Отговори на тема  [ 26 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
Проблеми с аванскоректор 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Проблеми с аванскоректор
Ще погледна коя еко категория писаха на прегледа, показанията за вредни газове бяха 0, на ламбда 0,97. И на бензин и на газ, оня 2-3 пъти ги мери, викам му нали са ОК защо пак мериш. Отговора - оня с каена чака да мине някой с изрядни показатели за да го мина прегледа с тях. И наистина влезе веднага след мен.
Намерих датчика на коляновия вал, остава да намеря подходящо място да му прекъсна изхода и да видим какво ще рече ЕКУ-то за добавеното предварение.

Пет Май 15, 2026 12:35 pm
Профил
Аватар

Подценяваш съвременните ЕКУ-та...
Ако прекъснеш сигнала от датчика, ЕКУ ще извие на умряло и ще мине в авариен режим.

Пет Май 15, 2026 12:46 pm
Профил
Аватар

ДедоБоре написа:
що зорлем се опитваш да си счупиш машинката :roll:

Абе газта има идиотски октан (според чата 102-110) т.е. има сериозен резон да се намаля предварението. Повечето производители (еле пък японците) слагат доста консервативни карти, които са такива дори за масовия A95. Нека се занимава, има смисъл.
И още един съвет от батко ви (мен ми се струва очевиден, но явно не е) - не се мъчете да търсите датчици и прочие, въобще не ровете в двигателния отсек. Намерете си разпиновката на ЕКУ-то и действайте там. 100 пъти по-лесно, по-чисто и по-надеждно.

Пет Май 15, 2026 1:47 pm
Профил
Аватар

Добре де, те контролерите на газовите инсталации нямат ли си такова нещо че се добавя. На мойта въоще не се усеща никаква разлика между газ и бензин. Оня ден я карах и свърши газта - въобще не усетих промяна.

Вто Май 19, 2026 10:18 am
Профил ICQ
Аватар

хммм :-k

R хондите имат няколко особености.

1. уж са VTEC, ама не съвсем.
първо - валът е един и няма как разделно да въртиш фази на всмукателните клапани. т.е. по класификация това е едностепенен ВИТЕК
но дори това е също донякъде
Прикачени файлове:
R20A1-2-глава-вал.PNG
R20A1-2-глава-вал.PNG [ 1.83 MiB | Прегледано 656 пъти ]

отгоре надолу - рокерите на клапаните 1,2,3,4,5
1 и 5 са за изпускателните (фиксирани)
2 и 4 са всмукателните, по 'късо' плато
3 е за 'дълго' плато, с предварение.

в нормалния ВТЕК при високи обороти 3 се зацепва към 2 и 4 и така се удължава цикъла, т.е. всмукателния цикъл става като на класически 16-калапанов.
в R двигателите обаче се зацепва само единия от 'късите' рокери, демек - единия клапан е по къса траектория, другия е по дълга.
т.е. получаване нещо повече от 8 клапана, но не и чак и 16 ;)

това (зацепването) става по чисто хидравличен път, и зависи само от налягането на маслото. а то пък зависи от самото масло, на колко километрта и години е, от температурата, от състоянието на маслената помпа и редукционния клапан, ако щеш и от налягането и дебита на картерните газове. няма никакъв контрол от компютъра, или пък някакъв директен начин това да се измери и диагностицира.

2. коляновия вал не е съосен с цилиндрите, а е отместен. не е нещо революционно, по-скоро може би е надежда да се компенсира 'опън дек' изпълнението на самите цилиндри - вътрешните два цилиндъра проявяват свойство да се 'разтягат' в посока перпендкулярна на коляновия вал. може би.

в следствие на това, мотовилката е дълга и тънка и лесно може да се изкълчи. не много, да кажем буталото ще потъне 0.5-1мм, но е достатъчно много.

3. буталата са с малък термичен пояс - 3мм (за В20 е 5мм). мисля, че няма нужда да обяснявам.

4. R20 (за разлика от R18) има балансиращи валове, подпрени на газов амортизатор. също пасивно устройство, неподлежащо на външен контрол.

5. веригата е твърде тънка (3 звена) за издевателства.

цялата тази въртяща се картинка не подлежи на компенсация за друг тип гориво само с корекция на някакъв ъгъл (кой?)
подходът би трябвало да е цялостен - ровене в картите, или направо нови карти за различните горива, ако може въобще.

не казвам, че компановката на R двигателите е лоша.
просто е произведена и оптимизирана за конкретен тип гориво, при което ще докара заявения ресурс.

Вто Май 19, 2026 12:50 pm
Профил
Аватар

Cekins написа:
Добре де, те контролерите на газовите инсталации нямат ли си такова нещо че се добавя. На мойта въоще не се усеща никаква разлика между газ и бензин. Оня ден я карах и свърши газта - въобще не усетих промяна.

Ами някои имат, но повечето май не. Усещането не е в ускорението, а в еластичността при високо натоварване, т.е. върви повече на 5-та с ниска скорост

Вто Май 19, 2026 10:12 pm
Профил
Аватар

ДедоБоре написа:
цялата тази въртяща се картинка не подлежи на компенсация за друг тип гориво само с корекция на някакъв ъгъл (кой?)

Така е най-добре, но и линейно изместване е ОК. Най-големия проблем е, че се измества и моментът на впръскване, но обикновено няма проблем и май даже (не съм сигурен) може да се нагласи в газовия контролер.

Вто Май 19, 2026 10:15 pm
Профил
Аватар

веднъж се мотах няколко часа в техния сервиз - чаках да ми сменят задния тампон (на двигателя де, да не си помислите нещо друго)

на двора бяха изкарали някакво CRV, новичко. на празен ход, с вдигнат капак и закачен хондаджийски лаптоп.
ама беше на някаква охранителна фирма и не вървеше да си завирам главата по-навътре. но софтуера беше в някакви менюта, които за моя дърт двигател въобще не се виждат.
човека каза, че са му пуснали принудителна адаптация след инсталация на газ.

принципно, адаптацията (ако я има) е на две нива - бърза и бавна. на бавната и трябват часове работа при различни режими, за да 'барне' някое число в картата. и като правило е много консервативна промяната, да кажем 5-8%. бързата адаптация, мисля, че се губи при рестарт, или най-малкото при откачане на акумулатора. не съм ходил в тоя фрактал.

когато влизах, чукаше забележимо. реших, че ровичкат нещо по клапаните, поне така ми прозвуча от десетина метра.
след час пак излизах да пуша и вече беше утихнало. от там и тръгна разговора, а то се оказа 'тунинг' след газова инсталация.

R-двигателите са комън рейл. дупчи се рейла за газовите дюзи (или поне това видях). естествено, най-хубавото място вече е заето за бензиновите, така по принуда газовите са някъде наоколо. колко наоколо? ми 'толкова'. и трябва да им се 'адаптрира' конкретното място. не мога да кажа дали това не беше под диктовката на сервизния софтуер, ама от време на врем я чувах да вдига обороти. нямаше никакви външни сензори закачени, само с наличното в каруцата вървеше процесът.

явно в хонда са наясно, че хората си слагат газ. доколко обаче са проактивни - нямам идея. не мисля, че имат газова опция за който и да е оригинален двигател. процесът на газификация дълбоко не ме вълнува, поне в контекста на моя двигател.

'моята си върви добре на газ' ми звучи като 'бутна лайнукс'. ама дали лайнукса ще направи година ъптайм... може да се разбере след една година.
за да разбереш какво се случва с двигателя след 100Ккм на газ, трябва да счупиш няколко (стотин) двигателя. което не мисля, че някой го прави.

Сря Май 20, 2026 7:52 am
Профил
Аватар

Да чукна на дърво, след 260к (поне се надявам да са толкова) все още няма грижи. Мойта от както е излязла от магазина е с газова. на 210к и е правен реглаж на клапани и до там. Единствения проблем е докато е студена на бензин, при мръсна газ се дави вместо да се изреже. @Рек - нямам 5-та. И 1-ва нямам. Никакви нямам като цяло.

Сря Май 20, 2026 9:38 am
Профил ICQ
Аватар

Вариаторче ли имаш?

Сря Май 20, 2026 11:03 am
Профил
Аватар