Отговори на тема  [ 2475 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 152, 153, 154, 155, 156, 157, 158 ... 165  Следваща
EV 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: EV
На скоро пак имаше рекорд във Франция за скоростен влак. 520км/ч по нормалните железници където всеки ден се движат всякакви влакове.
В Тайван съм се возил на 300км/ч влак. Японски. Не се усеща скоростта. Но такава инфраструктура се прави или с много пари или с безплатен робски труд. Познай в Китай дали хората изградили тези национални блага са получили достойно заплащане или са имали добър баланс личен живот - работа. Изобщо не можем да сравняваме качеството на живот тук и там. Там е диктатура. Каквото каже вожда - това е. При нас е лабаво. Ама 4 дневна седмица, ама хоум офис, ама тийм билдинг, ама почивка следобед щото се уморих от митинга сутринта, ама дълъг уикенд. Там го няма. Нашите градове са стари и не са проектирани за такива високоскоростни комуникации. И тук идва и въпроса - за какво са ти такива скорости. Пестиш време, и? За къде да бързаш? За гробищата.
И тук ако обществото реши, че му е приоритет строежа на нов град, с нова инфраструктура и т.н. могат много неща да се направят. Просто цената ще е в пъти по-голяма.
Миро да каже иска ли да работи 6 дни в седмицата по 12-14 часа а в неделя само 8. И да има 2 седмици отпуска за цялата година. Няма празници, няма делници. Ама гергьовден, ама великден ама ... Без такива. Само бачкаш и без пари. Каквото нареди господаря.

Вто Май 12, 2026 8:10 pm
Профил
Аватар

Цитат:
> Технология от бъдещето - Full Self Driving (FSD) [в Канада] и колко близо сме до автономията.

В това видео ви показвам как колата буквално шофира сама и колко много се е развила технологията през последните години. Говорим си за безопасността, как системата реагира на пътя и какво можем да очакваме в бъдеще.

Засегнахме и:

• Как се справя в различни условия – сняг, дъжд, лошо време
• Защо с всеки ъпдейт колата става все по-умна
• Колко удобно може да бъде – от планиране на маршрути до просто да се наслаждаваш на пътуването
• И защо според мен е супер важно подобни технологии да станат достъпни по-бързо и в България

Най-интересното е, че това е само началото. След няколко години подобни неща вероятно ще ни изглеждат напълно нормални.
Цитат:
> [Tesla Model Y] FSD София-Видин през Петрохан

- Как така работи FSD в BG ?

- Това е Холандската версия, тя е пригодена да работи за цяла Европа, но липсата на регулации спира позволяването ѝ в някои държави. А регулациите зависят от всички нас. Пишете на администрацията ни да правят копи пастата от Холандия. Всяка държава в ЕС може да го направи. Холандия отвори вратите, от нас се иска просто да влезем. Белгия вече е по пътя.

Вто Май 12, 2026 8:27 pm
Профил
Аватар

miro_atc написа:
...Китаецът не му дреме дали ще направи нещо от чинезийм или от чисто злато. Абсолютно не му дреме дали ще е качествено, некачествено, безопасно или опасно.
Единственото за което му дреме е да отвеее конкуренцията НЕЗАВИСИМО как. Ако се наложи ще ти направи колата от масивно злато ИЗОБЩО не се съмнявай и не ги подценявай...

Както винаги се отнесе... :D
Обсъждахме конкретен автомобилен производител, а ти отиде на глобални въпроси.
Когато си купиш автомобил тия въпроси са маловажни. Могли много, но фарът ти паднал на кръстовището. И какво като "могат"?
И т.н...

Нищо де, купи си чайник и сподели впечатления. Бих се радвал да са обективни, а не пречупени през призмата на "моето е най-хубаво".

Grubi написа:
...Огромна част от релетата и контакторите са китайски - както те крадат, така крадат и от тях...

Кои релета са китайски? Тия с алуминиевите контакти ли?
Прикачени файлове:
skrap.jpg
skrap.jpg [ 149.28 KiB | Прегледано 389 пъти ]

Надявам се че правиш разлика между реле Панасоник произведено в чайника и реле ЦънМънГолденДрагонУлтраФайър?
Щото Панасоникът произведен в чайника не е китайски продукт...

Вто Май 12, 2026 8:31 pm
Профил

Ти бил ли си там ? Защото в последните години не знам къде е по-голяма диктатура, там или в Европа. Диктатурата там е доста далеч от хората. Не е лошо да се отиде, да се поживее. пък тогава да се правят обобщения и заключения. Аз не съм живял дълго там, на няколко пъти за по няколко седмици, далеч от нужното, но комуникирам с китайци колкото и да не ги харесвам, и да ти кажа много от тях нямат никакъв зор да ходят нито към европа нито към САЩ и си им харесва там. 4 дневна седмица .. ето затова европа потъва, и няма шанс да изплува, кой го плаща това ? В китай е точно див капитализъм, и затова има развитие, европа реши да става социална, затова затъва. САЩ са на път да я последват. Европейците гледат към САЩ, американците към Европа .. едните намали възможности, искат им се американските блага, другите пък завиждат за социалните придобивки и им се привижда живот без работа ... но тия дето бачкат най-много само за да сложат хляб на масата имат еднакво тежък живот и в САЩ и в Китай и в Европа ... а като казваш без пари ... не знам дали си наясно какви са заплатите в Китай, но мога да ти гарантирам че кадърен инженер има по-висок стандарт от такъв в Европа или САЩ, както искаш така го разбирай, китайците много отдавна не работят за жълти стотинки. Някъде на север може би има още такива дето работят за без пари, то и в Търговище има такива и във всеки по малък американски град, но на Юг заплатите отдавна са надминали средните за Европа, говоря за това което ти остава в джоба. Да ножицата е голяма, както навсякъде, в САЩ в една фирма имаш хора на $12 на час и на $150 на час, и това не се счита за ненормално, защо в китай да е ? Гуанджоу например, начална за инженер $40к на година, средно ниво $65k на година, синиър $100к, в телекомуникациите и полупроводниците синиър са $150-200к на година и нагоре, ако си наистина добър специалист цифрите стават други ... но дори и при тези цифри, това е съизмеримо с Индиана. Цената на живота варира, но доста повече от колкото в Европа и САЩ, между два региона на гуанджоу спокойно може да имаш разлика 2-3 пъти в цената на подобен хранителен продукт, и не е свързано толкова с качеството, айде в гунджоу всъщност може и да не е толкова, но в Шанхай е, там и заплатите са с около 20-30% по-високи ... та викаш не им плащат .... а няма да говорим за тези които в момента ги дърпат от Европа и САЩ, те вече спряха да дърпат западни специалисти, насочиха се към китайци работещи на запад, предлагат им доста впечатляващи пакети за релокация и заплати които не само мачват а и превъзхождат това което им се плаща на запад ... та така, работя за без пари ...

Вто Май 12, 2026 8:38 pm
Профил

itso.t написа:
Щото Панасоникът произведен в чайника не е китайски продукт...

Аз разбирам какво казваш, но чисто юредически тук може малко да се изненадаш, ако говорим чисто документално, най-вероятно е толкова китайски колкото и японски, много от по-старите фабрики са джойнт венчър, вкл. технологичен, това бяха задължителни условия за да отвориш фабрика, т.е. юредически собствеността не е еднолична на панасоник или GE, те доброволно са приели да шернат както собствеността, така и да трансферират технологии ... та в тоя аспект, да казваме, че китайците крадът не е съвсем правилно, защото много технологии са съвсем доброволно споделени с държавата, а щом държавата има права в-у тях, това да ги използва и в други фабрики не е точно кражба ... има и нещо друго, много западни фирми кати произвеждат в Китай нямат собствени фабрики, а някои никога не са имали за определени продукти, от самото начало е оутсорс към китайска фабрика. Та и това е доста ... специфично :)

Вто Май 12, 2026 8:45 pm
Профил
Аватар

https://www.hongfa.com/product/low-volt ... ntrol-gear
(пренаписани с още много като BYD и т.н.)

Подобните са GIGAVAC, TE, TDK ... но в практиката HF всъщност са много повече използвани.

Като милиярдите SUNHOLD, въпреки че на повечето им се иска Panasonic и ТЕ.

Като стигнеш нялой ден до 800V батерия на камион или кола и я отвориш - ще видиш HF в 80% от случаите. Останалите са за "премиум" потребителите...Защото аз ги гледах всеки ден по много ;)

А да ти падне фара - мда на някой нов Баварец по сигурно, отколкото на "чайника".

Вто Май 12, 2026 8:46 pm
Профил

като каза да ти падне фара ... не че го казвам в защита на китайците, по-скоро до къде са стигнали немците, и то не сега ами още преди 10 години ... да ти дойде чисто ново BMW, и то не какво да е а750li с неработеща камера, проблем в окачването на 3-тия месец, после с трансмисия ... или на порешето за 300к да му изпадат прагчетата на вратите, и за капак на всичко тия умници от порше запад да ти кажат че това не бил гаранционен проблем .... аа да спомена съвсем пресен пример от Ауди и то не Ауди България. Малкия джвер ударил огледалото на SQ-то, отишла във фирмения сервиз на Ауди в марсилия или Ница не знам точно, сменили го естествено срещу порядъчна сума пари и един ден ми звъни и пита, абе тате нормално ли е огледалото да се вади !!!! кое да му се вади ... ами ей така вади се .... накарх я да си пусне камерата, ами право е детето, цялата предна част се вади, безела със все дето е вътре ... чисто ново огледало от Ауди инсталирано в техен сервиз ... и това не е на въшка за 50 хил а на един от най-скъпите им модели ... та ....

Вто Май 12, 2026 8:55 pm
Профил
Аватар

Grubi написа:
...Като милиярдите SUNHOLD, въпреки че на повечето им се иска Panasonic и ТЕ...

Иии, ама хайде поддържайте малко хигиена в комуникацията. :D
Прикачени файлове:
holdSun.png
holdSun.png [ 89.9 KiB | Прегледано 366 пъти ]

Или казваш Тайван, чайник е все тая...

Смея да претендирам, че съм виждал много техники без капаци. Модерни, антични, всякакви.
Дръж Сън съм виждал само в нашенски изделия, или ако някъде е имало такива, са били 0.0000018% от всички.
За сметка на което Панасоник (Найс), Омрон и всякакви други бели и именити производители съм срещал многократно.

ToHu написа:
Аз разбирам какво казваш, но чисто юредически тук може малко да се изненадаш, ако говорим чисто документално, най-вероятно е толкова китайски колкото и японски...

Няма за какво да спорим. Без вносните технологии и знание гаражчето правещо релета е щяло да остане гаражче правещо релета, под световноизвестния бранд ЦънМън.

Скоро гледах някакъв клип за китайски фабрики за батерии, умночасовници и някакви други техники.
Много автоматизация, и като цяло внушителна работа.
Какво ми направи впечатление обаче - цялото високопроизводително и прецизно оборудване беше чуждоземско - швейцарско, японско, английско.
Масовката си беше тяхна.
Интересно защо ли? :D

Вто Май 12, 2026 9:30 pm
Профил

itso.t написа:
Както винаги се отнесе... :D
Обсъждахме конкретен автомобилен производител, а ти отиде на глобални въпроси.

Конкретният автомобил няма проблеми с качеството на материалите или изработка или софтуер. Точно обратното.
Има хиляди продадени в Европа и достатъчно отзиви. Аз съм отделил достатъчно време да ги проуча, включително се чух със собственик на тоя модел.
Колко по-конкретно желаеш да ти го кажа?
Качеството и екстрите на G3 са такива, че ако гледах само тях отдавна да съм си купил такова животно, а не да коментирам с теб. Уви, тая кола не е особено подходяща за нашенско. Зарядните порт е chademo и такива са сравнително рядко. Демек за дълъг път е по-зле и от зойчето. За мен това е много сериозен недостатък и не бих гледал подобни модели изобщо. Но точно заради качеството не съм го задраскал още от списъка ми.
Съвети приемам всякакви, но предпочитам да са от компетентни хора. Смятам че ти си много компетентен на тема 120-ватови ментета. Виждал си, пипал си, знаеш за какво става дума. Когато видиш, пипнеш и покараш електричка - без значение китайска или не - тогава ще почна да ценя мнението и по тая тема.

Вто Май 12, 2026 10:00 pm
Профил
Аватар

https://www.sunhold.com/about_us.php

Като показваш, показвай цялата страница ;) Gung-dong factory...Лека от мен!

И да - Китай и Тайван не са много далеч ;) Дори говорят един език.

Вто Май 12, 2026 10:04 pm
Профил
Аватар

Същото де - като Панасоник с производство в чайника, но в случая е тайванска компания с производство пак там.
А колко близко били... Че чайника нямаше ли граница с руснаците? Значи ли че и руската продукция е чайническа? Хайде по-сериозно моля...

miro_atc написа:
...Съвети приемам всякакви, но предпочитам да са от компетентни хора. Смятам че ти си много компетентен на тема 120-ватови ментета. Виждал си, пипал си, знаеш за какво става дума. Когато видиш, пипнеш и покараш електричка - без значение китайска или не - тогава ще почна да ценя мнението и по тая тема.

Не знам защо си толкова "хлъзгав" тия дни, но номерът ти няма да мине. :D
Това отклонение тръгна от разликата между кокошарника и БМВ, че била само в окачването.
А според мен това е подвеждащо и разликите са в стотици, ако не и хиляди детайли (подробности).

А съвети какъв автомобил да си купиш не съм давал. Не смятам и да го правя.
Затова най-добре насочи тия си усилия в правилна посока.

Вто Май 12, 2026 10:19 pm
Профил
Аватар

Едно такова на двора, 2MW
https://www.volvoenergy.com/en/products ... u2000.html

Сря Май 13, 2026 12:26 am
Профил
Аватар

На китаеца сервизна мрежа и качествени части не му трябват, защото бизнес моделът е колата да се кара 5 г. и след това да се смени с нова. Затова и наблягат на неща като софтуер и интериорни екстри. Дали това е артефакт от субвенционираното производство или целенасочена политика на производителя не знам.

Сря Май 13, 2026 1:04 am
Профил WWW
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл

Че то това е политиката на всички съвременни автопроизводители, та дори и на премиум марките -- караш и хвърляш. Не случайно тук в САЩ на BMW слогана "The ultimate driving machine" e по-популярен като "The ultimate leasing machine" -- лийзваш за 3 години и им я връщаш. Това важи с особена сила за Западния свят, където труда е скъп и съответно ремонтите стават неизгодни. И на трите немски премиума цената след изтичане на гаранцията пада значително, а като минат 100 хиляди мили, пък направо стават без пари.

Сря Май 13, 2026 2:11 am
Профил

Абеее и е така и не е така, без пари ... за кого ? Нали се сещаш че тия коли като ги върнеш не ги пращат на сметището а ги продават, и то ги продават за едни доста добри пари, преди няколко седмици върнахме една и не само че си я взеха, ами и платиха $7500 в кеш защото и като мили и като състояние беше доста добре. Та ти може да я върнеш и да вземеш нова, защото можеш да си го позволиш, но това което ти си върнал някой друг го купува, и му се радва и го кара. Аз моя камион съм го взел не на лизинг а го финансирам, може да е всякакъв ама какъв смисъл да лизинговам такава кола, по добре да си го имам, като вземе да се чупи ще го правя и така, да се надяваме че няма да се чупи, ама колегата си търкаля подобно силверадо но по-малкото като го гледам вече е поне 10-12 годинки, тук таме ръждица ама това е нормално за тукашните камиони, нещо не им се отдава боядисването, но джелезото 6 мм дебело, колко да ръждяса .. ако вземе да става много ще я модна :)

Сря Май 13, 2026 2:37 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 2475 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 152, 153, 154, 155, 156, 157, 158 ... 165  Следваща