Отговори на тема  [ 67 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща
Китайски захранвания - отделена тема 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Китайски захранвания - отделена тема
itso.t написа:
тоя боклук е купен от наш магазин и тук се продава за нещо като 7 - 9 модерни пари. Та не знам откъде се появи тая цена от 3 лева...

Темата не е една, а много теми.
Първо по въпроса за цената. Цената за която е купен у нас е вероятно такава. Цената в Китай е съвсем различен въпрос. И там зависи дали говорим за цена на контейнер (на каквато вероятно е поръчан) или цена за единична бройка с безплатна доставка от Алиекспрес/Тему и т.н. Колко струва 120W в Алиекспрес - първия резултат показва 7 ЛЕВА. И по това че уж е правен за Шауми мога да се обзаложа, че работи, но вероятно дори на Шауми няма да изкара 120W. Все пак е алиекспрес и не винаги всичко отговаря, но съм готово да се обзаложа на каквото кажеш, че е много по-добре направено от това, което се продава у нас на двойно по-висока цена. Производствената цена на това конкретно със сигурност е под 3 лева. Все пак това не е толкова леко и не е пратка в плик, шипинга напоследът не е безплатен.
Такива са според мен фактите по темата с цената. Само една скоба за нещо, върху което често съм мислел - защо нашите търговци успяват винаги да нацелят най-големите боклуци, при условие че разликата в цените изглежда минимална. Нямам еднозначен отговор, донякъде си го обяснявам че в Алиекспрес често цената се определя от шипинга, затова и поне аз винаги се стремя да избера нещо по-добро. Но при търговията на едро цената на шипинга не е толкова значима, демек за търговеца цената се определя от себестойността и там има сериозни разлики. Има и други причини, да не задълбавам. Но при всички случаи изборът и решението се прави от белият човек, а китаецът просто предлага. Също така не китаецът, който е произвел стоката, а търговецът носи юридическата отговорност какво продава на нашия пазар.
С две думи нашите търговци купуват най-големите боклуци, продават ги на многократно по-високи цени, нарушават куп закони. А ние обвиняваме китайците. Супер!

Друга тема е въпросът с ниските цени. Мантрата е, че жълтият некадърник видиш толкова си може, затова произвежда пълни боклуци и затова печели колкото за една купичка ориз.
Това е толкова далеко от истината, че няма накъде повече. Казвам го с огромна болка, защото подобно мислене могат да имат хора, които явно никога не са били в пряка конкуренция с китайци и си мислят, че никога няма да бъдат. Според мен тази надменност води до очевидния крах на западните икономики. Казвам крах, защото ние НЕ сме в състояние да се конкурираме. И пак повтарям, че говоря от опит, защото последните 20+ години правя фискални и нефискални устройства основно за Африка, но не само там. И въпреки че началството упорито държи да запазим производството у нас, то това става все по-невъзможно. Все повече компоненти идват от Китай, просто нямаш избор. За качество на платки да не говорим. За технологии - абсурд, тотален абсурд просто. Ако ние направим устройство с малък дисплей и да кажем ни излиза 100$, китаеца предлага устройство с тъч скрийн, с всякакви комуникационни интерфейс и всякакви екстри и всичко това се продава на цена, по-ниска от нашата себестойност. Как да се конкурираш? Не можем да направим нашите устройства по-прости, няма какво да махнеш, напротив ние трябва да добавяме щото вече сме мнооого назад. А да добавяме това означава още да вдигаме цената и тва не става.
Ако някой си мисли, че е много лесно да направиш евтин продукт, нека първо да опита. Да направи нещо, да го сравни с китайците и тогава да говори. Дори да е боклук - направи го! Продай го!
Никак не е лесно да се сваля цена. Наскоро гледах едно видео на тема запалки. Ами китаецът е съсредоточил бизнеса със запалки в един единствен град, където се правят 90% от запалките в света. Що в един град, ами въпрос на логистика. В самия дизайн са направили ХИЛЯДИ модификации, повечето които с цел да изпилят цената. Като някои от модификациите спестяват стотни или само хилядна от стотинката. Ние не бихме си усложнявали живота за подобни нищожни ефекти. Ни китаецът знае че ще произвежда милиарди и всяка хилядна за него е от значение. Модификациите са не само в дизайна, включват и промени в опаковки и даже са поели шипинга. И там са изпилили каквото могат, вкючително как да променят формата на запалката, на опаковката и всичко останало, така че в един контейнер да влизат повече бройки. Крайният резултат - ако си поръчаш контейнер, средната цена на една запалка е под 15 цента. Включая доставка до която точка на света кажеш. Предполагам за нашия пазар, вероятно поръчват от 4-5 цента. Даже не знам дали цената не включваше и митата, демек доставят ти го до вратата на митническия склад, да си разтовариш контейнера и да си ги продаваш на цена в ПЪТИ по-висока. Но това, което филмчето твърдеше че при тия цени китаецът е на ПЕЧАЛБА. И печалба, която с времето само ще расте, защото НИКОЙ не може да го конкурира. На цената на която той доставя цяла запалка, конкуренцията не може да достави дори само пружинка за запалка или само газта или само пиезото.
Но написах всичко това, заради хилядите модификации и оптимизации. Цената на китайските запалки е такава, защото китаецът с години е мислил какво и как да го направи. Не е просто някакъв боклук, а боклук в който има вложено страшно много мисъл. Да, много от моделите сигурно са супер калпави, но дори и при тях няма компромис примерно с безопасността. Досега нито един контейнер не е избухнал, въпреки че запалките все пак са си опасни.
Така че е много глупаво да се присмиваме. Те си играят тяхната игра. Да, повечето им "иновации" са на тема как да свалим цената. Но за съжаление не всички. Въпреки че и само ниската цена само по себе си е достатъчна. Не случайно примерно запалки вече никой друг не прави, що ли? А когато пренасочат иновациите и към други неща, както се случва в някои области вече... Е тогава си става страшно. А че могат да иновират, могат и то как!

Пет Май 08, 2026 12:00 pm
Профил

Тоя менте адаптор съм го срещал в алиекспреса за символични цени, примерно 2 паунда с доставката, в левове не съм им търсил цените. Ревютата са доволно лоши, не е нужно много време за да се разбере, че е менте

Ако в наш магазин е на цена като за читав адаптир - значи някой нашенец е сложил 500+% печалба. Дали той не е за бой? А не, по лесно е да плюем по такайците, където нищо не може да се направи, щото ако недай си боже се окаже, че проблема е в БГ татикатите - ще се окаже, че сами сме си виновни... каъо цяло типичното българско мръкнане съчетано с нищоправене....

Също и друг проблем съм забелязал - по чужденеция когато клиента се почувства измамен - взема си касовата бележка и връща стоката, дори да не може да докаже, че е менте
В БГ освен да се мрънка по форумите друхо май не се прави... което дава поле за действие на тарикатите - защо д ане сложи 500% горница като знае, че послесдвия няма...

А за обедняването... както по много други теми съм писал, и много хора са се напирали да спорят, мине време и почнат да пишат същите неща които аз съм писал година по-рано, та явно на някои хора им трябва повече време да се ориентират... обедняването е комплексна величина, и съм далеч от мисълта да я измервам в желанието на шепа хора да се разходят из шопинга, но... хора всякакви, когато искат да си "докажат" тезата и ан челна стойка могат да застанат :D

Пет Май 08, 2026 12:13 pm
Профил
Аватар

Въпросните "мега" акумулатори ги беше купил един юнак търсещ тънки цени, но сам не вярващ в този капацитет. :lol: Позната картинка, нали? :wink:
Те ти тънки цени:
https://www.alibaba.com/search/page?scene=invalid_items_initiate_imgsrch&tab=all&SearchScene=imageTextSearch&productId=1601144126846&spm=a2700.details
https://www.sunsky-online.com/p/EDA006483402A.htm
https://bg.oriwhiz.com/products/ko-71-120w-dual-pd-type-c-dual-qc3-0-usb-multi-ports-charger-us-plug-eu-plug
Не, че китаец не може да ме излъже, но не и толкова елементарно. :)

Пет Май 08, 2026 4:08 pm
Профил

Desert Leo написа:
Не, че китаец не може да ме излъже, но не и толкова елементарно. :)

В последния ти линк картинката е типично китайска... На снимката пише 120W, но в описанието това май е пикова входна мощност. Иначе си е преко сили 20W.
Цитат:
2. Вход: AC100-240V, 50/60Hz, 0.5A
3. Изход:
USB-C: 5V/3A, 9V/2.25A, 12V/1.5A
USB-A: 3.6V-6.5V/3A, 6.5V-9V/2A, 9-12V/1.5A
USB-C+USB-A: 5 V/3.4 A 120 W Макс

Това наистина е много често срещана практика, но се хваща лесно. Виж вътре в кутията какво има няма как да познаеш, затова задължително се гледа търговеца. И пак няма гаранция, но шансът да се набуташ е доста по-малък отколкото от нашенски доставчик.

Пет Май 08, 2026 4:47 pm
Профил
Аватар

Мнение Re: Избор на лабораторно захранване.
Миро, това напълно кореспондира с такъв купувач:
itso.t написа:
Влизаш в магазина и казваш: "Завийте ми един 120W адаптер, моля". Толкова. Ако ти пробутат боклук, некоректен е търговеца, а купувача няма друга вина, освен че не го е извинкелирал.

За да вдигне напрежението си адаптера над 5В си требе съответното устройство, което да поддържа същия протокол за бърз заряд като на адаптера. Тук идват по-тънките измами. Имам зарядно на което пише QC3.0, но работи най-много на 9В, което си е QC2.0. Имам и адаптер QC3.0, но не поддържа continuous mode, което пак означава, че е QC2.0.
За пауър банките да не говорим...

Пет Май 08, 2026 5:06 pm
Профил
Аватар

nik написа:
...Също и друг проблем съм забелязал - по чужденеция когато клиента се почувства измамен - взема си касовата бележка и връща стоката, дори да не може да докаже, че е менте
В БГ освен да се мрънка по форумите друхо май не се прави... което дава поле за действие на тарикатите - защо д ане сложи 500% горница като знае, че послесдвия няма...

Ами купувачът не е разбрал че е измамен. Нали, вече казах за магистърите по електроника и т.н.
Ами човекът не е. Голям срам, но се е специализирал в други области. :D
И до последно вярваше че има хубав адаптер.

А не му дадох шанс да направи рекламация защото го конфискувах и унищожих.
Край на историята.

А относно любимата ти мантра - мрънкането по форумите...
Не съм мрънкал. Показах какво се продава - три различни вида адаптери с почти идентичен пълнеж. Единият дори е от така модерните последно време - GaN... :D
Всеки да си прави изводите и да купува каквото му хареса.

На мен не могат да ми продадат подобно нещо, с което се изчерпва и въпросът за "мрънкането ми по форумите". :D

Реконструкторът малко е овапцал работата при разделяне на темите - част от снимките на китайската скрап са останали в другата тема, а мнения които е трябвало да останат там са в тая. Каша...

@Миро
Тия дни имаше статия за твоите любимци. Били открили електромобилите за еднократна употреба. Щото видиш ли след няколко години батериите им били остарели, софтуерът им също. И затова направо в кофата... :D

Така де, когато не можеш да направиш дълговечен продукт, измисляш някаква глупост с която да оправдаеш леворъкието и головодието си... :D

И друго интересно нещо споменаваше статията - било имало стотици производители на електромобили, но се очаквало повечето да изчезнат.
И се загатваше - кой ще поддържа тая скрап? Резервни чаркове, ъдейти, батерийки?
И това за техния пазар...

Дреме и на малките патки на чайниците. Клиентът да дава парите и да изчезва. :D

Пет Май 08, 2026 5:38 pm
Профил

itso.t написа:
@Миро
Тия дни имаше статия за твоите любимци. Били открили електромобилите за еднократна употреба. Щото видиш ли след няколко години батериите им били остарели, софтуерът им също. И затова направо в кофата... :D

Не знам дали Лео не е по-прав... Аз не харесвам сентенцията, че докато има балами ще има и тарикати.
Не може наистина всички да разбират от всичко. И явно винаги ще има излъгани... било от алчни търгаши или драскачи на статии. Любопитно ми е все пак твоя човек дали не е отишъл да си купи нов боклук от същите. Защото като гледам теб, ти четеш едни и същи глупости и нито си правиш труда да ги провериш, нито слушаш като ти кажат че са глупости.

Пет Май 08, 2026 6:47 pm
Профил

тая цялата история си е типичната ЕЖК... значи купил го от български магазин, ама китаец го измамил... някак тариката който е направил внос цял контейнер с най евтините ментета тактично се пропуска... многократно... щото нали трябва да се мрънка...
добре, теоретично ще избием всички жълтури. тогава тариката започва внос на евтини ментета от индия. индийците и те произвеждат каквото се търси, пък било то и евтини менте адаптори... кво правим тогава? нека да позная - започваме да мрънкаме по форумите колко са лоши индийците :D

Пет Май 08, 2026 6:58 pm
Профил
Аватар

Питал съм те преди, тогава не можа да ми отговориш.
Да опитам отново: кога за последно си купил подобно менте, произведено където и да е, с изключение на чайника? :D

И нов въпрос: Защо никой друг не си позволява да произвежда подобна скрап?
miro_atc написа:
Не знам дали Лео не е по-прав... Аз не харесвам сентенцията, че докато има балами ще има и тарикати.
Не може наистина всички да разбират от всичко. И явно винаги ще има излъгани... било от алчни търгаши или драскачи на статии. Любопитно ми е все пак твоя човек дали не е отишъл да си купи нов боклук от същите. Защото като гледам теб, ти четеш едни и същи глупости и нито си правиш труда да ги провериш, нито слушаш като ти кажат че са глупости.

Ми не, аз му купих хубав адаптер, дезинтегрирах боклука, и въпросът е решен трайно.

А какво чета е второстепенен въпрос. Първостепенният е какво съм виждал и пипал.
Понеже се правиш че не си забелязал, да те попитам директно: някакво забележки към изработката на пауър дистрибутора чиито снимки съм качил в темата?

Кондензаторът Х2, 220 нано свързан между единия захранващ проводник и защитното заземяване допада ли ти? :D
Спойките на силовите контакти?
Сигурно и това е поръчано така... :D

Та?

Не мога да разбера каква е причината да се търси проблемът къде ли не, само не и в тоя който си е оставил ръцете...

Пет Май 08, 2026 7:58 pm
Профил

itso.t написа:
Да опитам отново: кога за последно си купил подобно менте, произведено където и да е, с изключение на чайника? :D

И нов въпрос: Защо никой друг не си позволява да произвежда подобна скрап?

1. не питаш, а отклоняваш неудобния въпрос, който води към истинския мошенник, и който по никакъв начин не спира устрема ти за мрънкане по форумите :D
2. почти всичката стока по рафтовете в "белия" свят идва от чайника, включително и ментетата идват от чайника просто защото за под 1 долар/евро/паунд - не можеш никъде другаде да произведеш даже празна опаковка, какво остава за продукт, пък било то и менте...
3. произвеждат си ментета и по "белия" свят, просто ти не виждаш по-далеч от носа си. но определено евро ментетата са по-малко просто защото на тарикатите им е по-евтино да внесат менте, вместо да го произвеждат. ако пак ти е трудно да асимилираш защо - прочети по-винмателно точка 2.

иначе аз от време на време попадам на английски ментета. много фирми се опитват да се представят за английски, със собствено производство, на пракика само преопаковат чуждо, основно китайско, в голяма кутия слагат малка кутийка, и лепят етикети на английска фирма :D
не съм правил снимки на китайските, сега отворих едно специално за теб да ти го снимам, оказа се произведено в сърбия от австрийска фирма :D ти ми кажи колко е УК ориджин :D

Прикачени файлове:
Коментар на файл: В голямата кутия - малка кутийка
20260508_184918.jpg
20260508_184918.jpg [ 3.07 MiB | Прегледано 547 пъти ]
Коментар на файл: Голяма кутия
20260508_184801.jpg
20260508_184801.jpg [ 2.69 MiB | Прегледано 547 пъти ]
Пет Май 08, 2026 8:56 pm
Профил

itso.t написа:

Точно такова не, но съм купувал други боклуци и никой тук не е спорил за обратното. Спорът е дали причината за това е в някой чайник и доколко е типично и актуално днешно време. Аз твърдя, че огромната заслуга за т.н. боклук е западната политика. Решението за изнасяне на производството в Китай не е взето от китайци. И това решение очевидно е взето с ясното съзнание, че китайското производство няма да е качествено. И то доста години не е качествено, включая и до днес има некачествено производство. Твоят пример не е единствен. Но ако си направиш малко труда да проучиш как е организирано днес производството в Китай, ще разбереш че всичко това с качеството отдавна е в историята. Боклуци се произвеждат почти само от чужди компании и те са много малък дял. На теб може да ти изглеждат много щото цялата им продукция е предназначена за нас.
Истинските китайски компании са силно концентрирани. Обикновено един град или един регион прави дадени неща. Може да са десетки или стотици фирми, но са концентирани на едно място в Китай. Не можеш да си представиш подобна концентрация, защото тя не е позната в западния свят. Ако у нас примерно акумулатори се правеха в Монтана и Добрич, в Ловеч се правеха опити да сглобяват коли и т.н. то в Китай всичко е в рамките на пешеходно разстояние. В повечето сектори е така.
Сега добави факта, че в Китай имат доста различен поглед и върху интелектуалната собственост. Ти би казал,че крадат без всякаква съвест. И то е така, но е много повече. Те самите не обичат да печелят от подобни неща и не крият помежду си технологии. Просто такъв им е манталитетът.
Проучи и въпроса как стоят нещата с инвестициите на тема R&D. Щото на теб може да изглежда, че не инвестират, но цифрите всъщност са умопомрачителни. Има компании, чиито бюджет за развой е по-голям отколкото на цели западни държави. Инвестират като луди. И си шерват резулатата задължително. То и малко трудно биха могли да крият, щото пак казвам обикновено 90% от производството в даден сектор е буквално на пешеходно разстояние. Няма как да сте 100 компании в един и същ бизнес и да сте на едно и също място и да имате големи тайни. Но както казах те си шерват технологиите помежду си съвсем доброволно. То това е част от идеята всички конкуренти да са на едно място.

Ако беше си направил труда поне малко да разучиш тия неща, нямаше да бъдеш изненадан защо ако една компания по един или друг начин подобри един продукт или технология за производство, то още на следващия ден почти всички останали китайски компании ползват подобрената версия. Подобренията се разпространяват по-бързо и от ковид в дом за възрастни. Това не е среда за некачествени боклуци. Точно обратно. Това е среда в която всякакви подобрения се случват със скорост и мащаб, които не са по силите на западния свят. Нито на третия свят, защото нито с цена може да ги биеш, нито с технологии. Защото всяка една технология е въпрос на време да бъде открадната или преоткрита или каквото е там. А стъпи ли веднъж, тя се развива с много много по-високи темпове.
Но да... ти предпочиташ да гледаш в разни изолирани фабрики, които са изолирани щото не са китайска собственост и са нейде из селата и ползва малкото останали нископлатени китайци. Хубаво, гледай си ги, радвай им се. Но това няма нищо общо с Китай днес.

Пет Май 08, 2026 10:33 pm
Профил

Ник, преди ...3-4 години може би, имах проект за точно един такъв англикански 'производител" на захранвания и лед тела който дойде искаше да му направя токов ограничител като отделно изделие, щото видиш ли техниците връзвали нисковолтовите ледове под напрежение, и като го правели захранванията не успявали да регулират тока и ледовете мрели, та им направих един такъв ограничител който да го продават с техните си продукти. Като му казах така и така ги произвеждаш тия захранвания, няма ли да е по-лесно да оправим захранването, въртя сука, накрая си призна че не произвежда ни захранвания ни ледове а им брандират някакви китайски :)

Пет Май 08, 2026 10:52 pm
Профил
Аватар

Впечатлен съм как и Ник и Миро избягаха от директен отговор. :D

Ник показа снимки на "ментета", които поне аз не разбрах по какъв критерий се нареждат там... Може би защото са правени от 5 подизпълнителя ли?

А Миро направо започна да декламира и цитира "Капиталът" или друго подобно произведение, но явно не си беше сложил очилата и не видя въпроса, нищо че беше отправен директно.

Нищо, няма лошо. Липсата на отговор също е отговор, който разбира се е точно какъвто очаквах.
С което мисля че изяснихме каквото имаше за изясняване.

И след като на вас скрапта станала повод за тая тема ви допада, остава да ви пожелая полушеговито да имате повечко такива адаптерчета и техните братчета и сестричета в къщи.
Дори звучи по-добре - "пълна къща с адаптерчета". :D
Хайде, сполай ви.

Съб Май 09, 2026 8:48 am
Профил

отговорих ти съвсем ясно и подробно в няколко точки, с обяснение защо (ако не ми вярваш пробвай да произведеш в европата само опаковката на едно менте, и се похвали когато догониш цената на китайското менте като завършен продукт. освен ако целта не е да хленчиш без никакъв опит с нещо реално)
всъщност ти си този който избягва отговор на директен въпрос
подозрително много енергия влагаш за хленчене, шикалкавене и плещене на глупости

Съб Май 09, 2026 11:09 am
Профил
Аватар

https://www.youtube.com/watch?v=hXTQP4eFmf0
:lol: :lol: :lol:

Съб Май 09, 2026 11:46 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 67 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща