Отговори на тема  [ 67 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща
Китайски захранвания - отделена тема 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Избор на лабораторно захранване.
По-важна е да няма друго подобно начало :P

Сря Май 06, 2026 12:32 pm
Профил

Desert Leo написа:
Когато всюка учебна година трябва да назубриш няколко стотин йероглифа, не остава много време за развитие на мисленето (цитат).

Ами това едва ли има нещо общо, щерката говори, пиши и чете китайски, и не мога да кажа че научаването му и е попречило на ученето. Като във всяко езиково училище първите 1-2 години фокусират на езика, след това си става нормално, и тук говорим за деца на които това не им е майчин език, едва ли китайските деца учат толкова усилено.
Не научаването на йероглифите е проблема, в тях между другото има не малко логика и не е като да запаметиш 5-10 Хил случайни картинки...начина на мислене, неминуемо е свързан с езиковият модел. Но много бързо ги описвате, всъщност китайските инженери не са много по-различни от всички останали, те работят за пари и правят това което се иска от тях. Нали не мислите, че ако имат инженери способни да проектират и изработят сложна матрица, нямат инженери които да проектират същата сложност изделия, платки, сгради ...ако някой мисли, че проектирането на зарядно или дъно е по-сложно от проектирането на сложен инструмент, доста се лъже.
Просто правят това което се иска от тях, ако шефа иска зарядно за 50 цента се проектира такова, ако иска матрица за $1000 получава такава, но имат качествени продукти във всеки един аспект. За платки няма да говорим, защо ли си правим всички платките в Китай ...като имаш тулинг пак незнайно защо се заглежда Китай ....и като си избереш правилния доставчик проблеми няма, тулинга им е не по-лош от тайванския или германският ...а между другото да се прави разграничение Китай/Тайван е като да се прави между Българи и македонци, едни и същи хора, един и същи език ...китайците усвояват доста бързо, и десетилетия наред запада се надпреварваше да им дава knowhow и да ги учи, може да бъдете сигурни че са го научили и усвоили.
Когато имаш пазар за лайна, произвеждаш лайна .... напоследък поръчваме доста детайли от Китай, Ами ...не мога да се оплача, качеството е добро, цената 1/10 от тази в САЩ ....Ал корпус който аз лично не виждам как може да бъде произведен ефективно ако не се лее под налягане и след това добработка, да ама китаеца го произвежда само с фрезоване и цената все така е поносима и в пъти по ниска от където и да е другаде, и то не за милиони а за по 500 бр. при все ниската цена качеството е добре, всичко е в толерансите, финалните покрития са добри ...като цяло няма забележки.

Сря Май 06, 2026 12:45 pm
Профил
Аватар

ToHu, от дърветете не виждаш гората... :)
"...ако шефа иска зарядно за 50 цента се проектира такова..." и се пренебрегват куп изисквания включая тези за безопастност на продукта, което си е престъпление. След няколко такива "продукта", "проектанта" не може да проектира нищо повече от ментета. Ако се наложи да обучава някой младок - и той става проектант на ментета и тук ефекта става кумулативен.

Сря Май 06, 2026 3:28 pm
Профил

Ами и това не знам дали е баш така. Факт е че нещата в магазинната мрежа в САЩ отговарят на повечето изисквания, винаги съм се съмнявал в емс съвместимостта им, но относно за безопасност рядко има компромиси, дори и някои онлайн продавани боклуци са ок, значи има кой да ги проектира и произведе.
Като цяло нищо ново под слънцето.

Сря Май 06, 2026 4:29 pm
Профил
Аватар

ToHu написа:
...Но много бързо ги описвате, всъщност китайските инженери не са много по-различни от всички останали, те работят за пари и правят това което се иска от тях. Нали не мислите, че ако имат инженери способни да проектират и изработят сложна матрица, нямат инженери които да проектират същата сложност изделия, платки, сгради ...ако някой мисли, че проектирането на зарядно или дъно е по-сложно от проектирането на сложен инструмент, доста се лъже.
Просто правят това което се иска от тях, ако шефа иска зарядно за 50 цента се проектира такова...

Така е. Не си правя илюзията, че проектиране на подобно изделие което горе-долу да работи, а цената му да е изпилена максимално, и да може да се произвежда в гаража, от нискоквалифициран персонал, е по силите на някой льольо.
Льольото ще се запали и взриви безкрай пъти и пак няма да свърши работа.

Тук става въпрос за самото изделие, а не за тия които са го проектирали.

Днес пръснах черепа на една светодиодна крушка, пак произведена в чайника, но се продава в "бяла" търговска верига.
Бях и се огледал защото позволява фазово регулиране със стандартен триачен регулатор за осветление. Беше интересно какво има в нея, и само я чаках да се счупи. И след 5 - 6 г. употреба се счупи.
Та, в нея има повече компоненти от китайския адаптер. С филтрите му, с охлаждането и каквото друг трябва да има.

Сря Май 06, 2026 5:06 pm
Профил

Именно, а специално за ЛЕД осветление, аз съм ходил в завода на SANSI, по-онова време бяха най-големия производител на ЛЕД крушки, сега са се навъдили и по-големи, но интересното не е толкова завода, интересното е R&D-то. Аз толкова интегриращи сфери на едно място не съм виждал, а съм ходил и в R&D на осрам. Ако кажа че всеки инженер си имаше по една няма да е далеч от истината, но това беше най-малкото, лабовете оборудвани и разхвърляни, очевидно се работи, техниката беше основно лекрой и кийсаит, имат си техен ЕМС лаб и то никак не малък, всичко се прави доста професионално. Има отдел който разработка материали, имат и доста патенти и повечето от тях международни, за различни керамики които използват в прозиводството, с две думи хората рбаотят и то качествено. Чужденици не видях, всички бяха китайчета, та не е да няма и да не може, просто въпрос на желание.

Сря Май 06, 2026 6:12 pm
Профил
Аватар

Ицо - баш пък за това захранване твоя приятел сам си е виновен. Не че и аз не съм правил подобна грешка с подобно захранване ама поне не чак толкова брутална. Греещо до степен да му се вдлъбне пластмасата ама си работи до последно докато не ми потрябва истинско с PD и поне 3 дупки. То даже май при едната щерка отиде старото. Та за новото влязах в технополис и си взех някакво дето хем тежи, хем не е за 5 евра (май 25 - 30 беше) и няма грижи. Включвам си таблета, телефона и слушалките едновременно и таблета и телефона се зареждат на бърз заряд (то на самсунг не е кой знае колко бърз де). Ама зарядното е голямо колкото това дето си пресовал и е само 65W.

Чет Май 07, 2026 11:49 am
Профил ICQ
Аватар

И аз му написах същото...

Чет Май 07, 2026 2:56 pm
Профил
Аватар

Разбира се че е виновен клиента. Че не е магистър по електроника, и вземайки адаптера в ръка не може да прецени дали е менте...

Всъщност е виновен защото не е замерил продавача с тоя боклук. :D
Някаква вина имам и аз, защото конфискувах боклука и лиших купувача от възможността да замери с него продавача. :D

И разбира се, чайниците са пичове. Нищо че са измамници и мизерници...

Лео, батериите по 8.8 kAh работят ли? Доволен ли си от покупката? :D

Чет Май 07, 2026 5:14 pm
Профил
Аватар

Като измрат баламурниците, ще измрат и измамниците, в това число жълтите такива... Утре същия баламурник може да се жалва, че му продали Москвич за Мерцедес. :)

Чет Май 07, 2026 5:55 pm
Профил

Desert Leo написа:
Като измрат баламурниците, ще измрат и измамниците, в това число жълтите такива... Утре същия баламурник може да се жалва, че му продали Москвич за Мерцедес. :)

Leo, и аз съм баламурник, защото на времето си купих скъп комплект маркови отверки , кръстатите от които се превърнаха в чудесни шила ... от тогава не повторих нито марката, нито пазарувам скъпи инструменти.

И ти като трябва да си купиш нещо различно от техника - сигурно и ти ще се впишеш в графата "баламурник". Нали не си мислиш, че разбираш от всичко?

Проблема е, че не само чайниците тарикатеят, а и че западняците започнаха и то не от вчера.

Чет Май 07, 2026 6:05 pm
Профил
Аватар

Сравнението не е коректно. В случая с това зарядно става въпрос за класическия случай на "златна" ефтинийка. Бегло търсене показва цена от няколко евро за това "120W" зарядно и доста по-високи цени за дори 65 ватови зарядни. Какво друго да е освен менте?

Чет Май 07, 2026 6:33 pm
Профил
Аватар

Да, да, да, човек трябва да гугли и проучва поне месец за да си купи пакет сол, разбираш ли... :D

Влизаш в магазина и казваш: "Завийте ми един 120W адаптер, моля". Толкова. Ако ти пробутат боклук, некоректен е търговеца, а купувача няма друга вина, освен че не го е извинкелирал. :lol:

Вече ако си фен и ти се занимава, проучвай, гугли. Но трябва да има и по-лесен начин човек да си купи банален адаптер.

Дали видя, че те попитах нещо? Или стана конфузно - когато на другите им пробутват боклуци - те са тъпанари. Когато ги пробутват на теб - пак те са тъпанари... :lol:

Чет Май 07, 2026 6:50 pm
Профил

не смятах повече да пиша по темата за балами/тарикати, но като гледам сте се отплеснали яко...
всеки търси лесното, но уви - в живота няма нищо лесно
"купих си 120 вата зарядно за 3лв заедно с доставката от другия край на света" говори достатъчно за клиента... смятам няма нужда от епитети...
и докато има търсещи на 120 вата зарядни от по 3лв - ще има и предлагане
дали обаче е разумно да борим последствията? или по-добре корена на проблема?
защо хората не си купуват само маркова техника? защо им се налага да броят стотинки и да прибягват до евтини боклуци, защо на все повече хора парите им не стигат за качествена стока?
въпроса с продажните политици които съсипват икономиката и проблема с беднотията вече не стои само в БГ, прави ми впечатление вече и по английско - масово започват да не стигат парите на хората, някакъв малък процент на високи заплати си живеят, но болшенството вече броят стотинките
хората масово си купуват евтини боклучави неща, за скъпи маркови стоки клиентите стават все по малко, от което си има и следствие - магазините предлагат все по-малко качествени стоки, и все повече евтини боклуци
решаваш да не чакаш на магазина, ще си го поръчаш онлайн.... да ама и там го няма, все повече техника я предлагат по сайтовете, но наличности няма, от "3 дни доставка" почти винаги отива на 3 седмици, в момента в който поръчаш и пристига имейл с който те уведомяват, че видиш ли точно това го нямало в наличност трябвало от нам си къде си да го доставят... в същото време бай такаец доставя за 1 седмица... за евтинийки вместо 1 поръчвам 3 различни модела от различни продавачи, с надеждата 1 да е читаво, и дори да хвърля 2 в кофата пак ми ляга по-изгодно...
въобще пазара много се промени, и истинското качество в масовите стоки отдавна изчезна... щото много от марковите пак от китай идват

девалт гайковерта за който писах по-рано - с изгорелия 3.3В стабилизатор на краварите, 3х3мм смд корпус, малко труден за намиране, по английско най евтиния вариант беше от digikey - 2 паунда стабилизатора и 12 паунда доставка, после ДДС на цялата цена и... не ми се смята, в алиекспреса го продават за 4 паунда общо с доставката... вече е сменен и работи.
фарнел и другите локални го нямат, но дори да го имат пак слагат едни чарджове, които за единични бройки просто не си струват, и така пак алиекспрес намаза...

Чет Май 07, 2026 10:22 pm
Профил
Аватар

Мнение Re: Китайски захранвания - отделена тема
Реконструкторът е отделил тая част от лакърдията в нова тема.
За тия които четат по диагонал - в началото на темата е упоменато, че тоя боклук е купен от наш магазин и тук се продава за нещо като 7 - 9 модерни пари. Та не знам откъде се появи тая цена от 3 лева...
Също така е упомената и цената на "не менте адаптер" в Комет.
И разликата не е кой знае каква...

А това, да се дрънка на струната "колко обедняха 'сички" е трогателно.
Тия дни имаше чудесна възможност човек да види бедняците - как се влачат в колона от и към шоплъка в началото и в края на няколкото почивни дни.
И това в момент в който новата реколта горива е кръстена "златен дизел" и "платинен бензин". :lol:

Та толкова по повод свободните съчинения... :D

Да подсетя - някой ще събере ли кураж за да напише нещо за снимките на пауър дистрибутора произведен в царството на отпадъците? Вероятно и той е купен от клиент идиот? :D
Или няма никакви забележки по изработката му?

Пет Май 08, 2026 9:34 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 67 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща