео разбираш как се прави за секунди. Не говоря за бай-уй снимал как прави нещо си, има си професионално направени ръководства които са без екстра драма и алабализми.
|
| Съб Юни 13, 2026 1:57 pm |
|
 |
|
itso.t
|
Не само съм пробвал да уча по книги, а и съм успял да науча. Например, книгите за солид са написани много добре.
Да, с клиповете е по-изкушаващо: клип как да екструдна четвъртубгел - и клипа са появява. Но учебният материал в книгата е систематизиран, има упражнения, и ако се кара подред, се напредва много бързо.
С клиповете - вече знаеш как да екструднеш четвъртунгел, но все още не знаеш как да начертаеш окръжност...
Все тая де, дреме ти на мъдуро, кой какво и как ще учи...
|
| Съб Юни 13, 2026 2:05 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Да се върнем на када, ето два примера по които Мъдуро да прецени дали чертането с изгледи е по-бързо. 1 и 2 са два варианта на кутийка за сензор, време за моделиране 1 ч 47 м, това е време по тайм логер, ако съм ходил да пикая или да ям не съм го спирал. 3 са капаци за механизмите на една работна станция 4ч 14 мин, времето е отчитано по същия начин, като тук има и други неща които не съм скрил, да речем тия капаци са отнели 3 часа.
1 и 2 са дизайн като за шприцване с всичко свързано с това, 3 е за 3д печат, в смисъл не съм отделял време да гледам драфтове, и да мисля кое как ще се шприцва.
Детайли за матрици съм проектирал още преди да започна да изпозлвам кад, на хартия, след това точно както ти сега си мислиш исках да използвам кад в който аз да правя построения и изгледи и той по тях да си направи 3-то, просто защото това занех и това ми се виждаше удачно, особенно сравнено с 3д студио и др. графични 3д редактори, опитвах и на аутокад 3д-то което принципно точно така работеше ... но от както започнах да работя със солид се отказах от всякакви други методи за генериране на 3д и 2д. Имам сгради по 200 хил кв м които съм моделирал само за да мога да изкарам 2д чертеж на който да нанеса инсталции в аутокада.
Освен че се генерират по бързо модели и чертежи, работата в 3д е първа стъпка на верификация, трябва да мислиш малко по-далеч от това как да си направя модела който искам да принтна. Тоя модел може да го валидираш изцяло виртуално, да видиш как ти пасва в цялостната концепция и да решиш някои проблеми много преди да си отпечатал или фрезовал детайлите. Имам доста сложни механизми, и много рядко имам изненади при сглобяването и оживяването им ... Като започнеш да го използваш ще започнеш да мислиш различно, въпроса как да го направя не е много важен, има много начини да се направи един модел, по-важния въпрос е как да го направя бързо, как да го направя така че лесно да се модифицира при нужда, а не така да го моделираш, че като промениш един размер да се счупят всички фичъри след него.
|
| Съб Юни 13, 2026 9:50 pm |
|
 |
|
Мъдуро
|
Бат Тони изглеждат много добре. Обаче ти сам каза че имаш платена версия а аз пробвам това онова и всеки път ми казва - ето ти на 30 дневен пробен период. Аз не искам пробен период. Дори не искам безплатен ако има някаква вероятност това да стане платено след време и аутодеск са доказали досега че няма нищо безплатно притях. Наистина изглеждат много добре, точно това искам но и преди го казах - искам да е просто и да е безплатно. Сега знам че много хора са го направили за пари но виж какво става по света - ефтиното превзема пазара а искуствения интелект прави всичко вместо теб. Защо трябва да прекарам няколко часа от живота си да се мъча с разни програми когато мога само да кажа - направи ми това и това с тия расмери с тия отвори ъгъл на отваряне дебелина - точно една минута да го опишеш и програмата ти го прави.
_________________ Туй трънзистора го знаeм - MOSFET, JFET ... BOBA FETT
|
| Съб Юни 13, 2026 11:05 pm |
|
|